28 Ιουν 2023

Περιφέρεια Ν. Αιγαίου: Πιστοποιεί την κάπαρη σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα


Μετά τα τοπικά προϊόντα των νησιών μας που πιστοποιήθηκαν από την περιφέρεια νοτίου Αιγαίου και τα δεκάδες άλλα για τα οποία η διαδικασία πιστοποίησης βρίσκεται σε εξέλιξη, ένα ακόμα προϊόν παίρνει το δρόμο της ανάδειξης.

Πρόκειται για την κάπαρη, το άγριο φυτό που είναι συνδεδεμένο τόσο με την ιστορία των νησιών μας όσο και με την κουζίνα τους, για το οποίο έχει ήδη δεσμευτεί από την περιφέρεια ποσό 12.400 ευρώ ώστε να πιστοποιηθεί είτε ως προϊόν ονομασίας προέλευσης, ή προϊόν γεωγραφικής ένδειξης με τον τίτλο «Κάπαρη Αιγαίου».

Οι σχετικές διαδικασίες θα ξεκινήσουν το προσεχές διάστημα αφού γίνει η ανάθεση του έργου σε ειδικούς που θα αναλάβουν να συγκεντρώσουν τα στοιχεία εκείνα που χρειάζονται για την πιστοποίησή του.

Η κάπαρη φυτρώνει σε όλη την έκταση τόσο της Ρόδου όσο και των άλλων νησιών της Δωδεκανήσου αλλά και των Κυκλάδων και τη συναντάμε ακόμα και στα πιο άνυδρα αλλά και πετρώδη εδάφη. Μάλιστα δεν είναι λίγες οι φορές που φυτά κάπαρης φυτρώνουν ανάμεσα στις πέτρες των τειχών της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου καθώς και του παλατιού του Μεγάλου Μάγιστρου.

Αποτελεί πλέον χαρακτηριστικό γνώρισμα των νησιών μας καθώς η νησιωτική μας περιοχή, με την καλοκαιρινή της ηλιοφάνεια και με την ποιότητα του εδάφους της, αποτελεί ένα ιδανικό τόπο για την αυτοφυή ανάπτυξη αυτού θάμνου. Ευδοκιμεί στα πετρώδη, παραθαλάσσια και ακαλλιέργητα μέρη που συγκρατούν υγρασία και έντονη ηλιοφάνεια, γι’ αυτό και μπορεί να φυτρώσει ακόμα και στα πιο απίθανα μέρη. Στην περιοχή μας αρχίζουμε να μαζεύουμε τα φύλλα της την άνοιξη και μέχρι τον Ιούνιο καθώς το χειμώνα ο θάμνος ξεραίνεται, και τα διατηρούμε συνήθως σε άλμη ή ακόμα και σε ξύδι αφού τα ρίξουμε στο ζεστό νερό για να φύγει η πικράδα τους.

Μπορούν όμως να χρησιμοποιηθούν τόσο τα μπουμπούκια, όσο και ο καρπός της και να δώσουν μία ιδιαίτερη νότα στις σαλάτες ειδικά τις χωριάτικες, ενώ στις Κυκλάδες τα φύλλα της γίνονται λιαστά ή μαγειρεύονται όπως τα χόρτα και χρησιμοποιούνται ως γαρνιτούρα στις σαλάτες, ενώ η μαγειρευτή κάπαρη συνοδεύει πολλά παραδοσιακά πιάτα των νησιών.

Οι ευεργετικές της ιδιότητες

Σύμφωνα με τους ειδικούς υπάρχουν δεκάδες είδη κάπαρης. Τα περισσότερα από αυτά έχουν αγκάθια και ορισμένα από τα είδη είναι έρποντα ή αναρριχητικά. Ο φλοιός της ρίζας χρησιμοποιείται στη θεραπεία διάφορων παθήσεων όπως αρθρίτιδες, ρευματισμοί, πονόδοντοι και σε παθήσεις του δέρματος. Στην αρχαιότητα πίστευαν ότι το φυτό έχει θεραπευτικές αλλά και μαγικές ιδιότητες.

Στη φαρμακευτική χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις αδυναμίας, ως διεγερτικό της κυκλοφορίας και των αναπνευστικών λειτουργιών. Σταματά τη διάρροια και τους σπασμούς στο στομάχι και το έντερο. Επίσης , χρησιμοποιείται στα τσιμπήματα από σφήκες και στα δαγκώματα φιδιών. Ανακουφίζει από πόνους στο στομάχι και φουσκώματα, και βοηθά στη διατήρηση του διαβήτη υπό έλεγχο. Είναι επίσης γνωστή για την πρόληψη της συμφόρησης στο στήθος και βοηθά στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.

Μπορεί όμως και να χρησιμοποιηθεί άμεσα στο δέρμα για να το κρατήσει ενυδατωμένο.
Επίσης χρησιμοποιείται στη θεραπεία διαταραχών, όπως ερυθρότητα του δέρματος, τον ερεθισμό του και τα σπυράκια. Επιπλέον βοηθά και επιβραδύνει τη διαδικασία γήρανσης, χάρη στις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες. Η κάπαρη χρησιμοποιείται ευρέως και σε προϊόντα περιποίησης μαλλιών, δεδομένου ότι είναι πλούσια σε βιταμίνες και σίδηρο. Ο σίδηρος βοηθά στην πρόληψη της τριχόπτωσης.

Τέλος ερευνητικές μελέτες αναφέρουν ότι έχει αντιβακτηριδιακές, αναλγητικές, αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και πιθανόν, να συμβάλλει στην πρόληψη ορισμένων μορφών καρκίνου.

Πηγή : rodiaki.gr

to synoro blog


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...