17 Ιαν 2021

Κυκλάδες : Ας μιλήσουμε για το «Άρτεμις» (video)

φωτο Tzina Prokopiou

Μπορεί οι περισσότεροι να έχουμε τα φώτα της επικαιρότητας πάνω στο “Express Skopelitis” λόγω του ότι για δεκαετίες στηρίζει τις Μικρές Κυκλάδες και αποτελεί την μοναδική σταθερή γέφυρα επικοινωνίας με τη Νάξο, όμως ένα μεγάλο μερίδιο από την αγάπη μας ως Κυκλαδίτες έχει το «Άρτεμις». 
Κι όχι μόνο γιατί έχει Ναξιώτη καπετάνιο… 

Τον cpt Στέλιο Περιστεράκη. Αλλά γιατί είναι πάντα κοντά μας… Από το 2009 όταν και έφτασε για πρώτη φορά στα νερά των Κυκλάδων αφήνοντας τον Αργοσαρωνικό… 

 Λειτουργεί σε ετήσια βάση ως το πλοίο που συνδέσει όλα τα περισσότερα νησιά των Κυκλάδων. Ειδικά το χειμώνα είναι ανάσα ζωής για τα μικρότερα και κάθε του εμφάνιση μοιάζει με γιορτή… 

Και βέβαια δεν είναι θέμα μετακίνησης καθότι λειτουργεί και ως … ασθενοφόρο, ως ταχυδρομείο και ότι άλλο μπορείς να φανταστείς…

 Με την αρωγή του αγαπητού φίλου Μιχάλη Ρούσσου – λάτρη των στατιστικών – και με έδρα την Πάρο κάνουμε μία μικρή αναδρομή στα έργα και τις ημέρες του στις Κυκλάδες με σταθερά την … Πάρο. 

Μάλιστα, το κείμενο που ακολουθεί έχει και προσωπική αφιέρωση. Του Μιχάλη στον Σταμάτη Παγώνη, για τον οποίο αναφέρει ότι «αγαπάει το πλοίο και κυρίως την ναυτιλία..» 

 Ας δούμε την σχετική ανάρτηση που έγινε στις σελίδες που έχουν σχέση με την ακτοπλοΐα, όπως αυτή του shiptravelers στα social media…

 Και με τίτλο «Ας πούμε δύο λογάκια για το Άρτεμις!» 

 @ Δευτέρα 22.6.2009 και περί ώρα 10.35 το πρωί, το Άρτεμις καταπλέει για πρώτη φορά στο λιμάνι της Πάρου.

 Προερχόμενο από Σύρο, παραμένει 20 λεπτά και συνεχίζει για Νάξο - Φολέγανδρο έως και Ανάφη, κάνοντας το δρομολόγιο της άγονης γραμμής των Κυκλάδων. Ναυλωμένο από την ΑΝΕΚ και βαμμένο στα χρώματα της, θα πραγματοποιήσει το διάστημα, 22.6 με 10.9 , 72 αφίξεις κατά το πρώτο έτος δραστηριοποίησης του στις Κυκλάδες! 

Από το επόμενο έτος, το 2010 και έπειτα, μεγαλώνει η παρουσία του και δραστηριοποιείται σχεδόν όλους τους μήνες στην άγονη γραμμή. 

Με αφίξεις που κυμαίνονται μεταξύ 230 έως και 320 το έτος, γίνεται το πλοίο-σύμβολο των Κυκλάδων, το οποίο έχουν αγαπήσει όλοι οι νησιώτες. 
 # Με ένα διάστημα απουσίας από τον Νοέμβριο του 2012 μέχρι και τον Οκτώβριο του 2014, όταν είχε μετακομίσει στην γραμμή των Σποράδων και του Αργοσαρωνικού, το Άρτεμις δηλώνει παρόν, πιστό στο καθήκον του, έχοντας μέχρι και σήμερα καταγράψει 2.424 αφίξεις στο λιμάνι της Πάρου! 

Από το 2014, είναι βαμμένο με τα χρώματα της Hellenic Seaways! 

 Κάθε χρόνος που περνάει, κερδίζει όλο και περισσότερο την εμπιστοσύνη του επιβατικού κοινού. Ειδικά το δρομολόγιο από Πάρο για Σέριφο - Σίφνο - Μήλο πάει εξαιρετικά τους καλοκαιρινούς μήνες και η συνολική διακίνηση του πλοίου, ξεπερνάει τις 40.000 επιβατών και 5.000 οχημάτων, μόνο όσο αφορά το λιμάνι της Πάρου. Περίφημα!!

 @ Δεν αφορά άμεσα το λιμάνι μας, αλλά να αναφέρω ότι το Άρτεμις τον Ιανουάριο του 2017 έκανε ένα πέρασμα στη γραμμή του Λαυρίου - Καβάλας και τον Αύγουστο του 2019 στη γραμμή Σαμοθράκη - Αλεξανδρούπολη για εξυπηρέτηση έκτακτων αναγκών! Εύγε στο Άρτεμις, Καλά ταξίδια να ευχηθώ! 

 @ Την ανάρτηση αυτή, την αφιερώνω στον Stamatis Pagonis ! Έναν άνθρωπο που ξέρω πόσο αγαπάει αυτό το πλοίο και ένα παιδί, με πραγματικά, πολύ μεράκι και αγάπη για τη ναυτιλία μας! Δικό σου το αφιέρωμα, δική σου η φωτογραφία, δικά σου κ τα likes! Τα αξίζεις και με το παραπάνω 

 @ Ααα στο τέλος υπάρχει ένα μικρό video από την προσπάθεια του Αρτεμις να δέσει στο λιμάνι της Νάξου (όχι σήμερα) με δύσκολες καιρικές συνθήκες και όπως βλέπετε τα κατάφερε άνετα και γρήγορα.. 
video

Πηγή :  https://www.naxospress.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...