28 Μαΐ 2021

Κύθνου Ιστορίαι ....Ιαματικά Λουτρά Κύθνου

Αντίγραφο χάρτη της Κύθνου , φιλοτεχνημένο από το φίλο Κώστα Γρηγοράτο.
Αρχείο Ειρήνης Βλαστάρη


Συνεχίζουμε την ιστορία του νησιού μας από τον Άδωνι Κ. Κύρου. με το 10ο μέρος . Κύθνου Ιστορίαι Μία αναδρομή 100 αιώνων στα κύματα του Αιγαίου. ΙΑΜΑΤΙΚΑ ΛΟΥΤΡΑ ΚΥΘΝΟΥ Αν και παραμελημένα σήμερα, τα ιαματικά λουτρά της Κύθνου, στον ομώνυμο κόλπο της βόρειας ακτής, συνδέθηκαν με τη μεσαιωνική και νεώτερη ιστορία του νησιού.

 Τα θερμά αυτά νερά ανέβλυσαν από τις πηγές των Αγίων Αναργύρων (38,6 β.) και του Κακκάβου (52,3 β.) μάλλον κατά τους μεγάλους σεισμούς του 8ου μ.Χ. αιώνα –όταν σημειώθηκε και η τελευταία ηφαιστειακή δραστηριότητα μικρού ρήγματος στη θέση Σωροί της Ν.Α. Κύθνου– αφού δεν αναφέρεται τίποτε περί αυτών από παλαιότερους συγγραφείς και χρονικογράφους, αν και η ανέγερση ασκληπιείου στην αρχαία πόλη της Κύθνου μαρτυρεί γνώση για ιαματικά νερά. 

Πάντως, η ονομασία Θερμιά, που οφειλόταν στα θερμά νερά που ανέβλυζαν άφθονα κατά τους μέσους Βυζαντινούς χρόνους –ήδη από το 1143 ο Νείλος Δοξαπατρής αναφέρει το νησί με αυτό το όνομα– παρακίνησε τους Λατίνους (Βενετσιάνους και Μπολονιέζους) άρχοντες της Κύθνου να την ονομάσουν Φερμίνα (Fermena), που οι Τούρκοι μετέφρασαν σε Χακάμ Αντασί (νησί των θερμών), ενώ μεταγενέστεροι Έλληνες λόγιοι, όπως τον 17ο αιώνα ο Κυθνιακής καταγωγής Δανιήλ και ο μητροπολίτης Αθηνών Μελέτιος στη «Γεωγραφία» του, το μεταγλώτισσαν σε Θηραμνία, αλλά και Θέρμη. 

Λουτρά Κύθνου , δεκαετία του 1950 με το ξενοδοχείο Ξενία και το κτίριο του Υδροθεραπευτηρίου.
Φωτογραφία από το αρχείο του Νίκου Τριαντάφυλλου.
Ο Γάλλος περιηγητής Tournefort, που επισκέφθηκε την Κύθνο το 1770, γράφει ότι κοντά στην πηγή των Αγίων Αναργύρων υπήρχαν λουτήρες από πλίνθους. Το 1782 τα ιαματικά λουτρά της Κύθνου ήταν τόσο γνωστά, ώστε ο διερμηνέας του Τουρκικού στόλου Νικόλαος Μαυρογένης έβαλε τον Κύθνιο μηχανικό Κωνσταντίνο Ζαννάκη να κτίσει δεξαμενή σκεπασμένη με θόλο και παράπλευρα αποδυτήρια. 


Ιαματικά Λουτρά Κύθνου .Το κτίριο του Υδροθεραπευτηρίου σήμερα.
Φωτογραφία:Ειρήνη Βλαστάρη

Λίγο μετά την ανακήρυξη του ανεξάρτητου κράτους, το 1838, ο πρώτος βασιλεύς της Ελλάδος, ο Βαυαρός πρίγκηπας Όθων, άκουσε τις εισηγήσεις Γερμανών ιατρών, που εξετίμησαν την επίδραση των ιαματικών αυτών υδάτων σε ρευματικές και γυναικολογικές παθήσεις και, με την ελπίδα ότι θα βοηθούσαν τη σύζυγό του Αμαλία να τεκνοποιήσει, έδωσε εντολή να ανεγερθεί, με σχέδια του διάσημου Δανού αρχιτέκτονα Χάνσεν, που σχεδίασε και το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το πρώτο λουτρικό συγκρότημα, το οποίο και λειτούργησε κατά τα επόμενα χρόνια, χωρίς όμως να δεχθεί την επίσκεψη της βασίλισσας Αμαλίας.

 Πηγή : 

Νόστος


to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...