20 Νοε 2018

Πώς οι πολιτιστικές διαδρομές δημιουργούν ζήτηση για τους προορισμούς

Ο ρόλος των εθνικών και τοπικών αρχών στην αναβάθμιση των ιστορικών διαδρομών, ιδιαίτερα των διεθνών, εξετάσθηκε κατά το δεύτερο Διεθνές Συνέδριο για τους Πολιτισμούς του Κόσμου και τις Ιστορικές Διαδρομές που διοργανώθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού (ΠΟΤ) και το υπουργείο Τουρισμού της Βουλγαρίας στις 15 και 16 Νοεμβρίου στη Σόφια, παρουσία υπουργών από όλο τον κόσμο και ειδικών που εκπροσώπησαν εμβληματικές πολιτιστικές διαδρομές (Route 66, Διαδρομή Αγίου Ιακώβου της Κομποστέλα, Δρόμος του Μεταξιού κ.α.).

Το συνέδριο, το οποίο διεξήχθη στο πλαίσιο του Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς και του Έτους Τουρισμού ΕΕ-Κίνας, κατέληξε οτι οι ιστορικές διαδρομές μπορούν να διαδραματίσουν μεγάλο ρόλο στην αποκάλυψη της μοναδικής ιστορίας, του πολιτισμού και του φυσικού περιβάλλοντός τους, αποτελώντας ένα ισχυρό προωθητικό εργαλείο στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας του τουρισμού, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής γ.γ. του ΠΟΤ, κ. Jaime Cabal.

Για την περίπτωση της Βουλγαρίας, όπως επισήμανε η υπουργός Τουρισμού της χώρας, κ. Nikolina Angelkova, ο πολιτιστικός τουρισμός μπορεί να κάνει τη Βουλγαρία προορισμό για όλο το χρόνο. 

Τα σχέδια του υπουργείου είναι να δημιουργηθεί μια διαδρομή αρχαίων πολιτισμών που θα περιλαμβάνει μνημεία UNESCO και θα βοηθήσει στην προώθηση των Βαλκανίων ως τουριστικού προορισμού.

Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στην αναγνώριση των καλύτερων πρακτικών στην τουριστική ανάπτυξη, διαχείριση και προώθηση, οι οποίες μπορούν να καλλιεργήσουν τις τουριστικές δυνατότητες των ιστορικών διαδρομών, να αναβαθμίσουν την αξία της πολιτιστικής τους κληρονομιάς και να διατηρήσουν την αυθεντικότητά τους. 

Στο ίδιο πλάισιο, παρουσιάσθηκαν επιτυχημένες πρακτικές διαχείρισης και ανάπτυξης ιστορικών διαδρομών, με έμφαση στους τρόπους μεγιστοποίησης του κοινωνικό-οικονομικού αντίκτυπου του τουρισμού στις τοπικές κοινότητες και στη συμβολή του στους Στόχους Αειφόρου Ανάπτυξης.

Τα τελευταία χρόνια ο πολιτιστικός τουρισμός έχει αναδυθεί ως σημαντικός παράγοντας ανάπτυξης της ταξιδιωτικής ζήτησης για τους προορισμούς, σε αντιστοιχία με το αυξανόμενο ενδιαφέρον των ταξιδιωτών να ζήσουν σε βάθος εμπειρίες όπως τοπικά ήθη και έθιμα. 

Πηγή : http://www.tornosnews.gr

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...