13 Νοε 2023

Σύνδεσμος Σεριφίων συνεστήθη την 27ην Νοεμβρίου 1896 ...127 χρόνια προσφοράς στο νησί

Το πρώτο τευχος της εφημερίδας https://serifoslink.gr/newspaper-serifos/ για όσους θέλουν να παρακολουθούν την εφημερίδα του νησιού μας σε διαδικτυακή μορφή https://e-ekyt.gr/wp-content/uploads/2023/11/SERIFOS_F_569.pdf

Ο Σύνδεσμος Σεριφίων, « Σωματείον των εκ της νήσου Σερίφου καταγομένων» συνεστήθη την 27ην Νοεμβρίου 1896, το δε καταστατικό εγκρίθηκε με Β.Δ και δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, τεύχος Β’ 26 της 29ης Μαίου 1897. Στην μακρόχρονη πορεία του ο Σύνδεσμος Σεριφίων, ανέπτυξε δραστηριότητα ζηλευτή σε όλους τους τομείς , που απορρέουν από το καταστατικό  του και όχι μόνο. Τα Διοικητικά Συμβούλια του Συνδέσμου με την συμπαράσταση των μελών και φίλων προσέφεραν, ανιδιοτελώς στις ανάγκες,  στην προβολή της πατρίδας και στην ανέλιξή της. Για την πολυετή και πολυσχιδή αυτή δράση του, τιμήθηκε:
Α. Από την Ακαδημία Αθηνών το 1995, με την συμπλήρωση των 100 χρόνων.
Β. Από τον Δήμο Σερίφου, τον Αύγουστο του 2007
Γ. Από τον Σεβ. Μητροπολίτη Σύρου Τήνου κλπ. Νήσων κκ. Δωρόθεο Β’, με το μετάλλιο της Ιεράς Μητροπόλεως, το Νοέμβριο του 2007.


Η Α έκδοση ήταν το 1908 από τον ιδρυτή, εκδότη και διακινητή Κωνσταντίνο Θ. Αργουζάκη. Για 7 χρόνια εκδίδει την εφημερίδα με «πλείστας όσας δυσκολίας». Ο αριθμός των φύλλων μέχρι το 1915 που σταμάτησε η έκδοση , ήταν 317.

Η Β έκδοση ήταν το 1945. Δηλαδή μετά 30 χρόνια επιχειρείται από τους συμπατριώτες Βαπτιστή Αν. Κουζούπη και Κώστα Φώτιου Γαλανό η επανέκδοση, αφού προηγουμένως τους παραχωρήθηκαν τα δικαιώματα της εφημερίδος . Η περίοδος αυτή ήταν  σύντομος, εκδόθηκαν 10 φύλλα.


Γ έκδοση. Τον Ιανουάριο του 1957, μετά 12 χρόνια, κυκλοφόρησε το πρώτο τεύχος. Δ/ντής το μέλος του Δ.Σ  Κώστας Φ. Γαλανός. Η τιμή του φύλλου ήταν 40 δρχ. . Από το κύριο άρθρο του πρώτου αυτού φύλλου αντιγράφουμε αποσπασματικώς.

Επί τη εκδόσει: « Με δονουμένην την ψυχήν από ενθουσιασμόν και αγάπην προς το ωραίο νησί μας, αλλά χαλυβδωμένοι από την συναίσθησιν της βαρειάς προς αυτό ευθύνης, παρουσιάζομεν το βήμα του, με την χωρίς να παρεκλίνει των αρχικών της δεσμεύσεων έκδοσιν , με πολλαπλά ωφέλη για την προβολή των θεμάτων του νησιού μας, των πολιτιστικών και κοινωνικών γεγονότων και πάνω από όλα την ενημέρωση των σεριφιωτών που ζούν μακριά από το νησί και κρατούν με τον τρόπο αυτό το δεσμό με την γενέτειρα.


Διευθυντές της εφημερίδας χρονολογικά ήταν : Κώστας Φωτ. Γαλανός, Τιτίκα Παγκάλου ( το γένος Γαλανού), Θεόδωρος Σγουρδαίος, Μενέλαος Κοτσίκος, Κυριακή Γελασάκη.

Ευχή μας o Σύνδεσμος Σεριφίων να γιορτάσει πολλές επετείους με την ίδια θετική δημιουργική πορεία και η εφημερίδα μας να δει παράλληλα, δόξα λαμπρή.

Πηγή : https://serifoslink.gr/about-us/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...