Οι ενέργειες είχαν ξεκινήσει 17 χρόνια πριν οι κάτοικοι της Μήλου καταλάβουν τι θα πει γεωθερμία. Εγκληματικά λάθη και έλλειψη τεχνογνωσίας οδήγησαν στον όλεθρο. Οι παλιοί θα θυμούνται. Οι νέοι ας μάθουν.
1971 Αρχίζουν στη Μήλο οι έρευνες του ΙΓΜΕ.
1975 Η ΔΕΗ πραγματοποιεί τις πρώτες 2 γεωτρήσεις μεγάλου βάθους
1976 Οι πρώτες μονάδες έχουν δημιουργηθεί από την ΔΕΗ
1981 Ολοκληρώνονται 3 παραγωγικές γεωθερμικές γεωτρήσεις (από 1017 μέχρι 1380 μέτρα και 310° C).
Οι έρευνες δείχνουν ότι το πεδίο της Μήλου μπορεί να δώσει 120MW ηλεκτρικής ενέργειας.
1986 Λειτουργεί πιλοτική μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας 2MW. Από την αρχή λειτουργίας της παρουσιάζονται προβλήματα λόγω ύπαρξης θειούχων αλάτων βαρέων μετάλλων και πυριτικών.
1988 Το υδρόθειο απλώνεται σε όλη την πεδιάδα, κοντά στην παλιά Χώρα (Ζεφυρία) και καταστρέφει ό,τι βρίσκει στο δρόμο του. Δένδρα, ζώα, αέρας, θάλασσα διαβρώνονται και σύντομα πεθαίνουν από τις αναθυμιάσεις και την καυστικότητα του αερίου.
Η γεωθερμία που προοριζόταν να δώσει ζωή στη Μήλο, φέρνει την καταστροφή. Οι Μηλιοί βρίσκονται σε απελπισία, αφού βλέπουν κάθε μέρα κάτι από το νησί τους να χάνεται. Οι μονάδες γεωθερμίας που υπάρχουν διάσπαρτες είναι μια μόνιμη απειλή για την υγεία τους αλλά και το περιβάλλον.
geothermia6
"Όταν λειτουργούσε η γεωθερμία στον Αδάμαντα, βρίσκαμε το πρωί τα ρούχα πράσινα και τσούζανε τα μάτια μας, Σήμερα υπάρχει ταρίφα για κάθε τι που χτυπιέται από το υδρόθειο. Τόσο κάνει ένα δένδρο, τόσο ένα κατσίκι. Θα αναγκαστούμε να εγκαταλείψουμε τα νησί αν κάνουν γεωθερμία στον Αδάμαντα.
Οι ξένοι το καλοκαίρι ρωτάνε "γιατί μυρίζει;" και δεν ξέρουμε τι να πούμε. Οι παραλίες μας καταστρέφονται. Στην Αγία Κυριακή καταλήγει ο αγωγός και μολύνει την θάλασσα" λένε κάτοικοι της Μήλου εκείνη την εποχή
Ο Σύλλογος Επαγγελματιών καταθέτει αγωγή ασφαλιστικών μέτρων, που εκδικάστηκε στις 8 Νοεμβρίου 1988. Η επιτροπή αγώνα για τη σωτηρία την Μήλου λέει : "Η δικαίωσή μας είναι ένα βήμα για τη συνέχιση του αγώνα μας.
Δεν έχουμε τα μέσα, όμως έχουμε το δίκιο με το μέρος μας. Είμαστε αποφασισμένοι να δράσουμε δυναμικά"
1989 Παύει οριστικά η λειτουργία της πιλοτικής μονάδας μετά από συνεχείς έντονες διαμαρτυρίες των κατοίκων της περιοχής, λόγω της διαρροής υδρόθειου στην ατμόσφαιρα.
1993 Γίνεται διάρρηξη του τοιχώματος στη μία γεωθερμική γεώτρηση με αποτέλεσμα την ανεξέλεγκτη εκτόξευση μεγάλων ποσοτήτων γεωθερμικού ρευστού, όπου εκτός των ενώσεων βαρέων μετάλλων και του υδρόθειου ανιχνεύθηκαν ενώσεις αρσενικού.
1994
Η αποκατάσταση (κλείσιμο της γεώτρησης) έγινε μετά από μήνες με την συνδρομή Ιταλών ειδικών. Από το ατύχημα καταστράφηκε το φυτικό κεφάλαιο της περιοχής και οι κάτοικοι απομακρύνθηκαν από την γύρο περιοχή, ενώ η όλη αντίδραση κράτους και ΔΕΗ σε όλη την διάρκεια ήταν από αδιαφορία μέχρι υπεκφυγές και έλλειψη ενημέρωσης.
Η ένταση που έζησε η Μήλος ήταν πρωτόγνωρη και τραυματική. Έκτοτε η ΔΕΗ συνεχίζει να σχεδιάζει επί χάρτου χωρίς την τεκμηριωμένη ενημέρωση των κατοίκων της Μήλου και πάντοτε αντιμετωπίζεται από τους Μηλιούς με χλευασμό.
Πηγές: εφημερίδα "24 ώρες" φύλλο της Δευτέρας 31 Οκτωβρίου 1988, wikipedia, ΙΓΜΕ
www.mileikanea.g
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου