20 Σεπ 2022

Καθυστερεί η παράδοση του Αρχαιολογικού Μουσείου Κύθνου


Την παράταση της παράδοσης του νέου αρχαιολογικού μουσείου Κύθνου αποφάσισε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος. Η συγκεκριμένη απόφαση αφορά σε τροποποίηση του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου καθώς και του χρονοδιαγράμματος υλοποίησης της πράξης, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες που προέκυψαν στην πορεία του έργου.

Καθυστερήσεις και αύξηση δαπανών

Η δημιουργία του Αρχαιολογικού Μουσείου Κύθνου, με απόφαση του Περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου, εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Νοτίου Αιγαίου 2014-2020 το καλοκαίρι του 2016, με αρχικό προϋπολογισμό τα 750.000,00 ευρώ ενώ, εν συνεχεία, η χρηματοδότηση του έργου αυξήθηκε σε 1.075.723,00 ευρώ. Παρόλα αυτά, οι ανάγκες που προέκυψαν στην πορεία του έργου, ειδικότερα ως προς την αύξηση προϋπολογισμού των κτηριακών εργασιών, των εργασιών διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου, των Η/Μ εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού εσωτερικών χώρων, καθώς και οι καθυστερήσεις λόγω των δυσκολιών που σχετίζονται με τη νησιωτικότητα και τις ιδιαιτερότητες του μικρού νησιού ειδικότερα κατά τις θερινές περιόδους, οδήγησαν στην πρόσφατη τροποποίηση της απόφασης. Πλέον, η συνολική δημόσια δαπάνη ανέρχεται σε 1.394.388,00 € ενώ ως ημερομηνία λήξης της πράξης ορίζεται η 30/06/2023.

Για την ιστορία

Το νησί της Κύθνου, παρά τα πλούσια αρχαιολογικά ευρήματά του και τη θέση του σε έναν από τους σημαντικότερους θαλάσσιους δρόμους της Ανατολικής Μεσογείου, στερείται ενός μουσειακού χώρου, που θα προστατέψει και θα αναδείξει την ιστορία του και την πολιτιστική του ταυτότητα. H ίδρυση Μουσείου στο νησί αποτελεί πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας εδώ και χρόνια και για τον σκοπό αυτό είχε παραχωρηθεί από τον Δήμο Κύθνου στο ΥΠΠΟΑ, το νεοκλασικό κτήριο του Παλαιού Δημοτικού Σχολείου, σε κεντρικό σημείο στη Χώρα. Σημειώνεται πως στο υπόγειο –αποθήκη του κτηρίου στεγάζεται επί του παρόντος η Αρχαιολογική Συλλογή Κύθνου, η οποία όμως δεν είναι επισκέψιμη.

Οι προβλεπόμενες κτηριακές εργασίες

Στο πλαίσιο της μετατροπής του παλαιού νεοκλασικού κτηρίου σε Αρχαιολογικό Μουσείο προβλέπεται ένας αριθμός εργασιών που περιλαμβάνει: Καθαιρέσεις παλαιών επιχρισμάτων, ξύλινου μεσοπατώματος και οροφής, κουφωμάτων κλπ., επισκευή κεραμοσκεπούς στέγης, αρμολογήματα – ενίσχυση τοιχοποιίας, εφαρμογή νέων επιχρισμάτων, χρωματισμό του κτηρίου εσωτερικά και εξωτερικά, επισκευή της μαρμάρινης σκάλας εισόδου, αντικατάσταση ξύλινων κουφωμάτων, ανακατασκευή ξύλινου δαπέδου και οροφών, τοποθέτηση σιδηρών κιγκλιδωμάτων σε όλα τα παράθυρα για λόγους ασφαλείας, εκπόνηση Η/Μ μελετών (ηλεκτρικής εγκατάστασης φωτισμού, κλιματισμού, συστήματος ασφαλείας, πυρόσβεσης κ.λπ.), εκπόνηση στατικής μελέτης παλαιού κτηρίου και επέκτασης, κατασκευή επέκτασης στον αύλειο χώρο, διαμόρφωση - διαρρύθμιση εσωτερικών χώρων, προς όφελος της εργονομίας του χώρου και της προσβασιμότητας των επισκεπτών, κατασκευή ράμπας ΑμεΑ, προμήθεια και εγκατάσταση ανελκυστήρα, εργασίες διαμόρφωσης του υπαίθριου χώρου ώστε να χρησιμοποιηθεί για την έκθεση των επιγραφών και των αρχιτεκτονικών μελών και σύνδεση με δίκτυα Οργανισμών Κοινής Ωφελείας (ΟΚΩ).


Η αρχαιολογική συλλογή και οι ανάγκες της έκθεσης

Η μόνιμη έκθεση του μουσείου θα περιλαμβάνει εκθέματα από τον μεσολιθικό οικισμό του Μαρουλά (9η χιλιετία π.Χ.), από τις μεταλλουργικές θέσεις του νησιού, από την αρχαία πόλη και τη νεκρόπολη των ιστορικών χρόνων (Βρυόκαστρο), και από την «εκτός άστεως» ύπαιθρο χώρα των ιστορικών χρόνων. Επιπλέον, θα εκτεθούν και ευρήματα των βυζαντινών και μεταβυζαντινών χρόνων.

Στο πλαίσιο της έκθεσης της αρχαιολογικής συλλογής προβλέπονται οι εξής εργασίες:

-Εκπόνηση μουσειογραφικής μελέτης και σύνταξη τευχών προδιαγραφών των προθηκών και των ειδικών κατασκευών

-Εκπόνηση μελέτης και εγκατάστασης ειδικού φωτισμού για τα αντικείμενα εντός και εκτός προθηκών, τον διάχυτο γενικό φωτισμό του εσωτερικού εκθεσιακού χώρου, των εξωτερικών και εσωτερικών χώρων του μουσείου και την ανάδειξη του εξωτερικού κελύφους του κτιρίου

-Αρχαιολογική τεκμηρίωση: βιβλιογραφική έρευνα, σύνταξη κειμένων για το εποπτικό και πληροφοριακό υλικό

-Συντήρηση των προς έκθεση αρχαίων αντικειμένων (κεραμικά, μεταλλικά αντικείμενα, γλυπτά, αρχιτεκτονικά μέλη κ.λπ.)

-Διαμορφώσεις και εξοπλισμός εκθεσιακού χώρου, χώρων υγιεινής και γραφείου διοίκησης, αποθηκών και εργαστηρίου συντήρησης

-Ειδικός εξοπλισμός έκθεσης (στηρίγματα αντικειμένων από πλεξιγκλάς, πλακάζ, κατασκευή βάθρων κ.λπ.)

-Παραγωγή εποπτικού υλικού (λεζάντες, επιτοίχια κείμενα, προβολές video, ψηφιακές εφαρμογές, κ.λπ.)

-Εκπαιδευτικό πρόγραμμα

-Πληροφοριακό - ενημερωτικό υλικό σε έντυπη μορφή (οδηγός και φυλλάδιο Μουσείου, ενημερωτικά φυλλάδια Βraille), και λοιπές δαπάνες για την προβολή του έργου (παραγωγή οπτικοακουστικού υλικού, κλπ)

-Μεταφορές αρχαιοτήτων


Επίσης, θα γίνει προμήθεια και εγκατάσταση μουσειακών προθηκών για τη μόνιμη έκθεση.

Πηγή : https://www.koinignomi.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...