18 Νοε 2020

Στα «χαρτιά» η δημιουργία πολεοδομίας σε κάθε Δήμο – Δεν αλλάζει τίποτα στις Κυκλάδες


Σχεδόν αδιανόητο μοιάζει το κρατικό σχέδιο για ίδρυση Υπηρεσιών Δόμησης (παλιές Πολεοδομίες) σε κάθε Δήμο. Ειδικά στα νησιά, το συγκεκριμένο σχέδιο μοιάζει κάτι περισσότερο από ουτοπικό.

Υποτίθεται ότι οι 141 πολεοδομίες της χώρας θα πρέπει να γίνουν 332 ώστε κάθε Δήμος να αποκτήσει τη δική του υπηρεσία και να εξυπηρετείται αυτόνομα. 

Τελικά, σχεδόν κανένας Δήμος της χώρας δεν ανταποκρίθηκε σε αυτή την υποχρέωση παρότι προβλέπεται από τη μεταρρύθμιση Καλλικράτης του 2010, αλλά συνεχίζει να οδηγείται από αναβολή σε αναβολή. 

Πολλοί Δήμοι της χώρας εξακολουθούν, φαινόμενο το οποίο συμβαίνει και στις Κυκλάδες, να εξυπηρετούνται με προγραμματικές συμβάσεις που έχουν συνάψει και με διοικητική υποστήριξη που τους παρέχουν άλλοι Δήμοι, μεγαλύτεροι και πιο οργανωμένοι. 

Τον περασμένο Μάρτιο το Υπουργείο Εσωτερικών όρισε έναν μηχανισμό υποστήριξης των Δήμων που θέλουν να δημιουργήσουν τη δική τους πολεοδομία, δίνοντας προθεσμία έως τις 31.12.2023.

 Στις αρχές του μήνα η ημερομηνία τροποποιήθηκε και ορίσθηκε νεότερη, η 1η Οκτωβρίου του 2021, η οποία προσδιορίζεται ως το νέο χρονικό σημείο υποχρεωτικής σύστασης και λειτουργίας Υπηρεσιών Δόμησης από όλους τους Δήμους της Χώρας.

Στο νομό Κυκλάδων οι Υπηρεσίες Δόμησης και τα πολεοδομικά γραφεία εξακολουθούν να έχουν την παλιά διοικητική διάρθρωση και να βρίσκονται στις έδρες των περιφερειακών ενοτήτων, εξυπηρετώντας και τα υπόλοιπα νησιά κάθε περιοχής. Χαρακτηριστικό τους, τα πολλά προβλήματα και η έντονη υποστελέχωση. Η Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης εξυπηρετεί επιπρόσθετα τα νησιά Κέας, Κύθνου, ενώ παρέχει διοικητική υποστήριξη και στη Μύκονο.

 Οι Υπηρεσίες Δόμησης Νάξου, Θήρας και Μήλου εξυπηρετούν τα νησιά που υπάγονται στις περιφερειακές τους ενότητες, ενώ αντίστοιχες υπηρεσίες υπάρχουν και λειτουργούν αυτόνομα σε Τήνο και Άνδρο. 

 Η συγκεκριμένη διοικητική διάρθρωση θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να αλλάξει τα επόμενα χρόνια. 

 Πηγή :  https://cyclades24.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...