24 Νοε 2020

Σε έντονο κλίμα η χθεσινή συνεδρίαση του Λιμενικού Ταμείου Σύρου.. παράπονα από την Κέα και τη Σέριφο σχετικά με τις κατανομές των χρημάτων κατά την τελευταία 5ετια


Εντονότατη υπήρξε η αντιπαράθεση ανάμεσα στα μέλη του Λιμενικού Ταμείου Σύρου κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, καθώς εκφράστηκαν παράπονα από την Κέα και τη Σέριφο σχετικά με τις κατανομές των χρημάτων κατά την τελευταία 5ετια, με τους εκπροσώπους των δύο νησιών να σημειώνουν πως η Σύρος είναι ευνοημένη έναντι των μικρότερων νησιών. 

 Αφορμή για τη δημόσια συζήτηση που “άνοιξε” δημοσίως χθες, στάθηκαν οι δύο επιστολές του Δήμου Κέας και του Δήμου Σερίφου προς τη σημερινή Διοίκηση του Λιμενικού Ταμείου Σύρου και την πρόεδρό του, Κανδιώ Μαραγκού, στο περιεχόμενο των οποίων υποστηρίζεται πως δεν υπήρξε ισότιμη αντιμετώπιση όλων των νησιών.

 Οι δύο Δήμοι δε στην επιστολή τους συμπεριέλαβαν έναν πίνακα με απολογιστικά στοιχεία που έλαβαν από την Οικονομική Υπηρεσία του Λιμενικού Ταμείου Σύρου, προκειμένου να στηρίξουν τις θέσεις τους. 

 Ωστόσο, η πρόεδρος απαντώντας ευθέως σε όλους τους ισχυρισμούς τους, παρέθεσε αναλυτικότερα στοιχεία εντός της συνεδρίασης, στα οποία συμπεριέλαβε και τα ποσά που αφορούν σε λειτουργικά έξοδα και τα οποία δεν υπολόγισαν οι άλλοι Δήμοι. 

 Η κ. Μαραγκού τόνισε ξεκάθαρα πως δεν τίθεται θέμα άδικης μεταχείρισης αν εξετάσει κάποιος όλα τα δεδομένα, παρουσιάζοντας στη συνέχεια και την κατάσταση σήμερα, με φόντο την πανδημία. 

 Όπως εξήγησε το Λιμενικό Ταμείο Σύρου έχει μείωση στα έσοδά του σε ποσοστό 60% συγκριτικά με πέρυσι και προκειμένου να καλυφθούν όλες οι ανάγκες των νησιών, θα απαιτηθεί μεταξύ άλλων και η μείωση των ποσών που θα αφορούν τις συμβάσεις με τα νησιά σχετικά με τη φροντίδα και την καθαριότητα των χερσαίων ζωνών.

 Στα παραπάνω εξέφρασαν την αντίθεσή τους έντονα οι Δήμοι Κέας και Σερίφου, ενώ ο Δήμος Κύθνου δια των εκπροσώπων του τοποθετήθηκε με κατανόηση. Διευκρινίζεται πως ο πίνακας που συνοδεύει το άρθρο συμπεριλήφθηκε στις επιστολές των Δήμων Κέας και Σερίφου. 



 Επαφές με Δήμους για την κατακόρυφη πτώση των εσόδων

 Εμφανώς ενοχλημένη η πρόεδρος εξαιτίας των αναφορών περί μη ισότιμης, αλλά και άδικης αντιμετώπισης των μικρών νησιών σε σχέση με τη Σύρο, θέλησε να δώσει απαντήσεις δημοσίως. “Θεωρώ ότι αυτού του είδους οι αντιπαραθέσεις δεν πρέπει να συνεχιστούν” σχολίασε προλογικά, εξηγώντας παρακάτω πως, “Τις δύο τελευταίες εβδομάδες έχοντας μία πιο καλή άποψη για τα οικονομικά του Λιμενικού Ταμείου, θέλησα να κάνω μία συζήτηση με τους Δημάρχους Κέας, Σερίφου και Κύθνου και με τον Αντιδήμαρχο κ. Αληφραγκή από τον Δήμο Σύρου, ώστε να τους ενημερώσω σχετικά με την πορεία του προϋπολογισμού του Λιμενικού Ταμείου Σύρου”. 

 Σύμφωνα με όσα τόνισε αναλυτικότερα, “Ενημέρωσα πως λόγω της πανδημίας η μείωση των εσόδων έφτασε στο 60% και μάλιστα σύμφωνα με τα στοιχεία μέχρι τον Οκτώβρη του 2020” επισημαίνοντας παράλληλα πως, μέχρι να τελειώσει ο χρόνος “τα δεδομένα μπορεί να είναι και χειρότερα”. 

 Επιπλέον, συμπλήρωσε πως προς τους Δημάρχους των νησιών ανέφερε “ότι πηγές εσόδων του Λιμενικού Ταμείου Σύρου είναι επί της ουσίας δύο. Τα λιμενικά τέλη (από πλοία ακτοπλοΐας, από τουριστικά σκάφη) και από τα μισθώματα των παραλιών”. 

 Παραθέτοντας ορισμένα στοιχεία από τις σχετικές κατηγορίες εσόδων, ανέφερε τα εξής: 

“Τα λιμενικά τέλη το 2019 άγγιξαν το ποσό του 1.120.000 ευρώ περίπου σε αντίθεση με φέτος, το 2020, που έφτασαν σε 657.000 ευρώ. Το ποσό αυτό μάλιστα δεν σημαίνει ότι έχει εισπραχθεί, διότι πολλές εταιρείες δεν είναι συνεπείς, αφήνουν το ποσό να βεβαιωθεί και τελικά μπαίνουν στις ρυθμίσεις των 100 δόσεων”. 

 Επιπρόσθετα για τα παραλιακά μισθώματα σημείωσε πως, “από 185.000 ευρώ το 2019, φέτος άγγιξαν τις 15.000 ευρώ” ενώ σχετικά με μειώσεις από εισπράξεις τελών για τουριστικά σκάφη, γνωστοποίησε τα εξής: 

“Η Κύθνος εισέπραξε 8.000 ευρώ (μόνο λιμενικά τέλη, όχι παροχές σε ρεύμα και νερό), η Κέα 15.000 ευρώ και η Σύρος 40.000 ευρώ. 

Αυτά είναι έσοδα που σε καμία περίπτωση δεν καλύπτουν το κόστος των συμβάσεων” υπογράμμισε κατηγορηματικά, παραπέμποντας εμμέσως στα ποσά που αφορούσαν την κάθε προγραμματική σύμβαση με τα τρία νησιά, το ύψος των οποίων έφθανε σε 25 χιλ. ευρώ για κάθε νησί.

 Έξοδα που επιβαρύνουν όλα τα νησιά 

 Πέραν των ανωτέρω, η ίδια θέλησε να εξηγήσει πως το Λιμενικό Ταμείο Σύρου έχει να αντιμετωπίσει και να καλύψει έξοδα τα οποία επιμερίζονται και τα οποία δεν χρεώνονται μόνον στο νησί που τα αφορά. 

 “Ενημέρωσα τους Δημάρχους ότι αυτή τη στιγμή έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα μεγάλο κόστος όσον αφορά το ναυάγιο της Κέας, δηλαδή 85 χλ. ευρώ. 

Επίσης έχουμε και μία πολυσύχναστη παραλία στην Κέα και στη Σύρο της τάξεως των 20 χιλ. ευρώ ενώ ενημέρωσα επίσης ότι λάβαμε γνώση του σχεδίου της Υπουργικής απόφασης σχετικά με την παραχώρηση του Λιμεναρχείου Σερίφου - που είχε σταλεί από το Υπ. Ναυτιλίας προς το Υπ. Εσωτερικών για σχετική γνωμοδότηση -, στην οποία αναφέρεται πως τα έξοδα επισκευής θα τα βάλει το Λιμενικό Ταμείο Σύρου, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τους όρους σύμφωνα με τους οποίους εμείς είχαμε παραχωρήσει”. 

 Συμπλήρωσε βέβαια πως, “Είναι στο χέρι μας να επιδιώξουμε μία κρατική επιχορήγηση που θα έρθει ανταποδοτικά στο Λιμενικό Ταμείο Σύρου”, γνωστοποιώντας παρακάτω πως για όλα τα προαναφερθέντα, “ζήτησα από τους Δημάρχους να βάλουν κάποιες προτεραιότητες και να εξορθολογίσουμε κάποιες δαπάνες, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε όλα τα έξοδα που ανέφερα και τη μείωση εσόδων”.

 Ενδεικτικά δε, σημείωσε πως, “πρότεινα για τη Σύρο πως δεν θα υλοποιήσουμε κάποιες πολυετείς δεσμεύσεις που είχαμε, ενώ ερχόμαστε και με μία μείωση της προγραμματικής σύμβασής μας της τάξεως των 25% (23 χιλ ευρώ περίπου). 

Άρα η προγραμματική σύμβαση του Λιμενικού Ταμείου Σύρου μαζί με την μείωση για την καθαριότητα πέφτει στις 68 χιλ. ευρώ”. Συμπλήρωσε μάλιστα πως αυτή η μείωση είναι “επώδυνη” αν υπολογίσει κάποιος ότι η πρωτεύουσα των Κυκλάδων έχει να φροντίσει και να καθαρίσει 8 χερσαίες ζώνες. 



 “Ξεχάσατε τα λειτουργικά” 

 Σε συνέχεια των ανωτέρω, η πρόεδρος θέλησε να υπενθυμίσει προς τους Δήμους Κέας και Σερίφου πως δεν εκτίμησαν πως το Λιμενικό Ταμείο Σύρου έχει να αντιμετωπίσει και τις λειτουργικές δαπάνες του. “Προέκυψε ότι πέρα από έργα και έσοδα, υπάρχει άλλο ένα κονδύλι δαπανών για λειτουργικές δαπάνες, από μισθοδοσία μέχρι ηλεκτροφωτισμό, αντιρύπανση κ.α..

 Φθάνουμε στο ποσό των 3.200.000 ευρώ για τα λειτουργικά της τελευταίας 5ετίας” ανέφερε χαρακτηριστικά, για τα οποία εξήγησε πως, “δεν μπορούν να μην επιμεριστούν ισομερώς μεταξύ των νησιών”. Επιπλέον, η ίδια υπενθύμισε στα άλλα νησιά και την υποστήριξη – χωρίς δαπάνη – από πλευράς Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης.

 “Δεν πρέπει να ξεχνάμε τη συνεισφορά του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης που στηρίζει το Λιμενικό Ταμείο με τη δική του Τεχνική Υπηρεσία και σε έργα και σε επιβλέψεις και σε μελέτες και σε Επιτροπές. 

Αυτή η προσφορά σε είδος δεν έχει αποτιμηθεί ποτέ σε χρήμα” δήλωσε η ίδια, αναφέροντας ενδεικτικά πως ένα μεγάλο έργο στο Βουρκάρι της Κέας ύψους 360 χιλ. ευρώ, θα προωθηθεί χάρη στη βοήθεια της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης.

 “Δεν ήρθαμε εδώ το 2019 για να διορθώσουμε τυχόν λάθη του παρελθόντος αν υπάρχουν που από τα στοιχεία που βλέπω δεν υπάρχουν” υποστήριξε κατηγορηματικά η Κανδιώ Μαραγκού απευθυνόμενη στα άλλα μέλη του ΔΣ και λέγοντας τέλος, πως η Σύρος όχι μόνον δεν έχει ωφεληθεί, αλλά επιπλέον πασχίζει πάντα για λήψη χρηματοδοτήσεων αλλά και δωρεών (πχ μελέτη Αγ. Νικολάου) προκειμένου να μην επιβαρύνει το κοινό ταμείο των τεσσάρων νησιών. 

 Ουσιαστική και δωρεάν η στήριξη της Τεχνικής Υπηρεσίας 

 Πιο αναλυτικά για το θέμα που τον “αγγίζει” μίλησε ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Μηνάς Αληφραγκής. 

Ειδικότερα, ο ίδιος εξήγησε πως νιώθει ενοχλημένος από τους υπαινιγμούς των δύο Δήμων και των αιρετών εκπροσώπων τους, υπενθυμίζοντας τη στήριξη που αυτοί δέχονται από τη Σύρο. “Νιώθω προβληματισμένος και θεωρώ τις επιστολές προσβλητικές. 

Αποδίδουν προθέσεις στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Δήμου Σύρου ότι πάμε να καρπωθούμε ποσά και δεν δίνουμε στα άλλα νησιά. 

Πώς μιλά ο Αντιδήμαρχος Σερίφου των Οικονομικών για οικονομικά όταν δεν έχει συνυπολογίσει τα λειτουργικά; 

Και τα λειτουργικά είναι κοινά” ανέφερε αρχικά ο κ. Αληφραγκής, λέγοντας κατηγορηματικά πως, “υπάρχει μία Τεχνική Υπηρεσία που στηρίζει ενώ έχει να “τρέξει” για το νησί της Σύρου ένα τεχνικό πρόγραμμα 10 εκ. ευρώ. Σχεδόν δύο υπάλληλοι απασχολούνται μόνιμα με την Τεχνική Υπηρεσία του Λιμενικού Ταμείου”. 

 Σε συνέχεια των ανωτέρω, ο ίδιος αναφέρθηκε και στη μείωση του ποσού της προγραμματικής σύμβασης για τα επόμενα δύο έτη, εξηγώντας χαρακτηριστικά τα εξής:

 “Από την άλλη πλευρά νιώθω κι εκτεθειμένος απέναντι στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης και σε κάθε μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου γιατί τους φέρνουμε μία μείωση μέσω της προγραμματικής της τάξεως του 25%”. 

 Ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών της Σύρου επεσήμανε τέλος πως μείωση στις προγραμματικές θα πρέπει να δεχθούν και οι άλλοι Δήμοι.

 Παράπονα από την Κέα

 Στο περιεχόμενο της επιστολής του Δήμου Κέας επέμειναν οι εκπρόσωποι στο Λιμενικό Ταμείο Σύρου, σημειώνοντας πως, σχετικά με το κομμάτι των λειτουργικών δαπανών, τα μικρότερα νησιά δεν έχουν τις ίδιες ανάγκες με τη Σύρο. 

 Πέραν αυτών δε, πρόσθεσαν πως, “Το Λιμενικό Ταμείο έχει μία συνέχεια” λέγοντας προς την πρόεδρο πως, “Μας στείλατε τα απολογιστικά και σε αυτά επάνω τοποθετούμαστε. 

Το τί θα γίνει στο μέλλον είμαστε εδώ να το κρίνουμε και να δώσουμε συγχαρητήρια σε όλους. Εμείς συγκρίνουμε τί έγινε στο παρελθόν και νιώθουμε βαθύτατα αδικημένοι”. 

 Μάλιστα ειπώθηκε ξεκάθαρα πως “το νησί της Κέας έχει έλλειψη σε έργα”, με την Δήμαρχο, Ρένα Βελισσαροπούλου, να τοποθετείται σχετικά με το ναυάγιο και το κόστος ανέλκυσής του. “Για το ναυάγιο της Κέας στο οποίο αναφέρεστε συνεχώς, δεν είναι κάτι που το προσκαλέσαμε. 

Ήρθε και “έσκασε” στην Κέα. Και μιλάμε για ένα ναυάγιο, δεν είναι κάτι που θα πρέπει να το αναλάβει η Κέα. Και γι αυτόν τον λόγο σας ενημέρωσα και τις προηγούμενες ημέρες ότι ο βουλευτής κ. Φίλιππος Φόρτωμας έχει καταθέσει μία επερώτηση στη Βουλή ζητώντας τη βοήθεια από το Υπουργείο Ναυτιλίας ώστε να βοηθηθούμε οικονομικά γι αυτό” σημείωσε κατηγορηματικά, υπενθυμίζοντας από την πλευρά της πως, “Η δική μας συμμετοχή στο Τεχνικό Πρόγραμμα του 2021 είναι πάρα πολύ μικρή παρά ταύτα συμφωνήσαμε και το ψηφίσαμε στο πνεύμα μίας καλής συνεργασίας”.


 Ενόχληση από τον Δήμο Σερίφου 

 Τη θέση του Δήμου Σερίφου εξέφρασε ο Δήμαρχος, Κωνσταντίνος Ρεβύνθης

Σε συνέχεια της επιστολής του προς την πρόεδρο του ΔΣ του Λιμενικού Ταμείου Σύρου, δήλωσε στη συνεδρίαση πως, “Σαν Δήμος Σερίφου και σαν μέλος του Λιμενικού Ταμείου Σύρου κάναμε μία απολογιστική επιστολή και μία “διαπίστωση” αξιοποιώντας τα στοιχεία που μας έστειλε το Λιμενικό Ταμείο. 

Το ζήτημά μας κατ΄ ουσίαν ήταν η διαπίστωση ότι υπάρχουν κάποιες “ανισότητες” ως προς τον τρόπο που μοιράζεται και επενδύεται το ποσό που εισπράττει το Λιμενικό Ταμείο”.

 Ο ίδιος προτού κλείσει την τοποθέτησή του, υποστήριξε πως, “Σίγουρα οι αντιπαραθέσεις δεν είναι καλό να υπάρχουν γιατί χωρίς σύμπνοια δεν μπορεί να λειτουργήσει ένα συλλογικό όργανο εύρυθμα, απλώς κάτι που διαπιστώσαμε πρέπει να το αναφέρουμε”. Τέλος, ο ίδιος εξήγησε πως από τη Διοίκηση του Λιμενικού Ταμείου Σύρου δεν κλήθηκε να συμμετέχει στις συναντήσεις στα Υπουργεία σχετικά με την προσπάθεια λήψης χρηματοδοτήσεων. “Δεν προσκληθήκαμε για να πάμε σε Υπουργεία για να διεκδικήσουμε για όλα τα νησιά” δήλωσε χαρακτηριστικά. 

 Σε χαμηλούς τόνους η Κύθνος

 Σε διαφορετικό τόνο τοποθετήθηκε ο εκπρόσωπος του Δήμου Κύθνου, εξηγώντας πως, “Γνωρίζουμε όλοι ότι έχει υπάρξει ένα θέμα με την Κέα. 

Αλλά στηρίξαμε όλοι και κανένας δεν έφερε αντίθετη άποψη”.

 Μάλιστα εξήγησε πως, “σίγουρα το ναυάγιο θα μπορούσε να “σκάσει” σε ένα από τα άλλα νησιά.

 Όμως όλοι μας με αλληλεγγύη θα ήμασταν απέναντι στο πρόβλημα μία γροθιά”. Ως εκ τούτου, παρεμβαίνοντας στη χθεσινή συνεδρίαση τόνισε προς πάσα πλευρά πως, “Δεν ωφελεί να μπαίνετε σε μία στείρα αντιπαράθεση η Σύρος και η Κέα.

 Είμαστε τέσσερα νησιά, τέσσερα μέλη και πρέπει να κοιτάξουμε την επόμενη ημέρα”. Μάλιστα ο κ. Φιλιππαίος σημείωσε τέλος πως, “Πρέπει να προχωρήσουμε και να δούμε τί κάνουμε”, εξηγώντας πως είναι απαραίτητο “να βελτιώσουμε τα έσοδά μας”. Αναγνωρίζοντας μάλιστα και τη στήριξη της Τεχνικής Υπηρεσίας Σύρου πρόσθεσε τέλος πως,
 “Δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε δυστυχώς εμείς σαν Κύθνος με τεχνική υπηρεσία ένα μόνο άτομο. Ούτε και η Σέριφος, ούτε και η Κέα. 

Είναι δύσκολη η λειτουργία. Άρα, πρέπει να σταματήσουμε τις αντιπαραθέσεις και να προχωρήσουμε”.

 Πηγή : https://www.koinignomi.gr/ 

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...