Makis Antonakopoulos
Οι καταστροφές σε μονοπάτια και σε φυσικές περιοχές αποτέλεσμα αυθαίρετων παρεμβάσεων έχουν προκαλέσει αρνητικά συναισθήματα και μπορούν να πλήξουν την εικόνα της Σερίφου που έχει διαμορφωθεί με πολύ κόπο, χάρη και στην συνειδητή συμμετοχή πολλών Σεριφιωτων αλλά και φίλων της Σερίφου στην κοινή προσπάθεια προστασίας και ανάδειξης του πλούτου του νησιού μας.
Άνθρωποι που διαφήμιζαν τη Σέριφο για την ομορφιά της αλλά και για την ποιότητα των ανθρώπων της, την πρωτοπορία της (ναι την πρωτοπορία της) σε διάφορους τομείς πολιτισμού και προστασίας περιβάλλοντος βιώνουν σήμερα μια πολύ δυσάρεστη έκπληξη. Γίνομαι και εγώ – όπως και πολλοί άλλοι - αποδέκτες αυτής της αρνητικής αίσθησης. Αυτής της αίσθησης ότι επιστρέφουμε σε μια εποχή αυθαιρεσίας που δημιουργεί σοκ στους φίλους και τις φίλες της Σερίφου, ιδιαίτερα σε ανθρώπους που προσπάθησαν και προσπαθούν ανιδιοτελώς και προσφέροντας στο νησί – όχι παίρνοντας – να βοηθήσουν, είτε συμμετέχοντας σε εθελοντικές δραστηριότητες, είτε παρακινώντας φίλους να έρθουν είτε προσπαθώντας να βρεθούν χρήματα για να αποκατασταθούν τα μονοπάτια ή να στηριχθούν κοινωνικές υποδομές και τόσα άλλα.
Ο κίνδυνος ευρύτερων επιπτώσεων από την καταστροφή μονοπατιών
Η καταστροφή που έγινε αφορούσε σε σηματοδοτημένο μονοπάτι. Είναι μια ζημιά στο περιβάλλον και μια προσβολή στην κοινή κληρονομιά μας αλλά και στο μέλλον μας. Υπάρχει μια επιπλέον διάσταση, όμως, που είναι εξίσου σοβαρή. Οι καταστροφή που έγινε το τελευταίο διάστημα δεν είναι μια υπόθεση που μπορεί να καλυφθεί με «σιωπή» και να περάσει χωρίς ευρύτερες – και οικονομικές – συνέπειες αφού αφορά σε φυσική περιοχή αλλά και σε δίκτυο μονοπατιών που έχουν σημανθεί και εντάσσονται στο ευρύτερο δίκτυο μονοπατιών της Σερίφου. Να λάβουμε υπόψη ότι στο παρελθόν έχουν γίνει εθελοντικές προσπάθειες καθαρισμού και ανάδειξης των μονοπατιών αλλά και έχουν χρηματοδοτηθεί δράσεις προστασίας, καθαρισμού και σήμανσή τους.
Αν δεν υπάρξει άμεσα αποκατάσταση, η καταστροφή ενός επίσημα σημασμένου και ενταγμένου στο ευρύτερο δίκτυο μονοπατιού θα προκαλέσει ευρύτερες επιπτώσεις τόσο ως προς την διαφήμιση των μονοπατιών και γενικότερα της Σερίφου όσο και ως προς μελλοντικές χρηματοδοτήσεις (πχ μέσω ενός προγράμματος της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου που θα διέθετε χρήματα για σήμανση και καθαρισμό) αλλά πολύ περισσότερο μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για ανάδειξη ενός εναλλακτικού μοντέλου τουρισμού, καλλίτερης συνεργασίας με φορείς περιπατητικού τουρισμού ή θεραπευτικής πεζοπορίας κα
Επομένως, δεν μπορεί να επικρατήσει μια λογική του τύπου «ότι έγινε, έγινε» αλλά αντιθέτως πρέπει:
- να γίνει γνωστό ποιοι ευθύνονται άμεσα και έμμεσα στην καταστροφή αλλά και
- ΑΜΕΣΑ να αναληφθεί από όλη την σερφιώτικη κοινωνία, τον Δήμο, τους φορείς αλλά και τους υπεύθυνους της καταστροφής μια προσπάθεια αποκατάστασης, με επιστημονικό τρόπο, ώστε να περιοριστεί η ζημιά που έγινε αλλά και να αποτραπούν άλλες πιο δυσάρεστες συνέπειες.
Και αυτά πρέπει να γίνουν πολύ γρήγορα πριν ξεκινήσει διαδικασία, μεταξύ άλλων, απόδοσης ποινικών ευθυνών για παράβαση καθήκοντος, ηθική αυτουργία, καταστροφή δημόσιας περιουσίας κα.
Πριν να είναι αργά, πρέπει όλοι να δώσουν δείγματα ότι έγινε κατανοητή η ζημιά και αναλαμβάνουμε όλοι μαζί την προσπάθεια να την αποκαταστήσουμε γρήγορα. Αυτό θα βοηθήσει και σε μια νέα αυτογνωσία αλλά και σε αποτροπή παρόμοιων καταστροφών στο μέλλον.
Να χαράξουμε μια ολοκληρωμένη στρατηγική για τα μονοπάτια
Δεν έχουμε υποχρέωση να αποκαταστήσουμε μόνο τη ζημιά αλλά και να διαμορφώσουμε μια νέα στρατηγική για τα μονοπάτια. Να διαμορφώσουμε μια πιο συνεργατική αντίληψη στον σχεδιασμό της πολιτικής για τα μονοπάτια στη Σέριφο, στο πλαίσιο της γενικότερης στρατηγικής για το δίκτυο των μονοπατιών στις Κυκλάδες και στα νησιά γενικότερα. Πρέπει να λάβουμε υπόψη και την ευρωπαϊκή στρατηγική αλλά και τις τοπικές ιδιαιτερότητες, αφού σήμερα μιλάμε για διαδρομές μονοπατιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, και από την άλλη θέλουμε στο πλαίσιο μιας τέτοιας στρατηγικής να εξειδικεύσουμε σε τοπικό επίπεδο.
Το δίκτυο μονοπατιών της Σερίφου πρέπει να εντάσσεται σε μια ευρύτερη στρατηγική δικτύων μονοπατιών στις Κυκλάδες και στο Αιγαίο – άρα πρέπει να συνεργαστούν δημιουργικά ΟΤΑ, περιφέρεια Ν. Αιγαίου, κοινωνικοί-επαγγελματικοί και περιβαλλοντικοί φορείς – για να διαμορφώσουμε αυτά τα δίκτυα μονοπατιών αλλά και δίκτυα οικολογικών περιοχών, πολιτιστικών δράσεων, οικο-τουρισμού κα.
Είναι ευκαιρία να έχουμε μια ολοκληρωμένη παρέμβαση που θα βοηθήσει να υπάρχει χρηματοδότηση αυτών των δικτύων την επόμενη προγραμματική περίοδο από το ΠΕΠ Ν. Αιγαίου. Αλλά βέβαια αυτό προϋποθέτει ότι σεβόμαστε αυτόν τον πλούτο, και ότι οι χρηματοδοτήσεις είναι απλώς εργαλείο για την προστασία του, δεν είναι άλλη μια υπόθεση σπατάλης χρημάτων, όπως τόσες φορές έγινε στο παρελθόν.
Μήπως πρέπει να πάει το κλιμάκιο όπως στη Μύκονο?Να πάει κάθε κατεργάρης στο πάγκο του, από αφθαιρεσιες και καταπατήσεις?
ΑπάντησηΔιαγραφή