17 Ιαν 2016

Θαλάσσιο πάρκο Κυκλάδων - Μπλε πολιτική σε θολά νερά

Σύμφωνα με την Κοινή Αλιευτική Πολιτική (Κ.Αλ.Π.) της Ε.Ε, από το 2019 θα επιβληθούν ποσοστώσεις σε όλα τα ψάρια της Μεσογείου, δηλαδή θα περιοριστεί, ή θα απαγορευτεί ανάλογα με το είδος του ψαριού, η αλιεία στους ερασιτέχνες και επαγγελματίες ψαράδες (εκ των οποίων το 94% έχουν σκάφη κάτω των 12 μέτρων)...
Γράφει ο Γιάννης Βλάχος*
Σύμφωνα με αυτή την καταστροφική πολιτική που πρωτοεφαρμόστηκε στους τόνους και στους ξιφίες, θα απαγορεύεται στους Έλληνες ψαράδες να αλιεύουν περισσότερα φαγκριά, μπαρμπούνια, κλπ, απ’ όσα ορίζει η Ε.Ε. Ταυτόχρονα, από το 2019 η Επιτροπή Προϋπολογισμού της Ε.Ε έχει εγκρίνει την έναρξη των διαδικασιών για την «παραχώρηση», εκμίσθωση, ιδιωτικοποίηση Θαλάσσιων περιοχών για ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ άσκηση αλιείας από αλιευτικές επιχειρήσεις.
Για την εφαρμογή της Μαύρης πολιτικής 2014-2020 η Ε.Ε. επιβάλει στην ελληνική κυβέρνηση νασυγχρηματοδοτήσει το Διαχειριστικό Πρόγραμμα της Κ.Αλ.Π. 2014-2020, για την Ελλάδα με 135 εκατομμύρια(από τα δις που άρπαξε με απάτη από τους εργαζόμενους, από τους ίδιους τους ψαράδες ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΚΑΙ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΕΣ , και ενώ το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς καταψήφισε την νέα Κ.Αλ.Π. γεγονός που αποδεικνύει ότι μέσα στην Ε.Ε. δεν μπορεί να υπάρξει πατριωτική πολιτική).
Το πρόγραμμα ονομάζεται «Μπλε οικονομία» (συμμετοχή της Ε.Ε. με 388 εκ. – από τα οποία επίσης ένα ποσοστό είναι χρήματα των εργαζομένων ελλήνων – συν τα 135 της ελληνικής κυβέρνησης, σύνολο 523εκ) και επιμερίζεται: 
1.Στις υδατοκαλλιέργειες 90 εκ. (από ιχθυοκαλλιέργειες μέχρι καλλιέργεια ποσειδωνίας) με «αντικειμενικό στόχο μέχρι το 2023 η υδατοκαλλιέργεια να αναδειχθεί όπως αναμένεται σε κυρίαρχο τομέα πρωτογενούς παραγωγής» (για την Ελλάδα), όπως αναφέρουν τα Δελτία τύπου της Ε.Ε. (Summary of the OperationalProgramme, καιFact sheet for support from the EuropeanMaritime and Fisheries Fund in Greece)
2.Για marketing και επεξεργασία των προϊόντων υδατοκαλλιέργειας και αλιείας 78 εκ. Ποσό που θα πριμοδοτήσει την ανάπτυξη των μεγάλων αλιευτικών επιχειρήσεων σε βάρος του μεροκαματιάρη ψαρά που πουλά τα ψάρια «χέρι – χέρι» και εναποθέτει τις ελπίδες του για επιβίωση σε 5 – 10 «μεγάλες» ψαριές κάθε χρόνο, οι οποίες πλέον με τις ποσοστώσεις θα κινδυνεύουν να χαρακτηριστούν παράνομες. (Όποιος προλάβει τον άλλο, πριν «κλείσει» η ποσόστωση)
3.Για συστήματα ηλεκτρονικής παρακολούθησης, καταγραφής και ελέγχου της αλιείας από το Εθνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΚΕΘΕ) το Ινστιτούτο Αλιευτικών Ερευνών, και το Λιμενικό Σώμα, 92 εκ. Οι επιστήμονες που συμμετέχουν σε κρατικούς οργανισμούς μεταβάλλονται για μια ακόμη φορά σε όργανα που υπηρετούν τα συμφέροντα των πολυεθνικών, και οι οποίοι προκειμένου να σώσουν τον πενιχρό μισθό τους υποστηρίζουν, μαζί με τις οικολογικές Μ.Κ.Ο. που επίσης επιχορηγούνται από τις πολυεθνικές, την ιδιωτικοποίηση της Θαλάσσιας Αλιείας με άλλοθι το ψευδεπίγραφο επιχείρημα «Tragedy of the commons», ότι δηλαδή είναι Τραγωδία τα κοινωνικά αγαθά, όπως η θαλάσσια αλιεία, να ανήκουν σε όλους γιατί τα καταστρέφουν, ενώ ο κεφαλαιοκράτης που τα οικειοποιείται, τα προστατεύει επειδή, ακριβώς, είναι κερδοφόρα. Με αυτό το επιχείρημα ιδιωτικοποιήθηκε από το 2006 η αλιεία του τόνου, με πρόσχημα δήθεν την σωτηρία τού είδους από τους παράκτιους ψαράδες, επαγγελματίες και ερασιτέχνες. Κι ενώ από το 2009. τα αποθέματα των τόνων χαρακτηρίζονται από την Ε.Ε βιώσιμα, όχι μόνο διατηρούνται οι ποσοστώσεις στα χέρια της Mitsubishi και των άλλων μονοπωλίων με τα σκάφη-εργοστάσια, αλλά αυξήθηκαν, ενώ αντίθετα, από το 2015, αφαιρέθηκε η ποσόστωση από τους Ισπανούς ερασιτέχνες ψαράδες (αφορά μόλις το 0,1% της ισπανικής ποσόστωσης στο οποίο συμπεριλαμβάνονται και οι τόνοι που πιάνονται κατά λάθος, αποδεικνύοντας πόσο αδηφάγο είναι το Κέρδος). Στους έλληνες ερασιτέχνες ψαράδες ουδέποτε δόθηκε μέρος της εθνικής ποσόστωσης. Αλλά κι εκεί όπου δόθηκε τμήμα της ποσόστωσης σε ερασιτέχνες, σε Γαλλία και Ιταλία, τα 2/3 παραχωρήθηκαν στην τουριστική αλιεία-Fishing charter boats όπου κάποιος πρέπει να πληρώσει ένα Α ποσό για να ψαρέψει και να απελευθερώσει κάποιο ψάρι (Catch and Release) και πολλαπλάσιο ποσό για να πιάσει και να κρατήσει το αλίευμα για να το φάει. Το αυτό θα συμβεί για όλα τα είδη ψαριών από το 2020 και μετά. Στα χρόνια που θα έρθουν, η ελεύθερη πρόσβαση στη θάλασσα για ψάρεμα θα αποτελεί νοσταλγική ανάμνηση για όσους την ζήσαμε. Η ερασιτεχνική αλιεία θα είναι πλήρως ιδιωτικοποιημένη και θα ασκείται σε ιδιωτική θάλασσα, από ιδιωτικά σκάφη, για ιδιωτικά ψάρια. Θα συμβεί και στη θάλασσα αυτό που συνέβη στη στεριά με την άνοδο της αστικής τάξης και τη δημιουργία των εθνικών κρατών και της Ευρώπης, όταν ιδιωτικοποιήθηκε η γη και διώχτηκαν οι καλλιεργητές πρόγονοί μας με το επιχείρημα ότι δεν είχαν τίτλους ιδιοκτησίας. Πλήθη κατατρεγμένων μετανάστευσαν στην Αμερική και την Αυστραλία, ή γίνανε ψαράδες, ή κατέφυγαν στις πόλεις ζώντας από την επαιτεία, όπου χιλιάδες εκτελέστηκαν όταν συλληφθήκανε για τρίτη φορά να επαιτούν, οπότε η ποινή ήταν απαγχονισμός. Με το τέχνασμα των ποσοστώσεων δημιουργείται οιονεί τίτλος ιδιοκτησίας για τους εκλεκτούς κι ευτυχισμένους, ενώ όλοι οι άλλοι, οι θλιβεροί και τρισάθλιοι, εκδιώκονται σανάκληροι χωρίς καμιά διέξοδο, πλέον.  
4.Για τη διαφήμιση της Μπλε Οικονομίας, την ενίσχυση της βάσης θαλάσσιων περιβαλλοντικών δεδομένων της Ε.Ε. 6εκ.
5.Για την προστασία της θάλασσας και την εκπαίδευση του έλληνα ψαρά 186εκ. Σύμφωνα με την Ε.Ε. ο έλληνας ψαράς είναι «ηλικιωμένος και ανεκπαίδευτος». Γι αυτό το λόγο θα πρέπει να περιοριστεί ο αριθμός των ψαράδων μέσω της οριστικής παύσης της αλιευτικής δραστηριότητας (Permanent cessation offishing activities) με τρεις τρόπους α) μέσω της πώλησης των αλιευτικών του δικαιωμάτων σε ψαρά άλλου κράτους μετά από διακρατική συμφωνία όπως προβλέπει η Κ.Αλ.Π., β)μέσω της απόσυρσης της άδειας αλιείας, χρηματοδοτούμενη από το άνω κονδύλιο, και γ) μέσω οριστικής αφαίρεσης της άδειας σύμφωνα με το pointsystem που αφορά την παραβίαση της αλιευτικής νομοθεσίας, όπως την θέσπισε η Ε.Ε. σε συνεργασία με ντόπιους επιχειρηματίες, πολιτικούς, επιστήμονες και οικολόγους. Τα 186εκ. θα επιμεριστούν επίσης στη δημιουργία, στελέχωση και λειτουργία Θαλάσσιων Πάρκων, όπως των Κυκλάδων, και σε μισθούς διοικητικών υπαλλήλων που θα οργανώσουν τις κρατικές δομές σύμφωνα με τους στόχους της Μπλε Οικονομίας(management of the fisheries sectorensuring economicviability of the sector). Μέρος του κονδυλίου θα δοθεί σαν επιχορήγηση σε ψαράδες που τα εργαλεία τους θα θεωρηθούν «αντιοικολογικά», ώστε βάζοντας το χέρι στη (τρύπια) τσέπη να αγοράσουν νέα που δεν θέτουν σε κίνδυνο την Μπλε Κερδοφορία των μονοπωλίων της Ε.Ε. Οπωσδήποτε αυτό θα συμβεί, αναγκαστικά, αφού τοpoint system (άρθρο 92 κανονισμού ΕΕ n. 1224/2009 και άρθρα 125 και επόμ. κανονισμού Ε.Ε. n. 404/2011)επιβάλλει σε κάθε ψαρά που αρνείται το σαμάρι της Ε.Ε. και συνεχίζει να ψαρεύει ελεύθερα, είτε την οριστική αφαίρεση της άδειας, είτε α) να συμμετάσχει σε επιστημονική έρευνα της Ε.Ε. για επιλεκτικά εργαλεία, β) να βάλει σύστημα ηλεκτρονικής παρακολούθησης, γ) να μειωθούν οι ποσοστώσεις του κατά 10% και να μπει σε συνεταιρισμό αλιέων και δ) να ασκεί εκείνες τις μορφές αλιείας μόνο, όπου κάθε ψάρι πιστοποιείται με ετικέτα που γράφει «Οικολογικό». Μάλιστα, η εκτέλεση της ποινής δεν διαγράφει τους πόντους, αλλά πρέπει να παρέλθει τριετία, μέσα στην οποία μπορεί να προστεθούν κι άλλοι, αρκετοί ώστε να αφαιρεθεί μόνιμα η άδεια αλιείας. Τέλος, ένα τμήμα των 186 εκ. θα δοθεί για εκμοντερνισμό των χώρων ελλιμενισμού, και για επιδοτήσεις με αντικείμενο τη διαμόρφωση των χώρων διαβίωσης των μισθωτών ψαράδων (working fishermen) πάνω στα (βιομηχανικά, προφανώς) αλιευτικά ώστε να προστατευτεί δήθεν η υγιεινή, η υγεία και η ασφάλεια, παρόλο ότι η βαρβαρότητα της Ε.Ε. έχει δημιουργήσει στους εργασιακούς χώρους συνθήκες γαλέρας.
6.Για την Μπλε Οικονομική Ανάπτυξη των περιοχών που στηρίζονται στην αλιεία και τις υδατοκαλλιέργειες 54εκ. Χύνοντας κροκοδείλια δάκρυα για τα «Κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα και την αδυναμία των βασικών υποδομών», όπως περιγράφει την παράκτια Ελλάδα το σχετικό δελτίο τύπου της Ε.Ε., το κονδύλιο θα δοθεί για τοπική ανάπτυξη, με βάση την ομορφιά του περιβάλλοντος και τον τουρισμό. Η ίδια η Ε.Ε. αφού μόλυνε τη θάλασσα με βιομηχανικά απόβλητα, αφού κατέστρεψε τις ελάχιστες υποδομές σε δήμους, υγεία, παιδεία, αφού στέρησε την οικονομική δυνατότητα του τουρισμού στους έλληνες, ρίχνοντάς τους στην ανεργία και την ανέχεια, τώρα, για να ξεπεράσει την κρίση και να ανεβάσει τον μέσο όρο της κερδοφορίας του κεφαλαίου, αρπάζει τη θάλασσα και τα ψάρια δίνοντας 300 ευρώ για μια θέση εργάτη σε συσκευαστήριο ψαριών, ή καθαρίστριας σε ξενοδοχείο. 
7.Για τεχνική βοήθεια, αμοιβές των υπαλλήλων της Ε.Ε. και διαφήμιση της Μπλε Οικονομίας, από την ΕΕ 17εκ.
Για τα παραπάνω, ο έλληνας ψαράς έχει πλέον κατασταλαγμένη άποψη, και κανείς δεν μπορεί να τον ξεγελάσει. Πιθανόν, μέχρι τώρα, ο ψαράς και ο αγρότης να είναι, όπως λέει ο Μαρξ ο καλύτερος σύμμαχος της αστικής τάξης, αλλά όταν θα δει να του παίρνουν το χωράφι και τα ψάρια, τότε, και μόνο τότε όπως λέει ο Μαρξ, θα αποφασίσει να ξεσηκωθεί. Η πείρα που αποκτήθηκε από τον αγώνα κατά της ιδιωτικοποίησης της παράκτιας ζώνης των Κυκλάδων, που είχε ως αποτέλεσμα να αναβληθεί η δημιουργία Θαλάσσιου Πάρκου στις Κυκλάδες, καθώς και σε άλλα μέρη, θα είναι πολύτιμη και στις νέες κινητοποιήσεις κατά της ιδιωτικοποίησης των ψαριών. Η θάλασσα, τα ψάρια και το ψάρεμα είναι κοινωνικό αγαθό και έτσι πρέπει να παραμείνει και για τις επόμενες γενιές ελλήνων, κι όχι να περάσει στα χέρια των πολυεθνικών της επαγγελματικής και τουριστικής αλιείας.

Αριστερά - «Τώρα που οι ντόπιοι πήγαν περίπατο…
Δεξιά –«εσύ είσαι ο νικητής του κατς, φιλαράκο»
(από τον Τύπο της Μάλτας με αφορμή την καταστροφή του παραδοσιακού ψαρέματος του τόνου από τις ποσοστώσεις μετά το 2006)
 
*Ο Γιάννης Βλάχος είναι συγγραφέας - πρώην δικηγόρος
Πηγή :http://www.cycladesvoice.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...