24 Ιαν 2024

«Οχι» στην εκτός σχεδίου δόμηση – Κοινό ψήφισμα από 13 ΜΚΟ


Η Κυβερνηση για μια φορά ακόμη παραβιαζει το Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία νομοθετώντας ακριβως αντίθετα με το αφήγημα της περι βιώσιμης ανάπτυξης, βιώσιμου τουρισμού κλπ. Ενας ειναι ο στόχος: ολα να γίνουν τσιμέντο, επαναλαμβάνοντας τη καταστροφική πολιτική πριν τη δημοσιονομική κατάρρευση όπου είχαμε αναπτυξη και ολα πήγαιναν καλά.
Oι οργανώσεις αναφέρουν, μεταξύ άλλων, ότι «η εκτός σχεδίου δόμηση μέχρι σήμερα έχει τεκμηριωμένα συσχετιστεί με συγκεκριμένα προβλήματα υποβάθμισης του φυσικού περιβάλλοντος, όπως διάνοιξη δρόμων σε ευαίσθητες περιοχές και μπάζωμα ρεμάτων και παραλιακής ζώνης»

Ioannis Spilanis


απο Γιώργος Λιάλιος
Την απόσυρση των δρομολογημένων νομοθετικών ρυθμίσεων για την εκτός σχεδίου δόμηση ζητούν, με κοινή ανακοίνωσή τους, 13 μη κυβερνητικές οργανώσεις. Οπως υποστηρίζουν, οι ρυθμίσεις αυτές θα οδηγήσουν σε ανεξέλεγκτη επέκταση της δόμησης στην ύπαιθρο, με μακροπρόθεσμες συνέπειες. Εκτιμούν, ταυτόχρονα, ότι δεν θα μακροημερεύσουν λόγω αντισυνταγματικότητας, αυξάνοντας την ανασφάλεια δικαίου. Την ανακοίνωση υπογράφουν οι οργανώσεις ΑΝΙΜΑ, Αρκτούρος, Αρχέλων, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών, Καλλιστώ, MedINA, Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, Greenpeace, MEDASSET και WWF Ελλάς. «Η δημοσιοποίηση της διαφαινόμενης πρόθεσης της κυβέρνησης να διευρύνει, έστω και μεταβατικά, την εκτός σχεδίου δόμηση έχει προκαλέσει οξείες αντιδράσεις – πράγμα αξιοσημείωτο για σχέδιο νόμου που δεν έχει καν ακόμη δημοσιευθεί. Αυτό και μόνο δείχνει ότι σημαντικό τμήμα της κοινωνίας είναι αντίθετο στην περαιτέρω οικοπεδοποίηση της ελληνικής υπαίθρου και στην ανεξέλεγκτη και άναρχη διεύρυνση των οικισμών», αναφέρουν οι οργανώσεις.

Για ανεξέλεγκτη οικοπεδοποίηση της υπαίθρου, με μακροπρόθεσμες συνέπειες, και για αντισυνταγματικότητα των ρυθμίσεων κάνουν λόγο στην ανακοίνωσή τους. 

 «Η εκτός σχεδίου δόμηση μέχρι σήμερα έχει τεκμηριωμένα συσχετιστεί με συγκεκριμένα προβλήματα υποβάθμισης του φυσικού περιβάλλοντος, όπως διάνοιξη δρόμων σε ευαίσθητες παράκτιες και δασικές περιοχές, μπάζωμα ρεμάτων και παραλιακής ζώνης, προβλήματα πυρκαγιών από καλώδια μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά και “αναπτυξιακά” προβλήματα, όπως απώλεια παραγωγικής γεωργικής γης, αύξηση κόστους αποκομιδής σκουπιδιών από τους κατά τόπους δήμους, αύξηση κόστους επεκτάσεων δικτύου ύδρευσης κ.ο.κ.», τονίζουν οι 13 οργανώσεις στην κοινή ανακοίνωσή τους. «Επίσης, υπενθυμίζεται ότι ο έλεγχος εφαρμογής των διατάξεων της εκτός σχεδίου δόμησης και των σχετικών περιβαλλοντικών όρων είναι ανεπαρκής, ενώ δεν έχουν μέχρι σήμερα εφαρμοστεί διοικητικές αποφάσεις απομάκρυνσης αυθαιρεσιών που σχετίζονται με την εκτός σχεδίου δόμηση, όπως δρόμοι και κτίσματα σε προστατευόμενες περιοχές (π.χ. Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου, Περιοχή Προστασίας της Φύσης στον Κυπαρισσιακό Κόλπο κ.ά.).Οι οργανώσεις στηλιτεύουν την ανακοινωθείσα επιλογή της κυβέρνησης να πριμοδοτήσει την εκτός σχεδίου δόμηση, υποστηρίζοντας ότι οι συνέπειες θα είναι ιδιαίτερα μεγάλες. «Για λόγους που τίθενται στην κρίση των πολιτών, η κυβέρνηση φαίνεται ότι επιλέγει να προλάβει τη θέσπιση των πολεοδομικών σχεδίων δημιουργώντας συνθήκες ανεξέλεγκτης επέκτασης της εκτός σχεδίου δόμησης. Εφόσον υλοποιηθεί, η επιλογή αυτή θα βλάψει ανεπανόρθωτα την ελληνική φύση, θα πλήξει τις μακροπρόθεσμες προοπτικές αειφόρου ανάπτυξης. 

Αυτή η επιλογή της κυβέρνησης επιβαρύνει την ελληνική φύση και το τοπίο, που αποτελούν τους κύριους πόρους της αειφόρου ανάπτυξης, αλλά και τουρισμού, της χώρας, ενώ ταυτόχρονα αυξάνει κατακόρυφα την τρωτότητα των εκτός σχεδίου περιοχών στις αναμενόμενες επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, καθώς και το ενεργειακό τους αποτύπωμα». Εκφράζουν, δε, την εκτίμηση πως οι σχετικές ρυθμίσεις είναι αντισυνταγματικές: «Προφανώς, θα είναι ευάλωτες σε συνταγματικό έλεγχο, προκαλώντας ανασφάλεια για τους ισχύοντες κανόνες».

 Οι 13 οργανώσεις καλούν την κυβέρνηση όχι μόνο να μην καταθέσει τις σχετικές ρυθμίσεις, αλλά να ξεκινήσει έναν ευρύ δημόσιο διάλογο για τις συνέπειές της. 

Πηγή :https://www.kathimerini.gr/ 

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...