12 Νοε 2023

.Σέριφος Ο δρόμος για τον Αβεσσαλό ..ένα μεγάλο έργο ενα βήμα πριν την ολοκλήρωση και ασφαλτόστρωσή του.

 

.Ένα από τα μεγαλύτερα έργα των τελευταίων δεκαετιών, ύψους 1,2 εκατ. ευρώ, ένα βήμα πριν την ολοκλήρωση και ασφαλτόστρωσή του. Ολοκληρώθηκε η δεύτερη φάση του έργου που περιλαμβάνει το πρώτο υπόστρωμα της ασφάλτου

.
Το προτεινόμενο έργο αφορά στη βελτίωση της υφιστάμενης αγροτικής οδού Αβυσσαλού του Δήμου Σερίφου, η οποία αποτελεί υφιστάμενο δρόμο πρόσβασης σε γεωργική γη και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις. Στόχος είναι η μείωση του κόστους μεταφοράς των προϊόντων, η ευκολότερη και ταχύτερη πρόσβαση των γεωργικών μηχανημάτων, καθώς και η ταχύτερη και ασφαλέστερη μεταφορά των ευπαθών προϊόντων, ώστε να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα των εκμεταλλεύσεων, με θετικές επιπτώσεις στο αγροτικό εισόδημα. Το συνολικό μήκος της οδού είναι 3.249,69 μέτρα. 

Η υλοποίηση των εργασιών βελτίωσης της αγροτικής οδού αποτελεσε άμεση αναγκαιότητα δεδομένου ότι η υφιστάμενη οδός δεν μπορούσε  να εξυπηρετήσει  με ασφάλεια τον φόρτο οχημάτων που δέχεται. Το έργο μελετήθηκε με γνώμονα αφ’ ενός να ελαχιστοποιούνται ζητήματα οδικής ασφάλειας και αφετέρου να επιτυγχάνεται η όσο το δυνατόν μικρότερη περιβαλλοντική επιβάρυνση. Οι εργασίες αφορούσαν την κατασκευή των χωματουργικών έργων, της οδοστρωσίας, των ασφαλτικών, των μικρών τεχνικών έργων και της σήμανσης – ασφάλισης της οδού
Αναβάθμιση της περιοχής του Αβεσσαλού 
Φεύγοντας από το Μεγάλο Λιβάδι μετά από 2χλμ. θα συναντήσετε στα αριστερά σας έναν χωματόδρομο που οδηγεί στην παραλία του Αβεσαλού. Ακολουθώντας τον μετά από 1,5χλμ. θα στρίψετε σε έναν παρακλάδι του δρόμου που οδηγεί στο εκκλησάκι των Αγίων Αναργύρων στην περιοχή Καλαβάτσαινα.

Το όμορφο εκκλησάκι των Αγίων Αναργύρων στην Καλαβάτσαινα στο νοτιοδυτικό τμήμα του νησιού κοντά σε ρεματιά. Θα το βρούμε αν στο τρίστρατο που συναντάμε στον δρόμο μας προς Αβεσσαλό, στα 700 περίπου μέτρα μετά τον Αγιο Γεώργιο, στρίψουμε αριστερά και κατηφορίσουμε για περίπου 950 μέτρα.
Αφού επιστρέψετε στον κεντρικό χωματόδρομο μετά από λίγο υπάρχει ταμπέλα που οδηγεί στην Παναγία του Βουνού. Το αυτοκίνητο μπορεί να πάει μέχρι μισό χιλιόμετρο και μετά ακολουθείτε το μονοπάτι για να φτάσετε στο εκκλησάκι.Το τελευταίο κομμάτι του χωματόδρομου οδηγεί στον οικισμό του Αβεσαλού


.Ο οικισμός είναι πολύ μικρός με πολύ λίγα σπίτια και υπάρχουν απομεινάρια πανάρχαιων εκκαμινεύσεων. Διαθέτει μια πραγματικά υπέροχη παραλία. Εδώ αξίζει να αναβάλετε για λίγο την αναχώρησή σας και να απολαύσετε το ηλιοβασίλεμα, καθώς είναι από τα λίγα μέρη του νησιού που βλέπουν προς τη δύση. Ο Αβεσαλός είναι κατά τη γνώμη μας ο καλύτερος ψαρότοπος του νησιού..  


Περισσότερη  απομόνωση  δεν ξέρω αν υπάρχει στη Σέριφο. Είμαστε πάνω σε μια τεράστια βοτσαλιά μόνοι μας και αντίκρυ μας στη πλαγιά της Αγριομέλισσας είναι ένα μικρούλης οικισμός, η Παναγιά του Βουνού. Τώρα αφού ήρθαμε μέχρι εδώ, θα ρίξουμε και μια βόλτα κατά κει.



 Είναι δεν είναι δέκα σπίτια. Αγνάντι στη δύση, κάτω η παραλία Αβεσσαλός και οι κατακόκκινες απολήξεις με τις σκουριές του μεταλλεύματος  που χάνονται μέσα στη θάλασσα απο

τα καμίνια αυτά στα Αεράτα σκουριές Σερίφου

https://www.xrysoselladas.gr/blog/2017/08/xrysoselladas-iarhaiametallourgiaxalkoustiserifo/φαίνεται ότι λειτουργούσαν κατά το πλείστον με φυσικό ελκυσμό, δηλ. κυρίως με τον άνεμο, και ενδεχομένως υποβοηθούνταν με φυσερά. Άλλωστε στην θέση αυτή φυσάει συνεχώς και αδιαλείπτως, εξ’ ού και η ονομασία του τοπωνυμίου (“αεράτα”)




 



.Πηγή : 

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...