27 Σεπ 2022

Η κυκλική οικονομία στις Κυκλάδες


Η κυκλική οικονομία έχει φτάσει και στην χώρα μας, φέρνοντας την αλλαγή στον τρόπο σκέψης στην παραγωγή και την κατανάλωση προϊόντων και υπηρεσιών και φιλοδοξεί να εφαρμοστεί άμεσα σε όλη τη χώρα αλλά και στις Κυκλάδες. Πρώτες σε αυτή τη διαδικασία έχουν μπει η Σαντορίνη, η Πάρος, η Αντίπαρος και η Τήνος, που εδώ και περίπου δύο χρόνια έχουν ξεκινήσει με τις πρώτες δράσεις τους. Στις 20 Σεπτεμβρίου υπήρξε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για σύναψη σύμβασης μίσθωσης έργου με ειδικό επιστήμονα για την υποστήριξη του Δήμου Θήρας στο πλαίσιο της «Εφαρμογής της Κυκλικής Οικονομίας στην Ελλάδα».

Βασικός στόχος για τα 4 νησιά των Κυκλάδων είναι η ανάπτυξη και λειτουργία συστημάτων ολοκληρωμένης διαχείρισης αποβλήτων εφαρμόζοντας την ιεράρχηση αποβλήτων και τη νέα νομοθετική δέσμη μέτρων για τα απόβλητα στη βάση των αρχών της κυκλικής οικονομίας.

Τι είναι η κυκλική οικονομία

Η κυκλική οικονομία είναι μια εξέλιξη του τρόπου με τον οποίο ο κόσμος παράγει και καταναλώνει τόσο αγαθά όσο και υπηρεσίες. Το κυκλικό μοντέλο επαναπροσδιορίζει την οικονομία γύρω από τις αρχές του σχεδιασμού των απορριμμάτων και της ρύπανσης, διατηρώντας τα προϊόντα και τα υλικά σε χρήση για όσο το δυνατόν περισσότερο. Εξίσου ζωτικής σημασίας είναι η κατασκευή αναγεννητικών γεωργικών συστημάτων, η χρήση ανανεώσιμων υλικών και η στροφή σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ο σκοπός & οι στόχοι

Το συγκεκριμένο έργο φιλοδοξεί να συμβάλει στην υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων, του Εθνικού Προγράμματος Πρόληψης Δημιουργίας Αποβλήτων αλλά και της Εθνικής Στρατηγικής για την Κυκλική Οικονομία. Ειδικότερα αποσκοπεί στην:

• Εφαρμογή συγκεκριμένων δράσεων διαχείρισης αποβλήτων, σύμφωνα με την ιεράρχηση των αποβλήτων, για την προώθηση της χωριστής συλλογής αποβλήτων προκειμένου να εξασφαλιστεί η εκτροπή των αποβλήτων από την ταφή.

• Ανάπτυξη πιλοτικών δράσεων σε τέσσερις συγκεκριμένους τομείς (πρόληψη αποβλήτων τροφίμων, επαναχρησιμοποίηση, διαχείριση επικίνδυνων οικιακών αποβλήτων, οικονομικά κίνητρα) σε 9 δήμους (5 νησιωτικούς, 1 ορεινό, 3 αστικούς) και 1 περιφέρεια (Δυτική Μακεδονία).

• Πρόληψη δημιουργίας αποβλήτων τροφίμων.

• Ανάπτυξη τοπικών / περιφερειακών συμμαχιών για τη διαχείριση αποβλήτων του τομέα αγροδιατροφής.

• Ανάπτυξη εθνικών δεικτών και δημιουργία παρατηρητηρίου για την Κυκλική Οικονομία με το οποίο θα παρακολουθείται η πρόοδος της εφαρμογής των πολιτικών στην Ελλάδα που σχετίζονται με τη μετάβαση στην Κυκλική Οικονομία.

• Ενίσχυση της χρήσης οικονομικών εργαλείων για την υποστήριξη της κυκλικής οικονομίας, καθώς και των προτύπων των δευτερευόντων υλικών στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας.

• Δημιουργία βάσης πληροφοριών/γνώσεων για την υποστήριξη της παρακολούθησης της κυκλικής οικονομίας, ιδίως στον τομέα της διαχείρισης αποβλήτων.

• Βελτίωση της ευαισθητοποίησης των αρχών, εμπλεκόμενων φορέων και του ευρύτερου κοινού όσον αφορά στην έννοια της κυκλικής οικονομίας και τις επιπτώσεις της στη διαχείριση των αποβλήτων.

• Κινητοποίηση χρηματοδοτικών πόρων για την υποστήριξη της αποτελεσματικής εφαρμογής του εθνικού σχεδιασμού διαχείρισης αποβλήτων.

• Διάχυση των αποτελεσμάτων του έργου και υποστήριξη της αξιοποίησης/εφαρμογής τους και σε άλλες περιοχές.

Περιγραφή δράσεων

Το έργο LIFE-IP CEI - Greece υλοποιείται μέσω πέντε δεσμών δράσεων. Συγκεκριμένα αφορά οι 5 δράσεις αφορούν σε προπαρασκευαστικές δράσεις, δράσεις υλοποίησης, δράσεις παρακολούθησης των επιπτώσεων του έργου, δράσεις ευαισθητοποίησης και διάχυσης των αποτελεσμάτων του έργου και δράσεις διαχείρισης και παρακολούθησης της προόδου του έργου.

Εταίροι

Το έργο συντονίζεται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και υλοποιείται σε συνεργασία με 18 στρατηγικούς εταίρους από την κεντρική διοίκηση, την τοπική αυτοδιοίκηση, την ακαδημαϊκή κοινότητα και τις μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ):το Πράσινο Ταμείο, το Εθνικό Κέντρο Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης, τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης, το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, το Δήμο Αθηναίων, το Δήμο Θεσσαλονίκης, το Δήμο Αλοννήσου, το Δήμο Πάρου, το Δήμο Αντιπάρου, το Δήμο Τήνου, το Δήμο Θήρας, το Δήμο Ναυπακτίας, το Δήμο Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, τη Διαχείριση Απορριμμάτων Δυτικής Μακεδονίας Α.Ε. – ΔΙΑΔΥΜΑ Α.Ε., το Δίκτυο Αειφόρων Νήσων Δάφνη, την Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, τη TERRA NOVA Περιβαλλοντική Τεχνική Συμβουλευτική Ε.Π.Ε. και τον Ελληνικό Οργανισμό Τυποποίησης.

Διάρκεια και Προϋπολογισμός

Το έργο έχει συνολική διάρκεια 8 έτη: 1/11/2019 – 31/10/2027. Υλοποιείται σε 4 φάσεις διάρκειας δύο ετών έκαστη.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 15.934.810 ευρώ, εκ των οποίων 9.560.739 ευρώ χρηματοδοτούνται από την Ε.Ε. και το υπόλοιπο ποσό από εθνικούς πόρους και ίδιους πόρους των εταίρων.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του Δήμου Θήρας για τη συμμετοχή του στο έργο ανέρχεται σε 624.400 ευρώ.

Υποχρεώσεις και Δράσεις συμμετοχής του εξειδικευμένου επιστήμονα

Ο υποψήφιος που θα επιλεγεί από την πρόσκληση ενδιαφέροντος θα αναλάβει τις υποχρεώσεις του Δήμου Θήρας αναφορικά με:

• τη συμβολή στην σύνταξη των προπαρασκευαστικών τεχνικών και οικονομικών μελετών για έργα κυκλικής οικονομίας σε συνεργασία με το Δίκτυο ΔΑΦΝΗ,

• την συμβολή στην εφαρμογή της νομοθετικής δέσμης μέτρων για την κυκλική οικονομία σε επιλεγμένες νησιωτικές & ορεινές περιοχές,

• την συμβολή στην παρακολούθηση του αντίκτυπου των πιλοτικών δράσεων και των δράσεων επίδειξης του έργου,

• την συμβολή στην ευαισθητοποίηση κοινού, δράσεων συμμετοχής και διάχυσης,

• την συμβολή στην διάχυση αποτελεσμάτων έργων και δικτύωσης με άλλα έργα και πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο,

• την συμβολή στην συνολική διαχείριση του έργου και παρακολούθηση της προόδου εργασιών του

• τη συνεργασία με τη συντονίστρια και τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας έργου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας,

• την επικοινωνία και τη συνεργασία με τους συνδικαιούχους του έργου, ώστε να διασφαλιστεί η εκπόνηση ολοκληρωμένων και ορθών παραδοτέων, εντός του προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος, και με τη διατύπωση προτάσεων βελτίωσης σε συνεργασία με την συντονίστρια και τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας έργου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας,

• τη συμμετοχή στις συνεδριάσεις του Κεντρικού Συντονιστικού Συμβουλίου (Central Coordination Board) του έργου και λοιπές συναντήσεις εργασίας του έργου,

• την παρουσίαση του έργου, των δράσεων και των αποτελεσμάτων του, σε εκδηλώσεις και συναντήσεις του έργου ή τρίτων,

• οποιαδήποτε άλλη εργασία που αφορά στην υλοποίηση του φυσικού αντικειμένου έργου, συμπεριλαμβανομένων και των προπαρασκευαστικών δράσεων.

Η συνολική αμοιβή είναι 18.168.39 ευρώ και αντιστοιχεί στο έργο που θα υλοποιηθεί από τον επιλεχθέντα υποψήφιο από την υπογραφή της «σύμβασης μίσθωσης έργου» έως την ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης του έργου LIFE-IP CEI-Greece, που έχει οριστεί για 31 Οκτωβρίου 2023.

Πηγή : https://www.koinignomi.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...