12 Ιαν 2019

Πώς θα γίνεται η κινηματογράφηση μνημείων με drone

Δύο υπουργοί θα πρέπει να υπογράψουν για την εξασφάλιση άδειας επίγειας και εναέριας κινηματογράφησης με χρήση drone μνημείων και βέβαια αφού έχει προηγηθεί η γνωμοδότηση και σύμφωνη γνώμη συναρμόδιων υπηρεσιών.

Ένα από τα πλέον πρόσφατα παραδείγματα αποτέλεσε η άδεια που χορηγήθηκε για κινηματογράφηση 26 χαρακτηρισμένων μνημείων σε εταιρεία τηλεοπτικών παραγωγών για την παραγωγή μίας σειράς εκπαιδευτικού και πολιτιστική περιεχομένου για λογαριασμό της συνδρομητικής πλατφόρμας O.T.E T.V. Τα τέλη κινηματογράφησης και τα τέλη χρήσης με πληρωμή στο Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων ανήλθαν σε 4.216 ευρώ.

Η κινηματογράφηση που ήταν προγραμματισμένη για τον περασμένο Δεκέμβριο και εγκρίθηκε υπό τους παρακάτω όρους:

1. Στον αρχαιολογικό χώρο του λόφου Φιλοπάππου και συγκεκριμένα στο πλακόστρωτο του Πικιώνη, η λήψη των πλάνων να περιοριστεί στο περιβάλλον του συγκεκριμένου αρχαιολογικού χώρου, χωρίς εξ αποστάσεως λήψεις μνημείων της Ακροπόλεως, τα οποία εντάσσονται στον κατάλογο των μνημείων της Unesco και οποιαδήποτε απεικόνισή τους απαιτεί προηγούμενη έγκριση από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο

.2. Δεν επιτρέπεται οποιαδήποτε επέμβαση σε τμήματα και μέλη μνημείων, καθώς και επικόλληση ενδείξεων αρίθμησης ή άλλων σημάτων.

3. Δεν επιτρέπεται η στερέωση φωτιστικών ή ηχητικών σημάτων ή άλλων αντικειμένων σε άμεση επαφή με τμήματα, ή μέλη των μνημείων, ή στον περιβάλλοντα χώρο αυτών. Ο παραγωγός να μεριμνά για τη σωστή μόνωση των καλωδιώσεων, καθώς και για τη λήψη μέτρων πυροπροστασίας. Δεν επιτρέπεται να γίνεται καμία επέμβαση στις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις εντός των αρχαιολογικών χώρων και του περιβάλλοντα χώρου των.

4. Δεν επιτρέπεται η εισαγωγή και η χρήση γενικά εύφλεκτων υλικών, φορητών συσκευών θέρμανσης και κλιματισμού, καθώς και η χωρίς ειδική άδεια αφή κεριών και πυρσών.

5. Δεν επιτρέπεται η χρήση και ρίψη, για ειδικά σκηνοθετικά τεχνάσματα, υλικών που είναι δύσκολο να περισυλλεγούν.

6. Κατά τη διάρκεια των λήψεων να μην παρεμποδίζεται η διέλευση των επισκεπτών των οργανωμένων και επισκέψιμων χώρων και μνημείων.

7. Ο παραγωγός της εν λόγω κινηματογράφησης οφείλει να λάβει μέριμνα για την καθαριότητα και την ευταξία κατά την διάρκεια των γυρισμάτων. Η αποκομιδή των απορριμμάτων, ο καθαρισμός και εν γένει ο ευπρεπισμός του χώρου πριν και αμέσως μετά το πέρας της κινηματογράφησης βαρύνει τον ίδιο.


8. Την ευθύνη για την ποιότητα του περιεχομένου της κινηματογράφησης θα φέρει αποκλειστικά και μόνο ο φορέας που τη διαχειρίζεται και σε καμία περίπτωση το υπουργείο Πολιτισμού.

9. Η κινηματογραφική εταιρεία να καταθέσει ένα αντίγραφο της κινηματογράφησης στη Διεύθυνση Προστασίας και Αναστήλωσης Νεωτέρων και Σύγχρονων Μνημείων και στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Αθηνών.

10. Κατά τη διάρκεια της κινηματογράφησης, ο παραγωγός να λαμβάνει τα απαιτούμενα μέτρα ασφαλείας των χώρων για την προστασία τόσο των μνημείων όσο και των συμμετεχόντων στην κινηματογράφηση, σύμφωνα με τις υποδείξεις της Υπηρεσίας μας και των αρμόδιων Αρχών. Σε περίπτωση ατυχήματος το Ελληνικό Δημόσιο ουδεμία ευθύνη φέρει

.11. Η κινηματογράφηση θα πραγματοποιηθεί ύστερα από συνεννόηση των ενδιαφερομένων με τις αρμόδιες Υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ και σύμφωνα με τις υποδείξεις τους, στο χρονικό διάστημα που προαναφέρθηκε

.12. Η χρήση drone να γίνει με τους όρους πτήσεων βάσει του ΦΕΚ 3152/Β/30-90-2016 “Κανονισμός πτήσεων Συστημάτων μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών” της Πολιτικής Αεροπορίας.

13. Η κινηματογράφηση να πραγματοποιηθεί αφού κατατεθεί στην Υπηρεσία μας το αντίγραφο της καταβολής των τελών υπέρ του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και επιδειχθεί κατά την πρώτη μέρα της κινηματογράφησης, για όσες μέρες παραχωρήθηκε η άδεια.

14. Η έγκριση χορηγείται μόνο για τη συγκεκριμένη χρήση. Για οποιαδήποτε άλλη χρήση του συνόλου ή μέρους του υλικού της κινηματογράφησης υπό τη μορφή εμπορικής εκμετάλευσης ή για ηλεκτρονική - διαδικτυακή έκδοση θα πρέπει να υποβληθεί εκ νέου αίτηση.

 Πηγή : https://www.tornosnews.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...