22 Ιαν 2021

Υδατοδρόμια και υδροπλάνα: Ποιοι θα είναι οι κερδισμένοι...

 
Λιγοστές είναι οι πιθανότητες να δούμε υδροπλάνα στις Κυκλάδες το καλοκαίρι του 2021. Η επένδυση για τη δημιουργία ενός πανελλαδικού δικτύου με δεκάδες υδατοδρόμια στη χώρα φρέναρε για αρκετούς μήνες κυρίως λόγω του covid 19 και δειλά δειλά επανέρχεται στο προσκήνιο αυτή την περίοδο.
Γιώργος Λύχνος
Η άμεση ανάπτυξη δικτύου υδατοδρομίων κρίνεται αναγκαία όσο ποτέ άλλοτε και λόγω της εξόδου μας από την σημερινή υγειονομική και οικονομική κρίση, ετσι με χαρά βλέπω την άμεση όπως ακούγεται υλοποίηση του δικτύου υδατοδρομίων στην οποία προσανατολίζεται ο υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, προχωρώντας στην ολοκλήρωση όλων των εκκρεμοτήτων και στην ταχύτερη ανάπτυξη του δικτύου, όπως αναφέρει η Hellenic Seaplanes. 

 Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, τέθηκαν επί τάπητος όλα τα βασικά ζητήματα που απασχολούν τον τομέα δραστηριότητας υδροπλάνων και συζητήθηκε πως μπορεί αυτό το νέο μέσο να συμβάλει καθοριστικά στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας. 

Το κύριο θέμα συζήτησης, σημειώνεται πως ήταν η ανάπτυξη και δημιουργία των κατάλληλων υποδομών, υδατοδρόμιων, σε όλη την Ελλάδα, έτσι ώστε να παρέχουν την απαιτούμενη επιχειρησιακή υποστήριξη στα υδροπλάνα η οποία έχει καθυστερήσει 6 και πλέον χρόνια, πηγαίνοντας από συρτάρι σε συρτάρι. 

Πρόκειται για επενδύσεις που λόγω του στρατηγικού τους χαρακτήρα θα δημιουργήσουν ευνοϊκό επενδυτικό περιβάλλον για την αξιοποίηση απομονωμένων περιοχών και αναμένεται να δώσει τη δυνατότητα και κίνητρα υλοποίησης τουριστικών επενδύσεων στην ευρύτερη περιοχή των υδατοδρομίων. 

Τα υδροπλάνα μπορούν να δώσουν ώθηση στα νησιά, να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και να κάνουν πιο εύκολη τη σύνδεση της ηπειρωτικής χώρας με δύσκολους συγκοινωνιακά προορισμούς, όπως είναι τα μικρά νησιά του Ιονίου Μαθράκι Οθόνη Eρίκουσα, αλλά και Παξοί και Ιθάκη και μικρά νησιά του Αιγαίου. 

 Πρέπει και μπορεί η κυβέρνηση να στηρίξει όλες τις επενδυτικές πρωτοβουλίες στον τομέα των υδροπλάνων ο οποίος μπορεί να εξελιχθεί σε μοχλό ανάπτυξης για την Ελλάδα, καθώς τα οφέλη από τη λειτουργία τους είναι πολλαπλασιαστικά, οι προοπτικές ανάπτυξης τεράστιες και η επίδρασή τους εκτείνεται σε ευρύ φάσμα κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων. ενώ τα υδροπλάνα θα αποτελέσουν ένα νέο, βασικό πυλώνα της συγκοινωνιακής συνέχειας του νησιωτικού μας χώρου.

 Η στήριξη του αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την αξιοποίηση των αναπτυξιακών δυνατοτήτων της χώρας μας. 

 Οι πρώτες πτήσεις υδροπλάνων αναμένονται μέσα στο 2021 και ήδη αναπτύσσεται έντονη επιχειρηματική κινητικότητα γύρω από το νέο μέσο που θα χαράξει εκ νέου το χάρτη στις μεταφορές. 

 Ποιοι είναι οι κερδισμένοι: 

Νέες συνεργασίες αλλά και ισχυρές επιχειρηματικές συζεύξεις ανοίγει το mega project των υδατοδρομίων και η λειτουργία υδροπλάνων που προορίζεται να μετατρέψει την Ελλάδα σε “Καραϊβική της Ευρώπης”, να δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας, να χαράξει εκ νέου το χάρτη των μεταφορών στη χώρα μας και, στην πλήρη ανάπτυξή του, να δώσει στην ελληνική οικονομία πάνω από 1,5 δισ. ευρώ. 

 Ήδη, οι σημαντικοί παίκτες που εμπλέκονται στην διαδικασία “ζεσταίνουν μηχανές” και πλέον εκτιμούν ότι η φετινή σεζόν θα είναι η παρθενική για τα ελληνικά υδροπλάνα πάση θυσία, ενώ έχει ήδη ανοίξει ο δρόμος για τις ιδιωτικές επενδύσεις στην ίδρυση και λειτουργία των υδατοδρομίων.

 Το νέο νομοσχέδιο αίρει τα εμπόδια εκείνα που καθήλωσαν το project επί μια 7ετία και πλέον υπάρχουν οι προϋποθέσεις για τη δημιουργία δικτύου υδατοδρομίων σε περίπου 140 σημεία όπως σε νησιά, λιμάνια, λίμνες, αλλά και σε Περιοχές Oλοκληρωμένης Tουριστικής Aνάπτυξης (Π.O.T.A.), σύνθετα τουριστικά καταλύματα και Αυτά, σε όρους επιχειρηματικότητας, σημαίνουν στάσεις ανεφοδιασμού καυσίμων, άρα εμπλοκή και ενδιαφέρον από εταιρείες καυσίμων, βάσεις συντηρήσεων, όπου σύμφωνα με πληροφορίες ήδη έχει υπάρξει ενδιαφέρον από μεγάλη διεθνή οίκο για να αναλάβει την συντήρηση αλλά και μηχανική διαχείριση των υδροπλάνων, ενώ στο χορό των διαπραγματεύσεων έχουν ήδη μπει και αεροπορικές εταιρείες.

 Η θέση των αεροπορικών εταιρειών είναι διττή καθώς θα δημιουργηθεί Ακαδημία Εκπαίδευσης Πιλότων, αλλά και μια διευρυμένη συνεργασία που αφορά στην προσφορά κοινών “πακέτων” εισιτηρίων ή και συμπληρωματική λειτουργία των υδροπλάνων ως προς τα δρομολόγια της αεροπορικής αγοράς που ως τώρα λειτουργούσε ανταγωνιστικά και μάλιστα έβαζε εμπόδια στην δημιουργία τους , ενώ τώρα θα γίνεται μεταφορά επιβατών από ή προς τα συμβατικά αεροδρόμια από ή προς τα υδατοδρόμια.

 Σε αυτό το πλαίσιο υπάρχουν σε εξέλιξη συζητήσεις της Hellenic Seaplanes με αεροπορική εταιρεία για τις απευθείας συνδέσεις με προορισμούς από το εξωτερικό προς ελληνικά νησιά. Αντίστοιχα, συνεργίες παρόμοιες με τις αεροπορικές εκτιμάται ότι θα υπάρξουν και με τον κλάδο της κρουαζιέρας.

 Στο κομμάτι του τουρισμού, μεγαλώνει ακόμη περισσότερο ο κύκλος των συνεργασιών που αναμένεται να προχωρήσουν άμεσα, καθώς καθιερωμένα τουριστικά συγκροτήματα, η ένωση τουριστικών πρακτόρων Ελλάδας, αλλά και τουριστικοί πράκτορες από το εξωτερικό μπαίνουν στο παιχνίδι. 

 Στο παιχνίδι έτσι θα μπουν ακόμη και ιδιωτικά νησιά όπως ο Σκορπιός, η βίλα Pότσιλντ στην Kέρκυρα αλλά και μεγάλα ξενοδοχεία στην Κρήτη, την Χαλκιδική, το Πόρτο χέλι, τα οποία θα αποτελέσουν βασικούς προορισμούς για το πτητικό έργο των υδροπλάνων. Ωστόσο, πέρα από τους επιχειρηματίες που αναμένεται να εμπλακούν στο project των υδατοδρομίων που αποσκοπεί στη δημιουργία ενός εθνικού δικτύου. 

Εκείνοι που πρώτοι έχουν τον λόγο είναι οι εταιρείες που ασχολούνται με την κατασκευή υδατοδρομίων, αλλά και τη διαχείριση και λειτουργία αυτών και την λειτουργία των ίδιων των υδροπλάνων. 

 Έτσι, όσον αφορά την Hellenic Seaplanes που είναι και η εταιρεία με τη μεγαλύτερη δραστηριότητα σε αυτό το κομμάτι, σημειώνεται ότι σε λίγες εβδομάδες θα έχει έτοιμο το σύστημα online κρατήσεων, βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με δήμους και περιφέρειες για την ανάληψη νέων επενδύσεων για την κατασκευή υδατοδρομίων, ενώ είναι έτοιμη να δαπανήσει περί τα 22 εκατ. ευρώ. 

 Οι επενδύσεις αφορούν στην κατασκευή των υδατοδρομίων σε Κεφαλονιά, Ζάκυνθο, Λευκάδα και Ιωάννινα, όπου ξεκινούν άμεσα οι εργασίες κατασκευής, ενώ ως το τέλος του μήνα ξεκινούν οι εργασίες σε Τήνο, Αλλόνησο, Σκόπελο (έχει ολοκληρωθεί ήδη κατασκευαστικά η Πάτμος), αλλά και στην αγορά 4 υδροπλάνων εκ των οποίων τα δύο θα είναι νέα και τα άλλα δύο μεταχειρισμένα. 

 Όσον αφορά στις προβλέψεις για την πρώτη χρονιά λειτουργίας, όπως αναφέρει ο πρόεδρος και CEO της Hellenic Seaplanes, Νικόλας Χαραλάμπους, μιλώντας στο Business Daily, αν δεν υπάρξουν εμπλοκές λόγω των εξελίξεων στην γύρω περιοχή και εξελιχθεί σε μια κανονική χρονιά για τον τουρισμό τότε σε επίπεδο εσόδων αναμένονται 10 με 12 εκατ. ευρώ τουλάχιστον με βάση συντηρητικές προβλέψεις. 

 Αυτό το καλοκαίρι πιστεύουμε θα είναι το τελευταίο χωρίς υδροπλάνα και εκφράζω την αισιοδοξία μου ότι ο τομέας των υδροπλάνων και των υδατοδρομίων με την αποφασιστικότητα της νέας κυβέρνησης μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης και ενισχύει τις ελπίδες μας για την σύντομη έναρξη του πτητικού έργου. 

 Η Ελλάδα, ως πολυνησιακή χώρα, θα ωφεληθεί από τη λειτουργία των υδροπλάνων, αφού με την ευελιξία τους μπορούν να γίνουν ο συνδετικός κρίκος, που λείπει από το υφιστάμενο συγκοινωνιακό δίκτυο, ώστε να εξασφαλίζεται η ποιοτικότερη και ευκολότερη προσβασιμότητα των τουριστών στα νησιά- προορισμούς τους.

 Η τουριστική αγορά θα διευρυνθεί, καθώς οι τουρίστες θα μπορούν με ένα καινοτόμο τρόπο να επισκέπτονται περισσότερα νησιά καθιστώντας ακόμη πιο ελκυστικό το πακέτο των διακοπών τους. Ειδικά για τα μικρά και απομονωμένα νησιά, όπως οι Παξοί, η Ιθάκη το Μεγανήσι και τα Διαπόντια. 

Η αξιόπιστη προσβασιμότητα, που θα παρέχεται με τις πτήσεις των υδροπλάνων, θα είναι καταλυτική για την προσέλκυση τουριστών υψηλού οικονομικού επιπέδου που επιθυμούν εναλλακτικές διακοπές. Ο τουρισμός αποτελεί τη βαριά βιομηχανία της Ελλάδας και χρειάζεται προσθήκες αυτών των χρηστικών εργαλείων όπως είναι τα υδροπλάνα που θα συνεισφέρουν στην περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη μια τουριστική ανάπτυξη υψηλών εισοδημάτων και όχι μόνον. 

Ο Γιώργος Λύχνος είναι οικονομολόγος Τουριστικής ανάπτυξης με ΜΒΑ στην οργάνωση και τη διοίκηση τουριστικών επιχειρήσεων και οργανισμών και πρ. αντιδήμαρχος Οικονομικών & Τουρισμού του Δήμου Παξών.
Πηγή :https://traveldailynews.gr/  

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...