Σεπτέμβριος του 2015 και όπως αποκαλύπτεται η πρώτη Halal κρουαζιέρα (= προφέρεται χαλάλ στα αραβικά και σημαίνει το επιτρεπόμενο, το σύννομο, το κατάλληλο) είναι γεγονός….
Για επτά ημέρες στα τέλη Σεπτεμβρίου (27/09) από τη Σμύρνη κάνοντας στάσεις στην Κρήτη και τη Ρόδο, με κατάληξη το λιμάνι του Πειραιά. Ήταν η πρώτη κρουαζιέρα αυτού του είδους… Κάτι σαν το αντίστοιχο εκκλησιαστικό τουρισμό που έχουμε εμείς εδώ στην Ελλάδα…
Μόνο που από την πλευρά των Μουσουλμάνων έχει κάποιες μικρές διαφορές… Στο πλοίο δεν σερβίρεται αλκοόλ και χοιρινό κρέας, απαγορεύονται τα τυχερά παιχνίδια, ενώ υπάρχουν ξεχωριστό σπα, πισίνες και αίθουσες προσευχής για τους άντρες και γυναίκες επιβάτες.
Γενικά, τα πάντα επί του σκάφους είναι σύμφωνα με την θρησκευτική ιδεολογία και αξίες του Ισλάμ. Μάλιστα, θεωρείται από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες αγορές στη Τουρκία, και ουσιαστικά σχεδιάζονται πακέτα κρουαζιέρας στην Αδριατική, στη Ιταλία, Μάλτα, Βουδαπέστη, Βελιγράδι και Βιέννη… Κοινώς, στα χνάρια των Οθωμανών…
αι τώρα; Έρχονται και πάλι στην Ελλάδα. Όπως διαβάσαμε στην ιστοσελίδα zougla.gr οι Τούρκοι, λοιπόν, αποφάσισαν να οργανώνουν πλέον ειδικές κρουαζιέρες στο Αιγαίο με αφετηρία το λιμάνι του Τσεσμέ, δίπλα από τη Σμύρνη και απέναντι από τη Χίο, όπου και ανακοινώθηκε το project.
Οι κρουαζιέρες αυτές ονομάζονται Halal που σημαίνει «ευλογημένο», σε αντίθεση με το Haram που σημαίνει «καταραμένο».
Οι τουριστικοί προορισμοί που εξαγγέλθηκαν είναι η Κρήτη, το Ναύπλιο, η Αθήνα, η Ρόδος, η Σαντορίνη, η Λέσβος και η Χίος. Όχι όμως και η …Μύκονος
Η εταιρεία που διοργανώνει τις ισλαμικές κρουαζιέρες έχει ήδη καταλήξει και στη διαφήμιση στην οποία προσδιορίζεται το εξής: «Ευλογημένες κρουαζιέρες στο Αιγαίο αλλά χωρίς τη Μύκονο ως προορισμό». Πολλοί θα γελάσουν.
Όμως, ο γενικός γραμματέας τουρισμού δεν γέλασε καθόλου όταν αναφέρθηκε στο target group του project και στο εύρος της αγοράς στην οποία απευθύνεται η εν λόγω δραστηριότητα. Μιλάμε για τρελά λεφτά.
Το εύρος της αγοράς ανέρχεται στα 300 δισεκατομμύρια δολάρια, ένα ολόκληρο ελληνικό χρέος δηλαδή, και προφανώς απευθύνεται σε μία ευρύτατη γκάμα τουριστών από τις ισλαμικές χώρες της κεντρικής Ασίας, της Ινδονησίας, της Μαλαισίας, της Αραβίας, του Πακιστάν και λοιπά.
Όπως είπαμε, το project αρχίζει από τον επόμενο Ιούνιο και βεβαίως η τουριστική αγορά της Ελλάδας όχι μόνο δεν θα έχει κανένα πρόβλημα, αλλά θα υπάρξει και πολύ σοβαρό κέρδος.
Μόνο και μόνο από το catering με τις ειδικές τροφές και τα ειδικά μαγειρέματα τα οποία θα πρέπει να έχουν διασφαλιστεί. Άλλωστε, οι ισλαμικής προέλευσης τουρίστες φημίζονται για την απλοχεριά τους, ιδιαίτερα όταν συνοδεύονται από τα χαρέμια τους. Χρυσός, κοσμήματα και καλές δουλειές.
Σε πολιτικό επίπεδο παρατηρεί κάποιος πως οι προορισμοί που έχουν σχεδιαστεί δεν ανταποκρίνονται σε ιδιαίτερης σημασίας μουσουλμανικά μνημεία θρησκευτικού χαρακτήρα. Άρα, δεν είναι ο προορισμός, όπως η Σαντορίνη επί παραδείγματι η οποία έχει θρησκευτικό περιεχόμενο, αλλά η διαβίωση στο πλοίο, η οποία θα έχει θρησκευτικά χαρακτηριστικά.
Το δεύτερο συμπέρασμα είναι ότι οι ιδιωτικές εταιρείες οι οποίες υλοποιούν αυτό το project δεν φοβούνται ιδιαίτερες εντάσεις στο Αιγαίο κατά τη θερινή περίοδο, αλλιώς θα ήταν δώρον άδωρον ιδίως κατά την έναρξη μίας τέτοιας σημαντικής τουριστικής δραστηριότητας.
Πηγή : https://www.naxospress.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου