2 Ιουν 2021

Το ΥΠΕΝ σταματά οριστικά την εγκατάσταση 138 ανεμογεννητριών στο Αιγαίο


Οριστικό τέλος έβαλε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο Aigaio Project της Eunice Energy Group που προέβλεπε την εγκατάσταση 106 ανεμογεννητριών συνολικής ισχύος 582 MW σε 23 ακατοίκητες νησίδες του Αιγαίου.

Συγκεκριμένα, με απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης Περιβαλλοντικής του ΥΠΕΝ που εκδόθηκε στις 24 Μαΐου, απορρίπτεται το αίτημα για την περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου. ο ΥΠΕΝ επικαλείται για την απόρριψη, ειδικότερα, το γεγονός ότι το σύνολο του προτεινόμενου έργου εμπίπτει εντός προστατευόμενων περιοχών του δικτύου Natura 2000 και συγκεκριμένα εντός έξι Ζωνών Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) και εντός τεσσάρων Ειδικών Ζωνών Διατήρησης (ΕΖΔ) όπως επίσης και εντός έξι Σημαντικών Περιοχών για τα Πουλιά της Ελλάδας (ΣΠΠΕ).

 Ακόμη, επικαλείται τις ουσιώδεις αρνητικές γνωμοδοτήσεις φορέων, βάσει των οποίων η Μελέτη Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης (ΜΕΟΑ) παρουσιάζει κρίσιμες ελλείψεις, που «δεν επιτρέπουν την κατανόηση της σημασίας του προστατευτέου αντικειμένου και την ορθή εκτίμηση των επιπτώσεων από το σχεδιαζόμενο έργο». 

 Επίσης, τονίζεται ότι η δέουσα εκτίμηση της ΜΠΕ/ΜΕΟΑ δεν συσχετίζεται με την κατάσταση διατήρησης των οικοτόπων, ούτε λαμβάνει υπόψη τα κρίσιμα ενδιαιτήματα των ειδών χαρακτηρισμού των ΖΕΠ και της μεταναστευτικής ορνιθοπανίδας, ενώ προβλέπει απροσδιόριστου βαθμού μείωση της έκτασης και αλλοίωση της αντιπροσωπευτικότητάς τους.

 Πηγή :https://www.envinow.gr/ 

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...