3 Απρ 2020

Ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων ενίσχυσης των παραγωγών κηπευτικών και των κτηνοτρόφων της Σύρου και των Κυκλάδων

Ο Αγροτικός Σύλλογος Σύρου απέστειλε επιστολή προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τους Βουλευτές των Κυκλάδων, αιτούμενος την λήψη μέτρων για την ενίσχυση των τοπικών παραγωγών και κτηνοτρόφων των νησιών.

 “Κύριοι, Η πανδημία του Covid19 έχει αναμφισβήτητα προκαλέσει τεράστια προβλήματα, παρότι στη χώρα μας έχουν ληφθεί σημαντικά μέτρα για την αντιμετώπισή του. 

 Ο κλάδος μας ορθώς δεν συμπεριλαμβάνεται στις δραστηριότητες που ανεστάλησαν καθώς είναι σημαντικό να παράγονται στη χώρα μας τρόφιμα τα οποία θα τροφοδοτούν τις υπεραγορές και τις λαϊκές αγορές ανά την επικράτεια. Οι παραγωγοί της Σύρου θα μπορούσαμε να πούμε ότι δεν έχουν πληγεί από την παρούσα κατάσταση καθώς δεν συμπεριλαμβάνονται στις περιοχές που εξάγουν προϊόντα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. 

 Οι παραγωγοί κηπευτικών της Σύρου δεν είναι κτηματίας που καλλιεργούν πεδιάδες αλλά αυτοαπασχολούμενοι, εργαζόμενοι 360 ημέρες το χρόνο, σε εκτάσεις που δεν ξεπερνούν τα δέκα στρέμματα, κάτοχοι θερμοκηπιακής καλλιέργειας που απαιτεί καθημερινή πολύωρη φροντίδα και υψηλό κόστος συντήρησης. Πληρώνουν υπέρογκα ποσά για τη διάνοιξη γεωτρήσεων, λόγω ανομβρίας και έλλειψης φυσικών πηγών και η παραγωγή τους απορροφάται από την τοπική αγορά και την Κεντρική Αγορά Αθηνών.

 Η αναστολή λειτουργίας όλων των επισιτιστικών επιχειρήσεων (εστιατόρια, ταβέρνες κλπ) καθώς και ο αποκλεισμός των νησιών από επισκέπτες και τουρίστες, παρότι κρίνεται αναγκαίος για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας καθώς και η εξάλειψη κάθε πιθανότητας τουριστικής κίνησης στο νησί για το καλοκαίρι έχουν ως συνέπεια το 80% της παραγωγής μας να παραμένει στο χωράφι μας. 

 Στην ίδια κατάσταση βρίσκονται και οι κτηνοτρόφοι των νησιών μας που θα δουν τα αμνοερίφιά τους να καταλήγουν στα αζήτητα , τη στιγμή που στο νησί δεν υπάρχουν καλλιεργήσιμες εκτάσεις για παραγωγή ζωοτροφών (το μεγαλύτερο ποσοστό των κτηνοτρόφων καλύπτουν τις ανάγκες των ζώων με αγοραστές τροφές ενώ θα πρέπει να επισημάνουμε ότι ακόμη και το πότισμα των ζώων γίνεται από κοστοβόρες γεωτρήσεις/ πηγάδια ) Οι συνθήκες που επικρατούν σήμερα στην αγροκτηνοτροφία στα νησιά μας είναι ήδη κακές και αποτρέπουν τους νέους από την ενασχόλησή τους με αυτήν.

 Ήδη οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι του νησιού μας παλεύουν για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεών τους. 

 Οι παρούσες συνθήκες επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο την υφιστάμενη κατάσταση. Ακόμη μια θηλιά στο λαιμό των μικρών παραγωγών των Κυκλάδων και των κτηνοτρόφων.

 Παρακαλούμε όπως εξετάσετε άμεσα τη λήψη μέτρων για την επιβίωση όλων των αυτοαπασχολούμενων αγροκτηνοτρόφων, όχι μόνο της Σύρου αλλά των Κυκλάδων, που εξακολουθούν να δίνουν πρωτογενή προϊόντα στη χώρα μας με τα δικά τους πενιχρά μέσα και επιτρέπουν στα νησιά μας να έχουν αυτάρκεια προϊόντων σε περιπτώσεις αποκλεισμού των νησιών λόγω καιρικών ή άλλων συνθηκών”. 

 Σε συνέχεια της ανωτέρω επιστολής, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Σύρου, Φραγκίσκος Ρούσσος, απέστειλε νέα επιστολή με την οποία προτείνεται η λήψη συγκεκριμένων μέτρων.

 Επιτρέψτε μας να σας παραθέσουμε κάποιες παρεμβάσεις που θα μπορούσαν να ανακουφίσουν τον κλάδο μας:

 1. Η αναστολή πληρωμής του Ε.Φ.Κ.Α. -Ο.Γ.Α. και συγκεκριμένα η παράταση προθεσμίας πληρωμής των εισφορών του τρέχοντος έτους μέχρι τον Αύγουστο του 2020, όπως έγινε για όλες τις πληττόμενες επιχειρήσεις

 2. Η μείωση του Φ.Π.Α σε όλους τα αγρο-εφόδια, σε όλες δηλαδή τις προμήθειες μας που αφορούν τις καλλιέργειες μας (σωλήνες άρδευσης, πλαστικό κάλυψης θερμοκηπίου, λιπάσματα και λοιπά αγροτικά εργαλεία) 

 3. Η ένταξη των αγρο-κτηνοτρόφων σε ειδικά προγράμματα δανειοδότησης που έχουν ανακοινωθεί, δηλαδή η δυνατότητα λήψης άτοκων ή χαμηλότοκων δανείων από αγρο-κτηνοτρόφους για την κάλυψη των εξόδων κίνησης που ήδη έχουν πραγματοποιηθεί για τη φετινή χρονιά και δεν θα αποφέρουν εισοδήματα ή με σκοπό την κάλυψη των εξόδων για την προμήθεια και καλλιέργεια των επόμενων καλλιεργειών 

 4. Ο περιορισμός στις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων και κρεάτων από άλλες χώρες , εφόσον θα υπάρχει επάρκεια προϊόντων στη χώρα μας , με σκοπό την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη απορρόφηση ποσοτήτων των προϊόντων μας στην αγορά 

 5. Η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ σε αγροτεμάχια και οικόπεδα που ανήκουν σε κατά κύριο και αποκλειστικό επάγγελμα αγρότες. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι υπάρχουν κατά κύριο και αποκλειστικό επάγγελμα αγρότες στα νησιά μας που καλλιεργούν εκτάσεις (όχι μεγαλύτερες των είκοσι στρεμμάτων σε κάθε περίπτωση) , οι οποίες έχουν ενταχθεί στον οικισμό και το ΕΝΦΙΑ αυτών δεν αντιστοιχεί ούτε στην αντικειμενική τους αξία αλλά ούτε στα έσοδα που αποφέρει στον αγρότη- ιδιοκτήτη 

 6. Θα μπορούσε επίσης να εξεταστεί η εφάπαξ καταβολή ενίσχυσης -αποζημίωσης στους αγρότες για την τρέχουσα περίοδο , όπως ήδη έχει αποφασισθεί για άλλες πληττόμενες δραστηριότητες , όπως συνέβη και για τον κλάδο της αλιείας. 

 7. Τέλος θα μπορούσε να εξεταστεί η δυνατότητα να ενταχθούν όλοι οι αγρότες και κτηνοτρόφοι που απασχολούνται σε νησιωτικές περιοχές (με μικρό αγροτικό πληθυσμό και μικρές καλλιεργήσιμες εκτάσεις) στο ειδικό καθεστώς Φ.Π.Α, σύμφωνα με την ισχύουσα φορολογική νομοθεσία. 


to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...