28 Ιουν 2012

Ο υποβρύχιος κόσμος της Σερίφου



Γνωριμία με τα γαλάζια νερά που βουτούσε ο μυθικός Περσέας

 Όσοι αγαπούν τις Κυκλάδες και τις θαλάσσιες δραστηριότητες εύκολα θα διαπιστώσουν ότι η Σέριφος αποτελεί ιδανικό προορισμό για τις καλοκαιρινές τους διακοπές και όχι μόνο. Ο ήπιος χειμώνας το χαρακτηρίζει σαν νησί χειμερινών αποδράσεων, ενώ τις ομορφιές του νησιού θα απολαύσουν όσοι το επισκεφθούν και τον Σεπτέμβρη. Αξιοσημείωτο είναι ότι η Σέριφος δεν έχει κατακτήσει άδικα τον τίτλο ερωτική. 

Αν είστε τυχεροί και βρεθείτε στο κάστρο της Χώρας τη στιγμή που ανατέλλει το αυγουστιάτικο φεγγάρι μέσα από τη θάλασσα, είμαστε σίγουροι ότι θα συμφωνήσετε μαζί μας. Η πρόσβαση είναι εύκολη, καθώς πραγματοποιούνται καθημερινά δρομολόγια από Πειραιά με συμβατικά πλοία (4 ώρες και 30 λεπτά), αλλά και με ταχύπλοα (2 ώρες και 15 λεπτά), ενώ υπάρχει τακτική συγκοινωνία με Κύθνο, Σίφνο, Μήλο, Φολέγανδρο, Κίμωλο, Πάρο, Νάξο και Σύρο. Στη γνωριμία μας με την υποβρύχια ζωή της Σερίφου οδηγός μας είναι το καταδυτικό κέντρο Serifos Scuba Divers, καρπός της αγάπης των ιδρυτών του για τη θάλασσα και το νησί.

 Οι υπεύθυνοι του καταδυτικού κέντρου έχουν εξερευνήσει και χαρτογραφήσει σχεδόν ολόκληρη τη Σέριφο, με απώτερο σκοπό οι επισκέπτες να απολαμβάνουν παρθένους καταδυτικούς προορισμούς. Στην προσπάθειά τους αυτή έχουν μετρήσει πάνω από πενήντα διαφορετικές προτάσεις, με κορυφαία ανακάλυψη ένα φορτηγό πλοίο που ναυάγησε κοντά στον όρμο του Μεγάλου Λιβαδιού στα τέλη του Β Παγκοσμίου Πολέμου.

 Η σχολή στεγάζετε σε ιδιόκτητο χώρο στο λιμάνι του νησιού με εύκολη πρόσβαση, πολύ κοντά στη θάλασσα. Πολυεπίπεδη κατάδυση στην ξέρα του Αγίου Σώστη, κατάδυση με τόνους, κατάδυση σε παλιό ορυχείο είναι λίγες από τις προτάσεις που προσφέρονται για αυτοδύτες όλων των επιπέδων. Ειδικά για τους αρχάριους, που θέλουν να νιώσουν την εμπειρία της μηδενικής βαρύτητας, υπάρχει πρόγραμμα που ξεκινά από τις εγκαταστάσεις της σχολής και περιλαμβάνει παρακολούθηση βίντεο με τις απαραίτητες πληροφορίες, επιλογή εξοπλισμού και κατάδυση στο Καλό Αμπέλι. Στη συνέχεια σας παρουσιάζουμε ορισμένα από τα πιο ενδιαφέροντα καταδυτικά σημεία του νησιού



. Η ξέρα του Αγίου Σώστη

 Θυμίζει πλωτό διάδρομο, μια λωρίδα άμμου που δημιουργεί μια δίδυμη παραλία. Στο βάθος το ομώνυμο εκκλησάκι, ενώ μια ανάσα δίπλα ξεπροβάλει μια κουκκίδα καταμεσής στη θάλασσα. Από αυτό το σημείο, που προσεγγίζεται εύκολα με το σκάφος της σχολής, ξεκινάμε την κατάδυση, συναντώντας συνήθως ήρεμη θάλασσα, αφού το σημείο προστατεύετε από τον κάβο του Αγίου Σώστη. Η ορατότητα είναι πάνω από 25 μέτρα και τα ρεύματα ανύπαρκτα. Πρόκειται για μια πολυεπίπεδη κατάδυση καθώς στην ξέρα συναντάμε τρία μεγάλα πατάρια, ένα στα 7 μέτρα γεμάτο με πίνες, ένα δεύτερο στα 22 μέτρα και το τελευταίο στα 38 μέτρα. Από πατάρι σε πατάρι η υποβρύχια μορφολογία θυμίζει γκρεμό, με αναρίθμητα θαλάμια που είναι πάντα κατειλημμένα από ψάρια και αστακούς, ενώ στις ανοιξιάτικες καταδύσεις μας συχνά συναντάμε και δελφίνια. 



Κατάδυση με Τόνους

 Στον όρμο Γαρμπιά, αλλά και σε ολόκληρο το νότιο κομμάτι της Σερίφου, η συνάντηση με μεγάλα μεταναστευτικά ψάρια δεν είναι τυχαία. Από παλιά οι ψαράδες εκμεταλλεύονταν αυτό το κομβικό σημείο για βιοποριστικούς λόγους αλιεύοντας σε μεγάλες ποσότητες τόνους, ξιφίες, μαγιάτικα, φεγγαρόψαρα κ.ά. Από τα πρώτα κιόλας λεπτά της κατάδυσης τα εγκαταλελειμμένα αλιευτικά εργαλεία που συναντάμε επιβεβαιώνουν όλα τα προηγούμενα. Η βουτιά είναι πολύ εύκολη και ξεκινά από βάθος 2 μέτρων με μέγιστο τα 22 μέτρα. Οι όχι απρόσμενοι επισκέπτες μας είναι πιστοί στο ραντεβού τους κάθε μέρα και σχεδόν πάντα δεν μας αφήνουν σε ησυχία, μας περιεργάζονται και να μας κρατούν συντροφιά έως και την αποσυμπίεση, ενώ έχουμε προλάβει να τραβήξουμε τις απαραίτητες φωτογραφίες. 



 Το ναυάγιο του Καλόγερου 

 Εξειδικευμένος καταδυτικός προορισμός με αξιόλογο υποβρύχιο ενδιαφέρων , πρόκειται για ένα φορτηγό ατμόπλοιο με άδεια αμπάρια, στα 52 μέτρα έξω από το λιμάνι του Μεγάλου Λιβαδιού. Από τα 18 μέτρα ξεκινά να φαίνεται το σκαρί του πλοίου, με τα δυο μεγάλα φουγάρα να στέκουν επιβλητικά. Το σχοινί κατάδυσης μας προσγειώνεται ομαλά στην κουβέρτα του, σε βάθος που δεν ξεπερνά τα 32 μέτρα και από εκεί ξεκινά η εξερεύνηση. Διακρίνονται καθαρά καμπίνες ενδιαίτησης, αποθηκευτικοί χώροι, τουαλέτες, μηχανοστάσιο, πηδάλιο, άξονας, βαρούλκα και ένας τεράστιος εργάτης άγκυρας. Το ενδιαφέρον εκτείνεται και πέρα από το 62μετρο κουβάρι του πλοίου μιας και στην ευρύτερη περιοχή βρίσκει κανείς αμέτρητα συντρίμμια. Η επιστροφή γνωστή από το σχοινί κατάδυσης, που καταλήγει σε δυο μπάρες αποσυμπιέσεις για πιο άνετη και ασφαλή παραμονή.




 Καλό Αμπέλι

 Ιδανικό για αρχάριους. Η κατάδυση ξεκινά από βάθος 0,5 μέτρα, ενώ η περιπέτεια ξεκινά στα 2 μέτρα, όπου συναντάμε αμμοδύτες και μουρμούρες, στα 4 μέτρα τρία θαλάμια με χταπόδια και ερημίτες να τρέχουν στην άμμο και στα 7 μέτρα ένα βομβαρδισμένο ιταλικό ναρκοθετικό.


ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΤΑΔΥΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

 Η σχολή Serifos Scuba Divers γεννήθηκε στης αρχές του 2008 από ανθρώπους που αγαπούν τη θάλασσα και πλαισιώνεται από εκπαιδευτές με πλούσιο βιογραφικό και εμπειρία. Ολοκαίνουργοι εξοπλισμοί επώνυμων εργοστασίων εγγυώνται τα δυο άλφα της κατάδυσης, Άνεση & Ασφάλεια. Όλες οι καταδύσεις πραγματοποιούνται μόνο με σκάφος, ενώ στις παροχές του καταδυτικού κέντρου περιλαμβάνονται επίσης σχολεία όλων των επιπέδων, σταθμός πλήρωσης μικτών αερίων και εναλλακτικές δραστηριότητες για όσους δεν καταδύονται. 

Σκοπός της σχολής και των συνεργατών της είναι ο επισκέπτης να εξερευνήσει και να ανακαλύψει μέσα από μια πληθώρα δραστηριοτήτων τα κρυμμένα θέλγητρα της Σερίφου. Περισσότερες πληροφορίες:

www.serifosscubadivers.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...