Ξεκίνησε τη λειτουργία της η μονάδα αφαλάτωσης της Αιγιάλης Αμοργού, έπειτα από πολύχρονες προσπάθειες των διοικήσεων του νησιού, προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητα του παρεχόμενου νερού, σε όλο το εύρος του νησιού.
Μία θετικότατη εξέλιξη, σε σχέση με την υδροδότηση του οικισμού της Αιγιάλης, η οποία φιλοξενεί το δεύτερο, μικρότερο λιμάνι της Αμοργού, που ωστόσο εξυπηρετεί μεγάλη ροή επισκεπτών, αποτελεί η θέση σε λειτουργία της μονάδας αφαλάτωσης.
Ο Δήμος Αμοργού, είχε προχωρήσει στην προμήθεια όλου του μηχανολογικού εξοπλισμού, ωστόσο εκκρεμούσε για αρκετά μεγάλο διάστημα, η υλοποίηση των συνοδών έργων, απαιτούμενων για την εγκατάσταση και τη λειτουργία της μονάδας.
Αν και στον αρχικό σχεδιασμό το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση των συνοδών έργων, ήταν το καλοκαίρι του 2015, η λειτουργία εν τέλει της μονάδας, ξεκίνησε τις πρώτες ημέρες του Αυγούστου του 2016.
Ευχαριστίες του Δημάρχου για την ευτυχή εξέλιξη
Δεδομένου, ότι για αρκετά χρόνια, η Αιγιάλη, υδροδοτούνταν, μέσω του σχεδιασμού της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, με τη μεταφορά του νερού, από υδροφόρα πλοία, η εγκατάσταση και λειτουργία της μονάδας, αφενός συμβάλλει στην περαιτέρω μείωση της τιμολόγησης του νερού, ενώ αφετέρου αναβαθμίζει την ποιότητα του πολύτιμου αγαθού, σε έναν αρκετά μεγάλο οικισμό του νησιού, ιδιαίτερα, όταν κατακλύζεται από επισκέπτες, κατά τη διάρκεια της θερινής τουριστικής περιόδου.
Ο δήμαρχος Αμοργού, κ. Νικόλαος Φωστιέρης, προέβη σε ευχαριστήρια ανακοίνωση, με την οποία γνωστοποίησε την έναρξη της λειτουργίας της μονάδας, ενώ ευχαριστεί όσους βοήθησαν στην πρόοδο των διαδικασιών και την αποπεράτωση των εργασιών.
Στην ανακοίνωση του ο κ. Φωστιέρης, απευθυνόμενος στις συμπατριώτισσες και τους συμπατριώτες Αμοργιανούς, δηλώνει ευτυχής να γνωστοποιήσει την θέση σε λειτουργία της μονάδας αφαλάτωσης της Αιγιάλης, η οποία έχει δυναμικότητα περίπου 450 κυβικών μέτρων ημερησίως.
Όπως επισημαίνει ο Δήμαρχος, με αυτό τον τρόπο «θα βελτιωθεί η ποιότητα του νερού που διατίθεται στους πολίτες της Αιγιάλης, η οποία τελευταία είχε υποβαθμισθεί», ενώ προχωρά, δοθείσης της ευκαιρίας, σε ευχαριστίες, προς όλους τους παράγοντες, οι οποίοι συνετέλεσαν στον προγραμματισμό, τη σχεδίαση, την ένταξη και την κατασκευή του έργου.
«Ιδιαίτερα θέλουμε να ευχαριστήσουμε το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής για τη χρηματοδότηση και τη κατανόηση που έδειξε στη καθυστέρηση λειτουργίας του έργου με τη συνέχιση τροφοδότησης μας με πόσιμο νερό, παρά τη στενότητα των οικονομικών πόρων του. Επίσης θέλω να ευχαριστήσω την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου για την επίβλεψη και την επίλυση των πολλών προβλημάτων που παρουσιάστηκαν κατά την υλοποίηση της κατασκευής του έργου. Ιδιαίτερες ευχαριστίες στο συμπολίτη μας κ. Μιχάλη Βεκρή για την ευγενική χειρονομία του να παραχωρήσει δωρεάν μέρος του οικοπέδου του για την εγκατάσταση της αφαλάτωσης .Η χειρονομία του αυτή ας γίνει παράδειγμα για όλους μας», επισημαίνει ο κ. Φωστιέρης.
Κλείνοντας, ο Δήμαρχος ενημερώνει, πως «ήδη προχωρούμε στην επικαιροποίηση της μελέτης αφαλάτωσης στα Κατάπολα που θα εξυπηρετήσει την χωρική ενότητα Χώρας – Καταπόλων», ενώ εξήγγειλε και την ανάθεση μελέτης, για τη στήριξη, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, της τοπικής οικονομίας, για την εγκατάσταση μονάδας αφαλάτωσης και στη χωρική ενότητα της Αρκεσίνης.
Προγραμματισμός για εγκατάσταση περαιτέρω μονάδων
Όπως έχει διαφανεί, από τις προσπάθειες του Δήμου Αμοργού, οι ενέργειες για την αυτονομία του νησιού σε αποθέματα νερού, αλλά και η συνεχής επαγρύπνηση των υπηρεσιών και των κατοίκων, για εξοικονόμησή τους, συνεχίζονται.
Αξίζει να σημειωθεί, πως σύμφωνα με παλαιότερες δηλώσεις του Δημάρχου Αμοργού, κ. Φωστιέρη, ήδη υπάρχει μελέτη, σχετικά με την εγκατάσταση αφαλάτωσης στα Κατάπολα, για την οποία έχουν ξεκινήσει οι προσπάθειες για αναζήτηση χρηματοδότησης, ενώ μελετάται και η επαναχωροθέτηση της εγκατάστασης εκτός οικισμού.
Παράλληλα, ο Δήμος Αμοργού προσανατολίζεται στην έναρξη των διαδικασιών για εγκατάσταση μονάδας και στην Κάτω Μεριά, προκειμένου η Αμοργός να διαθέτει επάρκεια νερού, ανεξάρτητα με τις εκάστοτε βροχοπτώσεις του κάθε έτους, αλλά και να αποδεσμευτεί από τον επισφαλή, όπως πολλές φορές έχει αποδειχτεί στο παρελθόν, προγραμματισμό της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, όσον αφορά στις περιόδους και τις ποσότητες ανεφοδιασμού των άνυδρων νησιών με νερό.
Ο κ. Φωστιέρης, πέραν των όποιων ενεργειών του Δήμου, για την εξασφάλιση της υδατικής επάρκειας στο νησί, έχει ταχθεί υπέρμαχος της αλλαγής των αντιλήψεων, εκ μέρους των απλών πολιτών, τους οποίους χαρακτηρίζει τους καλύτερους χρήστες του νερού, των επιχειρηματιών, με ενθάρρυνση της οικονομίας, αλλά και της αγροτικής κοινότητας της Αμοργού, προτείνοντας την αλλαγή των τρόπων ποτίσματος, προκειμένου να μη χρησιμοποιούνται ραντιστήρες και η κατανάλωση να συμμορφώνεται με τις ποσοστώσεις, τις οποίες επιβάλλει η πολιτεία, ενώ ταυτόχρονα, επισημαίνει, πως και ο Δήμος, θα πρέπει να μεριμνά για την ελαχιστοποίηση των απωλειών, στο δίκτυο ύδρευσης, έτσι ώστε ούτε σταγόνα, να μην πηγαίνει χαμένη, δεδομένου, ότι η πολυτιμότητα του αγαθού είναι μεγάλη, λόγω του άνυδρου χαρακτήρα του νησιού.
Πηγή : http://www.koinignomi.gr/
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου