12 Νοε 2018

Παρουσίαση Βιβλίου «Ανάπτυξη Υπαίθρου: Έννοιες, Πρακτικές και Πολιτικές»

Παρουσίαση Βιβλίου «Ανάπτυξη Υπαίθρου:

 Έννοιες, Πρακτικές και Πολιτικές» 

 Οι Εκδόσεις ΤΖΙΟΛΑ και ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου Αθανάσιος Κίζος, σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου του «Ανάπτυξη Υπαίθρου: 

Έννοιες, Πρακτικές και Πολιτικές», που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2018 στην αίθουσα «Ιωάννης Παυλακέλλης» του Επιμελητηρίου Μυτιλήνης στις 11:00 το πρωί.

 Η ύπαιθρος και η ανάπτυξη της υπαίθρου αναφέρονται τακτικά σε ακαδημαϊκές και μη συζητήσεις, χωρίς όμως τις περισσότερες φορές να είναι απόλυτα ξεκάθαρο «τι είναι» η ύπαιθρος και τι η «ανάπτυξη» της. Ακόμη και έπειτα από παραπάνω από έναν αιώνα σταθερής πληθυσμιακής συρρίκνωσης σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες, ο πληθυσμός της υπαίθρου σε όλο τον κόσμο συνεχίζει να μειώνεται σταθερά. 

Από την άλλη πλευρά όμως, η συμβολική σημασία της υπαίθρου ως χώρου συνδεδεμένου με έννοιες όπως «παράδοση» αυξάνεται. 
Την ίδια στιγμή, με την ύπαιθρο και την ανάπτυξη της σχετίζονται και φαινόμενα όπως η αύξηση της ζήτησης «τοπικών», «αυθεντικών» και «ποιοτικών» προϊόντων, η αύξηση της 2ης κατοικίας, αλλά και της κατοικίας έξω από τον κύριο αστικό ιστό, νέες μορφές τουρισμού και δραστηριοτήτων στην «εξοχή». 

Αλλά και η μείωση του αριθμού των επαγγελματιών αγροτών και οι πολιτικές για τους αγρότες και την ανάπτυξη στην ύπαιθρο. 

 Αυτά είναι ορισμένα από τα ερωτήματα που απασχολούν το βιβλίο «Ανάπτυξη Υπαίθρου: Έννοιες, Πρακτικές και Πολιτικές» του Καθηγητή του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου Αθανάσιου Κίζου, που επιχειρεί να προσφέρει μια γεωγραφική σύνθεση και να συμπεριλάβει τη φυσική και ανθρώπινη γεωγραφία των φαινομένων αυτών. 

Οι αναγνώστες και αναγνώστριες θα γνωρίσουν τα πολλαπλά περιεχόμενα της έννοιας της υπαίθρου και των αναγνώσεων της από διαφορετικές κοινωνικές ομάδες, το τι σημαίνει τελικά «ανάπτυξη» της υπαίθρου, αλλά και έναν πρακτικό «οδηγό» όταν διαβάζουν προγράμματα ανάπτυξης της υπαίθρου ή καλούνται να σχεδιάσουν τέτοια προγράμματα ή να τα εφαρμόσουν. 

 Το βιβλίο οργανώνεται σε 8 ενότητες: 

οι πρώτες δύο αφορούν τις βασικές έννοιες της υπαίθρου και της ανάπτυξης της υπαίθρου και ακολουθούν οι κυριότερες γεωγραφίες της: 

ποιότητα, τοπικότητα και ιδιοτυπία, αλυσίδες διακίνησης αγροδιατροφικών προϊόντων και «εναλλακτικές» αγροδιατροφικές γεωγραφίες, τουρισμός υπαίθρου και αγρο-τουρισμός, πολυδραστηριότητα και στρατηγικές επιβίωσης αγροτικών νοικοκυριών. 

Στη συνέχεια ακολουθεί η παρουσίαση και συζήτηση πολιτικών ανάπτυξης της υπαίθρου, με έμφαση σε αυτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

 Την παρουσίαση του βιβλίου και τη συζήτηση θα συντονίζει ο Νίκος Ζούρος, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου και θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι φορέων που ασχολούνται στην πράξη με την τοπική ανάπτυξη και της ανάπτυξη της υπαίθρου: 

εκ μέρους της Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης Λέσβου, ο Διευθυντής Αναστάσιος Περιμένης, από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Ε.Π. της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου

 ο Προϊστάμενος Γιώργος Πλακωτάρης, εκπρόσωπος από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου

 και ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου Ιωάννης Σπιλάνης.


to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...