8 Σεπ 2022

Πενταετές Επιχειρησιακό Πρόγραμμα στη Σέριφο


ΦΩΤΟPantelis Serifos

Στην έγκριση Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ του Δήμου Σερίφου και της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α.Ε) για την εκπόνηση «Πενταετούς Επιχειρησιακού Προγράμματος του Δήμου Σερίφου» προχώρησε η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου. Βασικός σκοπός των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων είναι η προώθηση της Δημοτικής και της εσωτερικής ανάπτυξης του εκάστοτε Δήμου, σε εναρμόνιση με τις κατευθύνσεις αναπτυξιακού σχεδιασμού σε τοπικό και εθνικό επίπεδο.

Τα επιχειρησιακά προγράμματα

Καθώς ο Δήμος Σερίφου δεν διαθέτει το απαραίτητο κατάλληλο προσωπικό να ανταποκριθεί στην Εκπόνηση Πενταετούς Επιχειρησιακού Προγράμματος, απευθύνθηκε στην Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε., η οποία διαθέτει την απαιτούμενη στελέχωση αλλά και εμπειρία και είναι σε θέση να το εκπονήσει. Τα πενταετή επιχειρησιακά προγράμματα πέραν του πολυτομεακού τους χαρακτήρα και της ιδιαίτερα σημαντικής τους αξίας ως καταστατικών - επιχειρησιακών χαρτών για την επίτευξη των στόχων της βιώσιμης ανάπτυξης (στο εκάστοτε τοπικό, υπερτοπικό και περιφερειακό επίπεδο αναφοράς τους), αποτελούν θεσμική υποχρέωση της τοπικής αυτοδιοίκησης όπως αυτή απορρέει από το ισχύον νομικό πλαίσιο. Επιπρόσθετα η ύπαρξη ή μη ενός τέτοιου επιχειρησιακού σχεδίου αξιολογείται με συγκεκριμένη βαρύτητα σε διάφορες διαδικασίες αξιολόγησης προτάσεων των φορέων τοπικής αυτοδιοίκησης, στο πλαίσιο συγχρηματοδοτούμενων δράσεων του ΕΣΠΑ 2014-2020.

Επιγραμματικά επισημαίνεται πως σκοπός των πενταετών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων των Δήμων ευρύτερα είναι η προώθηση της Δημοτικής και της εσωτερικής ανάπτυξης του εκάστοτε προς διερεύνηση Δήμου, σε εναρμόνιση με τις κατευθύνσεις αναπτυξιακού σχεδιασμού σε τοπικό και εθνικό επίπεδο και τις νέες αρμοδιότητες που ορίζει το Πρόγραμμα Καλλικράτης.

Η Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε. στο πλαίσιο της εκπόνησης, σε συνεργασία με τον Δήμο Σερίφου, θα προχωρήσει στον τεκμηριωμένο προσδιορισμό των κρίσιμων ζητημάτων, στα οποία πρέπει να επικεντρώσει τις προσπάθειές του ο Δήμος, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα τοπικά προβλήματα και ιδιαιτερότητες (π.χ νησιωτικότητα), τις εθνικές και περιφερειακές αναπτυξιακές προτεραιότητες, τους συνολικά διατιθέμενους οικονομικούς πόρους και τις δυνατότητές του ως οργανισμού τοπικής αυτοδιοίκησης.

Βασικό αντικείμενο της σύμβασης

Το προς σύνταξη επιχειρησιακό σχέδιο θα περιλαμβάνει τα παρακάτω τμήματα:

- Στρατηγικό Σχέδιο

- Επιχειρησιακο Σχέδιο

- Δείκτες Παρακολούθησης και αξιολόγησης

- Διαδικασία Δημόσιας Διαβούλευσης

Για την εκπόνηση της μελέτης θα χρησιμοποιηθεί το προσωπικό της Τεχνικής Υπηρεσίας της Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε.

Σκοπός της προγραμματικής σύμβασης είναι η έντεχνη και σύμφωνη με τον νόμο εκπόνηση της παραπάνω μελέτης από την Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε, σύμφωνα με τα απαιτούμενα δεδομένα, τις υφιστάμενες μελέτες και έρευνες και με αμοιβαία συνεννόηση με τον Δήμο Σερίφου.

Οι συμβαλλόμενοι

Για την επίτευξη του σκοπού της παρούσας προγραμματικής σύμβασης, τα συμβαλλόμενα μέρη αναλαμβάνουν τις εξής υποχρεώσεις και δικαιώματα:

Ο Δήμος:

• Αναλαμβάνει να διαθέσει στην Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε., τα απαιτούμενα δεδομένα, τις υφιστάμενες μελέτες και έρευνες

• Διοργανώνει και υποστηρίζει την διαβούλευση

• Ορίζει συγκεκριμένα στελέχη του επιφορτισμένα με την υποχρέωση της συνεργασίας με τα στελέχη της Τεχνικής Υπηρεσίας της Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε., που τους έχει ανατεθεί η εκτέλεση του αντικειμένου,

• Ως χρηματοδότης της προγραμματικής σύμβασης έχει την υποχρέωση έκδοσης των ενταλμάτων με τα οποία θα γίνεται η καταβολή των λειτουργικών εξόδων.

Η Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε.:

• Εκπονεί την πρόταση σχετικά με το περιεχόμενο, τη δομή και τον τρόπο υποβολής του εν λόγω επιχειρησιακού προγράμματος και το συντάσσει.

• Υποστηρίζει την διαβούλευση.

Διάρκεια της σύμβασης, προσωπικό και προϋπολογισμός

Η ισχύς της σύμβασης αυτής αρχίζει με την υπογραφή της και διαρκεί μέχρι και την παράδοση της μελέτης. Η διάρκεια της προγραμματικής σύμβασης εκτιμάται σε 10 μήνες, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, δύναται δε να παρατείνεται ανάλογα με τις ανάγκες του έργου με τροποποίηση της παρούσας μετά από εισήγηση της Επιτροπής Παρακολούθησης.

Η Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε. θα διαθέσει όλο το απαιτούμενο προσωπικό κατάλληλων ειδικοτήτων, για την εκπόνηση της μελέτης ώστε να είναι έτοιμο το σχετικό επιχειρησιακό πρόγραμμα ενώ ο Δήμος θα διαθέσει το απαραίτητο προσωπικό, που θα είναι εξουσιοδοτημένο για συνεργασία με την Ε.Ε.Τ.Α.Α.Α.Ε. και θα φροντίζει να διεκπεραιώνει το ταχύτερο δυνατό όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για την απρόσκοπτη διεκπεραίωση της μελέτης.

Οι δαπάνες για τις αμοιβές των μηχανικών της Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε. που θα ασχοληθούν με την εκπόνηση των μελετών βαραίνουν την ίδια και οι υπηρεσίες παρέχονται αδαπάνως για τον Δήμο.

ΦΩΤΟTzina Prokopiou

Ο Δήμος βαρύνεται και θα καταβάλει στην Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε. ποσό για την κάλυψη τυχόν δαπανών μετακίνησης του προσωπικού της, το οποίο θα συμμετέχει στην υλοποίηση του αντικειμένου της προγραμματικής σύμβασης. Το ύψος της εν λόγω δαπάνης εκτιμάται στο ποσό των 1500 €.

Η εκτιμώμενη αξία της μελέτης ανέρχεται στο ποσό των 18.500 €

Πηγή : https://www.koinignomi.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...