22 Δεκ 2017

Επιτροπή Ανταγωνισμού – ΕΑΣ Νάξου … σημειώσατε Χ

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο γραφείο της Επιτροπής Ανταγωνισμού υπάρχουν περισσότερες από 2000 υποθέσεις.. Στους δώδεκα τελευταίους μήνες έχει εκδώσει μόλις οκτώ αποφάσεις, δύο γνωμοδοτήσεις και πέντε αυτεπάγγελτες έρευνες για το σύνολο της οικονομικής ζωής της Ελλάδας.

 Και οι περισσότερες εξ αυτών αφορούν θέματα εξαγορών ή συγχωνεύσεων επιχειρήσεων…. Και όμως, η Επιτροπή Ερευνας έστειλε στις 11 Δεκεμβρίου κλιμάκιο ώστε να προχωρήσει σε αυτεπάγγελτη έρευνα εις βάρος της ΕΑΣ Νάξου και να συντάξει εισήγηση και να προχωρήσει σε άμεση σύγκλιση της ολομέλειας της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Σε λιγότερο από δέκα ημέρες όλα αυτά…. Γεγονός που έδωσε την αίσθηση ότι η Επιτροπή είχε ανακαλύψει το σκάνδαλο του αιώνα… Ποιο ήταν αυτό; 

Μα η ανακοίνωση που είχε εκδώσει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΑΣ Νάξου προς τους πατατοπαραγωγούς μέλη του σχετικά με τον τρόπο διάθεση της χειμωνιάτικης πατάτας και τις επιπτώσεις που θα έχουν εάν την παραβιάσουν… Μάλιστα, όπως διαβάζουμε στην ιστοσελίδα ypaithros.gr «μετά το 2013, η ΚΑΠ επιτρέπει στις οργανώσεις παραγωγών να εφαρμόζουν πρακτικές πωλήσεων των προϊόντων των μελών τους κατά παρέκκλιση πολλών διατάξεων του ανταγωνισμού, ειδικά όταν οι πρακτικές αυτές έχουν θετικές επιδράσεις στην παραγωγικότητα, τον αγρότη και τις τιμές καταναλωτή. 

Μάλιστα, τους προσεχείς μήνες, η ΕΕ θα θεσπίσει μέτρα προστασίας του αγρότη μέσω της ισχυροποίησης των οργανώσεών του, ώστε να μπορέσουν να περιοριστούν οι αθέμιτες εμπορικές πρακτικές και η υπέρμετρη δύναμη κυρίως των αλυσίδων λιανικής». Και χθες Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου, τα μέλη της ΕΑΣ Νάξου βρέθηκαν στην Αθήνα και στην συνεδρίαση της Ολομέλειας της Επιτροπής Ανταγωνισμού όπου και απάντησαν στις κατηγορίες ή και απορίες των μελών της Επιτροπής, εισηγητής δε της επιτροπής ήταν Ναξιώτης….

 Και όπως διαβάζουμε τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΑΣ ανέλαβαν σημείωσαν ανάμεσα στα άλλα ότι «η Ενωση δεν επιθυμούσε να στρεβλώσει τον ανταγωνισμό, ούτε πολύ περισσότερο να χειραγωγήσει τις τιμές στην αγορά πατάτας ή γάλακτος" και η Επιτροπή αποδέχθηκε τις δεσμεύσεις που ανέλαβε. Σε περίπτωση πάντως παράλειψης συμμόρφωσης με τις αναληφθείσες δεσμεύσεις, οι οποίες καθίστανται υποχρεωτικές, η Επιτροπή Ανταγωνισμού δύναται να επιβάλει πρόστιμο στην ΕΑΣ Νάξου ύψους 2.000 ευρώ για κάθε ημέρα μη συμμόρφωσης προς τα ανωτέρω.

 Ποιες οι δεσμεύσεις της Ένωσης 

- Ανακαλέσει άμεσα και καθ’ όλο το περιεχόμενό της, την από 24.11.2017 υπ’ αριθμ. 217/2017 απόφασή του, με την οποία ζητούσε από τους παραγωγούς πατάτας να μην διαθέτουν (πατάτα) φθινοπωρινής καλλιέργειας σε ανθρώπους που θα τη διέθεταν εκτός Νάξου και ότι θα γνωρίσει στους παραγωγούς ότι αυτοί είναι ελεύθεροι να διαθέτουν τις πατάτες φθινοπωρινής καλλιέργειας και εκτός Νάξου, χωρίς κανένα περιορισμό και χωρίς καμία συνέπεια ή κύρωση και ιδίως ως προς την απειλή προμήθειας του παραδιδόμενου από τους παραγωγούς κατά το έτος 2018 στον ΑΕΣ γάλακτος, στη μισή τιμή. 

 - Επίσης ανέλαβε την υποχρέωση, την ανακοίνωσή της αυτή να κοινοποιήσει στον τύπο και σε όλα τα μέλη-μετόχους και τους παραγωγούς πατάτας και γαλακτοκομικών προϊόντων της με επιστολή ανάκλησης. Αλλά και να την δημοσιεύσει άμεσα στην ιστοσελίδα και στην εφημερίδα της, καθώς και σε εφημερίδα ημερήσιας τοπικής κυκλοφορίας και να την αναρτήσει σε εμφανή σημεία, όπου προσέρχονται οι παραγωγοί για τις δοσοληψίες τους.

 - Δεσμεύθηκε να αποστείλει στην Επιτροπή Ανταγωνισμού εντός 15 ημερών, από την κοινοποίηση του διατακτικού της, αποδεικτικά των ανωτέρω ενεργειών της, καθώς, επίσης, και να απέχει στο μέλλον από την έκδοση παρόμοιων αποφάσεων (συμπεριλαμβανομένων συναφών συστάσεων και ανακοινώσεων), οι οποίες περιορίζουν ή νοθεύουν τον ανταγωνισμό. 

 Η ανακοίνωση της ΕΑΣ Νάξου 

Παραθέτουμε μάλιστα το κείμενο που έχει αναρτήσει η ΕΑΣ Νάξου με τίτλο «Ανακοίνωση – γνωστοποίηση της ΕΑΣ Νάξου προς τους παραγωγούς που παραδίδουν πατάτες και γάλα στην ΕΑΣ Νάξου» και το οποίο έχει ημερομηνία 19 Δεκεμβρίου 2017

 "Αγαπητοί παραγωγοί, με την παρούσα σας κάνουμε γνωστό, ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΑΣ Νάξου ΑΕΣ ΑΕ με την υπ’ αριθμ. 218 απόφαση του της 19-12-2017 αποφάσισε τα εξής: 

1. Ανακαλείται άμεσα και στο σύνολό της η υπ’ αριθμ. 217/2017 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, με την οποία ζητούσαμε από τους παραγωγούς να μην διαθέτουν πατάτα φθινοπωρινής καλλιέργειας σε ανθρώπους που θα τη διέθεταν εκτός Νάξου. 

Συναφώς υπογραμμίζουμε ότι η παραπάνω απόφαση του Δ.Σ. μοναδικό σκοπό είχε να καταστεί δυνατό να πωληθούν οι πατάτες καλοκαιρινής εσοδείας μικρής ποσότητας που είχαν παραδώσει στην Ε.Α.Σ. οι παραγωγοί της Νάξου και συντηρούνταν σε ψυκτικούς θαλάμους. Εάν κατά το επίμαχο χρονικό διάστημα (24.11.2017 έως 24.12.2017) διακινείτο η πατάτα της νέας εσοδείας, δεν θα ήταν δυνατό να πωληθούν οι πατάτες της παλαιάς καλλιέργειας του καλοκαιριού. 

Για το αναφερόμενο μικρό χρονικό διάστημα θα μπορούσαν οι παραγωγοί να αποθηκεύσουν τις πατάτες τους στα ψυγεία μας χωρίς καμία χρέωση και στη συνέχεια να τη διαθέσουν όπου αυτοί θέλουν. Ήταν δηλαδή ένα πρόσκαιρο μέτρο μερικών ημερών με το οποίο θα ωφελούνταν οι πατατοπαραγωγοί της Νάξου και η πατατοκαλλιέργεια. Η αγορά ήταν επαρκώς εφοδιασμένη με πατάτα Νάξου καλοκαιρινής καλλιέργειας.

 2. Σε καμία περίπτωση, η ΕΑΣ δεν επιθυμούσε να στρεβλώσει τον ανταγωνισμό, ούτε πολύ περισσότερο να χειραγωγήσει τις τιμές στην αγορά πατάτας ή γάλακτος. Μετά την ανεπιφύλακτη ανάκληση της υπ’ αριθμ. 217/2017 απόφασης, οι παραγωγοί μπορούν να διαθέτουν τις πατάτες τους φθινοπωρινής καλλιέργειας ελεύθερα ακόμα και για διάθεση εκτός Νάξου χωρίς κανένα περιορισμό και χωρίς καμία συνέπεια. 

Είμαστε πεπεισμένοι ότι όπως δεκαετίες έτσι και τώρα θα ενισχύσετε περισσότερο την συνεταιριστική οργάνωση της Ε.Α.Σ. Νάξου η οποία είναι ο δικός σας φορέας και προασπίζει τα συμφέροντά σας».
Πηγή : https://www.naxospress.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...