26 Μαΐ 2021

Δήμαρχος Σερίφου..Γνωρίζουμε πολύ καλά, ότι όταν εγκατασταθεί δημόσιος φορέας σε ένα χώρο, μετά είναι αρκετά δύσκολο να μετακινηθεί από εκεί.


Κατά πλειοψηφία, εγκρίθηκε η πρόταση της μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Σερίφου, σχετικά με την ήδη εκπεφρασμένη βούληση του Δήμου, να παραχωρήσει το πρώην ξενοδοχείο “Περσέας” (Ξενία), στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων για τη φιλοξενία της Αρχαιολογικής Συλλογής Σερίφου. Το ζήτημα της παραχώρησης του “Περσέα”, ενός εκ των πρώτων ξενοδοχείων “Ξενία” στις Κυκλάδες και ένα κτήριο ιδιαίτερα καλαίσθητο, αλλά και σε προνομιακή θέση πλησίον του λιμένα της Σερίφου, προς την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, επανήλθε κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Σερίφου, με το Δήμαρχο και τη δημοτική αρχή να προτείνουν την ακύρωση της παραχώρησης του ακινήτου, ώστε ο Δήμος να καταφέρει να το αξιοποιήσει ως πολιτιστικό κέντρο.

 Για τους λόγους, που η ήδη ειλημμένη απόφαση της προηγούμενης δημοτικής αρχής κρίθηκε ότι όφειλε να επανεξεταστεί, αλλά και για το μέλλον του “Περσέα”, δεδομένου ότι η παραπάνω πρόταση του Δημάρχου απορρίφθηκε, ως χώρος στέγασης πλέον της Αρχαιολογικής Συλλογής του νησιού, μίλησε στην εφημερίδα ο Δήμαρχος Σερίφου, κ. Κωνσταντίνος Ρεβίνθης.

 Κτήριο – “φιλέτο” σε παρακμή 

 Ξεκινώντας με ένα μικρό ιστορικό, σχετικά με το κτήριο, ο κ. Ρεβίνθης εξήγησε ότι «ήταν ένας από τους πρώτους ξενώνες του προγράμματος “ΞΕΝΙΑ” της δεκαετίας του 1950 που κατασκευάστηκαν στις Κυκλάδες». Μάλιστα σύμφωνα με το Δήμαρχο, «μιλώντας για το διάστημα της δεκαετίας του 1950-1960 πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι η Σέριφος δε διέθετε καταλύματα ή μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες. 

Οπότε για αυτή την εποχή ένα ξενοδοχείο τέτοιου μεγέθους και τέτοιας αισθητικής ήταν κάτι πρωτοποριακό για τη Σέριφο». Στη συνέχεια, «το συγκεκριμένο ακίνητο, είχε περιέλθει στην κυριότητα του Συνδέσμου των Εν Αθήναις Σεριφίων.

 Ο Σύνδεσμος αποφάσισε να το δωρίσει στο Δήμο, με σκοπό την αξιοποίησή του προς όφελος των δημοτών, από τα έσοδα τα οποία θα προέκυπταν. Ο ξενώνας αυτός αποτελείται από περίπου 13 κοιτώνες, και μπορούσε είτε να μισθωθεί, είτε να χρησιμοποιείται ως δημοτικός ξενώνας», όπως διευκρίνισε ο Δήμαρχος. 

 «Είναι ένα πολύ ωραίο, σχεδόν στο σύνολό του πετρόκτιστο, αρχιτεκτονικά καλαίσθητο κτήριο. Βρίσκεται σε μία ιδιαίτερα κεντρική θέση του νησιού, πολύ κοντά στο λιμάνι. Ένα κτήριο που προσωπικά θα χαρακτήριζα “φιλέτο”, με υψηλή χρηματιστηριακή αξία, αλλά και γενικότερα υψηλή αξία για το νησί της Σερίφου», ανέφερε ο κ. Ρεβίνθης.

 Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο ίδιος, το ακίνητο είχε μισθωθεί από το Δήμο σε ιδιώτη και λειτουργούσε ως ξενοδοχειακή μονάδα έως τα τέλη της δεκαετίας του 1990. 

Από τότε και στο εξής, παρά το γεγονός ότι το ακίνητο ήταν στην κυριότητα και την ευθύνη του Δήμου Σερίφου, από καμία δημοτική αρχή σε όλο αυτό το διάστημα δεν πραγματοποιήθηκαν σημαντικές εργασίες συντήρησης και αποκατάστασής του, με αποτέλεσμα πάνω από 20 χρόνια αργότερα, το ακίνητο αυτό να βρίσκεται σε κατάσταση ερειπίου. Περνώντας στο “σήμερα” και τον Ιανουάριο του 2019, μετά από σχετικό αίτημα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και του Υπουργείου Πολιτισμού, ο Δήμος Σερίφου κλήθηκε να παραχωρήσει διαφορετικό χώρο για τη στέγαση της Αρχαιολογικής Συλλογής Σερίφου. 

Με πρωτοβουλία του π. Δημάρχου, κ. Αντώνη Αντωνάκη, προτάθηκε να παραχωρηθεί το μεγαλύτερο τμήμα του “Περσέα” για αυτό το σκοπό δωρεάν στο Υπουργείο Πολιτισμού, με τη διάρκεια της παραχώρησης να αφορά σε 15 έτη. Από την πλευρά του η ΕΦΑ Κυκλάδων, θα αναλάμβανε την πλήρη επισκευή, συντήρηση και αναβάθμιση του κτηρίου και την αλλαγή χρήσης του σε αρχαιολογικό μουσείο. 

Μετά το πέρας των εργασιών, η ΕΦΑ επίσης θα παραδώσει το υπόλοιπο 30% του χώρου του δημοτικού ξενώνα στον Δήμο. Σύμφωνα με τον νυν Δήμαρχο, κ. Ρεβίνθη, «η Αρχαιολογική Συλλογή στεγαζόταν σε έναν ιδιωτικό χώρο, ο οποίος είναι ιδιαιτέρως λιτός, με συνέπεια να μην καλύπτει τις ανάγκες της ΕΦΑ Κυκλάδων.

 Ωστόσο, η Συλλογή δεν μπορούσε να μετακινηθεί, προτού βρεθεί από το ΥΠ.ΠΟ., και την ΕΦΑ άλλος, κατάλληλος χώρος και έτσι αποτάνθηκε και στην τότε δημοτική αρχή. 

Ο πρώην Δήμαρχος, κ. Αντώνης Αντωνάκης, μετά από επαφές που είχε με την Εφορεία Αρχαιοτήτων και το Υπουργείο, πρότεινε προς το Δημοτικό Συμβούλιο να γίνει η δωρεάν παραχώρηση του μεγαλύτερου τμήματος του “Περσέα”». Δεδομένου ότι υπάρχει ήδη η σχετική θετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία δεν έχει προσβληθεί, δεν έχει ακυρωθεί και βρίσκεται εν ισχύ ακόμη και σήμερα, ο Δήμαρχος κλήθηκε να εξηγήσει τους λόγους, για τους οποίους η νυν δημοτική αρχή επανέφερε το ζήτημα.
 «Η απόφαση του 2019 ήταν απολύτως νόμιμη. Ωστόσο, αυτή ελήφθη με μειωμένη απαρτία. 

Η ελάχιστη δυνατή απαρτία για το δημοτικό συμβούλιο της Σερίφου ήταν να είναι παρόντα τα 7 άτομα εκ των 13. Όταν ήλθε το συγκεκριμένο θέμα προς συζήτηση το 2019, συμμετείχαν οι 7 από τους 13, δηλαδή οριακή απαρτία. Κατ’ εμέ, ήταν ζήτημα ηθικής να επανέλθει αυτό το τόσο σημαντικό ζήτημα και ήθελα να υπάρχει διευρυμένη απαρτία, προκειμένου να αποφασιστεί κάτι τέτοιο για τον τόπο», εξηγεί ο Δήμαρχος Σερίφου. 

 “Όχι” του Δημοτικού Συμβουλίου στην πρόταση του Δημάρχου 

 Μάλιστα, ο ίδιος εξήγησε και τους λόγους, για τους οποίους πρότεινε προς το Σώμα του Δημοτικού Συμβουλίου, που συνεδρίασε τη Δευτέρα, 24 Μαΐου, να ανακληθεί η δωρεάν παραχώρηση, προκειμένου ο “Περσέας” να αξιοποιηθεί από το Δήμο ως ένα μεγάλο, προσβάσιμο και σύγχρονο Πολιτιστικό Κέντρο, στην “καρδιά” του νησιού.

 Όπως υπογράμμισε ο κ. Ρεβίνθης, «δική μου πρόταση ήταν να επανεξεταστεί το συγκεκριμένο αίτημα, να ανακληθεί η απόφαση του 2019 και να μη δοθεί ο συγκεκριμένος χώρος για τη στέγαση της Αρχαιολογικής Συλλογής, καθώς είναι ένας χώρος εξαιρετικός, όπως προείπα, που θα μπορούσε να λειτουργήσει ως Πολιτιστικό Κέντρο, ένας πολυχώρος πολιτισμού, με διάφορες χρήσεις, ώστε να αποδοθεί στο κοινό της Σερίφου, μόνιμους κατοίκους και επισκέπτες

. Λείπει ένα πολιτιστικό κέντρο από τα “κέντρα” του νησιού, το Λιβάδι και τη Χώρα. Ωστόσο, η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου αποφάσισε ότι δεν συμφωνεί με την πρότασή μου αυτή και αντ’ αυτής η παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης του κ. Θ. Χρυσολωρά, ζήτησε να παραχωρηθεί ο χώρος στην ΕΦΑ Κυκλάδων, όπως προέβλεπε η προηγούμενη απόφαση, για 15 έτη».

 Επιπλέον, η πρόταση της μειοψηφίας, μεταξύ άλλων, περιελάμβανε και σκέλος, προκειμένου να εξεταστεί η δυνατότητα μεταφοράς της Αρχαιολογικής Συλλογής σε ένα εξαιρετικό, νεοκλασικό ακίνητο που υπάρχει στη θέση “Τσιγκούρι”, στην ευρύτερη περιοχή της Χώρας Σερίφου, το οποίο αυτή τη στιγμή είναι μέρος μίας σχολάζουσας κληρονομιάς. 

 Σε ερώτηση, αν με το σκέλος αυτό της πρότασης της μειοψηφίας που υπερψηφίστηκε, δίνεται η δυνατότητα στο Δήμο, να αναθεωρήσει την απόφαση παραχώρησης του “Περσέα” προς την ΕΦΑ Κυκλάδων και αντ’ αυτού να δοθεί ο χώρος στο νεοκλασικό ακίνητο, ο Δήμαρχος απάντησε «ναι, αλλά μετά το πέρας της 15ετίας πλέον», καθιστώντας σαφές, ότι τουλάχιστον έως το 2034 ο “Περσέας” θα φιλοξενεί την Αρχαιολογική Συλλογή. 

 Ο κ. Ρεβίνθης ανέφερε, ότι «όλες αυτές οι διαδικασίες αντιλαμβάνεται κανείς ότι είναι απόλυτα χρονοβόρες, αλλά και κοστοβόρες, διότι μιλάμε για ένα τεράστιο ακίνητο. […] 

Ελπίζω, οι εργασίες να ακολουθήσουν το χρονοδιάγραμμα, προκειμένου να μπορέσει να εκτίθεται η Συλλογή, διότι έως την επισκευή του κτηρίου, τα ευρήματα θα είναι αποθηκευμένα και η έκθεση δεν θα μπορεί να είναι επισκέψιμη. Επίσης, ένας δημόσιος φορέας, γνωρίζουμε πολύ καλά, ότι όταν εγκατασταθεί σε ένα χώρο, μετά είναι αρκετά δύσκολο να μετακινηθεί από εκεί.

 Άρα, αν οι μεταγενέστερες αρχές έχουν αντίθετη άποψη από το σημερινό δημοτικό συμβούλιο, δε θα μπορούν να το αξιοποιήσουν. Εκεί, επί της ουσίας, έγκειται η δική μου διαφωνία και γι’ αυτό πρότεινα μία εναλλακτική λύση. Σε καμία περίπτωση δεν αμφισβητώ ότι αφενός με τη συνδρομή του ΥΠ.ΠΟ. θα αναβαθμιστεί ο χώρος, θα συντηρηθεί και μέσω αυτού θα αναδειχτεί και η πολύτιμη Αρχαιολογική Συλλογή του νησιού μας και κατ’ επέκταση ο σημαντικός πολιτιστικός και ιστορικός μας πλούτος. Θέλω να το καταστήσω σαφές αυτό. 

Από την άλλη πλευρά, έκρινα προσωπικά, ότι, δίνοντας μία εναλλακτική λύση στην ΕΦΑ Κυκλάδων, ο “Περσέας” θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ως πολιτιστικός και πάλι χώρος, αλλά χωρίς να δεσμευτεί για μία 15ετία και δίνοντας την ευκαιρία στο νησί να αποκτήσει ένα πολιτιστικό κέντρο, που αυτή τη στιγμή του λείπει». 

Πηγή : https://www.koinignomi.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...