3 Απρ 2020

Επέκταση των περιορισμών στις μετακινήσεις προς και μεταξύ των νησιών

Tα μέτρα ανάσχεσης της πανδημίας, συμπεριλαμβάνεται και ο περιορισμός των μετακινήσεων, με περαιτέρω εφαρμογή τους και στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, οι οποίες πλέον επιτρέπονται στους μόνιμους κατοίκους των νησιών, γεγονός όμως που δεν φαίνεται να αρκεί για την προστασία των ιδιαιτέρως ευάλωτων νησιωτικών περιοχών.

 Οι εμφανίσεις των πρώτων κρουσμάτων κορωνοϊού σε νησιά των Κυκλάδων (Σύρος και Μύκονος) έχουν εντείνει την αγωνία των νησιωτών, ειδικά από τις ακτοπλοϊκές μετακινήσεις, για τις οποίες χρήζουν περαιτέρω αυστηροποίησης οι περιορισμοί. Ολοένα και περισσότεροι νησιωτικοί Δήμοι εκφράζουν την ανασφάλεια που δημιουργείται, με αποτέλεσμα το θέμα να τεθεί τόσο με σχετική ερώτηση στη Βουλή, όσο και με παρεμβάσεις Δημάρχων, αλλά και της Περιφέρειας. 

 Η Κύθνος προτείνει καραντίνα ταξιδιωτών 

 Χαρακτηριστικές οι περιπτώσεις Δήμων, όπως της Κύθνου, με αποφάσεις διενέργειας επιπλέον ελέγχων στους ταξιδιώτες προς το νησί, προκειμένου να τίθενται, με την άφιξη τους, σε καραντίνα 14 ημερών. 

 Συγκεκριμένα, στην Κύθνο,τη Δευτέρα 30 Μαρτίου 2020, πραγματοποιήθηκε συνάντηση, μεταξύ του Δημάρχου Κύθνου, Σταμάτη Γαρδέρη και των Αντιδημάρχων Κύθνου, Αντώνη Κοκιασμένου και Κωνσταντίνου Φιλιππαίου, αρμόδιων για την λειτουργία του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας Κύθνου με τα αρμόδια υπηρεσιακά όργανα του νησιού. Θέμα συζήτησης η ενίσχυση των μέτρων προστασίας του κοινωνικού συνόλου από την διάδοση του ιού COVID-19.

 Μετά την συνάντηση αποφασίστηκε η πιστή τήρηση των όσων προβλέπετε από τις αρμόδιες αρχές του κράτους. Τέλος αποφασίστηκε από κοινού η έκδοση έντυπου καταγραφής στοιχείων όλων ανεξαρτήτως των ταξιδιωτών προς Κύθνο με σκοπό την παραμονή σε καραντίνα 14ων ημερών. 

Η αίτηση θα συμπληρώνεται παρουσία των αρμοδίων οργάνων.

 Η Μύκονος εντείνει τα μέτρα 

 Ανάλογη και η στάση του Δήμου Μυκόνου, που ζητά αυστηρότερα μέτρα ελέγχου των επιβατών με προορισμό το νησί, ιδιαιτέρως μετά την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος, που θορύβησε την τοπική κοινωνία. 

 Στη Μύκονο συνεδρίασε το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας Δήμου Μυκόνου αποτελούμενο από τον Πρόεδρο, Δήμαρχο Μυκόνου, Κ. Κουκά και τους, Υποσμηναγό Ε.Α. Φώτιο Πλατιά, Διοικητή ΑΤ Μυκόνου Αλέξανδρο Σκούλο, Διοικητή Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Α/Λ Μυκόνου Παναγιώτη Μαυραγάνη, Υπολιμενάρχη Μυκόνου Παναγιώτη Κατσάρα και την Πρόεδρο Διοικούσας Επιτροπής Κ.Υ. Μυκόνου Κωνσταντινιά Σαμψούνη, για την εκτίμηση της κατάστασης μετά το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού στο νησί και τη λήψη απόφασης για περαιτέρω μέτρα αντιμετώπισης και πρόληψης της διάδοσής του στους πολίτες της Μυκόνου. 

 Για την αποφυγή πολυπληθούς συναθροίσεως τα υπόλοιπα μέλη του Σ.Τ.Ο. Πολιτικής Προστασίας συμμετείχαν στη συνεδρίαση τηλεφωνικώς. 

 Μετά από διαλογική συζήτηση αποφασίστηκε να ενταθούν οι έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας και να αποσταλεί επιστολή προς τον πρωθυπουργό με την οποία να ζητείται η άμεση παύση κάθε οικονομικής δραστηριότητας στο νησί, με εξαίρεση τη λειτουργία των σούπερ μάρκετ, φαρμακείων και των λοιπών επιχειρήσεων τροφοδοσίας με είδη πρώτης ανάγκης των πολιτών.

 Επιπλέον, θα πρέπει να γίνεται αυστηρότερος έλεγχος των προς επιβίβαση πολιτών στα αεροπλάνα με προορισμό τη Μύκονο, περιορίζοντας τη δυνατότητα επιβίβασης μόνο στους μόνιμους κατοίκους και να απαγορευθεί η προσγείωση ιδιωτικών ελικοπτέρων τόσο στον Αερολιμένα Μυκόνου όσο και σε ιδιωτικά ελικοδρόμια του νησιού.

 Επίσης, τα ίδια μέτρα θα πρέπει να ισχύσουν στα πλοία της γραμμής, όπου η επιβίβαση των πολιτών θα πρέπει να γίνεται υπό προϋποθέσεις, ενώ εξίσου απαραίτητο είναι να γίνουν συστάσεις στις εταιρείες εκδόσεων εισιτηρίων στα λιμάνια Πειραιώς και Ραφήνας με τη συνδρομή των κατά τόπους Λιμεναρχείων. 

 Σε σχετική του δήλωση ο κ. Κουκάς, τόνισε: «Αποφασίσαμε να αποσταλεί επιστολή προς τον Πρωθυπουργό για να παρθούν τα απαραίτητα μέτρα που θα θωρακίσουν στο μέγιστο δυνατό βαθμό τη δημόσια υγεία στο νησί.

 Σε αυτή την προσπάθεια θέλουμε τη συμπαράσταση και την ενεργό συμμετοχή και του Υπ. Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Γιάννη Βρούτση και των βουλευτών Κυκλάδων. Η αντιμετώπιση της πανδημίας αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουμε τα τελευταία χρόνια, αλλά είμαι βέβαιος ότι εάν λειτουργήσουμε όλοι με σοβαρότητα και υπευθυνότητα θα είμαστε νικητές».

 Αίτημα απαγόρευσης μετάβασης στη Μήλο

 Τη λήψη επιπλέον μέτρων, με θεσμοθέτηση την απαγόρευση μετάβασης στο νησί της Μήλου, ζητά ο Δήμαρχος Μανώλης Μικέλης. Συνεδρίασε εκτάκτως δια περιφοράς το Δημοτικό Συμβούλιο Μήλου, σχετικά με τα μέτρα προστασίας από τον COVID-19, στο οποίο ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία η αποστολή προτάσεων στα αρμόδια υπουργεία, με στόχο την αποδοχή και την εφαρμογή των επιπλέον μέτρων, συντεταγμένα υπέρ της προστασίας της δημόσιας υγείας των δημοτών του νησιού μας. 

 • Την εισήγηση προς όλα τα συναρμόδια όργανα της Πολιτείας, της θεσμοθέτησης απαγόρευσης της ακτοπλοϊκής και αεροπορικής μετάβασης στο νησί της Μήλου για όλους, εκτός εάν διαθέτουν βεβαίωση μετάβασης που θα συνυπογράφεται από τον δήμο και την αστυνομία, για να ελέγχεται έτσι η αναγκαιότητα της μετακίνησης και η τήρηση της καραντίνας. Για όσους μετακινηθούν εκτός νησιού ή βρίσκονται ήδη εκτός νησιού για ιατρικούς λόγους, για την επιστροφή τους θα απαιτείται εκτός των παραπάνω ιατρική βεβαίωση που θα πιστοποιεί την ανάγκη μετακίνησης.

 • Οι μόνιμοι κάτοικοι του νησιού που επιστρέφουν, να τίθενται σε υποχρεωτική καραντίνα 14 ημερών. Η μη τήρηση του μέτρου αυτού να επισύρει όλες τις προβλεπόμενες κυρώσεις που ήδη η Πολιτεία έχει θεσμοθετήσει. 

 • Οι νταλίκες για την προμήθεια τροφίμων και λοιπών ειδών να έρχονται ασυνόδευτες και να παραλαμβάνονται από το λιμάνι της Μήλου από οδηγό που βρίσκεται στη Μήλο. 

 Ο Δήμαρχος Μήλου, Μ. Μικέλης αναφέρει σχετικά με την απόφαση “Ως Δήμαρχος Μήλου ενημερώνω τους δημότες πως τα μέτρα που προτείνονται αφορούν στη διασφάλιση της υγείας όλων μας.

 Είναι προσωρινά, έκτακτα και εσχάτως αναγκαία”. Απευθυνόμενος δε προς τους αρμόδιους υπουργούς σημειώνει “Κρίνεται απαραίτητη η λήψη επιπλέον μέτρων για τις νησιωτικές περιοχές και επιβάλλεται να αντιμετωπίσετε τις περιοχές μας μεμονωμένα, υπολογίζοντας κάθε στοιχείο ιδιαιτερότητάς μας”.

 Μόνο οι απαραίτητες μετακινήσεις 

 Στο ίδιο μήκος κύματος η Περιφέρεια και η ΠΕΔ Ν. Αιγαίου, που ζητούν, με κοινή επιστολή, τον περιορισμό των μετακινήσεων προς τα νησιά στις απολύτως απαραίτητες, προτείνοντας ως αποδεκτά μοναδική εξαίρεση την επείγουσα ιατρική ανάγκη. Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος και ο Δήμαρχος Ρόδου, Αντώνης Καμπουράκης, απέστειλαν, εχθές Πέμπτη 2 Απριλίου, κοινή επιστολή προς τους Υπουργούς Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Ιωάννη Πλακιωτάκη και τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νικόλαο Χαρδαλιά, με την οποία καταθέτουν δύο «απολύτως αναγκαίες» προτάσεις στη μάχη για την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας: 

 Περαιτέρω περιορισμούς στις μετακινήσεις πολιτών προς τα νησιά και μεταξύ των νησιών και για τους ίδιους τους νησιώτες, Διαφύλαξη της Ελληνικής ακτοπλοΐας μέσω ναύλωσης ή επιδότησης ενός ελάχιστου δικτύου εγγυημένων δρομολογίων. Στο πλαίσιο διαφύλαξης του έως σήμερα θετικού σημείου και ενόψει της περιόδου του Πάσχα, ο Περιφερειάρχης από κοινού με τον Δήμαρχο Ρόδου επισημαίνουν ως εξαιρετικά απαραίτητο τον περιορισμό μετακινήσεων προς τα νησιά στις απολύτως αναγκαίες, αφού διαφορετικά η «χαλάρωση» απειλεί να διακινδυνεύσει, «όσα έχουμε με τόσο ανθρώπινο, κοινωνικό, εργασιακό και οικονομικό κόστος, έως τώρα κατορθώσει», όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν στην επιστολή τους.

 Μάλιστα, το μέτρο κρίνεται αναγκαίο και για τις μετακινήσεις μεταξύ των νησιών και για τους ίδιους τους νησιώτες προς αποφυγή ομαδικών πασχαλινών αποδράσεων που θα έθεταν εαυτούς και αλλήλους σε μεγάλο κίνδυνο, ενώ προβλέπουν ως αποδεκτή εξαίρεση τις μετακινήσεις για επείγουσα ιατρική ανάγκη. 

 Επιπλέον, ακολούθως της από 15ης Μαρτίου κοινής επιστολής του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου και Δημάρχου Ρόδου, επαναϋποβάλλουν το κρίσιμο ζήτημα της διαφύλαξης της Ελληνικής ακτοπλοΐας, μέσω ναύλωσης και επιδότησης δικτύου απαραίτητων εγγυημένων δρομολογίων.

 Καθώς τα σημερινά δεδομένα προδίδουν ανασφάλεια για το παρόν και το μέλλον, οι κ.κ. Χατζημάρκος και Καμπουράκης κάνουν ακόμα μια φορά σαφές προς τους Υπουργούς ότι η ζωή των νησιών είναι αμιγώς συνυφασμένη με την επιβίωση της Ελληνικής ακτοπλοΐας.

 Οι κ.κ. Γιώργος Χατζημάρκος και Αντώνης Καμπουράκης τονίζουν στην κοινή επιστολή τους την αναγκαιότητα των δύο αιτημάτων τους προς την Κυβέρνηση: 

 «Τα μέτρα που έχουν έως και σήμερα ληφθεί, έχουν φέρει ενθαρρυντικά αποτελέσματα, που μας επιτρέπουν να αισιοδοξούμε. Ταυτόχρονα όμως, καλούμαστε να επιδείξουμε ιδιαίτερη επιπλέον προσοχή, χωρίς να επιτρέπεται ουδεμία χαλάρωση ή επανάπαυση». 

Επιπλέον περιορισμός μετακινήσεων με ερώτηση στη Βουλή 

 Ο κίνδυνος της μετάδοσης του κορωνοϊού από μετακινήσεις πληθυσμού, στα μικρά ιδίως νησιά, που έχουν δομές υγείας περιορισμένης δυνατότητας, εκφράστηκε και σε ερώτηση που κατέθεσαν 40 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με πρωτοβουλία του τομεάρχη ναυτιλίας, Νεκτάριου Σαντορινιού. 

 Τα μέτρα περιορισμού μετακίνησης, που σωστά επιβλήθηκαν από την Πολιτεία τις τελευταίες εβδομάδες, φαίνεται να είναι η μόνη μέχρι τώρα απάντηση στην ανάσχεση της πανδημίας επισημαίνουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι μέρες όμως του Πάσχα που πλησιάζουν προκαλούν επιπλέον φόβο στους κατοίκους των μικρών νησιών, καθώς υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να κατακλυστούν από ιδιοκτήτες ακινήτων στα νησιά, που όμως διαμένουν όλο το χρόνο σε μεγάλα αστικά κέντρα. 

 Όταν, στις περισσότερες περιπτώσεις, τα μικρά νησιά της χώρας όπως η Τήλος, η Σύμη, η Χάλκη, η Μεγίστη και η Ηρωική Κάσος, η Αστυπάλαια, η Ανάφη, η Σίκινος, η Φολέγανδρος, η Ίος, η Κίμωλος, η Σίφνος, η Σέριφος, η Κύθνος κ.ά. διαθέτουν έναν αγροτικό γιατρό ή και μια μόνο θέση νοσηλευτικού προσωπικού και με δεδομένο ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας, όπως πολλές φορές έχουν δηλώσει εκπρόσωποι του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ, δεν είναι σε θέση να ενισχύσει τις αεροδιακομιδές μεταφοράς ασθενών φορέων του κορωνοϊού, ένα πιθανό κρούσμα που θα φτάσει με το καράβι σε αυτές τις μικρές περιοχές, χωρίς την κατάλληλη εκεί ιατρική υποστήριξη, θα μπορούσε να αποδειχθεί μοιραίο για όλη την κοινότητα. 

 Σε αυτό το πνεύμα, τις τελευταίες ώρες ολοένα και περισσότερα Δημοτικά Συμβούλια μικρών νησιών με αποφάσεις τους κάνουν έκκληση για επιπλέον μέτρα αποτροπής μετακίνησης επιπλέοντος πληθυσμού στη νησιωτική χώρα, σημειώνοντας τους φόβους τους και την αγωνία τους για τη μετάδοση του ιού. 

 Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ρωτούν τους υπουργούς Ναυτιλίας, Υγείας και Προστασίας του Πολίτη μεταξύ άλλων αν: -στον ανασχεδιασμό των περιοριστικών μέτρων για την αποτροπή της μετάδοσης του ιού, έχουν λάβει υπόψη τους τις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν στα μικρά νησιά καθώς και τις κραυγές αγωνίες των εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αυτών και αν -γνωρίζουν τις αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων των μικρών νησιών σχετικά με το θέμα επιπλέον περιορισμού μετακινήσεων προς αυτά και ποια μέτρα θα λάβουν επιπλέον για μικρά νησιά προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφαλής μετακίνηση μονίμων κατοίκων από και προς αυτά για την αποφυγή εμφάνισης κρουσμάτων σε αυτές τις κοινότητες. 


to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...