24 Νοε 2018

Ο Γερμανός Πρέσβης στη Σύρο - Σειρά επαφών με φορείς της Αυτοδιοίκησης και το Επιμελητήριο

Επίσημη επίσκεψη στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων πραγματοποίησε ο Πρέσβης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Ελλάδα κ. Γενς Πλότνερ. Συνοδεία του Επίτιμου Πρόξενου της Γερμανίας στη Σύρο κ. Νίκο Γάσπαρη και της κας Γκίζελας Πετροπούλου από το γραφείο Τύπου της Πρεσβείας, ο κ. Πλότνερ επισκέφθηκε τον δήμο Σύρου-Ερμούπολης, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και το Επιμελητήριο Κυκλάδων, στο πλαίσιο εθιμοτυπικών επαφών του Γερμανού αξιωματούχου.

 Σε πρώτο πλάνο οι προοπτικές του νησιού

 Κατά τη διάρκεια της συνάντησης στο δημαρχείο του νησιού, ο Μαραγκός ενημέρωσε τον Γερμανό Πρέσβη για την πρόσφατη έκδοση της δικαστικής απόφασης έγκρισης του σχεδίου εξυγίανσης του ναυπηγείου, τονίζοντας την αναγκαιότητα αρμονικής συνύπαρξης του ναυπηγείου, στη νέα εποχή, με τους υπόλοιπους πυλώνες ανάπτυξης του νησιού, δηλαδή τον τουρισμό και το πανεπιστήμιο. Ιδιαίτερα επισημάνθηκε η θετική εξέλιξη της επικείμενης δημιουργίας δεύτερου πανεπιστημικακού τμήματος στη Σύρο, αλλά και της σημασίας που έχει για τη Σύρο το ήδη υπάρχον Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων, για το οποίο ο Πρέσβης έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον. 

Παράλληλα, ο δήμαρχος ενημέρωσε τον κ. Πλότνερ για μια σειρά σημαντικών έργων που υλοποιούνται στο νησί, όπως η αναβάθμιση του αεροδρομίου και των λιμενικών υποδομών, η κατασκευή έργων στους τομείς της εκπαίδευσης, της διαχείρισης νερού και υγρών αποβλήτων, απορριμμάτων, αθλητικών υποδομών κ.λπ. 

 Από την πλευρά του, ο κ. Πρέσβης αναφέρθηκε στο παράδειγμα του Αμβούργου και του ναυπηγείου εκεί, καθώς και της θετικής αλληλεπίδρασης με τις υπόλοιπες δραστηριότητες της πόλης. 

Δήλωσε δε, εντυπωσιασμένος με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του νησιού, τα νεοκλασικά και την πολιτιστική ταυτότητα της Σύρου, τα οποία αποτελούν στοιχεία έντονης διαφοροποίησης από τα άλλα νησιά των Κυκλάδων. Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με την δέσμευση της διερεύνησης δυνατοτήτων περαιτέρω συνεργασίας στους τομείς του Πολιτισμού, του Τουρισμού και της προσέλκυσης επενδύσεων.
Ενδιαφέρον για θέματα τοπικού ενδιαφέροντος
Σε ιδιαίτερα φιλικό και εποικοδομητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε και η συνάντηση του κ. Πλότνερ με τον αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων Γιώργο Λεονταρίτη. Στο επίκεντρο της συνάντησης των δύο ανδρών βρέθηκαν θέματα που αφορούν στην ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, με στόχο την προώθηση του τουριστικού προϊόντος του Νοτίου Αιγαίου, με τον αντιπεριφερειάρχη να κάνει ξεχωριστή αναφορά στην ιστορία, τον πολιτισμό και τις δυνατότητες ανάπτυξης τόσο της Σύρου, όσο και του συνόλου των νησιών του Νοτίου Αιγαίου, για τα οποία επισήμανε ότι αποτελούν έναν ποιοτικό και ασφαλή τουριστικό προορισμό. 

 Ο κ. Λεονταρίτης αναφέρθηκε, επίσης, στην πολιτική εξωστρέφειας που υλοποιεί η Περιφέρεια, αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε νησιού, με απώτερο στόχο την περαιτέρω προβολή και προώθηση τους και προσκάλεσε τον κ. Πλότνερ να επισκεφθεί εκ νέου τις Κυκλάδες προκειμένου να διαπιστώσει τον πλούτο και τη μοναδικότητά τους. 

 Από την πλευρά του, ο Γερμανός αξιωματούχος ευχαρίστησε τον αντιπεριφερειάρχη για τη φιλόξενη υποδοχή και εξωτερίκευσε το θαυμασμό του για τις ομορφιές του Νοτίου Αιγαίου και τον πολιτισμό του. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξε για ζητήματα που σχετίζονται με την ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών και τις προκλήσεις που υπάρχουν σε επίπεδο διοίκησης και διαχείρισης ζητημάτων καθημερινότητας και βελτίωσης της ποιότητας ζωής των κατοίκων τους, καθώς και για θέματα τοπικού ενδιαφέροντος, όπως αυτό της επαναλειτουργίας του ναυπηγείου του Νεωρίου. Με την ολοκλήρωση της συνάντησης, ανταλλάχθηκαν αναμνηστικά δώρα. 

Ενημέρωση για τις υποδομές και τις υπηρεσίες του Επιμελητηρίου

Με τη διοίκηση και τα στελέχη του Επιμελητηρίου συναντήθηκε, επίσης, ο κ. Πλότνερ, ο οποίος ενημερώθηκε αρχικά για τον θεσμικό ρόλο του Επιμελητηρίου, τις υπάρχουσες υποδομές και τις υπηρεσίες που προσφέρει στα μέλη του, καθώς και το πώς σκοπεύει να τις αξιοποιήσει και να τις μετουσιώσει σε ενέργειες για την υποστήριξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας στο Νομό των Κυκλάδων. 

 Ο πρόεδρος του φορέα κ. Γιάννης Ρούσσος ευχαρίστησε τον Πρέσβη για την επίσκεψή του και τη συνάντησή τους για δεύτερη φορά, μετά την πρόσκλησή του να παραστεί στην επίσημη εκδήλωση αντικατάστασης του Γερμανού υφυπουργού Ανάπτυξης και εντεταλμένου στην Ελλάδα κ. Χανς Γιόακιμ Φούχτελ από τον κ. Ν. Μπάρτλε. 

 Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων ενημέρωσε αναλυτικά τον κ. Πλότνερ για τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει το Επιμελητήριο ιδιαίτερα στον τομέα της «πράσινης» ενέργειας και αφορούν στη μείωση των ενεργειακών και περιβαλλοντικών προβλημάτων των νησιών και τη σταδιακή μετατροπή τους σε «πράσινα», με γνώμονα την οικονομική ανάπτυξη των Κυκλάδων μέσω της ενεργής και ισότιμης συμμετοχής των τοπικών κοινωνιών, την εξυπηρέτηση του γενικότερου συμφέροντος που είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων τους και όλα αυτά με σεβασμό στο Κυκλαδικό τοπίο και περιβάλλον. 

 Επίσης, ο κ. Ρούσσος αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις πρωτοβουλίες που έχει αναπτύξει το Επιμελητήριο Κυκλάδων γύρω από τον τομέα της Γαστρονομίας, ώστε να ενισχύσει την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, κυρίως μέσα από το Δίκτυο Aegean Cuisine, το οποίο μάλιστα εξελίσσεται και αναπτύσσεται στις Κυκλάδες με τη δημιουργία του cluster για τα Κυκλαδικά προϊόντα του τομέα της αγροδιατροφής και της γαστρονομίας. 

 Ο κ. Πλότνερ δήλωσε φανερά εντυπωσιασμένος από το υψηλό επίπεδο τεχνογνωσίας και υποδομών του Επιμελητήριου. Στάθηκε ιδιαίτερα στη λειτουργία του portal και τόνισε τη σημασία του για τη ενίσχυση του τουρισμού όλο τον χρόνο, σε συνδυασμό και με την αυθεντική εμπειρία που προσφέρει το πρόγραμμα του Δικτύου Aegean Cuisine. 

 Ξεχωριστή θέση στη συζήτηση είχε το θέμα της ενέργειας, καθώς ο Πρέσβης έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις ενέργειες του Επιμελητηρίου ενώ ήταν εξαιρετικά ενημερωμένος για τις νέες τεχνολογίες που συνεχώς εξελίσσονται στον τομέα αυτόν. 

Πηγή : http://www.naxostimes.gr

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...