21 Νοε 2020

Κωνσταντίνος Ρεβίνθης: «Στοίχημα μας η επιστροφή των νέων στο νησί»


Η Σέριφος έχει χαρακτηριστεί ως το «διαμάντι» των Δυτικών Κυκλάδων. Παρόλο που δεν συγκαταλέγεται στους πιο προβεβλημένους τουριστικούς προορισμούς, φέρει επάξια τον τίτλο. 

Συνέντευξη του δημάρχου Σερίφου στον Μιχάλη Κουφαλιτάκη

 Ο 29χρονος Κωνσταντίνος Ρεβίνθης, ο νεότερος δήμαρχος της χώρας, παραχώρησε συνέντευξη στην «kedenews» για την τουριστική σεζόν και την «περιπέτεια» που πέρασε το νησί, τις ελλείψεις στον τομέα της Υγείας, αλλά και τους στόχους της δημοτικής αρχής για την επιστροφή των νέων στις ρίζες τους. 

 Ποια έργα υποδομών βρίσκονται σε εξέλιξη και ποιες νέες προτάσεις έχετε καταθέσει για ένταξη σε αναπτυξιακά προγράμματα; 

Το πρώτο μεγάλο έργο που έχουμε σε εξέλιξη είναι η επισκευή του γυμνασίου, το οποίο προβλέπεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους, και το δεύτερο είναι η αποκατάσταση του ΧΑΔΑ, το οποίο πρέπει να ολοκληρωθεί στα τέλη Νοεμβρίου. 

 Όσον αφορά τις εντάξεις έργων, έχουμε ξεκινήσει διαγωνισμούς για την ενεργειακή αναβάθμιση του δημοτικού σχολείου, με τη βοήθεια της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Κυκλάδων, και πιστεύω ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του μήνα, ενώ από το νέο έτος θα έχουμε ανάδοχο. Όπως καταλαβαίνετε, τα σχολεία είναι μια προτεραιότητα της δημοτικής αρχής. 

 Επιπλέον, στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» θα καταθέσουμε προτάσεις για χρηματοδοτήσεις μελετών, όπως για την κατασκευή βρεφονηπιακού σταθμού, καθώς δεν υπάρχει ανάλογη δομή στη Σέριφο, αλλά και για την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου και δύο περιφερειακών δρόμων για την αποσυμφόρηση του κυκλοφοριακού, ειδικά στην περιοχή του λιμανιού. 

 Συνήθως τα μικρά νησιά αντιμετωπίζουν προβλήματα και παρουσιάζουν ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς και ιατρο-νοσηλευτικό προσωπικό. Πώς είναι η κατάσταση στους δύο αυτούς τομείς; 

Μια μεγάλη πληγή για τα νησιά, ιδίως τα μικρά, που έχουν τεράστια προβλήματα. Το χρόνιο πρόβλημα που απαιτεί άμεση λύση είναι η υποστελέχωση. Σχετικά με τον τομέα της Υγείας, εμείς δίνουμε κίνητρα ώστε να επιλέγουν το νησί μας τόσο αγροτικοί ιατροί όσο και το νοσηλευτικό προσωπικό.

 Επιπλέον, έχουμε λάβει την απόφαση να συμμετάσχουμε στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», όμως απαιτείται να κάνουμε αναμόρφωση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας για να προχωρήσουμε στην εκτέλεση αυτής της απόφασης, κάτι που θα γίνει σύντομα.

 Από το νησί λείπουν ειδικότητες όπως αυτή του παιδιάτρου, υπάρχει όμως ειδικευμένος γενικός ιατρός -το οποίο αποτελεί εξαίρεση για τις Δυτικές Κυκλάδες-, που υποστηρίζει και τους αγροτικούς ιατρούς.

 Ένα άλλο πρόβλημα είναι όταν υπάρχει σοβαρό περιστατικό και πρέπει να φύγει από το νησί με διακομιδή. Η Σέριφος υπάγεται στο Νοσοκομείο Σύρου, το οποίο επίσης έχει ελλείψεις, οπότε σε πολλές περιπτώσεις ασθενείς σε σοβαρή κατάσταση δεν τα καταφέρνουν. 

Αυτό θα πρέπει να το εξετάσει το υπουργείο Υγείας ώστε να βρεθεί ένας τρόπος να στελεχωθεί πλήρως το νοσοκομείο, γιατί εξυπηρετεί όλες τις Κυκλάδες. Ένα παράδειγμα για το μέγεθος του προβλήματος: 

Στο παρελθόν έγινε διακομιδή ασθενούς για τη Σύρο και δεν υπήρχε η ειδικότητα για το συγκεκριμένο περιστατικό, οπότε αναγκαστικά μεταφέρθηκε στην Αθήνα! Σε ό,τι αφορά την Παιδεία, στο δημοτικό τα κενά έχουν καλυφθεί πλήρως, ενώ στο γυμνάσιο λείπουν ειδικότητες. Γενικά, όμως, είμαστε σε καλό επίπεδο.

 Η Σέριφος διαθέτει περισσότερες από 70 ελεύθερες παραλίες και ο τουρισμός αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες της τοπικής οικονομίας. Πώς κινήθηκε η φετινή τουριστική σεζόν εν μέσω πανδημίας

Στο νησί υπάρχουν περισσότερες από 70 παραλίες και ο τουρισμός αποτελεί σχεδόν το «μονοπώλιο», καθώς η τουριστική ανάπτυξη είναι θεαματική τα τελευταία 15 χρόνια. Η Σέριφος έχει αρχίσει να ανεβαίνει στα μάτια των τουριστών και έχουμε πολλούς επαναλαμβανόμενους. 

Φέτος ήταν μια δύσκολη χρονιά λόγω της υγειονομικής κρίσης, ωστόσο εμείς πήγαμε εξαιρετικά. Δεχθήκαμε αρκετούς επισκέπτες από Ιούλιο έως και τέλη Αυγούστου, οπότε κάπως σώσαμε την κατάσταση. 

Μετά ήρθε η ατυχής απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης να μας θέσει σε μια λίστα όπου θα έπρεπε υποχρεωτικά να μπαίνουν σε καραντίνα οι επισκέπτες που επιστρέφουν στη χώρα τους από το νησί μας, ενώ ακόμα δεν έχουμε λάβει μια σαφή απάντηση για το πώς καταρτίστηκε η λίστα. Στο νησί δεν έχουμε κανένα επιβεβαιωμένο κρούσμα από την αρχή της πανδημίας…

 Μας είπατε για τα κίνητρα που δίνετε στους εκπαιδευτικούς και στους ιατρούς. Υπάρχουν αντίστοιχα κίνητρα για να επιστρέψουν Σεριφιώτες, αλλά και για να παραμείνουν οι νέοι στο νησί; 

Αυτό αποτελεί στοίχημα για τη δημοτική αρχή. Πολύ βασικό για να επιστρέψουν στο νησί οι νέοι είναι η δημιουργία υποδομών, κι αυτό προσπαθούμε να φτιάξουμε. Αρχικά την Παιδεία και την Υγεία, τους δύο βασικούς πυλώνες, καθώς, αν δεν υπάρξουν αυτά, δεν πρόκειται να επιστρέψουν. Οι νέοι χρειάζονται ένα αίσθημα ασφάλειας. 

 Επειδή και εγώ είμαι νέος, επέλεξα να σπουδάσω και να επιστρέψω στο νησί. Αφουγκράζομαι τους προβληματισμούς τους, όμως θεωρώ ότι θέλουν τις απαραίτητες υποδομές, διεξόδους και να μη νιώθουν αποκλεισμένοι, αποκομμένοι από την υπόλοιπη χώρα, καθότι, για παράδειγμα, τους χειμερινούς μήνες αραιώνει η ακτοπλοϊκή σύνδεση. 

 Η κυβέρνηση ανακοίνωσε την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ σε 28 νησιά, στα οποία δεν συμπεριλαμβάνεται η Σέριφος. Ποια η θέση της δημοτικής αρχής;

 Γενικά ως απόφαση κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, το οποίο πιστεύω ότι θα έπρεπε να ισχύει και για εμάς, όπως και σε όλα τα νησιά που έχουν λίγους κατοίκους. 

Κατά την άποψή μου φόροι όπως ο ΕΝΦΙΑ θα έπρεπε να σταματήσουν να υφίστανται, προκειμένου να μπορέσουν να ανασάνουν οι πολίτες, ιδιαίτερα στα μικρά νησιά όπου η ζωή είναι δύσκολη, μιας και δουλεύεις 2-3 μήνες το καλοκαίρι για να καλύψεις όλο το έτος.;

 Πηγή :  

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...