21 Μαΐ 2021

Ανεξέλεγκτο το πύρινο μέτωπο στα Γεράνεια Όρη, τεράστια η καταστροφή


Μια ακόμη πολύ δύσκολη νύχτα έζησαν οι κάτοικοι της Κορινθίας αλλά και της Δυτικής Αττικής, καθώς μαίνεται ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά που ξέσπασε το βράδυ της Τετάρτης στο Σχίνο Λουτρακίου και κατακαίει τα Γεράνεια 'Ορη και την ευρύτερη περιοχή Αλεποχωρίου και Μεγάρων, καταστρέφοντας περιουσίες, κτηνοτροφικές μονάδες και σπίτια, αλλά και τουλάχιστον 40.000 στρέμματα δάσους. . Οι φλόγες έφτασαν ως τα Μέγαρα, με τις εκκενώσεις οικισμών να συνεχίζονται, ενώ αναζωπυρώθηκε και το μέτωπο στο Αλεποχώρι.

 Οι εστίες της φωτιάς παραμένουν πολλές και ενεργές με τα μεγαλύτερα μέτωπα το πρωί της Παρασκευής να είναι στις περιοχές Χάνι Δερβένι, Αιγερούσες και Ντουράκος, έξω από το Αλεποχώρι. 

Με το πρώτο φως της ημέρας στη μάχη για την κατάσβεση της πυρκαγιάς ρίχτηκαν ξανά και τα εναέρια μέσα. Όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, στη δυτική πλευρά στην περιοχή του Σχίνου, η εικόνα δείχνει σαφώς καλύτερη, ενώ πνέουν άνεμοι 5-6 μποφόρ με ριπές που αγγίζουν και τα 7, με εστίες στην ανατολική πλευρά της πυρκαγιάς δηλαδή από Αιγειρούσες μέχρι Χάνι. Με το πρώτο φως της ημέρας στη μάχη για την κατάσβεση της πυρκαγιάς ρίχτηκαν ξανά και τα εναέρια μέσα. 

Ο ορίζοντας στην Πάρο  βάφτηκε με ένα ομιχλώδες στρώμα πάχνης το πρωί της Πέμπτης 20 Μαίου ενώ η οσμή καμένου ήταν αισθητή παντού στο νησί οπως και στην Σέριφο .

Η ατμόσφαιρα θολή και γκρίζα δεν θύμιζε σε τίποτα τη συνήθη διαύγεια του λαμπερού Αιγαιοπελαγίτικου φωτός. Ο ήλιος κρύφτηκε και στη θέση του πρόβαλε ένας καπνισμένος ουρανός.

 Συνολικά απο το βράδυ της Τετάρτης έχουν εκκενωθεί 13 οικισμοί και 3 μοναστήρια. Πρόκειται για τους οικισμούς: Σχίνος, Αγία Σωτήρα, Βαμβακές, Μαυρολίμνη, Μάζι, Παρασκευά, Αλεποχώρι, Αιγειρούσες και Ντουράκο στην περιοχή του Αλεποχωρίου, Χάνι Δερβένι, Άνω και Κάτω Πευκενέα στα Γεράνεια, Λιακωτό και τις Μονές: Ιερές Μονές Αγίου Ιωάννη Μακρινού, Αγίας Παρασκευής και Αγίου Ιερόθεου. 

Πηγή : https://tvxs.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...