Μεγαλύτερες επιβαρύνσεις στον ΕΝΦΙΑ θα δουν το 2018 όσοι διαθέτουν ακίνητη περιουσία που βρίσκεται σε παραθαλάσσια μέρη, είτε πρόκειται για περιοχές κοντά στα αστικά κέντρα είτε στη νησιωτική Ελλάδα, εξαιτίας των νέων αντικειμενικών αξιών, που θα ισχύσουν από τον ερχόμενο Μάρτιο. Αλλαγές, όμως, θα έλθουν και στις περιοχές η αντικειμενική αξία των οποίων βρίσκεται στο κατώτατο όριο των 450 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, καθώς η Συντονιστική Επιτροπή Αξιών σχεδιάζει, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της Realnews, να ανεβάσει το κατώτατο όριο στα 650 ευρώ.
Η επί τα χείρω αλλαγή του ορίου αναμένεται να επηρεάσει πολλές περιοχές της Ελλάδας, κυρίως στην επαρχία, και θα «φουσκώσει» τον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ για δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το «τρικ» που έχουν βρει στην αρμόδια επιτροπή, βάσει του οποίου οι αυξήσεις των συντελεστών στις νέες αντικειμενικές αξίες θα αφορούν όχι ολόκληρες περιοχές, αλλά ζώνες, εξ ου και θα υπάρξει αύξηση των ζωνών σε 13.000, από 10.000 που είναι σήμερα.
Για παράδειγμα, αν σήμερα μια περιοχή έχει τρεις ζώνες με διαφορετικούς συντελεστές φορολόγησης, με τις νέες αντικειμενικές οι ζώνες θα γίνουν τέσσερις και η νέα θα έχει αυξημένο συντελεστή!
Νησιά και εκτός σχεδίου
Τη µεγαλύτερη αύξηση -έως και 30%- στους συντελεστές των νέων αντικειµενικών αξιών και εντέλει στον λογαριασµό του ΕΝΦΙΑ θα την υποστούν, σύµφωνα µε τις ίδιες πηγές, τα ακίνητα που βρίσκονται σε παραλιακές περιοχές.
Κι αυτό διότι, αν και ανήκουν στην κατηγορία των «φιλέτων», οι σηµερινές εµπορικές τους αξίες είναι υψηλές – µε βάση τα συµβόλαια αγοραπωλησίας, τα οποία έχουν µπει στο µικροσκόπιο της επιτροπής. Μάλιστα, η ψαλίδα µεταξύ των υφιστάµενων αντικειµενικών αξιών και των εµπορικών τιµών είναι ιδιαίτερα µεγάλη και η διαφορά φθάνει σε ορισµένες περιοχές µέχρι και το 30%.
Ετσι, µε τις αλλαγές που έρχονται, µεγαλύτερο φόρο θα κληθούν να πληρώσουν όσοι διαθέτουν ακίνητα σε δηµοφιλή νησιά στις Κυκλάδες, όπως στη Μύκονο και στη Σαντορίνη, στην Κρήτη, όπου υπάρχουν ακόµα ακίνητα µε αντικειµενική αξία 500 ευρώ, καθώς και στα περισσότερα νησιά του Ιονίου Πελάγους (Ζάκυνθος, Κέρκυρα, Κεφαλονιά, Ιθάκη), αλλά και στη Χαλκιδική. Οι επιβαρύνσεις, όµως, δεν σταµατούν εδώ.
Προκειµένου να εξασφαλιστεί το ποσό των 2,65 δισ. ευρώ από τον ΕΝΦΙΑ (ποσό για το οποίο υπάρχει δέσµευση απέναντι στους δανειστές), το οικονοµικό επιτελείο της κυβέρνησης µελετά, όπως εξηγούν στην «R» οι ίδιες πηγές, σοβαρά το ενδεχόµενο να εντάξει στο σχέδιο πόλης πολλά ακίνητα που αυτή τη στιγµή είναι εκτός.
Εφόσον τελικά υλοποιηθεί ο σχεδιασµός αυτός, αυτοµάτως θα επέλθουν µεγάλες αυξήσεις στους συντελεστές των αντικειµενικών αξιών στο µεγαλύτερο µέρος της χώρας. «Τα περισσότερα σπίτια και οικόπεδα που βρίσκονται κοντά στη θάλασσα είναι εκτός σχεδίου», αναφέρει ο Νίκος Μανοµενίδης, πρόεδρος των µεσιτών πιστοποιηµένων πραγµατογνωµόνων. Εκτός σχεδίου βρίσκονται ακίνητα σε παραθαλάσσιες περιοχές στην Περιφέρεια Αττικής (Μαρκόπουλο, Πόρτο Ράφτη, Σαρωνίδα, Λαύριο και αλλού), ενώ όσον αφορά τη Θεσσαλονίκη οι µεγαλύτερες εκτάσεις στους δήµους Πανοράµατος, Πυλαίας και αλλού βρίσκονται εκτός σχεδίου πόλεως, µε αποτέλεσµα ακόµα και στις ακριβές κατοικίες ο ΕΝΦΙΑ να υπολογίζεται µε χαµηλές αντικειµενικές αξίες. Ως εκ τούτου, πρόκειται για περιοχές που το υπουργείο Οικονοµικών έχει ήδη βάλει στο µικροσκόπιο και αναµένεται αύξηση των αντικειµενικών αξιών.
Οι κερδισµένοι
Στο σχέδιο που επεξεργάζεται η Συντονιστική Επιτροπή του υπουργείου Οικονοµικών, σε συνεργασία µε τους ιδιώτες εκτιµητές ακινήτων, οι οποίοι θα προσδιορίσουν τους νέους συντελεστές των αντικειµενικών αξιών, περιλαµβάνεται και η µείωση των τιµών για µια σειρά από περιοχές.
Σύµφωνα µε τις πληροφορίες, κερδισµένοι θα είναι όσοι έχουν ακίνητα σε πυκνοκατοικηµένες περιοχές της Αττικής, της Θεσσαλονίκης και άλλων µεγάλων πόλεων, καθώς στις περιοχές αυτές οι εµπορικές αξίες έχουν υποστεί µείωση και απέχουν σηµαντικά από τις τωρινές αντικειµενικές τιµές.
Ενδεικτικά αναφέρονται οι γειτονιές των Πατησίων, της Κυψέλης και του δήµου Αχαρνών, ενώ στη Θεσσαλονίκη µείωση στις αντικειµενικές αξίες αναµένεται να δουν όσοι διαθέτουν ακίνητα στη δυτική πλευρά της πόλης και κυρίως στους κεντρικούς δρόµους, καθώς η περιορισµένη ζήτηση έχει οδηγήσει τις εµπορικές αξίες σε ιδιαίτερα χαµηλά επίπεδα, χαµηλότερα των αντικειµενικών αξιών.
Οριζόντια αύξηση
Η οριζόντια αύξηση, κατά 44%, του κατώτατου ορίου τιµής -στα 650 ευρώ το τετραγωνικό από 450ευρώ που είναι σήµερα- αφορά δήµους και περιοχές σε ολόκληρη την επικράτεια, από τα Γρεβενά, την Καστοριά, την Πέλλα, την Πρέβεζα, την Κοζάνη, το Σουφλί, µέχρι τη Σαµοθράκη, τη Θεσσαλία και τη Μονεµβασιά.
Φόρος υπεραξίας
Ανατροπές, όµως, έρχονται και για τον φόρο υπεραξίας, καθώς αναστέλλεται εκ νέου για το 2018 η ισχύς του, η οποία είχε ανασταλεί και παλαιότερα, µέχρι το τέλος του 2017. Η νέα αναβολή έρχεται καθώς, σύµφωνα µε συµβολαιογραφικούς κύκλους, οι θεσµοί µετά από σχετική άποψη του υπουργείου Οικονοµικών έκριναν ότι η επιβολή του φόρου υπεραξίας δεν θα προσφέρει στα έσοδα.
Αντίθετα, θα δηµιουργήσει γραφειοκρατικά προβλήµατα στις µεταβιβάσεις ακινήτων. Σύµφωνα µε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, η απώλεια εσόδων για το 2018 από την αναστολή αυτή εκτιµάται στα 24 εκατ. ευρώ.
Οσον αφορά τον φόρο υπεραξίας, να σηµειωθεί ότι προκύπτει από τη µεταβίβαση ακινήτων.
Ουσιαστικά δεν εφαρµόστηκε ποτέ, καθώς η εφαρµογή των διατάξεων για την επιβολή του ανεστάλη αρχικά το 2015, ακολούθως το 2016 και µετά το 2017. Πρόκειται για έναν φόρο που σχεδιαζόταν να επιβληθεί στο κέρδος που προκύπτει ανάµεσα στην τιµή κτήσης και την τιµή πώλησης κάθε ακινήτου, µε συντελεστή 15%. Ο φόρος θα επιβάρυνε τον πωλητή του ακινήτου, ενώ ο αγοραστής θα όφειλε φόρο µεταβίβασης 3% επί της αντικειµενικής αξίας του.
Πηγή: Εφημερίδα RealNews
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου