13 Ιουν 2012

Τέσσερα ψηφιακά έργα για την ανάπτυξη του Νοτίου Αιγαίου.



Ανοίγει ο δρόμος για την ένταξη τεσσάρων έργων (Γεωγραφικό σύστημα πληροφοριών «ΑΤΛΑΝΤΑΣ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ» ,

 Aegean Portal,

 Εγκατάσταση συστήματος παρακολούθησης θαλάσσιας ρύπανσης στο Αιγαίο, Ζεις στο Αιγαίο, μάθε για το Αιγαίο) της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ψηφιακή Σύγκλιση», μετά την απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Ι. Στουρνάρα.σύμφωνα με την οποία η Γενική Γραμματεία ορίζεται ως κύριος φορέας εκτέλεσης του έργου «Δράσεις Ψηφιακής Σύγκλισης για την υποστήριξη χάραξης πολιτικής και την προώθηση της ανάπτυξης στη Nησιωτική Ελλάδα». Τις επόμενες μέρες αναμένεται να υπογραφεί η προγραμματική συμφωνία μεταξύ της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Ν. Π. και της Κοινωνίας της Πληροφορίας.

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στο ποσό των δύο εκατομμυρίων πεντακοσίων χιλιάδων Ευρώ (2.500.000€). Ακολουθεί αναλυτικό σημείωμα με τα έργα της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής για ένταξη στο Ε.Π. «Ψηφιακή Σύγκλιση»: ΕΡΓΟ 1: Γεωγραφικό σύστημα πληροφοριών «ΑΤΛΑΝΤΑΣ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ»

 1.1. Καταγραφή υφιστάμενης κατάστασης: Λόγω της απομόνωσης και της περιφερειακότητας που συνεπάγεται η «νησιωτικότητα» υπάρχει μεγάλη έλλειψη κατάλληλων και απαραίτητων πληροφοριών προκειμένου αυτές να χρησιμοποιηθούν για την εκπόνηση, τεκμηρίωση και υποστήριξη ειδικών (νησιωτικών) πολιτικών. Σήμερα οι πληροφορίες αντλούνται από την Ελληνική Στατιστική Αρχή. Ο τρόπος συλλογής και επεξεργασίας των στοιχείων αυτών είναι σε επίπεδο περιφέρειας και δεν υπάρχει επεξεργασία σε επίπεδο νησιού. Στο χώρο του Αιγαίου κάθε νησί έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και αποτελεί ένα ξεχωριστό σύστημα οικονομίας. Το φαινόμενο αυτό έχει ιστορική προέλευση σε συνδυασμό με την ασυνέχεια που παρουσιάζει ο αιγαιοπελαγίτικος χώρος.

1.2. Πρόταση βελτιστοποίησης: Προτείνεται η δημιουργία του Άτλαντα του Αιγαίου, ο οποίος θα αποτελεί μία δυναμική βάση δεδομένων στους τομείς της οικονομίας, της κοινωνίας, του πολιτισμού και του περιβάλλοντος (δομημένου και φυσικού). Η επικαιροποίηση του Άτλαντα θα γίνεται από το Ερευνητικό Ινστιτούτο Νησιωτικής Πολιτικής, η σύσταση του οποίου προβλέπεται από το άρθρο 208 του Ν.3852/2010 (ΦΕΚ 87/Α’) με τη μορφή του Ιδιωτικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου. Ο Άτλαντας θα χρησιμοποιηθεί για την εκπόνηση και τεκμηρίωση νησιωτικών πολιτικών.

 1.3. Λειτουργική ανάλυση επιχειρησιακών διαδικασιών: Αρχικά, είναι απαραίτητη η δημιουργία της κατάλληλης πληροφοριακής υποδομής με τη χρήση τεχνολογιών Βάσεων δεδομένων, Συστημάτων Γεωγραφικών Πληροφοριών και του Διαδικτύου. Αυτό θα επιτευχθεί με το σχεδιασμό και τη δημιουργία ενός Πληροφοριακού Συστήματος, απαρτιζόμενο από κατάλληλα υποσυστήματα και εφαρμογές, στα οποία και από τα οποία θα μπορούν να εισάγουν και αντλούν δεδομένα κάτω από συγκεκριμένες διαδικασίες, κατάλληλα δικαιώματα και συστήματα διεπαφής (interfaces) όλοι οι αρμόδιοι φορείς. Το κατώτερο επίπεδο ανάλυσης των δεδομένων θα είναι αυτό των δημοτικών και κοινοτικών διαμερισμάτων. Το σύστημα θα είναι υπεύθυνο για τη διαχείριση των δεδομένων και μετά-δεδομένων, τον υπολογισμών δεικτών, τη δημιουργία θεματικών χαρτών και τη διάχυση των προϊόντων και παραδοτέων του έργου. Στα παραδοτέα του έργου συμπεριλαμβάνεται και σε ποσοστό όχι μεγαλύτερο του 10% προμήθεια εξοπλισμού πληροφορικής και κατάλληλου λογισμικού. Τα υπάρχοντα στοιχεία στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής θα συμπεριληφθούν υποχρεωτικά στον Άτλαντα του Αιγαίου.


1.4. Ενδεικτικός προϋπολογισμός έργου: €700.000 1.5. Ανάδοχος: Γ.Γ.ΑΙ.Ν.Π. 1.6. Φορέας Λειτουργίας: Ερευνητικό Ινστιτούτο Νησιωτικής Πολιτικής (το οποίο θα εποπτεύεται από το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας/Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής).

 ΕΡΓΟ 2:

Aegean Portal

2.1. Καταγραφή υφιστάμενης κατάστασης: Το τουριστικό προϊόν στο σύνολο του παρουσιάζει αδυναμίες και προβλήματα όπως έλλειψη ταυτότητας και αυθεντικότητας, περιορισμένα εμπλουτιστικά προϊόντα και ευκαιρίες δραστηριοποίησης επισκέπτη, γερασμένο ξενοδοχειακό προϊόν, ποιότητα προσφερομένων υπηρεσιών, υποβαθμισμένο περιβάλλον, αισχροκέρδεια κ.α. τα νησιά του Αιγαίου όμως λόγω του μοναδικού φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντός τους, έχουν συγκριτικό πλεονέκτημα που εφόσον αξιοποιηθεί μπορεί να αποτελέσει παράγοντα αύξησης της ελκυστικότητας και ώθησης της τοπικής οικονομίας και ανάπτυξης. Η αξιοποίηση αυτή μπορεί να επιτευχθεί μέσω της προώθησης των μη κλασσικών μορφών τουρισμού, αλλά και της προβολής των ήδη υπαρχουσών υποδομών και του γεωπολιτικού περιβάλλοντος των νησιών του Αιγαίου

. 2.2. Προτάσεις βελτιστοποίησης:

 2.2.1. Υποέργο

1. Ο «πορτολάνος» του Αιγαίου Προτείνεται η ενίσχυση του ειδικού τμήματος αγοράς που αφορά στο ναυτικό τουρισμό, μέσω της προβολής και ανάδειξης της ήδη υπάρχουσας υποδομής και των σημείων ενδιαφέροντος των νησιών του Αιγαίου.

 2.2.2. Λειτουργική ανάλυση επιχειρησιακών διαδικασιών: Θα γίνει καταγραφή όλων των λιμανιών, μαρινών και αλιευτικών καταφυγίων όλων των νησιών του Αιγαίου. Η καταγραφή θα περιλαμβάνει χαρτογράφηση, δορυφορικές εικόνες καθώς και πληροφορίες για παροχές (ρεύμα, νερό, καύσιμα, καταλύματα, εστίαση, κ.λ.π.) Στα παραδοτέα του υποέργου, πέρα από την προβολή στο διαδίκτυο θα υπάρξει και διαδραστικό DVD.

2.3.1. Υποέργο 2. Μικρά νησιά. «Εξορία» ή παράδεισος; Προτείνεται η ενίσχυση του τουρισμού στα μικρά νησιά του Αιγαίου (<3.100 κατοίκους).

 2.3.2. Λειτουργική ανάλυση επιχειρησιακών διαδικασιών: Θα υπάρξει παρουσίαση του κάθε νησιού με έμφαση στα στοιχεία που ενδιαφέρουν τον τουρίστα.

 2.3.3. Υποέργο 3. Παραδοσιακά Τοπικά Προϊόντα Προτείνεται η ανάδειξη και ενίσχυση των παραδοσιακών τοπικών προϊόντων των νησιών του Αιγαίου

 2.3.4. Λειτουργική ανάλυση επιχειρησιακών διαδικασιών: Θα γίνει καταγραφή και παρουσίαση των τοπικών προϊόντων των νησιών με πληροφορίες που αφορούν στην ιστορική τους διαδρομή, αλλά και στον τρόπο παραγωγής τους. Παράλληλα, για κάθε προϊόν θα αναφερθούν τρόποι χρήσης του και ίσως απλές παραδοσιακές συνταγές. Στα παραδοτέα του υποέργου, πέρα από την προβολή στο διαδίκτυο, θα υπάρξει και διαδραστικό DVD.

 2.3. Ενδεικτικός προϋπολογισμός έργου: 300.000 € 2.4. Ανάδοχος: Γ.Γ.ΑΙ.Ν.Π.

2.5. Φορέας Λειτουργίας: Γ.Γ.ΑΙ.Ν.Π. ΕΡΓΟ

 3: Εγκατάσταση συστήματος παρακολούθησης θαλάσσιας ρύπανσης στο Αιγαίο

 3.1 Καταγραφή υφιστάμενης κατάστασης: Υπάρχει ανάγκη επαρκούς επιτήρησης της ποιότητας των θαλασσίων υδάτων του Αιγαίου, προκειμένου να εντοπίζονται έγκαιρα φαινόμενα ρύπανσης που θέτουν σε κίνδυνο τα οικοσυστήματα και τους κατοίκους, κυρίως σε παράκτιες περιοχές και ζώνες τουριστικής εκμετάλλευσης.

 3.2 Πρόταση βελτιστοποίησης: Προτείνεται η δημιουργία συστήματος καταγραφής και μετάδοσης δεδομένων σε πραγματικό χρόνο κρίσιμων παραμέτρων που αφορούν τα θαλάσσια ύδατα για την άμεση κινητοποίηση και αντιμετώπιση φαινομένων και τη συγκέντρωση στατιστικών στοιχείων μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

3.3 Λειτουργική ανάλυση επιχειρησιακών διαδικασιών: Το σύστημα θα αποτελείται από ένα δίκτυο πλατφορμών, οι οποίες θα είναι εξοπλισμένες με αισθητήρες, θα συλλέγουν και θα μεταδίδουν μέσω GPRS σε πραγματικό χρόνο τα αποτελέσματα των μετρήσεών τους. Οι απαιτήσεις του συστήματος σε παροχή ηλεκτρικής ενέργειας θα καλύπτονται με την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών συστημάτων (panels) ανάλογης ισχύος. Το δίκτυο θα μεταδίδει δεδομένα σε χώρο που επιχειρησιακά θα λειτουργεί σε 24-ωρη βάση και ανάλογα θα τα αναμεταδίδει σε προκαθορισμένους φορείς, προκειμένου να τα αξιοποιούν κατά περίπτωση. Η διάταξή του θα είναι τέτοια ώστε να επιτηρεί περιοχές υψηλού κινδύνου ρύπανσης. Το έργο θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το ΕΛΚΕΘΕ. Στο πλάισιο του έργου θα αξιοποιηθεί και θα επεκταθεί και η υπάρχουσα υποδομή του συστήματος ΠΟΣΕΙΔΩΝ, το οποίο είναι ένα σύστημα παρακολούθησης, πρόγνωσης και έγκαιρης και αξιόπιστης πληροφόρησης για την κατάσταση των ελληνικών θαλασσών. Αποτελείται από ένα δίκτυο πλωτών ωκεανογραφικών μετρητικών σταθμών που μετρούν στοιχεία όπως η ατμοσφαιρική πίεση, η θερμοκρασία, η ταχύτητα και η κατεύθυνση του ανέμου, καθώς και από ένα επιχειρησιακό κέντρο για την πρόγνωση και επεξεργασία των δεδομένων. Το ΕΛΚΕΘΕ θα αναλάβει την συντήρηση και την υποστήριξη του νέου συστήματος που θα προκύψει από το προτεινόμενο έργο, ενώ διαθέτει και τις κατάλληλες υποδομές για να λειτουργήσει ως επιχειρησιακό κέντρο.

 3.4 Ενδεικτικός προϋπολογισμός έργου: 1.200.000 €

3.5 Ανάδοχος: ΕΛΚΕΘΕ

3.6 Φορέας Λειτουργίας: ΓΓΑΙΝΠ σε συνεργασία με το ΕΛΚΕΘΕ

 ΕΡΓΟ 4:

Ζεις στο Αιγαίο, μάθε για το Αιγαίο 

 4.1. Καταγραφή υφιστάμενης κατάστασης: Υπάρχουν ελλείψεις στη σχολική εκπαίδευση όσον αφορά στη γεωγραφία, την ιστορία, τον πολιτισμό και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των νησιών του Αιγαίου

. 4.2. Πρόταση βελτιστοποίησης: Προτείνεται η παραγωγή ενός «ασύγχρονου» εργαλείου εκπαίδευσης που θα αφορά στα νησιά του Αιγαίου και θα απευθύνεται σε μαθητές Δημοτικού και Γυμνασίου.

 4.3. Λειτουργική ανάλυση επιχειρησιακών διαδικασιών: Το έργο περιλαμβάνει τη δημιουργία και διάθεση ψηφιακού multimedia υλικού μέσω μιας πλατφόρμας ηλεκτρονικής μάθησης, που θα αφορά στη γεωγραφία, την ιστορία, τον πολιτισμό και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά για κάθε νησί του Αιγαίου. Στα παραδοτέα του έργου θα είναι πέρα από την πλατφόρμα μάθησης και ένα διαδραστικό DVD με ανάλογο εκπαιδευτικό υλικό. 4.4. Ενδεικτικός προϋπολογισμός έργου: 300.000 €

 4.5. Ανάδοχος: ΓΓΑΙΝΠ

 4.6. Φορέας Λειτουργίας: ΓΓΑΙΝΠ

http://www.mileikanea.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...