16 Νοε 2018

Δημιουργική πρωτοβουλία Σερίφου..Προτάσεις για την λειτουργική αναβάθμιση και την ανάδειξη των οικισμών του νησιού μας

«Μία ολοκληρωμένη προσέγγιση για να υποδειχτούν παρεμβάσεις που είναι αναγκαίες για τη βελτίωση του φυσικού κ δομημένου περιβάλλοντος των οικισμών κ των σημείων ιδιαίτερου ενδιαφέροντος είναι απαραίτητη έτσι ώστε να γίνουν αποτελεσματικοί πόλοι έλξης επισκεπτών αλλά κ να αναβαθμιστεί η ποιότητα ζωής των κατοίκων.

 Η προσπάθεια για τη συνολική θεώρηση αισθητικής ,η λειτουργική αναβάθμιση και η ανάδειξη των οικισμών του νησιού μας μέσα από ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανάπτυξης αποτελεί πρωταρχικό μας στόχο » 

Προς αυτή την κατεύθυνση μερικές από τις προτάσεις μας :

 -Προχωράμε στην μελέτη και εφαρμογή ολοκληρωμένου σχεδίου διαχείρισης υδάτινων πόρων(καταγραφή σημαντικών πιέσεων κ επιπτώσεων που ασκούν οι ανθρώπινες δραστηριότητες στα νερά, δίκτυο παρακολούθησης για την οικολογική, χημική και ποσοτική κατάσταση των υδάτων, οικονομική ανάλυση των χρήσεων του νερού κλπ) μέσα από διαβούλευση με τους κατοίκους για τον κοινό σχεδιασμό ,την λήψη αποφάσεων και την παρακολούθηση της εφαρμογής του με στόχο την διαφύλαξη της επάρκειας κ την ποιότητας των υδάτων. 

-Προχωράμε στην ποσοτική και ποιοτική αναβάθμιση του δικτύου ύδρευσης και αποχέτευσης με την σταδιακή αποκατάσταση του και τον παράλληλο σχεδιασμό σε ετήσια βάση της παρακολούθησης κ συντήρησης υφιστάμενων δεξαμενών, αντλιοστασίων, σωληνώσεων και μηχανολογικού εξοπλισμού. 

-Προχωράμε στην μελέτη για την αμεσότερη ορθή λειτουργία και αποτελεσματικότερη λύση για την τοποθέτηση διυλιστηρίου και την αξιοποίηση των υδάτων του φράγματος . -Προχωράμε σε άμεση μελέτη για τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων του βιολογικού καθαρισμού και την διασφάλιση της ορθής λειτουργίας του στα πλαίσια της διασφάλισης της αρχής της βιώσιμης ανάπτυξης και της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος.

 -Προχωράμε στον προγραμματισμό και την καθιέρωση διαρκών δράσεων για τη συντήρηση του οδικού δικτύου, την τοποθέτηση προστατευτικών κιγκλιδωμάτων σε περιοχές αυξημένης επικινδυνότητας και την κατασκευή έργων σήμανσης κ διαγράμμισης όπου είναι εφικτό. 

-Προχωράμε στην μελέτη και σταδιακή επέκταση και συντήρηση του δικτύου ηλεκτροφωτισμού σε δρόμους, πλατείες ,κοινόχρηστους χώρους κ οικισμούς με την παράλληλη εξέταση χρήσης φωτοβολταϊκών στους δημόσιους πυλώνες.

 -Αντιμετώπιση των λειτουργικών προβλημάτων ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες με τη δημιουργία χώρων στάθμευσης αξιοποιώντας κάθε δυνατότητα προς αυτή την κατεύθυνση μελετώντας ακόμα κ την αξιοποίηση του θεσμού συμπράξεων μέσω ΣΔΙΤ 

 -Διευκολύνουμε την κίνηση των οχημάτων σε σημεία που παρατηρείται συμφόρηση με διευθέτηση κατά τους καλοκαιρινούς μήνες της παράνομης στάθμευσης μετά από διαβούλευση με τους κατοίκους κ τις αρμόδιες αρχές.

 -Προχωράμε στην εκπόνηση συγκοινωνιακής μελέτης με στόχο τη σταδιακή βελτίωση της ποιότητας της ζωής των κατοίκων κ των επισκεπτών ειδικά των περιοχών αυξημένου τουριστικού ενδιαφέροντος, τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από την κυκλοφορία, την αύξηση του επιπέδου οδικής ασφάλειας και τη βελτίωση της λειτουργικότητας του δικτύου και καταρτίζουμε ολοκληρωμένη πρόταση 

–πλαίσιο για τη λειτουργία του παραλιακού μετώπου με γνώμονα τη βέλτιστη δυνατή αξιοποίηση του βάσει των καταγραφών στα πλαίσια της μελέτης.

 -Στοχεύουμε στη δημιουργία εστιών πρασίνου σε λιμενικές υποδομές, δημοτικά κτήρια και βασικούς κοινόχρηστους χώρους (πλατείες κλπ.)όπου είναι εφικτό και παράλληλες δράσεις δενδροφύτευσης σε περιοχές με πρόσφορο έδαφος. 

-Οργάνωση σε ετήσια βάση των εργασιών συντήρησης των πλατειών για την αισθητική κ λειτουργική αναβάθμιση τους

 -Πρόγραμμα συντήρησης κ αναβάθμισης υφιστάμενων παιδικών χαρών κ χώρων αναψυχής των παιδιών κ μελέτη για την ανεύρεση κατάλληλου χώρου για την δημιουργία νέας έτσι ώστε να συνδυάσουμε το χαμόγελο των παιδιών με την ασφάλεια τους. 

-Διαμόρφωση μέσα από διαβούλευση και στα όρια που επιτρέπει ο νόμος ενός αποδεκτού πλαισίου για την ρύθμιση της αφισοκόλλησης, υπαίθριας διαφήμισης, χρήσης ταμπελών κλπ έτσι ώστε να διαφυλαχθεί η νησιωτική αισθητική. Επιβολή προστίμων σε περιπτώσεις προκλητικών παραβάσεων. 

-Προχωράμε στην προκήρυξη ενός διεθνούς αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την αναβάθμιση της αισθητικής σε βασικούς χώρους ενδιαφέροντος του νησιού που θα προσελκύσει το ενδιαφέρον αρκετών αρχιτεκτονικών ομάδων και πέρα από την προσφορά χρήσιμων προτάσεων προς αξιοποίηση θα αποτελέσει παράλληλα και ένα ιδιαίτερο διαφημιστικό γεγονός. 

-Συνεργαζόμαστε με φιλοζωικές οργανώσεις και συλλόγους για την υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος στείρωσης αδέσποτων ζώων και για θέματα που συνδέονται με την προώθηση της φιλοζωικής δραστηριότητας του νησιού. 

-Προχωράμε σε καμπάνια ενημέρωσης των πολιτών ώστε να συμπεριφέρονται με αγάπη προς τα ζώα αλλά και με σεβασμό στο περιβάλλον και τους κανόνες υγιεινής.

 -Σχεδιάζουμε δράσεις, επισκέψεις κ ημερίδες με κτηνιάτρους για την διασφάλιση τόσο της δημόσιας υγείας αλλά κ την υγεία των αδέσποτων ζώων. 

-εξετάζουμε την ανεύρεση χώρου για τη δημιουργία καταφυγίου αδέσποτων ζώων που να έχει τις απαραίτητες προϋποθέσεις φιλοξενίας με απόλυτο σεβασμό τόσο απέναντι στις ανάγκες των κατοίκων όσο και των ζώων 

-Προχωράμε στη δημιουργία συμβουλευτικής επιτροπής για τη διαχείριση φιλοζωικών ζητημάτων 

Πηγή : Δημιουργική Πρωτοβουλία Σερίφου 

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...