17 Νοε 2020

Γνωριμία με την επιστήμη της αστροφυσικής, στην κορυφή του Ψηλορείτη


Σε μία διεθνώς αναγνωρισμένη και προστατευμένη περιοχή της Κρήτης, μία ανάσα από το Ιδαίον Άντρο και με μία ιστορία που μαγεύει, στεγάζεται από την δεκαετία του 1980, το Αστεροσκοπείο του Σκίνακα. 

Ο δήμος Ανωγείων, πήρε την απόφαση να παραχωρήσει στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, τον χώρο εκείνο, όπου θα διαμορφωνόταν στη συνέχεια, ένα από τα πιο σημαντικά αστεροσκοπεία στην Ελλάδα.

 Με την μακρόχρονη συνεργασία του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, του Τμήματος Αστροφυσικής του ΙΤΕ και του Δήμου Ανωγείων, το Αστεροσκοπείο διαθέτει πλέον στην φαρέτρα του, αμέτρητες έρευνες, δράσεις και διακρίσεις. 

 Έντονη επιθυμία και διεκδίκηση ωστόσο όλων των συντελεστών, αποτελεί εδώ και χρόνια η δημιουργία ενός χώρου, όπου σαν άλλο «σχολείο», θα συστήσει την αστροφυσική και την τεχνολογία στους επισκέπτες του, ανεξαρτήτου ειδίκευσης, μόρφωσης και ηλικίας. 

Η ιδέα ήρθε στο δήμαρχο Ανωγείων, κ. Σωκράτη Κεφαλογιάννη, το 2009, όταν μετά από επίσκεψή του στην Υπάτη, κωμόπολη του νομού Φθιώτιδας, ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή, με το «Κακογιάννειο Αστεροσκοπείο – Αστεροσχολείο», δωρεά του αείμνηστου Σταύρου Κακογιάννη και της συζύγου του. Η ιδέα και το όνομα «Αστεροσχολείο», έγιναν δεκτές με θέρμη από τον τότε υπεύθυνο καθηγητή κο Ιωάννη Παπαμαστοράκη και έκτοτε ξεκίνησαν οι προσπάθειες για την εκπόνηση σχετικής μελέτης. 

Η μελέτη πλέον ολοκληρώθηκε και οριστικοποιήθηκε και μένει να βρεθεί το χρηματοδοτικό εργαλείο για να μπορέσει ο σχεδιασμός να υλοποιηθεί. «Η δημιουργία του «Αστεροσχολείου» ήταν εξαρχής μια αναγκαιότητα», μας εξηγεί ο κος Κεφαλογιάννης. «Η ανάγκη δημιουργήθηκε, τις ημέρες που ήταν ανοικτό προς το κοινό και συνειδητοποιήσαμε ότι ο κόσμος ήταν πολύς και δεν υπήρχαν χώροι φιλοξενίας. 

Ωστόσο η ιδέα ήρθε το 2009, όταν βρέθηκα στο δήμο Ύπατης και διαβάζοντας ένα σχολικό έντυπο, είδα τον τίτλο «Αστεροσχολείο». Μου άρεσε, το κουβέντιασα με τον καθηγητή, τον κο Παπαμαστοράκη, και ανέλαβε να εκπονήσει με τις τεχνικές υπηρεσίες του Πανεπιστημίου, τις τεχνικές μελέτες» εξομολογείται.

 Ο σκοπός της δημιουργία του είναι διπλός, καθώς αφενός θα εμπλουτιστούν οι επιστήμονες με επιπλέον υποδομές, αλλά αφετέρου θα αποτελεί μία εκπαιδευτική δίοδο, προς τον επισκέπτη, αναδεικνύοντας και την επί σειρά ετών, εξωστρέφεια του Αστεροσκοπείου του Σκοίνακα, στις βαθμίδες εκπαίδευσης που υπάρχουν στην Κρήτη, όπως αναφέρει ο κος Κεφαλογιάννης, ο οποίος προσθέτει πως «Θα μπορούν να το επισκέπτονται σχολεία, θα υπάρχει ξενάγηση από τους επιστήμονες και από το εξειδικευμένο προσωπικό, μαζί με άλλα εκπαιδευτικά προγράμματα και μέσα θα λειτουργεί σαν πλανητάριο». 

 Επόμενος στόχος η εύρεση χρηματοδοτικού εργαλείου

 Θετικό βήμα προς την δημιουργίας του Αστεροσχολείου, αποτέλεσε και η πρόσφατη οριστικοποίηση της μελέτης που εκπονήθηκε από τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Πανεπιστημίου Κρήτης, ενώ επόμενος στόχος είναι η ανεύρεση κεντρικού χρηματοδοτικού κεφαλαίου, είτε μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων είτε μέσω προγράμματος δημόσιων επενδύσεων, σε ένα έργο που αναμένεται να στοιχήσει 900.000 ευρώ. «Χρόνια τώρα, είχαμε ξεκινήσει τις μελέτες, οι οποίες τώρα οριστικοποιήθηκαν. Επειδή είναι μία περιοχή που είχε αρκετές εκκρεμότητες, ούσα σε κορυφογραμμή, πριν ένα μήνα, ολοκληρώθηκε όλη η διαδικασία ώστε να μπορεί να έχει οικοδομική άδεια. Αυτή τη στιγμή έχουμε μία ώριμη μελέτη και τις σχετικές αδειοδοτήσεις. Αυτό που απουσιάζει τώρα είναι το κομμάτι της χρηματοδότησης. Επειδή βρίσκεται προς το τέλος το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, «Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτης 2014-2020», ψάχνουμε άλλες χρηματοδοτικές πηγές. Επιχειρούμε να το προωθήσουμε σε διάφορα άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία. Έχει γίνει παράλληλα και η δημοπράτηση για την επισκευή του δρόμου πρόσβασης προς το Αστεροσκοπείο, που χρόνια τώρα εμφάνιζε προβλήματα», αναφέρει ο κος Κεφαλογιάννης. 

 Το Αστεροσχολείο, θα επιτύχει το «άνοιγμα» της περιοχής στον αστροτουρισμό

 Η θέση η οποία επιλέχθηκε για την δημιουργία του, δίπλα από τον χώρο που στεγάζεται Αστεροσκοπείο στον Σκίνακα, αν και δέχτηκε επικρίσεις, δεν είναι τυχαία και έχει λειτουργικό σκοπό, καθώς εντάσσεται σε έναν γενικότερο σχεδιασμό που υπάρχει από τους εμπλεκόμενους φορείς και μακροπρόθεσμα θα δώσει πολλαπλά οφέλη στον τόπο. 

 Πιο συγκεκριμένα, υπάρχει ήδη ένας γενικότερος σχεδιασμός, με κύριο στόχο ο επισκέπτης να έχει μία πληθώρα επιλογών και να εξασφαλιστεί η παράταση της διαμονής του στο χωριό των Ανωγείων. Παράλληλα δηλαδή με τις γνώσεις, θα προσφέρεται στον επισκέπτη μία ολοκληρωμένη και σφαιρική εμπειρία, καθώς το έργο αυτό έρχεται να συμπληρώσει τον ήδη πλούσιο αρχαιολογικό και πολιτιστικό σχεδιασμό της περιοχής όπως μας αναφέρει ο κος Κεφαλογιάννης:

 «Πάντα υπήρχε αμφιβολία για το σημείο που επιλέξαμε να το δημιουργήσουμε. Ο κύριος αντίλογος, ήταν ότι αν επιλέγαμε ένα πιο νότιο σημείο κοντά στο χωριό, θα ήταν πιο εύκολα προσβάσιμο και για περισσότερες ημέρες. 

Ξέρετε το κάθε πράγμα, αν δεν γίνει στον τόπο του, χάνει την μαγεία του και ο τόπος εκεί του Σκίνακα μαζί με το Αστεροσκοπείο, είναι μοναδικός. Θεωρούμε ότι εκεί θα υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για τον επισκέπτη, αλλιώς θα μπορούσε να χτιστεί και μέσα στην πόλη. Στόχος μας είναι μία γενική εμπειρία. Σχεδιάζουμε την περιοχή της Νίδας, του Ιδαίου Άνδρου και της Ζώμινθου, με την αναβάθμιση και του χιονοδρομικού και του Περιπτέρου στο Ιδαίο άντρο καθώς επίσης και του σπηλαίου, ώστε να γίνει επισκέψιμο. 

Προσανατολιζόμαστε στο να αποκτήσει ο επισκέπτης τόσο ενδιαφέρον, ώστε να χρειάζεται να παραμείνει στο χωριό μας και για δεύτερη ημέρα. Θεωρούμε ότι ο πολλαπλασιασμός των επισκεπτών και αν θέλετε του αντιτίμου, θα είναι αρκετά ικανός ώστε να μπορέσει από μόνο του να έχει μετά επιβίωση». 

 Ειρήνη Δράγαση 
“ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ”
Πηγή :  

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...