18 Ιαν 2021

Σκοντάφτει στο Παρίσι η πρόταση Μητσοτάκη για διαβατήριο εμβολιασμού


Επιφυλάξεις σε ό,τι αφορά την πρόταση Μητσοτάκη για ευρωπαϊκό “διαβατήριο εμβολιασμού” εκφράζει η Γαλλία, την ώρα που ευρωπαϊκοί θεσμοί έχουν εκφραστεί ήδη θετικά. Ο Σάρλ Μισέλ μάλιστα ανέφερε ότι το θέμα θα συζητηθεί στην Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα γίνει την Πέμπτη με τηλεδιάσκεψη. 

 Η πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού έτυχε θερμής υποδοχής από τον γερμανικό Τύπο και εκφράστηκαν θετικά για αυτήν κορυφαίοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, ανάμεσά τους η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ λάιν.

 Στην εξέλιξη αυτή είχε αναφερθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης και στην συζήτηση που έγινε την περασμένη Παρασκευή στη Βουλή για την πανδημία και τα μέτρα αντιμετώπισής της. Ο πρωθυπουργός μάλιστα μίλησε για «ελληνική καινοτομία».

 Σήμερα, ωστόσο, το Παρίσι, δια του υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Κλεμάν Μπον, εκφράζει επιφυλάξεις σε ό,τι αφορά τη θέσπιση ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού, θεωρώντας ότι το θέμα δεν θα πρέπει να βρίσκεται στο μενού του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ερχόμενης εβδομάδας. 

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, δήλωσε όμως ότι αυτό το θέμα είναι «πολύ καίριο» και θα συζητηθεί στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής, την Πέμπτη. 

 Προβληματισμός για το διαβατήριο εμβολιασμού

 «Εάν μιλάμε για ένα χαρτί, ένα έγγραφο που μας επιτρέπει να ταξιδέψουμε στην Ευρώπη, πιστεύω ότι είναι πολύ πρόωρο» είπε ο Γάλλος υπουργός, προσθέτοντας ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει χώρος για αυτή τη συζήτηση.

 «Θα ήταν σοκαριστικό, την ώρα που μόλις αρχίζουμε παντού την εκστρατεία εμβολιασμού, να υπάρχουν περισσότερα δικαιώματα για ορισμένους παρά για άλλους. Δεν είναι αυτή η δική μας ιδέα περί προστασίας και πρόσβασης στα εμβόλια» είπε χαρακτηριστικά ο Κλεμάν Μπον. 

 Ο ίδιος τόνισε ότι μία τέτοια συζήτηση δεν πρέπει ξεκινήσει τώρα, αν και διευκρίνισε ότι, όταν η πρόσβαση στα εμβόλια θα είναι γενικευμένη, θα είναι διαφορετικά. Κατά της ιδέας ενός διαβατηρίου εμβολιασμού «σε παγκόσμιο επίπεδο» τάχθηκε, προς το παρόν, και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Αντιθέτως, υπέρ της ιδέας αυτής δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τονίζοντας ότι τα δικαιώματα που θα απορρέουν από αυτό θα πρέπει να συζητηθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο. 

Πρόκειται για την πρόταση που διατύπωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος έκανε λόγο για ένα τυποποιημένο πιστοποιητικό εμβολιασμού, προκειμένου να δοθεί ώθηση στην βιομηχανία του τουρισμού που έχει καταρρεύσει εξαιτίας της επιδημίας. 

 Την ώρα πάντως που το Παρίσι διατύπωνε τις επιφυλάξεις του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επιχείρησε μια σύνθεση των διαφορετικών απόψεων που έχουν ήδη διατυπωθεί. Υπάρχουν δύο θέματα που πρέπει να συζητηθούν είπε ο Σαρλ Μισέλ και διευκρίνισε ότι το πρώτο είναι «αν είμαστε σύμφωνοι για την εισαγωγή ενός τέτοιου πιστοποιητικού» και το δεύτερο, εφόσον υπάρξει συμφωνία, «πότε πρέπει αυτό να γίνει».

 Τι φοβούνται οι εταίροι 

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου παραδέχθηκε βέβαια ότι είναι απαραίτητο να εμβολιαστεί μεγαλύτερος αριθμός ανθρώπων πριν την θέσπιση ενός “διαβατηρίου εμβολιασμού”. «Αν εφαρμοζόταν πολύ νωρίς, θα προκαλούσε δυσαρέσκεια στην Ευρώπη» είπε χαρακτηριστικά.

 Πρόσθεσε όμως ότι, όσο «ευαίσθητο» και αν είναι το θέμα για τους 27 εταίρους, αυτό δεν είναι λόγος για να μην γίνει η σχετική συζήτηση στη Σύνοδο Κορυφής

. Οι ενδοιασμοί της Γαλλίας, όπως και άλλων κρατών μελών της ΕΕ που πιθανόν θα εκδηλωθούν τις επόμενες ημέρες, εστιάζουν στο γεγονός ότι ο αριθμός των εμβολιασμένων είναι, στην παρούσα φάση, υπερβολικά μικρός. 

Το ενδεχόμενο δε, να φρενάρει το εμβολιαστικό πρόγραμμα από τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην παράδοση, σε ό,τι αφορά την τροφοδοσία του κύριου, αυτή τη στιγμή, εμβολίου (αυτού της Pfizer) προκαλεί πρόσθετους φόβους για τη δημιουργία διακρίσεων μεταξύ των πολιτών της ΕΕ. 

Προβλήματα δημιουργούνται και από το γεγονός ότι ο εμβολιασμός δεν είναι υποχρεωτικός. Εάν όμως θεσπιστεί ένα έγγραφο από το οποίο θα απορρέουν δικαιώματα σε ότι αφορά τις μετακινήσεις και την πρόσβαση σε χώρους, τότε και ο εμβολιασμός αποκτά εμμέσως έναν υποχρεωτικό χαρακτήρα. 

 Το θέμα θα συζητηθεί, ωστόσο, στην τηλεδιάσκεψη της Πέμπτης και οι προβληματισμοί των χωρών μελών θα εκφραστούν σε ανώτατο επίπεδο. Αυτή η συζήτηση θα γίνει βεβαίως με φόντο τις παρατηρούμενες καθυστερήσεις, τις μειώσεις των δόσεων που ανακοίνωσε η Pfizer (29% λιγότερες για την Ιταλία την ερχόμενη εβδομάδα), αλλά και των παραπάνω δόσεων που εξασφάλισε η Γερμανία, με παράλληλες διαπραγματεύσεις, πέραν εκείνων που έγιναν σε κοινοτικό επίπεδο. 

Πηγή : https://slpress.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...