Την Πάρο την γνώρισα την δεκαετία του ’70, όταν πολλοί από τους πρωταγωνιστές στο χθεσινό Ελληνικό Πρωινό της Πάρου ήταν ακόμα αγέννητοι. Την εποχή εκείνη στον χώρο της γαστρονομίας ιστορία έγραφε το καφενείο του Στρατή στη Νάουσα, ο Πιρούλης με τα κεφτεδάκια στις Λεύκες, ο Τσιτσάνης στον Πρόδρομο, οι κριθαροκουλούρες της Αγκαιριάς, oι καζανιές του νησιού τον Οκτώβρη και βέβαια σταθερά το οινοποιείο Μωραϊτη στη Νάουσα με τις πρώτες εμφιαλώσεις κρασιού.
Ωραίοι μεζέδες, μα πάνω απ’ όλα ωραίοι άνθρωποι, όμορφες παρέες και απερίγραπτα γλέντια. Γούνες ψητές και χταποδάκια Αντιπαριώτικα στα κάρβουνα συνοδεία της τοπικής σούμας, κρασί κόκκινο Λευκιανό με σκορδαλιά και καραβόλους, κακαβιές και ψαρόσουπες, οι ρεβιθάδες και τα μιρμιτζέλια (ντόπια ζυμαρικά) ήταν ένα δείγμα της Παριανής κουζίνας.
Από τότε πέρασε περίπου μισός αιώνας. Η Πάρος εξελίχθηκε πολύ, αστικοποιήθηκε, υπήρξε μεγάλη πρόοδος αλλά και καταστροφές (κυρίως του περιβάλλοντος) όπως και στα περισσότερα μέρη της Ελλάδας όπου αναπτύχθηκε υπέρμετρα ο Τουρισμός, χωρίς πρόγραμμα και έλεγχο. Η γαστρονομία της Πάρου εξελίχθηκε, με κορυφαία παρουσία την Αργυρώ Μπαρμπαρήγου που έκανε γνωστό το νησί γαστρονομικά. Πολλά νέα εστιατόρια με ταλαντούχους σεφ, αλλά και παραδοσιακές ταβέρνες με τα κλασικά ντόπια εδέσματα αναδείχθησαν με αποτέλεσμα το φαγητό της Πάρου να είναι καλού επιπέδου σ’ όλα τα επίπεδα. Ενδεικτικά αναφέρουμε τις ταβέρνες του Μάριου στην Νάουσα, της Χριστιάνας στον Αμπελά, του Κλαρίνου στις Λεύκες, της Μαριάνας Χάλαρη στο Πίσω Λιβάδι, το Καλλιτεχνικό καφενείο στον Πρόδρομο κλπ.
Αν σε επίπεδο επιχειρήσεων μπορεί να διακρίνει κανείς την πρόοδο, εκεί που πάσχει κατάφορα η Πάρος είναι οι συλλογικότητες και η ύπαρξη μιας γαστρονομικής ταυτότητας. Το Ελληνικό Πρωινό της Πάρου που παρουσιάστηκε σε συνεργασία του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ) και της Ένωσης Ξενοδόχων Πάρου-Αντιπάρου στο ξενοδοχείο Swiss Home ήταν μια αφορμή για να συζητηθούν όλα αυτά και να αναπτυχθούν ενδιαφέροντες προβληματισμοί.
Την εκδήλωση τίμησαν από την τοπική αυτοδιοίκηση του νησιού ο έπαρχος Κώστας Μπιζάς και από τον Δήμο ο Χρίστος Χριστόφορος, Αντιδήμαρχος Πάρου και Πρόεδρος Τουριστικής επιτροπής Παρευρέθηκαν μέλη του ΔΣ της Ένωσης Ξενοδόχων, o πρόεδρός της Γιώργος Μπαφίτης (KALYPSO) και οι Παναγιώτης και Μάνια Αμπατζή (POSEIDON), Ελένη Βακιρτζή (PYRGAKI), Γιώργος Ξεφτέρης (AQUA MARINA), Λουκιανός Πολυκανδριώτης (SWISS HOME), Χριστίνα Φωκιανού (CAPTAIN ROCKS) εκπρόσωποι ξενοδοχείων όπως των Anna Platanou, Aegean Village, Lefkes Village, Senia Ηοtel, Αιγαίον καθώς των ενοικιαζομένων όπως της Στέλλας Φυρογένη, της Ευανθίας Βεντουρή και της Βασιλικής Χασούρη αλλά και επαγγελματιών του Τουρισμού όπως ο Δημήτρης Πετρόπουλος του ERKYNA TRAVEL. Ιδιαίτερη σημαντική ήταν η συμμετοχή του αγροδιατροφικού τομέα της Πάρου, που την τελευταία δεκαετία κάνει αισθητή την παρουσία του δίνοντας μια αισιόδοξη νότα στην ανάπτυξη του νησιού.
Οι φούρνοι και τα ζαχαροπλαστεία της Πάρου είχαν σημαντική παρουσία, με τα προϊόντα που προσέφεραν για τις ανάγκες δημιουργίας του πρότυπου Ελληνικού Πρωινού της Πάρου.(Παν. Χαμηλοθώρης και Τσουνάκης από την Νάουσα, Στρατής από τις Λεύκες -εγγονός του παλιού φούρναρη Στρατή-, Ξυλόφουρνος του Νίκου Ζουμή από το Υστέρνι).
Χάρηκα ιδιαίτερα γιατί δυό παλικαράκια που είχα εντοπίσει πριν 15 χρόνια και που τότε κάναν τα πρώτα τους βήματα, τώρα είναι ηγέτες στον τομέα τους και μάλιστα με σημαντική διάθεση για συλλογική δουλειά. Ο ένας είναι ο Νίκος Ζουμής με φούρνο τότε στα Μάρμαρα και ο άλλος ο Λουκής Αρσένης.
Ο Νίκος Ζουμής με την συζυγό του Σταυριάνα, ήταν παρών παρουσιάζοντας ένα εκθετήριο με αρτοσυσκευάσματα και γλυκά. Το δειλό παλικαράκι των Μαρμάρων έχει τώρα ένα εργαστήρι στο Υστέρνι με 20 εργαζόμενους και παράγει μια μεγάλη γκάμα προϊόντων εκτός των αρτοσκευασμάτων, όπως πίτες, είδη ζαχαροπλαστικής, τούρτες και παγωτά, αλλά και προϊόντα καινοτόμα από ζέα κλπ.
Παρών ήταν ο Λουκής Αρσένης, το άλλο παλικαράκι, που την πρώτη δεκαετία του 2000, την εποχή που όλοι οι συνομήλικοί του Παριανοί ασχολούντο με τα τουριστικά επαγγέλματα, αυτός αποφάσισε να αφιερωθεί στον πρωτογενή τομέα. Έτσι από το 2004, που φυτεύει στο οικογενειακό του κτήμα έκτασης 20 στρεμμάτων ένα υποδειγματικό αμπέλι με τις ποικιλίες ασύρτικο, μονεμβασιά, σαββατιανό και μαντηλαριά, σήμερα διαχειρίζεται 325 στρέμματα γης που οι καρποί της – μεγάλο μέρος είναι προϊόντα βιολογικών καλλιεργειών – διανέμονται κυρίως στην Πάρο, ενώ ταυτόχρονα οι καλλιέργειές του ομορφαίνουν το τοπίο του νησιού, που τόσο έχει επιβαρυνθεί από την υπερδόμηση.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Πάρου Νίκος Τσιγώνιας και μίλησε για τα τυροκομικά της Ένωσης, για τη γραβιέρα της Πάρου και δευτερευόντως το κεφαλοτύρι, το σουρωτό (ξυνομυζήθρα), τη μυζήθρα, τα κεφαλάκια στο λάδι και στο κρασί και τέλος το βούτυρο. Τον Συνεταιρισμό είχα επισκεφθεί ήδη και το ευχάριστο είναι ότι στο Τυροκομείο του δουλεύουν, όλο τον χρόνο, νέοι Παριανοί με τυροκόμο τον Ι. Κορτιάνο, μόλις 32 χρόνων, απόφοιτο της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων.
Τα Παριανά Ζυμαρικά και τα Παραδοσιακά Χειροποίητα Προϊόντα από τις Καμάρες συμετείχαν με εκπρόσωπο αλλά και με πεντανόστιμα αρτοσκευάσματα, εδέσματα και πίτες.
Από τις Λεύκες είχαμε το Μέλι Μπαναγιάννη του Γιάννη και της Ηλέκτρας Χανιώτη, που παρευρέθησαν μαζί με προϊόντα τους – κυρίως μέλι θυμαρίσιο.
Εντυπωσιακή ήταν η παρουσία του Home Sweet Home του Γιάννη Κλεφτογιάννη από τους Σωτήρες κοντά στις Πεταλούδες με μια μεγάλη σειρά από μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού, πατέ κλπ σε όμορφες συσκευασίες.
Τέλος ο γνωστός αρχιτέκτων Μάκης Κωστίκας, μετά τη σειρά με τα φυσικά κρασιά του προχώρησε στα έλαια, όπου με επιμονή και μεράκι παρουσίασε τα λάδια του από τις βιολογικά καλλιεργημένες ελιές, σε προτάσεις, σκέτα ή με ανάμειξη πορτοκαλιού και λεμονιού.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Ξενοδοχείο Swiss Home της Άννας Πολυκανδριώτη, που εργάστηκε για την πραγματοποίησή της αφιερώνοντας έναν σημαντικό χρόνο, κι είναι πρωτεργάτης σε εκδηλώσεις και δράσεις σχετικά με κοινωνική ευαισθησία και πολιτισμό. Την ευχαριστούμε πολύ, άλλωστε όλοι την γνωρίζουν στο νησί.
Ως επίλογο καταγράφω τις εξής διαπιστώσεις:
To Ελληνικό Πρωινό του ΞΕΕ, εκεί που πριν από 8 χρόνια ήταν ανύπαρκτο ως έννοια, τώρα κερδίζει με τη φιλοσοφία του και την πρακτική του, τη θέση του στα Ελληνικά ξενοδοχεία κάθε περιοχής.
Η Πάρος, έστω και καθυστερημένη σε σχέση με τα γύρω νησιά όπως η Τήνος, η Σύρος, η Νάξος, η Σαντορίνη, η Μύκονος, η Σίφνος, αρχίζει να συνειδητοποιεί την αξία της γαστρονομίας και της διασύνδεσης του αγροδιατροφικού τομέα με τον Τουρισμό.
Οι πάνω από 60 παρευρεθέντες (ξενοδόχοι, παραγωγοί, βιοτέχνες, εκπρόσωποι παραγωγικών τάξεων που μάλιστα πολλοί εξ αυτών ήσαν άγνωστοι μεταξύ τους) κατανόησαν την ανάγκη συνεργασίας με σκοπό την ανάπτυξη της Γαστρονομίας της Πάρου και τον εμπλουτισμό του Τουριστικού Προϊόντος του νησιού.
Και βέβαια την αξία του Ελληνικού Πρωινού που εκτος των άλλων, φέρνει κοντά προϊόντα και ανθρώπους, αντιλήψεις και νοοτροπίες, υλικές και άυλες αξίες!
Πηγή : http://www.greekgastronomyguide.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου