9 Σεπ 2022

Το παρασκήνιο της κόντρας μεταξύ Δήμου Σερίφου και Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων για τον Περσέα


Ηκόντρα καλά κρατεί μεταξύ Δήμου Σερίφου και Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, με το θέμα αυτή τη φορά να αφορά σε αίτημα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων για την παραχώρηση του συνόλου του κτιρίου του Δημοτικού Ξενώνα «Περσεύς» για τις ανάγκες του νέου Μουσείου, κάτι που ο Δήμος Σερίφου αρνήθηκε.

Αίτημα της κας Μενδώνη να δοθεί το σύνολο του κτιρίου στο Υπουργείο

Το σχετικό θέμα εισηγήθηκε ο Δήμαρχος Σερίφου, Κωνσταντίνος Ρεβίνθης, ο οποίος αναφέρθηκε στη συνάντηση του με την Υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, στο πλαίσιο των εγκαινίων της αρχαιολογικής συλλογής στο Λιβάδι της Σερίφου, στο κτήριο του ΠΕΡΣΕΑ. Στη συνάντηση αυτή, σύμφωνα με την ενημέρωση του Δημάρχου του τέθηκε το αίτημα να δοθεί το σύνολο του συγκεκριμένου κτηρίου, δηλαδή και του τμήματος το οποίο, με βάση την προηγούμενη απόφαση, θα διατηρούσε ο Δήμος στην κυριότητα του, προκειμένου αυτό να αποκατασταθεί πλήρως ως ένα συνολικό κτήριο πλέον, ώστε αυτό να έχει το ίδιο ύφος και τον ίδιο χαρακτήρα.

Η αντίδραση του Δημάρχου, παρουσία και του κυρίου Γαβαλά και του κυρίου Αθανασούλη, Διευθυντή της Εφορίας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, ήταν να του κατατεθεί ένα γραπτό αίτημα προς τον ίδιο και προς το Δημοτικό Συμβούλιο, προκειμένου να ληφθεί απόφαση από το Σώμα όπως ορίζει η νομοθεσία.

Ερωτήματα προς τον εκπρόσωπο της Εφορείας Αρχαιοτήτων

Σε ότι αφορά το συγκεκριμένο αίτημα, ο Δήμαρχος απηύθυνε στον εκπρόσωπο της Εφορείας Αρχαιοτήτων, Γιώργο Γαβαλά, συγκεκριμένα ερωτήματα: “Καταρχήν ζητάτε να γίνει πλήρης παραχώρηση μακροχρόνια. Θα πρέπει να είναι μακροχρόνια. Το μακροχρόνια πως μεταφράζεται; Δηλαδή για πόσα χρόνια; Το δεύτερο είναι, εκτός από το μακροχρόνιο, ότι θα επενδύσει πιστώσεις για την συντήρηση και την ασφάλεια του. Δεν υπάρχει δεσμευμένη πίστωση για την συγκεκριμένη διαδικασία, με βάση την απόφαση που είχαμε πάρει;  Και τρίτον. Ορίζετε ότι θα καθοριστεί μνημόνιο συνεργασίας και κανονισμός λειτουργίας μεταξύ των δύο φορέων. Τι όρους θα έχει αυτός ο κανονισμός λειτουργίας και το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ μας; Θα είναι εν είδει προγραμματικής σύμβασης ή όχι;”.

Ένα επιπλέον ερώτημα έθεσε και ο Δημοτικός Σύμβουλος και επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Σερίφου, Θεόδωρος Χρυσολωράς, “Στο διάστημα που μεσολάβησε από την απόφαση που πήραμε το 2021 μέχρι τα εγκαίνια, υπήρχε μία συνεργασία του Δήμου με την Αρχαιολογική Υπηρεσία; Την απόφαση που είχαμε πάρει; Γιατί του Δήμου το κομμάτι το 30% που υποτίθεται ότι είναι στον Δήμο, δεν έχει πειραχτεί καθόλου”.

Στην απάντηση του ο εκπρόσωπος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, Γιώργος Γαβαλάς, αναφέρθηκε στο έργο, το οποίο δεν έχει ολοκληρωθεί παρά κατά το τμήμα της επανέκθεσης της αρχαιολογικής συλλογής ως είχε. Όπως είπε “για να προχωρήσει η όλη διαδικασία, βάσει της Υπουργικής Απόφασης του 2021,  πρέπει να γίνουν συγκεκριμένες μελέτες, οι οποίες θα περάσουν από δύο Συμβούλια και θα πρέπει να ενταχθεί και σε κάποιο χρηματοδοτικό εργαλείο. Η πρόταση της Υπουργού ήταν, ότι προκειμένου να διευκολυνθεί η κατάσταση και να ενταχθεί όλο το κτήριο στο χρηματοδοτικό εργαλείο, καλό είναι να είναι το ίδιο καθεστώς με το προνόμιο εσείς να έχετε την χρήση μίας αίθουσας πάντοτε και πάντοτε σε συνεργασία μαζί μας να μπορείτε να κάνετε και εκδηλώσεις εσωτερικά κι εξωτερικά, γιατί ένα Μουσείο που θα γίνει αυτή τη στιγμή στη Σέριφο θα είναι κύριο Πολιτιστικό Κέντρο του νησιού σε σχέση με θέματα εικαστικά, θέματα αρχαιότητας, θέματα νεότερης πολιτιστικής κληρονομιάς. Το ύφος του εγγράφου είναι στο ύφος του προηγούμενου εγγράφου για την παραχώρηση, δηλαδή η μακροχρόνια μίσθωση. Το προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο το οποίο την είχε αποφασίσει, την είχε κρίνει στα 15 χρόνια με τη δυνατότητα ανανέωσης από το Δημοτικό Συμβούλιο της εποχής”.

Όπως διευκρίνισε οι εργασίες θα συνεχίσουν, όχι όμως για το τμήμα του κτηρίου που κατέχει ο Δήμος εάν αυτό δεν παραχωρηθεί.

Με «απείλησε» η κυρία Μενδώνη ότι το κτίριο θα χαρακτηριστεί διατηρητέο

Συνοψίζοντας την συζήτηση ο Δήμαρχος ανέφερε πως ο Δήμος έχει την κυριότητα του κτιρίου, στην ουσία όμως έχει την επικαρπία, χωρίς δυνατότητα χρήσης στο χώρο του Μουσείου.

“Άρα ήδη το 70% ο Δήμος, αν και το έχει στην κυριότητα του, δεν μπορεί να το χρησιμοποιήσει.

Το υπόλοιπο 30% επίσης δεν θα μπορεί να το χρησιμοποιήσει όποτε θέλει ο Δήμος, αλλά θα πρέπει πρώτα να έχει τη σύμφωνη γνώμη της Εφορίας Αρχαιοτήτων….  αν ο Δήμος θέλει να κάνει κάποια άλλη δραστηριότητα, πλην της πολιτιστικής, δεν θα έχει τη δυνατότητα”.

Ιδιαίτερης σημασίας είναι η αναφορά του Δημάρχου στην “απειλή” όπως την χαρακτήρισε, εκ μέρους της κ. Μενδώνη ότι το κτήριο θα χαρακτηριστεί διατηρητέο οπότε δεν θα μπορεί σε κάθε περίπτωση να το χρησιμοποιεί ο Δήμος. Συγκεκριμένα επ’ αυτού ανέφερε “Άρα λοιπόν θα έχουμε έναν πολιτιστικό πολυχώρο χωρίς δυνατότητα άλλης χρήσης. Πόσο δε μάλλον αν χαρακτηριστεί και διατηρητέο, όπως, εντός εισαγωγικών θα πω, με απείλησε η κυρία Μενδώνη, ότι θα το χαρακτηρίσει. Διότι εγώ ως τέτοια το εξέλαβα. Δηλαδή ως απειλή. Δηλαδή, μου λέει αυτολεξεί, έτσι κι αλλιώς εμείς θα το χαρακτηρίσουμε διατηρητέο και άρα, δεν θα μπορείτε να το κάνετε και τίποτα εσείς, άρα είναι win -win να μου το δώσετε”.

Βάσει όλων των ανωτέρω η εισήγηση του Δημάρχου ήταν αρνητική, σημειώνοντας περαιτέρω πως σύμφωνα με τα λεγόμενα του εκπροσώπου της Εφορείας Αρχαιοτήτων “δεν υπάρχει ακόμα ούτε πλήρης μελέτη, ούτε διαθέσιμη πίστωση κατοχυρωμένη που να μας εξασφαλίζει ότι το κτίριο θα επισκευαστεί το προσεχές διάστημα”.

Το Δημοτικό Συμβούλιο μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης και αφού έλαβε υπ’ όψιν τις προτάσεις των εκπροσώπων των δημοτικών παρατάξεων, αποφάσισε κατά πλειοψηφία την απόρριψη του αιτήματος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων για την παραχώρηση του συνόλου του κτηρίου του Δημοτικού Ξενώνα «Περσεύς» και δήλωσε πως επιθυμεί την εφαρμογή της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου σχετικά με το χρονοδιάγραμμα των εργασιών αποκατάστασης και την παράδοση του τμήματος του κτηρίου του δημοτικού ξενώνα, το οποίο ανήκει στο Δήμο Σερίφου.

Πηγή : https://www.koinignomi.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...