Η ενίσχυση του δικτύου συμμαχιών που έχει οικοδομήσει τους τελευταίους μήνες αποτελεί στρατηγική επιλογή για την Αθήνα, απέναντι στην κλιμακούμενη πολιτική των προκλήσεων από την πλευρά της Αγκυρας.
Στο πλαίσιο αυτό πρόκειται το αμέσως προσεχές διάστημα να ληφθούν σημαντικές πρωτοβουλίες, με κορωνίδα την αναβάθμιση της Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Βασικός πυλώνας αυτής της αναθεώρησης, σύμφωνα με δημοσίευμα του «Βήματος της Κυριακής», είναι η επέκταση της χρονικής της διάρκειας πολύ περισσότερο από την ετήσια βάση της (πιθανόν 5 ή 7 χρόνια), αλλά και η παροχή της δυνατότητας στις Ενοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ να δραστηριοποιούνται, πέραν της Σούδας, του Λιτοχώρου και της Αλεξανδρούπολης, και σε νησιά όπως η Σκύρος ή η Κάρπαθος.
Τα αμερικανικά αιτήματα, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Αγγελο Αθανασόπουλο, αφορούν μια λίστα με περίπου 20 σημεία της ελληνικής Επικράτειας για την δημιουργία ή αξιοποίηση στρατιωτικών εγκαταστάσεων με σκοπό τη διευκόλυνση ή εγκατάσταση αμερικανικών στρατευμάτων.
Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές αναμένεται να ολοκληρωθούν μετά την ανάληψη της εξουσίας από την διοίκηση Μπάιντεν.
Συμφωνία με Ισραήλ
Η Αθήνα, παράλληλα, αναβαθμίζει τη συνεργασία της με σημαντικούς παίκτες στη σκακιέρα της Μέσης Ανατολής με πιο πρόσφατη τη συμφωνία με το Ισραήλ, διάρκειας 20 ετών και ύψους 1,7 δισ. δολαρίων για τη δημιουργία Διεθνούς Εκπαιδευτικού Κέντρου Πτήσεων στην Καλαμάτα.
Προηγήθηκε η συμφωνία αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής με τα ΗΑΕ, ενώ πολύ σύντομα ακολουθεί η ολοκλήρωση της συμφωνίας για το Καθεστώς Δυνάμεων με τη Σαουδική Αραβία, η οποία εκκρεμεί από την εποχή ΣΥΡΙΖΑ και αφορά στη γνωστή υπόθεση των αντιαεροπορικών συστημάτων Patriot που θα παραχωρηθούν στο Ριάντ.
Rafale και φρεγάτες
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, κυρίαρχη θέση στο πεδίο αμυντικών συνεργασιών με τη χώρα μας κατέχει η Γαλλία με την επίσπευση της αγοράς των 18 Rafale F3R, η οποία πρόκειται να ολοκληρωθεί στο αμέσως προσεχές διάστημα.
Σύμφωνα με πηγές του ΥΠΕΘΑ, η γαλλίδα υπουργός Αμυνας Φλοράνς Παρλί πρόκειται να θέσει υπόψιν της ελληνικής κυβέρνησης νέα πρόταση για 4 φρεγάτες τύπου Belh@rra παράλληλα με τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ και με την κάλυψη των αναγκών του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού (με δύο φρεγάτες τύπου Lafayette) μέχρι να παραδοθούν τα νέα πλοία.
Το οικονομικό πακέτο αναμένεται να είναι οικονομικότερο και επιχειρησιακά ανταγωνιστικότερο από την αμερικανική προσφορά για τος φρεγάτες πολλαπλού ρόλου MMSC…
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου