19 Ιουν 2023

Η Cycladic Identity στηρίζει και αναδεικνύει τον πολιτισμό των Κυκλάδων


Mία πολύ σημαντική πρωτοβουλία του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, η Cycladic Identity, στηρίζει πολλές δράσεις για τον πολιτισμό και τις παραδόσεις στις Κυκλάδες και το τελευταίο διάστημα, στο προσκήνιο πέρασαν οι προσπάθειες για την προστασία και την ανάδειξη των αρχαίων λατομείων της Πάρου αλλά και την υλοποίηση του προγράμματος για την «Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά – Καταγραφή Παραδόσεων» της Αμοργού.

Η στήριξη των αρχαίων λατομείων της Πάρου

Η ΑΜΚΕ «Πάρκο Αρχαίων Λατομείων Μαρμάρου Πάρου» έχει ξεκινήσει μία συστηματική προσπάθεια για την προστασία των αρχαίων λατομείων στο Μαράθι και τη δημιουργία αρχαιολογικού και πολιτιστικού πάρκου. Ένα καίριο θέμα είναι η αντιμετώπιση των προβλημάτων ευστάθειας στη βραχόμαζα των υπογείων στοών, κυρίως του λατομείου Νυμφών, και η σταδιακή αποκατάσταση της επισκεψιμότητας του μνημείου. Ένα σημαντικό βήμα σ’ αυτή την κατεύθυνση ξεκίνησε με το πρόγραμμα «Αρχαία λατομεία Πάρου – ευστάθεια και επισκεψιμότητα υπόγειων στοών» της ΑΜΚΕ που υλοποιείται με χρηματοδότηση της νέας πρωτοβουλίας του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης.

Τέλος Μαΐου, η ομάδα του Cycladic Identity με επικεφαλής την Πρόεδρο του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, Σάντρα Μαρινοπούλου και την project manager της πρωτοβουλίας, Γιούκη Κροντηρά επισκέφθηκαν τα αρχαία λατομεία στο Μαράθι. Οι εκπρόσωποι του Cycladic Identity συζήτησαν την πρόοδο του έργου με μέλη του ΔΣ της ΑΜΚΕ και τον Δρα Γεωτεχνικό Μηχανικό, Δημήτρη Εγγλέζο, που είναι επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας έργου υπό την γενική εποπτεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων. Το συγκεκριμένο έργο αποτελεί το επόμενο βήμα μετά την εργασία ψηφιακής αποτύπωσης και γεωλογικής χαρτογράφησης που ολοκληρώθηκε πρόσφατα από τον τομέα Γεωτεχνικής Μηχανικής του ΕΜΠ με χρηματοδότηση από το Υπουργείο Πολιτισμού και που έχει παρουσιαστεί από τον καθηγητή Βασίλη Μαρίνο σε εκδήλωση της ΑΜΚΕ στην Παροικιά.

Το Σχέδιο Προστασίας και Ανάδειξης των Αρχαίων Λατομείων Πάρου

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, ο Δήμος Πάρου και το Επαρχείο Πάρου, σε συνεργασία με την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία (ΑΜΚΕ) “Πάρκο Αρχαίων Λατομείων Πάρου“, που ιδρύθηκε για το σκοπό αυτό και υποστηρίζεται από πολιτιστικούς και επαγγελματικούς φορείς του νησιού, συνεργάζονται σε ένα πρόγραμμα μακράς πνοής με στόχο την ανάδειξη του χώρου, όπου στην αρχαιότητα αναπτύχθηκαν τα λατομεία του φημισμένου παριανού μαρμάρου. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων συντονίζει και προωθεί τις μελέτες και τις εργασίες για την τεκμηρίωση και στατική επάρκεια των υπόγειων λατομείων, ώστε σταδιακά να γίνουν επισκέψιμα, παρέχοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες να βιώνουν την ιδιαίτερη εμπειρία της εισόδου στις αρχαίες στοές, από τις οποίες γινόταν η εξόρυξη και στη συνέχεια η ανέλκυση των όγκων του περίφημου παριακού μαρμάρου.

Παράλληλα ο Δήμος Πάρου και η ΑΜΚΕ συνεργάζονται για τη δημιουργία του Πάρκου Αρχαίων Λατομείων Μαρμάρου Πάρου, ενός χώρου με ευρύ φάσμα δράσεων, από τη δημιουργία Κέντρου Επισκεπτών για την ανάδειξη της διαχρονικής ιστορίας του χώρου, των μεθόδων λατόμησης και επεξεργασίας του μαρμάρου στην αρχαιότητα και την παρουσίαση αντιγράφων των αριστουργημάτων της γλυπτικής από παριανό μάρμαρο, μέχρι τη δημιουργία διαδρομών πολιτισμού και τη διοργάνωση καλλιτεχνικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων. Η επανάχρηση/αξιοποίηση ορισμένων από τα βιομηχανικά κτήρια του 19ου αιώνα για την φιλοξενία δράσεων πολιτισμού αποτελεί έναν από τους κύριους στόχους του Πάρκου.

Ανάδειξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Αμοργού

Ο Δήμος Αμοργού, με μεγάλη ικανοποίηση και χαρά, ανακοίνωσε πρόσφατα, μια ξεχωριστή συνεργασία με το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. Συγκεκριμένα, η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Αμοργού (ΔΗ.Κ.Ε.Α) σχεδίασε το πρόγραμμα «Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά Αμοργός – Καταγραφή Παραδόσεων» και αυτό επιλέχθηκε και θα υλοποιηθεί με τη χρηματοδότηση της νέας πρωτοβουλίας του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, «Cycladic Identity».

Η «Καταγραφή Παραδόσεων Αμοργού» με οπτικοακουστικά μέσα έχει ήδη ξεκινήσει στην Αμοργό από τη στιγμή που ο Δήμος Αμοργού μέσω της ΔΗ.ΚΕ.Α υποστήριξε την πρωτοβουλία του πολιτικού μηχανικού Νικόλαου Νομικού και με την πολύτιμη βοήθεια του Προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου «Αρχαία Αρκεσίνη», Νικόλαου Νομικού. Το εξαιρετικό αποτέλεσμα είναι ένα πολύωρο οπτικοακουστικό υλικό με τις παραδόσεις τις  αξίες και τις  συνήθειες των κατοίκων της Κάτω Μεριάς, των προηγούμενων δεκαετιών. Μέσα από την χρηματοδότηση του «Cycladic Identity» θα καταγραφούν με σύγχρονα μέσα, οι μαρτυρίες γυναικών και ανδρών σε κάθε χωριό του νησιού, διασώζοντας τον ανεκτίμητο πλούτο ιστορίας και παραδόσεων όλης της Αμοργού. Με συντονιστή και φορέα υλοποίησης τη ΔΗ.ΚΕ.Α και μέσα από την αλληλεπίδραση και τη συνεργασία τοπικών φορέων και συλλόγων.

Λ. Καραΐσκος: “Η ένταξη στη χρηματοδότηση του Cycladic Identity δίνει ουσιαστική υποστήριξη”

Ο δήμαρχος Αμοργού, Λευτέρης Καραΐσκος, φάνηκε πολύ ικανοποιημένος από αυτή τη συνεργασία, δηλώνοντας, “Κάθε τοπική κοινωνία οφείλει να καταγράψει και να προστατέψει την άυλη πολιτιστική κληρονομιά της. Μέσα από το πρόγραμμα, οι διηγήσεις των παππούδων και των γιαγιάδων μας γίνονται προφορική ιστορία. Η γνώση και οι εμπειρίες τους είναι η κληρονομιά μας αφού η βιωματική μετάδοση των παραδόσεων αυτών αποτελεί μέχρι σήμερα τον βασικό τρόπο μεταβίβασης της γνώσης από γενιά σε γενιά. Η ένταξη στη χρηματοδότηση του Cycladic Identity δίνει ουσιαστική υποστήριξη και δυναμική στην υλοποίηση της δεύτερης φάσης του σχεδίου που πραγματοποιήσαμε στην Κάτω Μεριά. Συγχαρητήρια στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης για την πρωτοβουλία. Ευχαριστώ θερμά όλους τους νέους και τις νέες του νησιού μας και τους Συλλόγους που προσφέρθηκαν εθελοντικά να συνδράμουν στην υλοποίηση του προγράμματος. Η Αμοργός συνεχίζει το δρόμο που της αξίζει.”

Ποια είναι η πρωτοβουλία Cycladic Identity

Η πρωτοβουλία Cycladic Identity εκπληρώνει το όραμα του Μουσείου να διευρύνει την αποστολή του στις Κυκλάδες, αναγνωρίζοντας και αγκαλιάζοντας τη δυνατότητά του να συμβάλει θετικά στη ζωή τους και στη διατήρηση της ταυτότητάς τους. Λειτουργώντας ως πλατφόρμα προσέλκυσης και κατανομής πόρων, το Cycladic Identity επιθυμεί να υποστηρίξει την προστασία της πλούσιας κληρονομιάς των Κυκλάδων και να ενισχύσει τις τοπικές κοινωνίες, με απώτερο σκοπό τη Διατήρηση, Αποκατάσταση και Ανάδειξη της μοναδικής Κυκλαδικής Ταυτότητας. 

Ο πολιτισμός που συναντά κανείς στους αρχαιολογικούς χώρους και τις ιστορικές δομές, η μοναδική βιοποικιλότητα που χαρακτηρίζει την τοπική χλωρίδα και πανίδα, και η ξεχωριστή άυλη πολιτιστική κληρονομιά που εκδηλώνεται στην καθημερινότητα, αποτελούν αξίες τις οποίες προτεραιοποιεί η πρωτοβουλία Cycladic Identity. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία, είναι σε ανοιχτό διάλογο με τις τοπικές αρχές και τους φορείς που δραστηριοποιούνται στα νησιά. Επιθυμία μας είναι να συμβάλουμε στη διατήρηση μιας συνέχειας σε προγράμματα και δράσεις που έχουν ήδη θετικό αντίκτυπο στις τοπικές κοινωνίες, και να υποστηρίξουμε καινοτόμα προγράμματα που ανταποκρίνονται σε υφιστάμενες ανάγκε

Πηγή : https://www.koinignomi.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...