16 Ιουν 2012

«Αγονες» οφειλές άνω των 20 εκατ.



Πάνω από 20 εκατ. ευρώ οφείλει το κράτος στις ακτοπλοϊκές εταιρείες ως αποζημίωση για τα δρομολόγια που πραγματοποιούν υπό καθεστώς δημόσιας υπηρεσίας (άγονες γραμμές). Το πρόβλημα δεν είναι καινούργιο, αλλά επανήλθε στην επιφάνεια μετά από δήλωση της διοίκησης της Ναυτιλιακής Εταιρείας Λέσβου (ΝΕΛ) ότι θα προχωρήσει σε επίσχεση υπηρεσιών απαιτώντας την καταβολή ενός μέρους των μισθωμάτων.

 Η ΝΕΛ στην ανακοίνωσή της ανέφερε ότι η πολιτεία της οφείλει περισσότερα από 8,5 εκατ. ευρώ. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι λίγο χαμηλότερα είναι τα ποσά που οφείλει στον όμιλο της ΑΝΕΚ, ενώ περί τα 4 εκατ. ευρώ υπολογίζεται ότι οφείλει και στον Όμιλο Attica. Πρόχειρη λύση Χθες μπορεί να δόθηκε μία λύση εκ του προχείρου, καθότι καταβλήθηκε μέρος των οφειλών, προκειμένου η ΝΕΛ να μην σταματήσει τα πλοία της, ωστόσο δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι την επόμενη εβδομάδα κάποια άλλη εταιρεία δεν θα βρεθεί στην ίδια θέση, ανέφεραν στην "Ν" ακτοπλοϊκοί παράγοντες, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο νέων "κινητοποιήσεων" από άλλες εταιρείες.

 Οι μικρές ακτοπλοϊκές εταιρείες που δραστηριοποιούνται, κυρίως, σε άγονες γραμμές βρίσκονται σε αδυναμία να αγοράσουν καύσιμα ή να καταβάλουν μισθούς σε ναυτικούς εάν δεν εισπράττουν σε εύλογο χρόνο τα μισθώματα από εκτελεσθέντα δρομολόγια. Παράλληλα αδυνατούν να καταβάλουν ΦΠΑ, αφού, στο μεταξύ, δεν τους έχουν καταβληθεί τα μισθώματα. Οι ΔΟΥ από την άλλη πλευρά προχωρούν σε κατασχέσεις των μισθωμάτων έναντι του οφειλόμενου ΦΠΑ μόλις αυτά "απελευθερώνονται" από τις κεντρικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών


 Το κομφούζιο αυτό επεχείρησε να λύσει με ρύθμιση που ψήφισε στη Βουλή η προηγούμενη κυβέρνηση. Η ρύθμιση που προβλέπει ότι δεν μπορούν να κατάσχονται επιχορηγήσεις για άγονες γραμμές στην ακτοπλοΐα μέχρι ποσοστού 70%, δεν λειτούργησε στην πράξη. Σύμφωνα με κύκλους της ακτοπλοΐας, οι Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (ΔΟΥ) περιμένουν ερμηνευτική εγκύκλιο, ενώ από το αρμόδιο υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας σημειώνεται ότι είναι θέμα βούλησης των υπηρεσιών.

 Σε κάθε περίπτωση η ΝΕΛ μετά την "απειλή" της ότι θα σταματήσει τα πλοία κατάφερε να εξασφαλίσει περί τα 3,5 εκατ. ευρώ εκ των οποίων 800.000 ευρώ δόθηκαν χθες, ενώ ίσως σήμερα σύμφωνα με το γενικό γραμματέα Ναυτιλίας, Νίκο Λίτινα, εισπράξει άλλα 2,5 εκατ. ευρώ.
 naytemporikh.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...