16 Νοε 2023

Έπεσε η αυλαία της 34ης Συνάντησης Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου


Απολογιστική συνέντευξη του προέδρου της Ομοσπονδίας Ερασιτεχνικού Θεάτρου Αιγαίου, Στέλιου Μάρκου

Με τις πλέον θετικές εντυπώσεις τόσο προς το κοινό της Σύρου, όσο και των συμμετεχόντων, έπεσε χθες Κυριακή η αυλαία της 34ης Συνάντησης Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου, που έλαβε χώρα στην Ερμούπολη τις τελευταίες 11 ημέρες.

Μία Συνάντηση άψογα διοργανωμένη, που φιλοξένησε 32 ερασιτεχνικούς θιάσους, 500 ηθοποιούς και συντελεστές, ενώ παρουσιάστηκαν 33 παραστάσεις. 

“Φεύγουμε από τη Σύρο με το αίσθημα ότι πραγματοποιήθηκε μία πολύ επιτυχημένη Συνάντηση. Μία διοργάνωση πετυχημένη σε όλα τα επίπεδα, κυρίως όμως στο καλλιτεχνικό, στην ανταπόκριση του κόσμου, αλλά και οργανωτικά θεωρώ ότι πήγαμε πολύ καλά.  Φέτος είχαμε εξαιρετικές παραστάσεις. Σίγουρα υπήρχε μία γκάμα παραστάσεων, καθώς άλλα πράγματα περιμένεις από ένα ακριτικό νησί και άλλα από νησιά με πλούσια πολιτιστική κληρονομιά, όπως η Σύρος, η Μυτιλήνη και η Χίος”, τονίζει στην “Κοινή Γνώνη” ο κ. Στέλιος Μάρκου, πρόεδρος της της Ομοσπονδίας Ερασιτεχνικού Θεάτρου Αιγαίου.

Μάλιστα, όπως επισημαίνει, η ανταπόκριση των Συριανών ήταν πέρα κάθε προσδοκίας, αφού γέμισαν ασφυκτικά σχεδόν όλους τους χώρους που ανέβηκαν οι φετινές θεατρικές παραστάσεις. 

“Θα πρέπει να πω ότι το συριανό κοινό κατέκλεισε κυρίως το θέατρο  Απόλλων, με συνέπεια δυστυχώς να αποδειχτεί μικρό για να χωρέσει όλο τον κόσμο, αλλά επίσης και στους άλλους δύο θεατρικούς χώρους υπήρχε μεγάλη προσέλευση. Η ανταπόκριση όσον αφορά στην ποιότητα των παραστάσεων που ανέβηκαν ήταν πάρα πολύ θετική.  Νομίζω ότι έμεινε ενθουσιασμένο το κοινό της Σύρου και αυτό ήταν μία μεγάλη ικανοποίηση για εμάς”, δήλωσε ο κ. Μάρκου. 

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ερασιτεχνικού Θεάτρου Αιγαίου δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις παράλληλες εκδηλώσεις που έλαβαν χώρα αυτό το διάστημα στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων και οι οποίες είχαν ως επίκεντρο την πολιτιστική κληρονομιά του νησιού. 

“Πάντα φροντίζουμε να έχουμε παράλληλες εκδηλώσεις, οι οποίες φροντίζουμε να έχουν σχέση με το κάθε νησί που φιλοξενεί τη Συνάντηση. Φέτος αυτές αφορούσαν στο πολιτιστικό παρελθόν της Σύρου. Είχαμε ένα αφιέρωμα στον Μάρκο Βαμβακάρη και στο ρεμπέτικο, μέσα από μία μουσική βραδιά και μέσα από μία ξενάγηση στο μουσείο στην Άνω Σύρο. Επίσης, είχαμε μία παράσταση που αφορούσε το βιομηχανικό παρελθόν του νησιού στο μουσείο Κλωστοϋφαντουργίας, την παράσταση “Υφάντρες”, στηριγμένη σε μαρτυρίες με βάση τις οποίες διαμορφώθηκε το κείμενο της Βέτας Αποστολίδου. Επίσης, είχαμε την έκθεση ζωγραφικής της Αγνής Ρούσσου, αλλά και την έκθεση φωτογραφίας με τίτλο “Θεατρικά Κουαρτέτα ” του Δημήτρη Βαμβακούση. Τέλος, δεν θα πρέπει να ξεχάσουμε το θεατρικό σεμινάριο του ηθοποιού Στέλιου Μάινα, ο οποίος έχει και καταγωγή από τη Σύρο”, σημείωσε ο κ. Μάρκου.

Αξίζει να σημειωθεί πως η 34η Συνάντηση Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου φιλοξενήθηκε στη Σύρο μετά από 10 χρόνια και για πέμπτη φορά, με στόχο την ενίσχυση και προβολή των θεατρικών ομάδων του Αιγαίου. 

“Έχουμε 43 ομάδες από 17 νησιά του Αιγαίου και ιδιαίτερη σημασία βέβαια δίνουμε στα ακριτικά νησιά. Χθες το βράδυ για παράδειγμα παρουσιάστηκε παράσταση από το θεατρικό εργαστήρι των Οινουσσών. Καταλαβαίνετε πόσο σημασία έχει να στηρίζονται αυτές οι ομάδες. Επίσης, πριν κάποιες ημέρες έγινε προβολή παράστασης του Συλλόγου “Ελπίδα” ατόμων με ειδικές ανάγκες από τη Ρόδο. Άλλος ένας σημαντικός στόχος είναι μέσω της Ομάδας να μπορούν να εκφραστούν όσοι το επιθυμούν, μέσω της θεατρικής τέχνης. Θεωρούμε ότι επιτελούμε ένα σημαντικό έργο. Τα νησιά μας έχουν στραφεί πλέον προς τον τουρισμό και χρειάζονται και άλλα πράγματα, προκειμένου να στηρίξουν τις τοπικές κοινωνίες και ένα πολύ σημαντικό είναι ο πολιτισμός και η θεατρική τέχνη την οποία υπηρετούμε εμείς. Οι ομάδες μας αποτελούν τον ιστό που συνδέουν τα νησιά μεταξύ τους”, σημειώνει χαρακτηριστικά ο Στέλιος Μάρκου. 

Όλοι οι συντελεστές και συμμετέχοντας στην 34η Συνάντηση Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου έφυγαν από τη Σύρο, έχοντας αποκομίσει τις καλύτερες των εντυπώσεων και ανανεώνοντας το ραντεβού τους για την επόμενη Συνάντηση, η οποία θα αποφασιστεί στη γενική συνέλευση της Ομοσπονδίας Ερασιτεχνικού Θεάτρου Αιγαίου, που θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Ιανουαρίου.

Πηγή : https://www.koinignomi.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...