Επιστολή του Επιμελητηρίου Κυκλάδων προς έξι Υπουργεία για το άνοιγμα του εμπορίου στο νησιωτικό νομό
Παρέμβαση προς έξι Υπουργεία σχετικά με το άνοιγμα του λιανικού εμπορίου στις Κυκλάδες, εν αναμονή των σχετικών ανακοινώσεων της κυβέρνησης για τον κλάδο πανελλαδικά, πραγματοποίησε το Επιμελητήριο Κυκλάδων, προτείνοντας την κατ΄ εξαίρεση λειτουργία τους με τη μέθοδο “click in shop” στον “πράσινο” κι ασφαλή νησιωτικό νομό.
Επισημαίνοντας το γεγονός πως οι Κυκλάδες έχουν χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο, παραμένουν προστατευμένες καθώς δεν επιτρέπονται οι μετακινήσεις από και προς την ηπειρωτική χώρα, αλλά παρομοίως, ούτε από και προς τα νησιά, το Επιμελητήριο ζητά το άνοιγμα της αγοράς με μέτρα, προκειμένου να λειτουργήσει η οικονομία και παράλληλα να είναι προστατευμένοι όλοι οι πολίτες.
Αυτούσια η επιστολή έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Κοινής Γνώμης, ενώ με αφορμή το περιεχόμενό της, κλήθηκε να προβεί σε δηλώσεις, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, Γιάννης Ρούσσος.
Ειδικές συνθήκες στις Κυκλάδες
Μέρος της επιστολής του Επιμελητηρίου Κυκλάδων προς τα έξι Υπουργεία Ανάπτυξης, Οικονομικών, Ναυτιλίας, Εργασίας, Τουρισμού και Προστασίας του Πολίτη έχει ως ακολούθως: “(...) Είμαστε πεπεισμένοι ότι οι Κυκλάδες είναι μια από τις περιοχές όπου οι ειδικές συνθήκες με τις οποίες συνδέονται, θα επέτρεπαν το άνοιγμα των τοπικών αγορών για το σύνολο των επιχειρήσεων με τη μορφή click in shop, αν ληφθούν υπόψη οι εξής παράμετροι: 1. Ανήκουν στις «πράσινες» περιοχές με χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο. 2. Το γεγονός του «αποκλεισμού» τους από την ηπειρωτική αλλά και τη γειτονική νησιωτική χώρα. 3. Η μη δυνατότητα μετακίνησης ακόμα και από νησί σε νησί εντός του ίδιου νομού. Επιπλέον, θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη ότι το γεγονός της εποχικής δραστηριότητας, σε συνδυασμό με την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων δεν έχει επιτρέψει στο σύνολο των νησιών των Κυκλάδων, να λειτουργήσουν «σε κανονικές συνθήκες» από τον Οκτώβριο του 2019, εξαντλώντας κυριολεκτικά επιχειρήσεις, εργαζόμενους και νοικοκυριά. Τέλος, μια βασική ιδιαιτερότητα που διαφοροποιεί τις Κυκλάδες από την ηπειρωτική χώρα, είναι ότι τα νησιά αυτά αποτελούν μικρές απομονωμένες και σχεδόν ανεξάρτητες αγορές, όπου η ύπαρξη και η παύση λειτουργίας μιας πολύ μικρής επιχείρησης έχει εντελώς διαφορετική έννοια απ’ ότι στην ηπειρωτική χώρα (...). Δεδομένων των παραπάνω στοιχείων που διατηρούν σε χαμηλό επίπεδο το επιδημιολογικό φορτίο, ζητούμε την κατ’ εξαίρεση αντιμετώπιση των Κυκλάδων και το συντομότερο δυνατόν, άνοιγμα της αγοράς, με τη μορφή παραλαβής μέσα στο κατάστημα (click in shop) για το σύνολο των επιχειρήσεων, με α) διατήρηση των μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων και β) τήρηση των μέτρων προστασίας και του περιορισμού των μετακινήσεων”.
Ποια είναι η στάση του Επιμελητηρίου Κυκλάδων σχετικά με την κρίση που πλήττει τις επιχειρήσεις όλο αυτό το διάστημα;
“Την τελευταία περίοδο της κρίσης που βιώνουμε, σταθερά το Επιμελητήριο Κυκλάδων έχει κινηθεί σε δυο κατευθύνσεις προκειμένου να είναι όσο το δυνατόν πιο χρήσιμο στις επιχειρήσεις που βρίσκονται σε μία από τις δυσκολότερες περιοχές της χώρας, λόγω του κατακερματισμού που χαρακτηρίζει τη νησιωτικότητα.
Όσον αφορά την πληροφόρηση που δίνουμε στην κεντρική εξουσία, την έχουμε περιορίσει μόνον σε αυτά που συνδέονται με θέματα τοπικού ενδιαφέροντος, γιατί για τα θέματα που αφορούν όλη την Ελλάδα, είμαστε σε ανοικτή συνεργασία με τους εκπροσώπους όλων των θεσμικών φορέων - όπως ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, αλλά και με μεγάλους Εμπορικούς Συλλόγους της χώρας, όπως ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών - προκειμένου να ανταλλάσσουμε απόψεις και να διαπιστώνουμε τις γενικές κατευθύνσεις που αφορούν στα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, αν αυτά είναι σωστά κι αν επαρκούν ή όχι. Όσον αφορά τη συλλογή των πληροφοριών, προσπαθούμε από τα μέλη μας, από το Διοικητικό Συμβούλιο, αλλά και από τους Εμπορικούς Συλλόγους των νησιών, να παίρνουμε την ενημέρωση”.
Εστιάζοντας στο ζήτημα του ανοίγματος του λιανικού εμπορίου, πώς καταλήξατε στην συγκεκριμένη παρέμβαση προς το Υπουργείο; Ζητάτε για όλον τον νομό τη λειτουργία με τη μέθοδο “click in shop”.
“Στην προκειμένη περίπτωση υπάρχουν ιδιαιτερότητες στα νησιά, για τα οποία προκύπτουν διαφορές. Για παράδειγμα υπάρχουν νησιά που μπορεί οι εκπρόσωποί τους να θέλουν να ανοίξουν ή και νησιά που να μην θέλουν να ανοίξουν νωρίτερα. Αυτό προκύπτει λόγω της εποχικότητας στις Κυκλάδες που οδηγεί πολλά νησιά αυτήν την περίοδο να βρίσκονται σε “χειμερία νάρκη”.
Άρα είναι διαφορετικές οι ανάγκες αυτών των νησιών και διαφορετικές οι ανάγκες για παράδειγμα της Σύρου, η οποία είναι μία αγορά που δουλεύει χειμώνα – καλοκαίρι.
Κατά συνέπεια, το Επιμελητήριο πρέπει να σταθμίσει - με βάση πάντα τους υγειονομικούς κανόνες -, τί είναι αυτό που ζητά.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση, βλέποντας ότι μετά από μία παρατεταμένη περίοδο που είναι κλειστή η αγορά κι έχουν οδηγηθεί σε “ασφυξία” πολλές επιχειρήσεις, αλλά και παρακολουθώντας πως γίνεται τμηματική επάνοδος στην κανονικότητα και λαμβάνονται αποφάσεις όπως ενδεικτικά, το άνοιγμα των σχολείων, ζητάμε συγκεκριμένα πράγματα.
Ειδικότερα, το Επιμελητήριο αποφάσισε μετά από ώριμη σκέψη να διεκδικήσει για την περιοχή του, τη λειτουργία του λιανικού εμπορίου με τη μέθοδο click in shop (παράδοση εντός του καταστήματος), μετά από ραντεβού του καταναλωτή με τον καταστηματάρχη. Έτσι δεν επιτυγχάνεται συνωστισμός, διατηρούνται τα μέτρα για την υγεία και παράλληλα, δουλεύει η αγορά.
Αυτό το μέτρο ακούγεται ότι θα ανακοινωθεί για τα καταστήματα ένδυσης, υπόδησης και τα κοσμηματοπωλεία. Εμείς όμως, ζητάμε – καθώς είμαστε “πράσινη” περιοχή, που εδώ και καιρό δεν έχει επιδημιολογικό φορτίο – να λειτουργήσουν τα καταστήματα συνολικά με τη μέθοδο click in shop. Πάντοτε με την εξασφάλιση αυστηρών ελέγχων για την τήρηση όλων των υγειονομικών προϋποθέσεων”.
Κρίνετε ότι οι καταστηματάρχες και οι πολίτες θα τηρήσουν πιστά τα υγειονομικά πρωτόκολλα ώστε αυτό το άνοιγμα που διεκδικείτε, να μην σημάνει αύξηση κρουσμάτων σε επίπεδο Κυκλάδων; Το Επιμελητήριο είχε κάνει και σεμινάρια για σχετική ενημέρωση πολιτών κι επιχειρηματιών.
“Πράγματι, εμείς ξεκινήσαμε την εκπαίδευση για τους κανόνες υγιεινής και τα υγειονομικά πρωτόκολλα, με πολύ μεγάλη αποδοχή, προσέλευση αλλά και υιοθέτηση των μέτρων και τολμώ να πω – όπως έχει εκφραστεί από εκπροσώπους Συλλόγων – ότι το Επιμελητήριο είχε παίξει καθοριστικό ρόλο όταν έδωσε εκτός από τα 6.500 πιστοποιητικά παρακολούθησης των πρωτοκόλλων, και σε άλλα 13.500 άτομα, που παρακολούθησαν τα σεμινάρια με πρωτοφανές ενδιαφέρον για την επιμόρφωσή τους.
Άρα, η περιοχή μας είναι και ώριμη και αυτό το έχουμε αποδείξει και από τη σεζόν που πέρασε. Πιστεύω ότι και η ατομική συνείδηση στα νησιά έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο στο να έχουμε πολύ χαμηλό αριθμό κρουσμάτων. Άλλωστε, εμείς στις μικρές νησιωτικές κοινωνίες έχουμε περισσότερη ευαισθησία σε θέματα υγείας, ακριβώς λόγω των δυσκολιών που υπάρχουν στην αντιμετώπιση θεμάτων”.
Ο κλάδος που έχει πληγεί περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον είναι της εστίασης, του επισιτισμού. Ποια θα είναι η στάση σας σχετικά με την επιτακτική ανάγκη στήριξης αυτών των επιχειρηματιών, πολλοί εκ των οποίων δεν αποκλείεται να οδηγηθούν στο “λουκέτο”; Στην επιστολή σας ζητάτε “την παράταση των μέτρων στήριξης και μετά την επάνοδο της αγοράς σε συνθήκες κανονικής λειτουργίας”.
“Πρέπει όλοι να δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση στην εστίαση γιατί δεν ξέρουμε κατά πόσον θα έχουμε τη χαρά να απολαύσουμε τον ίδιο αριθμό επιχειρήσεων στον νομό σε σχέση με εκείνον που είχαμε τις προηγούμενες χρονιές. Ο συγκεκριμένος κλάδος έχει βρεθεί σε πολύ δύσκολη κατάσταση και θα αργήσει πολύ να έρθει σε οικονομική ανάκαμψη. Αν σκεφτούμε δε, ότι πολλές από αυτές τις επιχειρήσεις έχουν μειωμένη λειτουργία λόγω εποχικότητας των νησιών, τότε η ανησυχία αυξάνεται. Επίσης, πρέπει να συνυπολογίσει ο καθένας πως αυτές οι επιχειρήσεις εξυπηρετούν και τους επισκέπτες των νησιών και πρέπει να υπάρχουν.
Στην εστίαση λοιπόν, πρέπει να στοχεύσουμε - και θα το κάνουμε -, πολύ συγκεκριμένα. Έχουμε συμφωνήσει με τη λογική που μας έχει ανακοινωθεί από τον Υπουργό, Άδωνι Γεωργιάδη ότι λίγο πριν την επαναφορά στην κανονικότητα, θα γίνει αποτίμηση συνολικά της κατάστασης για την εστίαση. Εμείς λοιπόν, προσπαθούμε να έχουμε όσα περισσότερα στοιχεία για να διεκδικήσουμε ό,τι καλύτερο για την περιοχή μας και τις ανάγκες της, προκειμένου να μείνει στη ζωή ο μεγαλύτερος αριθμός επιχειρήσεων”.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου