20 Ιαν 2024

Μεταφορικό ισοδύναμο ..Σοβαρές καθυστερήσεις ενός έτους στην καταβολή των χρημάτων, ενώ “καίνε” οι ακτοπλοϊκές μετακινήσεις

Δήμαρχοι των Κυκλάδων μιλούν για το Μεταφορικό Ισοδύναμο, με αφορμή τις ανακοινώσεις του υφ. Ναυτιλίας, Γ. Παππά για εξασφάλιση 11 εκατ. ευρώ αναφορικά με το κλείσιμο οφειλών του 2022
Tη σοβαρή καθυστέρηση στην καταβολή του Μεταφορικού Ισοδύναμου προς τους νησιώτες, καυτηριάζουν δήμαρχοι των Κυκλάδων, με αφορμή τις τελευταίες ανακοινώσεις του υφυπουργού Ναυτιλίας, Γιάννη Παππά περί εξασφάλισης 11 εκατ. ευρώ, τα οποία θα προωθηθούν για το κλείσιμο του 2022 και συγκεκριμένα την αποπληρωμή των οφειλών του τελευταίου τριμήνου.

Αν και διανύουμε το 2024, οι νησιώτες δεν έχουν δει τις προβλεπόμενες καταβολές για όλο το 2023 και φυσικά για τους μήνες Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2022, γεγονός που προκαλεί εύλογα πολλά παράπονα, την ίδια στιγμή που η “τσέπη” τους αδειάζει… σε κάθε ακτοπλοϊκή μετακίνηση που “καίει” από οικονομικής άποψης.

Τα “τσουχτερά” πλέον εισιτήρια, αλλά και η φημολογία περί νέων αυξήσεων σε αυτά, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο υπομονής και αντοχής στην πλευρά των νησιωτών και μάλιστα σε μία περίοδο που η ακρίβεια έχει χτυπήσει “κόκκινο” και κάθε απλό νοικοκυριό, ανταπεξέρχεται μετά βίας στην κάλυψη βασικών αναγκών.

Η ανάγκη χρονικής ισορροπίας στις καταβολές, επισημαίνεται από δημάρχους των Κυκλάδων, οι οποίοι μίλησαν στην “Κοινή Γνώμη” για το θέμα, θίγοντας ειδικότερα τις σοβαρές καθυστερήσεις.

Κοινή απαίτηση όλων είναι να μην απαξιωθεί το μέτρο, που όπως επισημαίνουν, έχει αποδειχθεί βοηθητικό για τους νησιώτες.

Πρέπει να σημειωθεί, πως, στο πλαίσιο των ανακοινώσεων του κ. Παππά, γνωστοποιήθηκε η πρόθεση λειτουργίας της κάρτας του νησιώτη το 2025, η οποία θα περιλαμβάνει και το Μεταφορικό Ισοδύναμο.

Για το θέμα μίλησαν, ο δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Αλέξης Αθανασίου, ο δήμαρχος Πάρου, Κώστας Μπιζάς, η δήμαρχος Κέας, Ρένα Βελισσαροπούλου και ο δήμαρχος Τήνου, Παναγιώτης Κροντηράς.

Αλ. Αθανασίου: Να μην απαξιώνεται ένα μέτρο που αποδίδει

Την ανησυχία των νησιωτών, αλλά και την αγανάκτησή τους σχετικά με τις καθυστερήσεις στις καταβολές από το κεντρικό κράτος, αφουγκράζεται ο δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Αλέξης Αθανασίου, ο οποίος ξεκαθαρίζει πως είναι ένα θέμα που θα θέτει σε προτεραιότητα η Δημοτική Αρχή και κυρίως σε συναντήσεις με το αρμόδιο Υπουργείο.

“Το Μεταφορικό Ισοδύναμο και οι μεγάλες καθυστερήσεις στις καταβολές του προς τους νησιώτες είναι ένα θέμα που φυσικά μας απασχολεί. Σίγουρα είναι ένα θέμα που θα το θέσω επί τάπητος στο αρμόδιο Υπουργείο στην Αθήνα, σε συνάντηση που θα επιδιώξω για ορισμένα θέματα. Θα το συζητήσω στο πλαίσιο της καλής συνεργασίας που θέλω να έχουμε για τον Δήμο και το νησί μας με το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής”, αναφέρει αρχικά, σημειώνοντας παρακάτω πως, ναι μεν πρέπει να κλείνει διαδικαστικά θέματα το κράτος για να κάνει τις καταβολές, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως οι καθυστερήσεις πρέπει να χτυπούν… κόκκινο.

“Κατανοώ ότι υπάρχουν κάποια διαδικαστικά ζητήματα που πρέπει να λύνονται, όμως είμαστε έναν χρόνο πίσω στις καταβολές. Αντιλαμβάνομαι απόλυτα την αγωνία των κατοίκων του τόπου μας και φυσικά υποστηρίζω πως αυτό το μέτρο δεν πρέπει να απαξιώνεται, πολύ περισσότερο επειδή σαν μέτρο έδειξε ότι είχε μία επιτυχία”, σχολίασε χαρακτηριστικά.

Συμπλήρωσε δε, πως, “σαν νέα Δημοτική Αρχή φυσικά και θα θέτουμε το θέμα στο προσκήνιο όταν χρειάζεται και θα διεκδικούμε το καλύτερο ενώ θα μπορούσαμε να πάρουμε ακόμη και αποφάσεις σαν νέο Δημοτικό Συμβούλιο”.

Ερωτηθείς, αν αποτελεί ένα θέμα που θα το αναφέρει και στην επόμενη σύνθεση της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου όταν αυτή προκύψει, δήλωσε: “Φυσικά το μέτρο αφορά στα νησιά των Κυκλάδων και από πλευράς μου, όταν συγκροτήσουμε το νέο συμβούλιο της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου, του συλλογικού οργάνου των Δήμων, θα το προτείνω προς συζήτηση. Άλλωστε, η ΠΕΔ το έχει θέσει ξανά και φυσικά θα υπάρξει και συνέχεια”. Ο κ. Αθανασίου έκλεισε τον σχολιασμό του, επαναλαμβάνοντας πως, “είναι μεγάλο διάστημα ο ένας χρόνος καθυστερήσεων και πολύ περισσότερο σε μία εποχή που βλέπουμε και αντιλαμβανόμαστε ότι η ακρίβεια πλήττει κάθε νοικοκυριό”.

Κ. Μπιζάς: Αγωνία και για νέες αυξήσεις στα εισιτήρια

Σε ανάλογο τόνο περιγράφει τις ανάγκες για το νησί της Πάρου, ο δήμαρχος της, Κώστας Μπιζάς. “Προφανώς το Μεταφορικό Ισοδύναμο κατά τη γνώμη μου είναι ένα πολύ θετικό μέτρο, το οποίο πρέπει να συνεχιστεί, διότι με δεδομένη και την αύξηση του ενεργειακού κόστους, έχουν αυξηθεί τα καύσιμα και κατά συνέπεια, έχουν αυξηθεί και τα εισιτήρια”, αναφέρει αρχικά, εξηγώντας παρακάτω πως, “δυστυχώς, πιθανολογείται ότι μπορεί να υπάρξουν κι άλλες αυξήσεις στα εισιτήρια, οπότε είναι επιβεβλημένη η συνέχιση αυτού του μέτρου και συγχρόνως είναι και επιβεβλημένο να γίνεται πιο γρήγορα η εκταμίευση και άρα οι καταβολές”.

Ο κ. Μπιζάς διευκρινίζει πως οι κάτοικοι της Πάρου, όπως και των υπολοίπων νησιών, έχουν ανάγκη από συχνές μετακινήσεις για πολλούς και σοβαρούς λόγους. “Οι νησιώτες αναγκάζονται να μετακινούνται είτε στην έδρα του νομού, τη Σύρο, είτε στην Αθήνα, τόσο για υγειονομικούς λόγους, όσο και για άλλους λόγους που έχουν να κάνουν με δικαστικές υποθέσεις. Δεν είναι μόνο οι διακοπές των νησιωτών”, σχολίασε ο ίδιος, λέγοντας τέλος πως, “είναι πολλοί οι λόγοι και αρκετοί συμπολίτες μας είναι ευάλωτοι οικονομικά, οπότε είναι αναγκαίο να αποδίδονται τα χρήματα πολύ πιο σύντομα”.

Ρ. Βελισσαροπούλου: Δεν γίνεται να διανύουμε το 2024 και να πληρωνόμαστε για το 2022

Σαφής ως προς την αναγκαιότητα προάσπισης του μέτρου, αλλά και μείωσης των μεγάλων καθυστερήσεων στις αποπληρωμές παρουσιάζεται η δήμαρχος Κέας, Ρένα Βελισσαροπούλου.

“Το Μεταφορικό Ισοδύναμο είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό για το νησιώτη. Ο μόνιμος κάτοικος των νησιών το χρησιμοποιεί κατά κόρον. Τουλάχιστον στην Κέα έχουμε πάρα πολύ κόσμο που περιμένει από αυτό μία “ανάσα” και φυσικά μας δίνει ως μέτρο τη δυνατότητα να είμαστε πιο “ισάξιοι” με τους υπόλοιπους κατοίκους της ηπειρωτικής χώρας”, παρατηρεί αρχικά η δήμαρχος, λέγοντας πως, “ακόμη κι αν υπάρχουν καθυστερήσεις είναι σημαντικό και απαραίτητο να δίνονται αυτά τα χρήματα και πρέπει να συνεχιστεί το μέτρο”.

Αναφορικά με την ανάγκη συντονισμού των Δήμων για αποτελεσματικότερες διεκδικήσεις, η κ. Βελισσαροπούλου μίλησε για την ΠΕΔ. “Πρέπει να μπούμε πραγματικά σε μία κανονικότητα. Δεν γίνεται να έχουμε μπει στο 2024 και να αποπληρώνουν το 2022. Ο ένας χρόνος πίσω είναι ένας χρόνος πίσω. Θα πρέπει να έρθουμε σε μία κανονικότητα και είναι κάτι που το ζητάμε και το απαιτούμε όλοι οι δήμαρχοι”, σημείωσε, τονίζοντας πως, “σε αυτό το πλαίσιο, θα ζητηθεί και μέσα από την ΠΕΔ να υπάρχει μία όχληση”.
 

Π. Κροντηράς: Αναγνώριση νησιωτικότητας και προάσπιση του μέτρου

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο δήμαρχος Τήνου, Παναγιώτης Κροντηράς επεσήμανε πως το Μεταφορικό Ισοδύναμο ως μέτρο αναγνώρισης της νησιωτικότητας, θα πρέπει να προασπιστεί και σε αυτή την κατεύθυνση, να μην υπάρχουν καθυστερήσεις στις αποπληρωμές.

“Θεωρώ ότι συνταγματικά κατοχυρωμένη νησιωτικότητα ήταν κάτι που σαν Δήμοι και σαν νησιώτες θεωρούσαμε ότι ήταν μία τεράστια επιβράβευση για εμάς. Το ότι τώρα δεν εφαρμόζεται το Μεταφορικό και υπάρχουν καθυστερήσεις είναι ένα πρόβλημα”, σχολιάζει αρχικά, επισημαίνοντας παράλληλα πως, “είναι ένα μέτρο που ενισχύει τους δημότες και θα πρέπει να συνεχιστεί με τον καλύτερο τρόπο. Και είναι μία αναγνώριση της πολιτείας στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε στα νησιά όσον αφορά τις μεταφορές. Αναγνωρίζουν ότι το κόστος ζωής στο νησί είναι εντελώς διαφορετικό απ΄ ό,τι είναι στην ηπειρωτική χώρα”. Ως εκ τούτου, υπογράμμισε πως, “εννοείται πως θέλουμε να συνεχιστεί το μέτρο και φυσικά θέλουμε να μην υπάρχουν καθυστερήσεις στις καταβολές”.

Πηγή : https://www.koinignomi.gr/n

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...