26 Μαΐ 2021

Ετσι είναι ...αν έτσι νομίζεται

Αντωνάκης Αντώνης πρώην Δήμαρχος 
Καθημερινά μπαίνω και διαβάζω στο FB τις αναρτήσεις και τις δραστηριότητες της νέας Δημοτικής Αρχής . Αρκετές φορές έχω μπει στον πειρασμό να σχολιάσω αυτά που διαβάζω γνωρίζοντας πως είναι η αληθινή όψη του νομίσματος.

 Έχοντας επιλέξει το 2019 να μην θέσω υποψηφιότητα και το ίδιο να κάνω και το 2023 , δεν απαντώ και δεν σχολιάζω αυτά που διαβάζω .

 Η τελευταία ανάρτηση όμως του Δήμου Σερίφου αντί να απαντάει σε βασικά ερωτήματα του κόσμου σχετικά με την στέγαση της αρχαιολογικής συλλογής , προσπαθεί να αφήσει μομφές για την προηγούμενη διοίκηση. 

Αποφάσισα λοιπόν να γράψω την δική μου οπτική για το θέμα του Περσέα και να γνωστοποιήσω τη είχαμε αποφασίσει ως Δημοτική Αρχή προκειμένου ο κόσμος να ξέρει τη πραγματικότητα. 

Η παρούσα Δημοτική Αρχή αρχικά με τις πράξεις της και στην συνέχεια με τις αναρτήσεις της έχει δείξει ότι διαστρεβλώνει τη πραγματικότητα με στόχο την δημιουργία εντυπώσεων, αντιπαραθέσεων και υποστηρικτών γύρω από τις θέσεις της . 

Το 2018 ξεκινήσαμε επαφές με την αρχαιολογική υπηρεσία για παραχώρηση τμήματος του Περσέα στην αρχαιολογική υπηρεσία για στέγαση της συλλογής αφού η αναζήτηση χώρου για ενοικίαση και στέγαση βγήκε άκαρπη . 

Το Δημοτικό Συμβούλιο συνεδρίασε δύο φορές για αυτό το θέμα σε διάστημα 6 μηνών και όλοι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι είχαν λάβει γνώση. Η κυρία Νανά Κοκίαδου είχε επαφές με αρκετούς Δημοτικούς Συμβούλους αλλά και με την αρχαιολογική υπηρεσία για την δημιουργία αποτύπωσης διαχωρισμού του κτηρίου ώστε και η συλλογή να στεγαστεί και ο Δήμος να διατηρήσει ένα τμήμα για δική του χρήση πολιτιστική η μη. Όλα φανερά !!! 

Τίποτα κρυφά και βιαστικά . Η τελική απόφαση λήφθηκε το 2019 και προβλέπει να παραχωρηθεί περίπου το 70% στην αρχαιολογία και το 30% να μείνει στο Δήμο για Δημοτική χρήση . 

Η επισκευή όλου του κτηρίου θα πραγματοποιούταν από την αρχαιολογική υπηρεσία και ο χώρος που της παραχωρείται θα γίνει μουσείο με κάμερες, προσωπικό ασφαλείας κλπ. Η παραχώρηση είναι για 15 έτη

. Όλα φανερά και δημοσιευμένα στην εφημερίδα Σέριφος . Η νέα Δημοτική Αρχή γνώριζε αυτήν την απόφαση και είχε όλο το χρόνο να συνεδριάσει το καλοκαίρι του 2020 σε κανονική συνεδρίαση παρουσία εκπροσώπου της αρχαιολογικής υπηρεσίας , πολιτών και συλλόγων. 

Δεν το έπραξαν όμως αλλά επέλεξαν μετά την θετική απόφαση του αρχαιολογικού συμβουλίου να εκφράσουν τις αντιρρήσεις τους και να θέσουν θέμα ανάκλησης της παλαιάς απόφασης σε διαδικτυακή συνεδρίαση . Γιατί δεν το έκαναν έως σήμερα ????? 

Ο λόγος είναι απλός!!! Θέλανε πρώτα να καλλιεργήσουν ένα εχθρικό κλήμα ότι δήθεν η αρχαιολογία τους δημιουργεί εμπόδια ώστε να είναι ευκολότερη η απόφαση τους ! Πως προκύπτει κάτι τέτοιο???? 

Από την επισκευή του Δημαρχείου και τον τρόπο που χειρίζονται το θέμα . Ως απερχόμενη Δημοτική Αρχή εξασφαλίσαμε τις απαραίτητες εγκρίσεις και πριν την ολοκλήρωση της θητείας μας αναθέσαμε ορισμένες επισκευές του Δημαρχείου. Μια από αυτές ήταν η αντικατάσταση των κουφωμάτων στην πίσω όψη του κτηρίου. 

Τα κουφώματα τοποθετήθηκαν σύμφωνα με το σχέδιο και το χρώμα που είχαν οι εγκρίσεις. Στη συνέχεια η νέα Δημοτική Αρχή ανάθεσε την αντικατάσταση των κουφωμάτων της προσόψεως του Δημαρχείου σε χρώματα και σχήματα διαφορετικά από τις εγκρίσεις.

 Σήμερα το Δημαρχείο έχει μισά κουφώματα με το σωστό χρώμα και σχήμα και τα υπόλοιπα με το λάθος . Για ποιο λόγο άραγε έγινε αυτό??? Ο λόγος είναι για να δημιουργήσει σύγκρουση με την αρχαιολογική υπηρεσία ώστε να είναι ευκολότερη η λήψη απόφασης για την μη παραχώρηση τμήματος του Περσέα . 

Η αρχαιολογική υπηρεσία μετά την τοποθέτηση των κουφωμάτων απέστειλε διακοπή εργασιών και ο Δήμος έκανε ανάρτηση ότι του βάζουν εμπόδια... Βλέποντας να μην υπάρχει συνέχεια συγκρούσεων η απαντήσεων μετά την έκδοση έγκρισης απόφασης για μεταφορά της αρχαιολογικής συλλογής στων Περσέα ο Δήμος έβγαλε νέα ανάρτηση όπου μιλούσε για παραχώρηση του Περσέα στην αρχαιολογία και σήμερα με νέα ανάρτηση μιλάει για βιαστικές αποφάσεις της απερχόμενης Δημοτικής Αρχής. 

Ως απερχόμενη Δημοτική Αρχή ο τρόπος που αντιμετωπίζαμε τα προβλήματα της Σερίφου ήταν τελείως διαφορετικός από της παρούσας Δημοτικής Αρχής . 

Για εμάς " κάθε πρόβλημα του νησιού ήταν και πρόβλημα της Δημοτικής Αρχής και γι' αυτό και ο Δήμος " έμπαινε μπροστά" παραχωρώντας χώρους, δαπανώντας χρήματα και γενικά δίνοντας λύσεις.

 Κλείνοντας θα προτείνω στη νέα Δημοτική Αρχή να αναβάλει την σημερινή συνεδρίαση και να ορίσει νέα, μέσα στον μήνα Ιούνιο με φυσική παρουσία σε Δημόσιο και ανοιχτό χώρο παρουσία εκπροσώπων της αρχαιολογικής υπηρεσίας και όποιων άλλων πιστεύουν ότι μπορούν να προσφέρουν με τη παρουσία τους ώστε όλα να γίνουν φανερά.

 Η Δημοτική Αρχή να δημοσιεύσει το πλάνο αξιοποιήσεις του κτηρίου και τη λύση που προτείνει για τη στέγαση του μουσείου και στη συνέχεια να ληφθεί απόφαση .

Φυσικά θα είμαι παρόν να εξηγήσω και να λύσω κάθε απορία αφού η νέα Δημοτική Αρχή δηλώνει ότι έχει πολλά ερωτήματα!!!!!

Ο ΠΕΡΣΕΑΣ εάλω! Ζητούμε συγγνώμη απ' τον κόσμο της Σερίφου που δεν καταφέραμε να ανακαλέσουμε ένα ιστορικό λάθος της προηγ. δημοτικής αρχής και "χάθηκε" ο ΠΕΡΣΕΑΣ. 
Η απόφαση του Δ.Σ. είναι απόλυτα σεβαστή φυσικά. 

Για τις αρχαιότητες της Σερίφου που ανήκουν στον τόπο και σε όλον τον λαό ξημερώνει μία νέα μέρα! Ευχαριστούμε όλους για την θετική συμβολή τους και για την ανταπόκρισή τους για να μη μείνουν αστεγες! η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων προχωρά και στο θεμα της οικίας Γραμματικού Λευιτικου για την τελική μεταγραφή της στο κτηματολόγιο 

Giorgos Gavalas 

(Διαχειριστής Εταιρείας Κυκλαδικών Μελετών)


Πραγματικά μία σημαντική εξέλιξη η οποία δρομολογεί μία σημαντική ανάπλαση της περιοχής, τη διάσωση του κτιρίου αλλά και τη δημιουργία ενός σημαντικού πολιτιστικού και αρχαιολογικού χώρου, ενός σημαντικού πολιτιστικού και τουριστικού αγαθού.






to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...