16 Σεπ 2024

Συναντίληψη & Προτεραιότητες


Τι να πουμε τώρα οταν η πολιτική για την υγεία δεν σου δίνει την δυνατότητα να εξυπηρετήσεις τους ανθρωπους που κρατανε το νησί όρθιο δεν θέλουμε να πιστευουμε οτι οι κοινωνικές ομάδες που ζητούν μια βοήθεια απο τον Δήμο δεν εχουν γνώση των περιορισμών και των προτεραιοτήτων της Δημοτικής αρχής ουτε ειναι καιρός να αρχίσουμε να διαφωνούμε για τα αυτονόητα .

Για μας οι γιατροί του ιατρείου μας ειναι πρώτη προτεραιότητα αυτο που θέλουμε να τονίσουμε ειναι οτι δεν υπαρχει συναντίληψη στο Δημοτικό συμβούλιο το θέμα της Στεγης αν και εχει επιδοματικό χαρακτήρα προυποθέτει και μια κατανόηση εκ μέρους των παρατάξεων ότι ολοι μετρουν κουκιά και ολα ειναι πανάκριβα στο νησί  

Ομως καποιοι προσφέρουν και δεν αμοίβονται σωστά αυτο δεν ξεχνιέται με ενα ευχαριστώ 
Παραθέτουμε την συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο για το θέμα
Στη συνεδρίαση παρευρέθηκε ο Δήμαρχος , κ. Ρεβίνθης Κωνσταντίνος. Τα πρακτικά τηρήθηκαν από την υπάλληλο του Δήμου Σερίφου, Στερκούδη Ειρήνη. ΘΕΜΑ 7 ο : Λήψη απόφασης για την παροχή κινήτρων στους δημοσίους υπαλλήλους και τον καθορισμό του ύψους του χρηματικού κινήτρου. Αριθμός Απόφασης: 40/2024 

Η πρόεδρος του ΔΣ, Ρώτα Αικατερίνη , έδωσε το λόγο στον Αντιδήμαρχο, κ. Λιβάνιο Στυλιανό, ο οποίος εισηγούμενος το ανωτέρω θέμα είπε μεταξύ άλλων τα εξής: 

ΛΙΒΑΝΙΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ:
Στα πλαίσια της παροχής κινήτρων στους δημοσίους υπαλλήλους, που υπηρετούν σε παραμεθόριες περιοχές, καθώς και σε μικρά και απομακρυσμένα νησιά, σύμφωνα με το άρθρο32 του νόμου 4483/17, όπως τροποποιήθηκε απ’ το άρθρο 349 του νόμου 4512/2018, καθώς επίσης και του ΦΕΚ υπ’ αριθμόν 163-06/10/2023 (Ν.5056/2023) και ειδικότερα των άρθρων 34 και 54, προτείνουμε να συνεχίσουν να δίνονται κίνητρα στους δικαιούχους, ώστε να προτιμούν το νησί μας ως κάτωθι:

 • Επίδομα μόνιμου Γενικού Ιατρού: 650 ευρώ μηνιαίως, ήτοι αν ολοκληρωθούν οι 12 μήνες, συνολικό ποσό 7.800 ευρώ. 
• Επίδομα Ιατρού υπαίθρου & Παιδιάτρου: 450 ευρώ μηνιαίως, ήτοι αν ολοκληρωθούν οι 12 μήνες, συνολικό ποσό 5.400 ευρώ. 
• Επίδομα Νοσηλευτικού, επικουρικού προσωπικού & υπαλλήλων Δήμου Σερίφου: 200 ευρώ μηνιαίως, ήτοι αν ολοκληρωθούν οι 12 μήνες, συνολικό ποσό 2.400 ευρώ. Οι δυνητικοί δικαιούχοι θα πρέπει να καταθέσουν στο Δήμο όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά και αφού εξεταστούν, όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις, θα μπορούν να πάρουν το ανάλογο μηνιαίο επίδομα. Δε θα είναι δικαιούχος χορήγησης κινήτρου όποιος από τους ανωτέρω λαμβάνει ταυτόχρονα κίνητρο από άλλο φορέα (π.χ. Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου)

Το λόγο ζήτησε ο δημοτικός σύμβουλος κύριος Γκιολές Δημήτριος ο οποίος έκανε τη δική του πρόταση. Ο γενικός ιατρός και ο παιδίατρος 1.000€ το μήνα, ο γιατρός υπαίθρου 900€ το μήνα και το Νοσηλευτικό, το επικουρικό προσωπικό και οι υπάλληλοι του Δήμου Σερίφου 400€ το μήνα. 

Στη συνέχεια, ο κύριος Μουστάκας Ν. έκανε γνωστή την πρόθεση του να δηλώσει «παρόν» στην πρόταση του Αντιδημάρχου, καθώς δεν έχουν προβλεφθεί οι όλοι υπάλληλοι των φορέων του δημοσίου που θα λάβουν το κίνητρο.

Ακολούθησε η διαφωνία και άλλων συμβούλων σχετικά με τις κατηγορίες των υπαλλήλων που θα πρέπει να λάβουν το κίνητρο.

 Ο κύριος Σαραφίδης Κ., αναρωτήθηκε :γιατί να παίρνουν κίνητρο οι δημοτικοί υπάλληλοι και όχι οι αστυνομικοί; Η κυρία Μάναλη Β. , πήρε το λόγο από την πρόεδρο και του απάντησε ότι οι δημοτικοί υπάλληλοι πρέπει οπωσδήποτε να λαμβάνουν το κίνητρο, καθώς είναι απαραίτητοι και αναγκαίοι για την εύρυθμη λειτουργία του Δήμου Σερίφου και οι μόνοι που ανήκουν στην δικαιοδοσία του Δήμου. Ακολούθησαν και άλλοι διάλογοί μεταξύ των δημοτικών συμβούλων και διαφωνίες σχετικά με τις κατηγορίες των δημοσιών υπαλλήλων και το ποσό που θα λάβουν. Το δημοτικό συμβούλιο μετά από διαλογική συζήτηση και αφού έλαβε υπ’ όψιν του: 

• Τις διατάξεις του Ν. 3852/2010 (ΦΕΚ Α' 87/7.6.2010) «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης - Πρόγραμμα Καλλικράτης», 

• Τις διατάξεις του άρθρου 185 του Ν. 3463/2006 (ΦΕΚ Α 114/8.6.2006) «Κύρωση του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων»,Τις διατάξεις του Ν. 4555-2018 (ΦΕΚ Α’ 133/19.07.2018) «Μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Εμβάθυνση της Δημοκρατίας Ενίσχυση της Συμμετοχής Βελτίωση της οικονομικής και αναπτυξιακής λειτουργίας των Ο.Τ.Α. [Πρόγραμμα «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ Ι»]»,

 • Το άρθρο 32 παρ. 1 του Ν. 4483/2017, όπως τροποποιήθηκε από το άρθρο 349 του Ν. 4512/2018 και από το άρθρο 88 του Ν. 5003/22,

 • Το άρθρο 34 του Ν.5056/2023 (ΦΕΚ τ Α΄163/06-10-2023) «Αναμόρφωση του συστήματος διακυβέρνησης Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού, κατάργηση νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου δήμων, παρακολούθηση επιδόσεων τοπικής αυτοδιοίκησης οικονομική και διοικητική διαχείριση οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, ευζωία των ζώων συντροφιάς, κατασκευή και αναβάθμιση λειτουργούν των χερσαίων συνοριακών σταθμών και λοιπές διατάξεις του Υπουργείου Εσωτερικών»,

Την εισήγηση του Αντιδημάρχου Σερίφου, Λιβάνιου Στυλιανού και τις τοποθετήσεις των δημοτικών συμβούλων.
ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΟΜΟΦΩΝΑ Την επανεξέταση του θέματος, καθώς δεν ήταν εφικτή η λήψη κάποιας απόφασης, ελλείψει περαιτέρω στοιχείων από την οικονομική υπηρεσία, αφού προσκομισθούν επιπλέον στοιχεία στο σώμα. Αφού συντάχθηκε και διαβάστηκε το παρόν υπογράφεται από τους παρόντες

Η λειψυδρία σαν πρόφαση για την αύξηση της τιμής (και) του νερού


Γιάννης Μυλόπουλος 
Ηπολιτική της ατομικής ευθύνης, η οποία έχει αντικαταστήσει πλήρως σήμερα τη θεμελιώδη υποχρέωση του κράτους να προστατεύει τους πολίτες από τα ακραία φαινόμενα και να θωρακίζει τη χώρα από τις φυσικές καταστροφές, εφαρμόζεται παντού: Από τις δασικές πυρκαγιές, μέχρι τις πλημμύρες και τη λειψυδρία. Στην υπόθεση των δασικών πυρκαγιών, όπου η Ελλάδα είναι με απόσταση κάθε χρόνο η πρώτη χώρα στη γειτονιά της Μεσογείου ως προς τις καμένες εκτάσεις, η συνταγή της κυβέρνησης είναι ο αναγκαστικός έγκαιρος καθαρισμός από την εύφλεκτη ύλη μόνο των ιδιωτικών οικοπέδων.

 Χωρίς, αντίστοιχα, το δημόσιο να εκπληρώνει τη δική του βασική υποχρέωση να καθαρίζει κι εκείνο την πολλαπλάσιας από την ιδιωτική έκτασης δημόσια γη, δάση και χορτολιβαδικές εκτάσεις. Κι ακόμη, να μην ανοίγει δασικούς δρόμους και να μην κατασκευάζει αντιπυρικές ζώνες, όπως οφείλει. Στις καταστροφικές πλημμύρες από την άλλη, η κυβερνητική συνταγή δεν είναι η έγκαιρη αντιπλημμυρική θωράκιση, με προσαρμογή των παραμέτρων του αντιπλημμυρικού σχεδιασμού στα νέα δυσμενή υδρολογικά δεδομένα, αλλά αντίθετα, η ιδιωτικοποίηση του νερού και η… ιδιωτική ασφάλιση της περιουσίας των πολιτών.

 Και τώρα στη μεγάλη απειλή της λειψυδρίας, η κυβερνητική πρόταση για την αντιμετώπισή της, αλλά και η πρακτική που ακολουθούν ήδη Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης σε τουριστικές περιοχές που πλήττονται, όπως στον δήμο Προποντίδας στη Χαλκιδική, είναι η αύξηση της τιμής του νερού της ύδρευσης. Ένα μέτρο, όμως, που δεν έχει καμία σχέση με τις αιτίες της λειψυδρίας. Οι οποίες, από πουθενά δεν προκύπτει ότι σχετίζονται με σπατάλη ειδικά στην ύδρευση, ως αποτέλεσμα, μάλιστα, της χαμηλής τιμής του νερού.

 Η ύδρευση, άλλωστε, συμμετέχει στην ετήσια κατανάλωση του νερού στην Ελλάδα σήμερα κατά ένα μονοψήφιο ποσοστό, της τάξης μόλις του 7-8%. Και συνεπώς τα περιθώρια εξοικονόμησης νερού σε αυτόν τον τομέα είναι ιδιαίτερα μικρά. Με τον κατ’ εξοχήν μεγάλο καταναλωτή να είναι η αγροτική ανάπτυξη, με τις μεγάλες απώλειες λόγω διαρροών των εκτεταμένων αρδευτικών δικτύων, αλλά και λόγω απωλειών στα πεπαλαιωμένα συστήματα άρδευσης, όπου καταναλώνεται το 85% του νερού στη χώρα ετησίως. Με το μισό περίπου από αυτό να είναι απώλειες. Και επιπλέον, η αύξηση της τιμής του πόσιμου νερού είναι γνωστό ότι αποτελεί ένα αναποτελεσματικό και γι’ αυτό τελευταίο μέτρο ανάγκης, λόγω της ιδιαίτερα χαμηλής ελαστικότητας της ζήτησης στην ύδρευση. 

 Που σημαίνει ότι αν αυξηθεί η τιμή της μπίρας, των αναψυκτικών ή των οινοπνευματωδών ποτών, οι καταναλωτές μπορούν να ζήσουν και χωρίς αυτά. Αν όμως αυξηθεί η τιμή του πόσιμου νερού, ελάχιστη εξοικονόμηση θα γίνει. Μια και οι καταναλωτές δεν μπορούν να ζήσουν χωρίς αυτό… Οι πραγματικές αιτίες της λειψυδρίας βρίσκονται στη μη διευθέτηση του ισοζυγίου προσφοράς και ζήτησης του νερού σε όλες τις χρήσεις. Που σημαίνει ότι για τη λειψυδρία δεν ευθύνεται μονομερώς ούτε μόνο η ξηρασία, ούτε όμως και μόνο η σπατάλη νερού, ειδικά στον τομέα της ύδρευσης. 

 Η λειψυδρία αντανακλά την αδυναμία, την ανικανότητα ή και την άρνηση να εφαρμοστούν μέτρα, να αναληφθούν πολιτικές πρωτοβουλίες και να κατασκευαστούν έργα για την προσαρμογή στις νέες δυσμενείς κλιματικές συνθήκες, κατά τρόπο που να εξασφαλίζει την επάρκεια του νερού. Η λειψυδρία, επομένως, είναι το αποτέλεσμα της απουσίας έργων, μέτρων και πολιτικών για την προσαρμογή στις νέες, ακραίες, αλλά και απολύτως προβλέψιμες, πλέον, κλιματικές συνθήκες. Με δεδομένη, δηλαδή, την ανομβρία υπάρχουν μια σειρά από μέτρα, έργα και πολιτικές που πρέπει να εφαρμοστούν τόσο για την ενίσχυση της προσφοράς του νερού και την αποτελεσματική αποθήκευσή του σε φυσικές δεξαμενές και τεχνητούς ταμιευτήρες, όσο όμως και για την εξοικονόμησή του, ξεκινώντας από τις πολύ υδροβόρες οικονομικές δραστηριότητες, όπως οι αγροτικές. 

 Όσον αφορά στις πολιτικές ενίσχυσης της προσφοράς σε νερό, πρώτη προτεραιότητα είναι η φροντίδα για τον εμπλουτισμό των υπόγειων φυσικών δεξαμενών του νερού, των υπόγειων υδροφορέων. Ένας στόχος που για να επιτευχθεί, πρέπει να περιοριστούν δραστικά, με έγκαιρες πολιτικές πρόληψης οι δασικές πυρκαγιές, να μειωθούν με κάθε τρόπο οι καμένες δασικές εκτάσεις και να ακολουθηθεί μια πολιτική άμεσης αναδάσωσης των καμένων περιοχών.

 Μια αλήθεια που δεν ακούγεται συχνά είναι ότι στην ύπαρξη των δασών και της βλάστησης οφείλεται ο εμπλουτισμός των φυσικών δεξαμενών του νερού, των υπόγειων υδροφορέων. Όταν μειώνονται τα δάση, μειώνεται και η ικανότητα του εδάφους να διηθήσει το έστω και λιγότερο σήμερα νερό της βροχής και του χιονιού, προκειμένου να εμπλουτιστούν οι υδροφορείς. Η απώλεια δασικών εκτάσεων κάθε χρόνο, λόγω πυρκαγιών, αλλά και λόγω ιδιωτικοποίησης της δημόσιας γης για να εγκατασταθούν είτε ξενοδοχεία είτε και πράσινες μορφές παραγωγής ενέργειας, αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα δηλαδή, δεν είναι καθόλου άσχετη με την υπόθεση της λειψυδρίας που πλήττει την Ελλάδα περισσότερο από τις γειτονικές της χώρες, που έχουν τις ίδιες συνθήκες ως προς την ξηρασία και την ανομβρία. 

 Οι πολιτικές της έγκαιρης αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών και του περιορισμού των καμένων εκτάσεων, όπως και εκείνες της υποχρεωτικής αναδάσωσης του συνόλου των καμένων πράσινων εκτάσεων, είναι οι πιο δραστικές για τον εμπλουτισμό των φυσικών δεξαμενών του νερού. Όσον αφορά στο άλλο σκέλος ισοζυγίου, σε αυτό της διαχείρισης της ζήτησης του νερού, η κύρια αιτία για τη λειψυδρία είναι η υπέρβαση της φέρουσας ικανότητας των υδατικών συστημάτων στις υδρολογικές λεκάνες. 

Που σημαίνει ευθέως αλλαγή αναπτυξιακού μοντέλου. Δεν την αντέχει η Ελλάδα την αγροτική ανάπτυξη των υδροβόρων καλλιεργειών που μας ήρθαν από πλούσιες σε υδατικά αποθέματα περιοχές του κόσμου, όπως το βαμβάκι, το ρίζι και το καλαμπόκι, για παράδειγμα. Όπως, επίσης, δεν την αντέχει η άνυδρη Ελλάδα τη μονοκαλλιέργεια του υπερτουρισμού τα καλοκαίρια στις παραλίες και τα νησιά. 

 Διότι δεν είναι βιώσιμη η ανάπτυξη που στηρίζεται αποκλειστικά σε βραχυχρόνιους κερδοσκοπικούς σχεδιασμούς και όχι στη φέρουσα ικανότητα της φύσης, στα διαθέσιμα, δηλαδή, υδατικά αποθέματα. Αλλά και σε καθαρά τεχνολογικό επίπεδο υπάρχουν μια σειρά από μέτρα και έργα που μπορούν να βελτιώσουν τη μεγάλη απειλή της λειψυδρίας. Ειδικά στον τομέα της αγροτικής ανάπτυξης, του μεγάλου καταναλωτή νερού στη χώρα. 

 Ο εκσυγχρονισμός των αρδευτικών δικτύων, με τη δραστική μείωση των απωλειών νερού που φτάνουν το 40 – 50% και η εφαρμογή σύγχρονων μεθόδων μικροάρδευσης, τοπικής άρδευσης και άρδευσης με σταγόνες θα δώσει μια μεγάλη ανάσα στην υπόθεση της εξοικονόμησης νερού. Μια επένδυση που μπορεί αρχικά να φαίνεται δαπανηρή, αν υπολογιστεί όμως το όφελος σε διαθέσιμο νερό που θα προκύψει, θα αποδειχθεί τελικά άκρως συμφέρουσα. Τέλος, τεράστιο πεδίο υπάρχει και στο αυτονόητο επίπεδο του εκσυγχρονισμού των συστημάτων εκταμίευσης, συλλογής και αποθήκευσης νερού για άρδευση και για ύδρευση. 

 Όπως γίνεται κατανοητό, η αντιμετώπιση της λειψυδρίας ξεκινά από τις πολιτικές πρόληψης των φυσικών καταστροφών και προσαρμογής μας στην κλιματική κρίση και φτάνει μέχρι τους αναπτυξιακούς τομείς της πρωτογενούς παραγωγής και του τουρισμού και μέχρι τον εκσυγχρονισμό των δικτύων και τον σχεδιασμό νέων έργων. 

 Γι’ αυτό και χρειάζεται ολοκληρωμένη αντιμετώπιση σε επίπεδο λεκάνης απορροής και όχι εισπρακτικές πολιτικές.Με δεδομένο ότι το νερό της ύδρευσης είναι δημόσιο αγαθό κοινωνικού χαρακτήρα, το μόνο που θα επιτύχει η αύξηση της τιμής του ως το πρώτο και μοναδικό μέσον αντιμετώπισης της λειψυδρίας θα είναι η επιδείνωση της ακρίβειας και η επιβάρυνση πολιτών και επιχειρήσεων με μια ακόμη αύξηση σε δύσκολη εποχή. *Του Γιάννη Α. Μυλόπουλου, Καθηγητή, πρώην Πρύτανη ΑΠΘ, Περιφερειακού Συμβούλου, Επικεφαλής της παράταξης ΑΛΛΑΓΗ στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας 

 Πηγή : https://tvxs.gr/

to synoro blog

Χωροταξικό για τον τουρισμό | Τι ζητούν 11 περιβαλλοντικές οργανώσεις


Με σημερινή τους ανακοίνωση στο πλαίσιο της διαβούλευσης για το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο (ΕΧΠ) για τον Τουρισμό και τη σχετική Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), οι συνυπογράφουσες οργανώσεις επισημαίνουν ότι η πρόταση του ΥΠΕΝ προωθεί ένα πρότυπο χωρικής ανάπτυξης του τουρισμού που ελάχιστα διαφοροποιείται από το υφιστάμενο -και χωρίς σχέδιο- μοντέλο, με αποτέλεσμα όχι απλά να μην αντιμετωπίζονται, αλλά αντιθέτως να μεγεθύνονται τα κρίσιμα περιβαλλοντικά προβλήματα που συνδέονται με την τουριστική ανάπτυξη.

Με αναλυτικά σχόλια που υπέβαλαν προς το ΥΠΕΝ, οι 11 περιβαλλοντικές οργανώσεις και φορείς τονίζουν ότι το ΕΧΠ:

  • Στερείται επαρκούς επιστημονικής βάσης και τεκμηρίωσης ως προς τη μεθοδολογία του και την ανάλυση της υφιστάμενης κατάστασης, αλλά και ως προς τη διατύπωση των στόχων και των βασικών αξόνων παρέμβασής του.
  • Θεωρητικά μόνο υποστηρίζει την οργανωμένη -και περιορίζει τη διάχυτη- δόμηση τουριστικών εγκαταστάσεων - στην πραγματικότητα προωθεί τις τουριστικές επενδύσεις μεγάλης κλίμακας και δεν θέτει σχεδόν κανέναν περιορισμό στο καταστροφικό μοντέλο της εκτός σχεδίου δόμησης.
  • Περιλαμβάνει ελάχιστες, θεωρητικές ή άστοχες πρόνοιες περιβαλλοντικής προστασίας, έχοντας προβεί σε μία γενική και προβληματική εκτίμηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων μέσω της ΣΜΠΕ.
  • Επιτρέπει τη δόμηση εκτεταμένων τουριστικών εγκαταστάσεων σε μικρές νησίδες άνω των 300 στρεμμάτων, και γενικότερα παραγνωρίζει τις επιτακτικές ανάγκες περιβαλλοντικής θωράκισης και διαχείρισης που χαρακτηρίζουν τα νησιά, τις βραχονησίδες, τον παράκτιο χώρο και τις προστατευόμενες περιοχές.
  • Δεν προτείνει κάποια ουσιαστική αντιμετώπιση του φαινομένου του κορεσμού σε επιβαρυμένες νησιωτικές και αστικές περιοχές.
  • Δεν λαμβάνει υπόψη, περιορίζει ή και ανατρέπει τη χωροταξία περιφερειακού επιπέδου, δηλαδή το σχεδιασμό εκείνον που συνθέτει και εξειδικεύει τις χωρικές παρεμβάσεις με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε χωρικής ενότητας.

Επίσης επισημαίνεται ότι η διαδικασία διαβούλευσης είναι περιορισμένη ως προς την ουσία της για δύο λόγους: α) δεν είναι δημόσια προσβάσιμα τα σχόλια που υποβάλλονται από τους ενδιαφερόμενους, γεγονός που απομειώνει τη διαφάνεια της όλης διαδικασίας και δεν επιτρέπει τη δημιουργία ουσιαστικού δημόσιου διαλόγου, και β) δεν είναι διαθέσιμο το υλικό τεκμηρίωσης (τα παραδοτέα της μελέτης που έχουν προηγηθεί του δημοσιοποιημένου κειμένου), κάτι που θα συντελούσε στη διατύπωση πιο ουσιαστικών σχολίων από τους ενδιαφερόμενους, και γενικότερα θα ενίσχυε τον ουσιαστικό χαρακτήρα και την αποτελεσματικότητα της δημόσιας διαβούλευσης.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις και φορείς καλούν το ΥΠΕΝ να αναθεωρήσει ριζικά το προτεινόμενο ΕΧΠ για τον Τουρισμό και να θέσει εκ νέου σε διαβούλευση μία επιστημονικά συνεκτικότερη, πιο στοχευμένη και πιο αποτελεσματική πρόταση, η οποία θα αντιμετωπίζει με συστηματικότητα τα σοβαρά περιβαλλοντικά, κοινωνικά αλλά και οικονομικά προβλήματα της χωρικά ασύδοτης τουριστικής ανάπτυξης. Η αρμόδια αρχή πρέπει επιτέλους να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων, αντιμετωπίζοντας από χωροταξική άποψη τον τουρισμό με τη δέουσα σημασία και αποτελεσματικότητα που αρμόζει όχι μόνο στην ίδια την δραστηριότητα, αλλά και στις περιβαλλοντικές προκλήσεις του καιρού μας. 

 Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις και φορείς είναι:

1. ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ
2. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού
3. Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης
4. Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
5. Εταιρία Προστασίας Πρεσπών
6. Καλλιστώ
7. Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης
8. Σύλλογος Ελλήνων Πολεοδόμων και Χωροτακτών
9. Greenpeace
10. MedINA
11. WWF Ελλάς

Πηγή : https://www.tornosnews.gr/

to synoro blog

Νάξος – Στ. Σέργης: “Ξέρεις τι είναι να βλέπεις την μπουλντόζα να καταστρέφει το καϊκι;”.


Αν πατήσεις στο ίντερνετ θα με βρεις. Βάλε “Χριστίνα – Μαρία, βόλτα και μαγειρική με παραδοσιακό ψαροκάικο στη Νάξο”. Το βρήκες;» Ο Σταμάτης Σέργης – με καταγωγή από τη Νάξο –  είναι περήφανος για το σάιτ που του έφτιαξαν οι κόρες του. «Τέσσερα κορίτσια έχω, καμία δεν θέλει να ασχοληθεί με το καΐκι. Το καταλαβαίνω. Είναι δύσκολη δουλειά, πρέπει να αγαπάς τη μυρωδιά της θάλασσας για να θες να την κάνεις. Εμένα από 10 χρονών παιδάκι αυτή είναι η ζωή μου. Και ο πατέρας μου ψαράς ήταν».

Ο Σταμάτης και η Χριστίνα – Μαρία, το καΐκι του, είναι συνομήλικοι: 60 χρονών. «Του έχω δώσει τα ονόματα από τις μεγάλες μου κόρες. Είναι σχεδόν 15 μέτρα. Κάθε χρόνο το πηγαίνω για συντήρηση. Το έχω πολύ προσεγμένο, σαν καινούργιο». Ο Σταμάτης είναι καπετάνιος από 22 χρονών. Οπως όμως λέει στην «Καθημερινή», τα τελευταία χρόνια είχε κουραστεί.

«Ο μισθός του ανθρώπου που με βοηθούσε ήταν 2.000 ευρώ, τα χρήματα όμως που έβγαζα ήταν ελάχιστα. Οι θάλασσες πλέον δεν έχουν τα ψάρια που είχαν και εγώ μεγάλωσα, δεν είμαι αυτός που ήμουν. Εδώ και λίγους μήνες άλλαξα τη χρήση του καϊκιού. Είχα άδεια για αλιευτικό και το έκανα αλιευτικό – τουριστικό. Δείχνω στους τουρίστες το ψάρεμα με δίχτυα, τους πηγαίνω να κολυμπήσουν και τους μαγειρεύω κακαβιά, το φαγητό του ψαρά. Μένουν κατενθουσιασμένοι. Σοβαρό κέρδος δεν έχω ακόμα, αλλά ήταν και η πρώτη μου χρονιά».


Καΐκια για «κόψιμο»

Ο Σταμάτης εξηγεί πως η άλλη επιλογή που είχε ήταν να έχει σπάσει το καΐκι του, ώστε να πάρει οικονομική αποζημίωση από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Το ποσό που του έδιναν δεν ήταν καθόλου ευκαταφρόνητο αφού έφθανε τις 160.000 ευρώ. «Ουσιαστικά επιδοτούσαν τους ψαράδες προκειμένου να αποσύρουν τα καΐκια τους από την αλιεία καταστρέφοντάς τα. Είχα δώσει και εγώ ένα καΐκι για “κόψιμο”, έτσι το λέμε εμείς στη γλώσσα μας. Ηταν 11 μέτρα και είχα πάρει 80.000 ευρώ. Εκείνο όμως ήταν νεότερο, δεν είχε την ιστορία της Χριστίνας – Μαρίας. Και πάλι το είχα πονέσει. Ξέρεις τι είναι να βλέπεις την μπουλντόζα να το καταστρέφει; Σπαράζει η καρδιά σου. Ασε που αν το κατέστρεφα πού θα περνούσα τη μέρα μου; Εμένα αυτό είναι το δεύτερο σπίτι μου», λέει στην «Κ».

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Συλλόγου Προστασίας Παραδοσιακών Σκαφών, από το 1991 που η Ε.Ε. ξεκίνησε να πριμοδοτεί την καταστροφή των σκαφών, μέχρι το 2020, δόθηκαν για κόψιμο 13.500 ξύλινα παραδοσιακά αλιευτικά σκάφη. Τα ποσά που πήραν οι ιδιοκτήτες τους κυμαίνονται από 80.000 έως 160.000 ευρώ, το πρόγραμμα όμως δέχθηκε έντονες επικρίσεις καθώς η καταστροφή των καϊκιών οδήγησε σε σημαντική απώλεια της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου, Νίκος Καβαλλιέρος, απόστρατος ναύαρχος του λιμενικού, με καταγωγή από τη Νάξο, θυμάται την πρώτη φορά που βρέθηκε στη Σαλαμίνα, την ώρα της καταστροφής ενός καϊκιού. «Η μητέρα του ψαρά που το είχε παραδώσει έκλαιγε γοερά. Μας έλεγε πως με αυτό το καΐκι παντρεύτηκε, με αυτό έφτιαξε το σπίτι και με αυτό μεγάλωσε τα παιδιά της. Ο γιος της κάποια στιγμή την απομάκρυνε, να μη βλέπει άλλο. Πιο φοβερό όμως και από την εικόνα της μπουλντόζας που χτυπούσε το καΐκι ήταν ο κρότος της αντίστασης του ξύλου. Αυτός ο ήχος με σημάδεψε. Η τελευταία καταστροφή έγινε πριν από τέσσερα χρόνια, γνωρίζουμε όμως πως υπάρχουν 70 καΐκια σε αναμονή, σε περίπτωση που λειτουργήσει και πάλι το πρόγραμμα».


Η ευρωπαϊκή οδηγία

Η εφαρμογή της οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης για επιδότηση της καταστροφής των αλιευτικών σκαφών τέθηκε σε εφαρμογή το 1991. Σκοπός του προγράμματος ήταν η μείωση του αλιευτικού στόλου.

Το ποσό επιδότησης κυμαίνεται από 80.000 έως 160.000 ευρώ, ενώ οι ιδιοκτήτες των καϊκιών που αντί να το καταστρέψουν αποφάσιζαν να αλλάξουν την άδεια χρήσης σε αναψυχής ή σε τουριστικό λάμβαναν μόλις το 20% αυτού του ποσού.  

Ο Σύλλογος προσπαθεί να διασώσει όχι μόνο τα αλιευτικά, αλλά όλα τα ξύλινα παραδοσιακά ελληνικά σκάφη, όσο και τον φθίνοντα αριθμό των παραδοσιακών ελληνικών ταρσανάδων – ναυπηγείων που κατασκευάζουν και επισκευάζουν καΐκια. «Για παράδειγμα υπήρχαν τα καΐκια “πέραμα”, που τα χρησιμοποιούσαν όλες οι Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα για τις μεταφορές τους. Είναι ζήτημα αν έχουν μείνει συνολικά 10-15 από αυτά», αναφέρει ο κύριος Καβαλλιέρος. Οσο για τα καρνάγια υπήρχαν 350 και παραδοσιακά έχουν μείνει 30-35. Η πλειονότητα έγιναν θαλάσσια μπαρ με ονομασία… “το Καρνάγιο”».


Από γενιά σε γενιά

Η Λένα Στεφάνου, δρ αρχαιολόγος μουσειολόγος, το 2014 ανέλαβε χρέη μουσειολόγου για τον σχεδιασμό της έκθεσης του Μουσείου Ναυπηγικών και Ναυτικών Τεχνών του Αιγαίου. Πλέον, 10 χρόνια αργότερα, οι εργασίες του σχεδιασμού της έκθεσης έχουν ολοκληρωθεί. «Ευελπιστούμε σε έναν χρόνο το Μουσείο να είναι επισκέψιμο. Πρόκειται για ένα θεματικό τεχνικό μουσείο από την άποψη ότι αναφερόμαστε στις τεχνικές, τα εργαλεία, αλλά και τον τρόπο που οι ναυπηγοί μαστόρευαν με τα χέρια τους. Η ξυλοναυπηγική είναι μια τέχνη προφορικά μεταδιδόμενη, από γενιά σε γενιά. Συνήθως κάποιο νεότερο μέλος της οικογένειας μαθήτευε δίπλα στον “δάσκαλο”. Είχαμε δηλαδή μία άτυπη μάθηση ιδιαιτέρως απαιτητική, καθώς πρόκειται για μια δύσκολη τεχνική, με τη δική της ορολογία».

Οπως αναφέρει η κυρία Στεφάνου, η ξυλοναυπηγική έχει πλέον καταγραφεί στο Εθνικό Ευρετήριο Αϋλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς. «Μπορεί να υπάρχουν υλικά αντικείμενα ως μέσα κατασκευής, η δύσκολη κληρονομιά όμως ήταν η προφορική γνώση που απειλείται με εξαφάνιση». Στις αίθουσες του Μουσείου ο επισκέπτης θα μπορεί να αντιληφθεί την πλούσια ιστορία των ξύλινων σκαφών ήδη από την αρχαιότητα. Εκτίθενται εργαλεία, μοντέλα μερών των πλοίων σε φυσικό μέγεθος, ενώ θα παρέχονται πληροφορίες για τις τεχνικές κατασκευής, καθώς και προφορικές μαρτυρίες καραβομαραγκών.«Ο αριθμός των συνεντεύξεων που περιλαμβάνονται στο Αρχείο Προφορικών Μαρτυριών ξεπερνά τις 200. Οι συνεντεύξεις αναφέρονται σε προσωπικές μαρτυρίες για τη ζωή, την απασχόληση, τις τεχνικές στα ξυλοναυπηγεία, τα συμπληρωματικά επαγγέλματα, τα έθιμα και τις κοινωνικές πρακτικές των ανθρώπων της θάλασσας. Επιπλέον σχεδιάζουμε να υπάρχει ανοιχτό εργαστήριο συντήρησης όπου το κοινό θα μπορεί να βλέπει, αλλά και να συμμετέχει σε μικρές κατασκευές», καταλήγει η κυρία Στεφάνου. Παράλληλα, έχει ανακοινωθεί η ίδρυση Ναυπηγικής Σχολής στη Σάμο, η οποία θα προσφέρει εκπαίδευση στις τεχνικές κατασκευής ξύλινων σκαφών, προκειμένου να προσελκύσει νέους τεχνίτες και επαγγελματίες που επιθυμούν να διατηρήσουν και να αναπτύξουν την τέχνη της ξυλοναυπηγικής.Ο Δημήτρης Σταυρακόπουλος, κάτοικος της Σύρου και λάτρης της ναυτικής παράδοσης, είναι περήφανος ιδιοκτήτης δύο καϊκιών – της Ισαβέλλα Μ., ενός παραδοσιακού σκάφους τεσσάρων μέτρων που κατασκευάστηκε το 1963 στο ναυπηγείο του Φουσκή στη Σύρο, και της Κάλλια Μ., ενός τρεχαντηριού επτά μέτρων του 1983. Και τα δύο σκάφη χρησιμοποιούνταν για αλιεία, όμως ο Δημήτρης τα απέκτησε όχι για να τα εκμεταλλευτεί εμπορικά, αλλά για να διασώσει την τέχνη της ξυλοναυπηγικής.


«Ενα ξύλινο καΐκι δεν είναι απλώς ένα σκάφος – είναι έργο τέχνης, που φέρει την υπογραφή πολλών τεχνιτών: από αυτούς που συντηρούν το ξύλο μέχρι εκείνους που φτιάχνουν τα πανιά και τα μεταλλικά εξαρτήματα. Πλέον, το ένα το έχω για προσωπική χρήση και με το άλλο προσφέρω υπηρεσίες τουρισμού». Ο ίδιος πιστεύει πως κάθε τέτοιο σκάφος αντιπροσωπεύει τη ναυτική κληρονομιά της Ελλάδας και προσφέρει μια ξεχωριστή εμπειρία σε όσους το χρησιμοποιούν, είτε για προσωπική χρήση είτε για αλιευτικό τουρισμό. «Νιώθεις μια περηφάνια μπαίνοντας μέσα σε ένα τέτοιο καΐκι. Οταν μπαίνεις στα πλαστικά τι νιώθεις; Απολύτως τίποτα».



Πηγή : 

to synoro blog

Πολλά συγχαρητήρια σε συμπολίτευση και αντιπολίτευση. Πάλι οι μόνιμοι κάτοικοι βλέπω να την πληρώνουν.


Ο ΧΡΗΣΤΑΡΑΣ
Ο Χρήστος είναι ο μοναδικός παιδίατρος του νησιού μας.
Ο Χρήστος πληρώνετε για 4 εφημερίες το μήνα, ενώ κάνει 30.
Ο Χρήστος δεν αρνήθηκε ποτέ να εξετάσει οποιαδήποτε ώρα της ημέρας.
Ο Χρήστος έχει μοιράσει το προσωπικό του αριθμό σε όλους τους γονείς, για να νοιώθουν ασφάλεια.
Ο Χρήστος γεμίζει καύσιμο το αυτοκίνητο του και πηγαινοέρχεται πολλές φορές τα Σαββατοκύριακα στο ιατρείο.
Ο Χρήστος δεν είναι από το νησί μας.
Ο Χρήστος ήρθε να βοηθήσει το ιατρείο σε μια δύσκολη στιγμή του, έβαλε πλάτη δηλαδή.
Ο Χρήστος κάλυψε κενό 12 χρόνων.
Ο Χρήστος ζώζει τα παιδιά μας.
Μας γλιτώνει από χρονοβόρα και κοστοβόρα ταξίδια στην Αθήνα.
Ο Χρήστος παίρνει ρίσκα.
Πολλές φορές τον είδα να αναλαμβάνει πλήρως την ευθύνη, παρέχοντας βεβαιότητα και σιγουριά στους γονείς.
Ο Χρήστος ξοδεύει προσωπικό χρήμα για αυτοκόλλητα, γλειφιτζούρια κ.α. και τα μοιράζει στα παιδιά.
Ο Χρήστος πάντα χαμογελά.
Ο Χρήστος έχει δίπλα του τη Μαρία και μαζί το πιο ζωντανό παιδιατρικό ιατρείο.
Ο Χρήστος ξενάκι σε ξένο τόπο.
Ο τόπος ξερακιανός και ακριβός.
Δίχως μαγαζιά το χειμώνα, δίχως παιδικό σταθμό, δίχως πλοία, δίχως…
Ο Χρήστος ευτυχώς βρήκε σπίτι.
Ο Χρήστος αγάπησε νομίζω τον τόπο.
Ο Χρήστος έτρεξε να σβήσει όταν έπιασε φωτιά στο νησί.
Ο Χρήστος δεν έπινε κοκτέιλ παραλιακά και δεν έκοβε βόλτες με το αυτοκίνητο θαυμάζοντας το θέαμα της φωτιάς, όπως άλλοι.
Δεν ξέρω τι κρατά τον Χρήστο ακόμα εδώ.
Εύχομαι όλοι οι θεοί -μαζεμένοι- να του δώσουν υπομονή και να παραμείνει.
Οι ντόπιοι αιρετοί (οι περισσότεροι έχουν παιδιά) αποφάσισαν να πετσοκόψουν το επίδομα «προσέλκυσης και παραμονής» και το μοίρασαν σε άλλους δημόσιους υπαλλήλους.
Ο Χρήστος ήρθε γιατί ήθελε, δεν τον τοποθέτησε η «υπηρεσία» όπως άλλους δημόσιους υπαλλήλους.
Χαρακτηριστικά, Σίφνος, Κύθνος, Τήλος, Φολέγανδρος, Αίγινα δεν προσφέρουν επιδόματα στους ένστολους, μονάχα ο ζάμπλουτος Δήμος Μυκόνου δίνει 1200 εφάπαξ ετησίως (και η Σέριφος με διπλάσιο σχεδόν ποσό!!)
Ο Χρήστος γνωρίζει πως σε άλλους τόπους του προσφέρεται τριπλάσιο επίδομα και πολλά προνόμια αλλά μένει.
Ο Χρήστος κατανοεί πως όλοι έχουν ανάγκη για το επίδομα, του υπενθυμίζω πως η υγεία προέχει, ειδικά σε τόπο δυσπρόσιτο.
Γίνε σαν τον Χρήστο.
Ή μάλλον, δεν ξέρω εάν αξίζει να γίνεις…
ΧΡΗΣΤΟ ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ
Φωτό: ο παιδίατρος μας την ωρα της φωτιάς
Πηγή : ΑΘΑΝΑΣΙΟς ΚΟΝΤΑΡΗΣ

to synoro blog

15 Σεπ 2024

«Η εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα καμένα είναι αντισυνταγματική και οδηγεί τα δάση σε αφανισμό»


Δέσπινα Παπαγεωργίου

Bρίσκονται ολοένα και πιο συχνά στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης, συνήθως όμως όχι για να επικροτηθούν ως «πράσινη» πηγή ενέργειας. Η αθρόα αδειοδότηση και λειτουργία αιολικών πάρκων σε πολύτιμα οικοσυστήματα της χώρας μας -ακόμα και σε περιοχές Natura αλλά και σε καμένες δασικές εκτάσεις- συναντά πλέον σφοδρές αντιδράσεις. Η συζήτηση αναζωπυρώθηκε με την είδηση για σχεδιασμό εγκατάστασης αιολικών σε τέσσερα εμβληματικά βουνά της Κεντρικής Πελοποννήσου, καθώς και στον Ταΰγετο στη Μεσσηνιακή Μάνη και σε δασικές περιοχές στο ακρωτήρι Μαλέα στη Λακωνία.Για να διαλύσουμε μύθους και να διαπιστώσουμε τι πραγματικά ισχύει όσον αφορά στο θεσμικό πλαίσιο για τα αιολικά πάρκα σε συνάρτηση με το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα, μιλήσαμε με μια επιστήμονα που γνωρίζει βαθιά το θέμα: τη δικηγόρο Σοφία Παυλάκη, ειδικευμένη στην Περιβαλλοντική και Δασική Πολιτική, υποψήφια διδάκτορα του Πανεπιστημίου Αιγαίου και μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος & ΒιωσιμότηταςΚαταρχάς, ρωτώ αν ισχύει η ευρέως διαδεδομένη άποψη ότι «καίνε τα δάση για να βάλουν αιολικά». Ευνοεί πράγματι η νομοθεσία την εγκατάσταση αιολικών σε καμένες εκτάσεις έναντι της εγκατάστασής τους σε οποιαδήποτε άλλη έκταση;

«Η ερώτησή σας αποτυπώνει ένα καίριο ζήτημα που βρίσκεται διαρκώς, ιδιαίτερα κάθε καλοκαίρι -εξ αιτίας των καταστροφικών δασικών πυρκαγιών που ταλανίζουν τον τόπο- στην επικαιρότητα και στα χείλη πολλών Ελλήνων, ειδικών και μη. Σαφώς και δεν είναι ανάγκη να καεί ένα δάσος για να εγκατασταθούν στη συνέχεια αιολικά σε αυτό, αφού αυτό επιτρέπεται από τον νόμο (άρθρα 2 ν. 2941/2001, 53&45 ν. 998/1979, 6 παρ. 4 του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου των ΑΠΕ) να γίνει πρωτίστως στα ίδια τα δάση και τις δασικές εκτάσεις της χώρας».– Αδειοδοτούνται βέβαια αιολικά και σε καμένες δασικές εκτάσεις. Δεν ισχύει διαφορετικό καθεστώς για τα καμένα; 

«Το πρόβλημα της εγκατάστασης αιολικών σταθμών (ΑΣΠΗΕ) σε αναδασωτέες εκτάσεις έχει να κάνει με το γεγονός ότι επιτρέπεται ενάντια στο άρθρο 117 παράγραφος 3 του Συντάγματος και επί της ουσίας, καταργεί το συνταγματικά κατοχυρωμένο μέτρο της αναδάσωσης που αποτελεί, εδώ και αιώνες, τον βασικό μηχανισμό και το κύριο μέσο που διαθέτει τόσο η δασική νομοθεσία όσο και η δασική υπηρεσία για την ανάκτηση και την αναγέννηση του καταστραφέντος ή υποβαθμισμένου από πυρκαγιά ή άλλη αιτία δασικού κεφαλαίου, με όλες τις ολέθριες συνέπειες που αυτό έχει για τον δασικό πλούτο της πατρίδας μας».

– Πώς κατοχυρώνεται η απαγόρευση της εγκατάστασης αιολικών σταθμών σε αναδασωτέες εκτάσεις στην Ελλάδα σήμερα;   

«Το Σύνταγμα του 1975, ήδη από την εποχή της ψήφισής του κατά τη Μεταπολίτευση, προέβλεψε ότι είναι άμεσα υποχρεωτική για τη διοίκηση, και μάλιστα, κατά τρόπο απόλυτο που δεν επιδέχεται αποκλίσεις, εξαιρέσεις και περιορισμούς, η αναδάσωση όλων των κατεστραμμένων δασών και δασικών εκτάσεων είτε από πυρκαγιά είτε από άλλη αιτία, όπως η αποψίλωση, η παράνομη εκχέρσωση κ.ά., και η απαγόρευση της μεταβολής του προορισμού τους ή της διάθεσής τους για σκοπό διαφορετικό από εκείνον της αναδάσωσης. Τούτο έγινε με τη διάταξη της παραγράφου 3 του άρθρου 117 του Συντάγματος που κατοχυρώνει ειδικά και αυστηρά την αναδάσωση και μάλιστα, σε κεφάλαιο ανεξάρτητο και ξεχωριστό από εκείνο του άρθρου 24, που κατοχυρώνει την προστασία των βιώσιμων δασών και δασικών εκτάσεων, που δεν έχουν δηλαδή καταστραφεί από κάποια αιτία». 

– Πώς καταλήξαμε λοιπόν να αδειοδοτούνται αιολικά πάρκα σε αναδασωτέες εκτάσεις;

«Μετά το Σύνταγμα του 1975, ακολούθησε η ψήφιση του νόμου 998/1979 που είναι εκτελεστικός του Συντάγματος για την προστασία των δασών -δηλαδή νόμος του οποίου την ψήφιση εντέλλεται το ίδιο το Συνταγματικό κείμενο στο άρθρο 24- και μερικά χρόνια αργότερα του ν. 1822/1988, που προέβλεψαν τις πρώτες αποκλίσεις από την απόλυτη απαγόρευση του Συντάγματος, καθιερώνοντας τη δυνατότητα ανέγερσης σε αναδασωτέες εκτάσεις στρατιωτικών μονάδων και εγκαταστάσεων δημοσίων έργων, στα οποία ωστόσο δεν συγκαταλέγονταν ακόμα οι εγκαταστάσεις ΑΠΕ.

Η βασική τομή στη νομοθεσία της χώρας δυνάμει της οποίας προβλέφθηκε, για πρώτη φορά, η δυνατότητα ανέγερσης αιολικών εγκαταστάσεων σε αναδασωτέες εκτάσεις, επήλθε το 2001, με το άρθρο 2 του νόμου 2941/2001, και ακολούθως γενικεύτηκε το 2008 με το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο των ΑΠΕ. Μετά δε και την ακόμα πιο πρόσφατη νομοθετική μεταρρύθμιση του ν. 4280/2014, η εγκατάσταση αιολικών σταθμών σε αναδασωτέες εκτάσεις ρυθμίζεται σήμερα από τις διατάξεις του άρθρου 53 σε συνδυασμό με το άρθρο 45 του ν. 998/1979 και με το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιοτων ΑΠΕ».

– Ποιες ήταν οι άμεσες νομικές συνέπειες της νομοθέτησης αυτής;   

«Σε επίπεδο συνταγματικής τάξης, με τις διατάξεις που επέτρεψαν την εγκατάσταση αιολικών σταθμών σε αναδασωτέες εκτάσεις ουσιαστικά εισήχθη στο δίκαιο, σε πλήρη αντίθεση προς το Σύνταγμα, η δυνατότητα εξαίρεσης από την απόλυτη απαγόρευση της διάθεσης των αναδασωτέων εκτάσεων για άλλον προορισμό πέραν της ίδιας της αναδάσωσης μέχρι και την ολοκλήρωσή της. Η νομοθετική αυτή επιλογή εξακολουθεί και σήμερα να αποτυπώνει την επίσημη πολιτική της χώρας, στο πλαίσιο της οποίας αδειοδοτούνται, σε απόλυτη αντίθεση προς τη συνταγματική τάξη, οι εγκαταστάσεις όλων των ΑΣΠΗΕ σε αναδασωτέες εκτάσεις.

Αλλά και όσον αφορά τη νομοθεσία, θεωρώ άτοπο και εντελώς αντιεπιστημονικό ότι ο νομοθέτης εισήγαγε, ήδη από το 1988, στο 6ο Κεφάλαιο του ν. 998/1979 διατάξεις που αφορούν εγκαταστάσεις σε αναδασωτέες εκτάσεις, για τον λόγο ότι το Κεφάλαιο αυτό του νόμου, σύμφωνα και με τον τίτλο του, αφορά αποκλειστικά και μόνον επιτρεπτές επεμβάσεις σε δάση και δασικές εκτάσεις, δηλαδή σε βιώσιμα, υγιή δασικά οικοσυστήματα που λειτουργούν υπό συνθήκες οικολογικής ισορροπίας και κανονικότητας, και όχι κατεστραμμένα δάση τα οποία χαίρουν διαφορετικής, αυστηρής προστασίας και άμεσης αποκατάστασης με την κήρυξή τους αναδασωτέων, σύμφωνα με όσα ορίζει το Σύνταγμα και η δασική νομοθεσία της χώρας».

Η περιβαλλοντικά ολέθρια απόφαση του ΣτΕ

Ο δικηγόρος και πρόεδρος του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας κ. Γεώργιος Χριστοφορίδης έχει υποστηρίξει ότι με την πολυσυζητημένη απόφαση 2499/2012 της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας «για πρώτη φορά έγινε δεκτό ότι το Σύνταγμα μπορεί να ερμηνεύεται και ενάντια στο ίδιο του το γράμμα» και ότι η απόφαση δεν αρκέστηκε να κρίνει νόμιμη και επιτρεπτή την εγκατάσταση αιολικών στις καμένες εκτάσεις, αλλά επεκτείνεται και σε κάθε «έργο το οποίο αποβλέπει στην εξυπηρέτηση ανάγκης με ιδιαίτερη κοινωνική, εθνική ή οικονομική σημασία».

– Εσείς θεωρείτε ότι η απόφαση 2499/2012 του ΣτΕ αντίκειται στο Σύνταγμα;

«Η απόφαση 2499/2012 της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε επιτρεπτή την εγκατάσταση αιολικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής ακόμα και σε αναδασωτέες εκτάσεις και μάλιστα, πριν καν την ανάκτηση της δασικής βλάστησής τους, καταλύοντας έτσι την απόλυτη συνταγματική απαγόρευση της μεταβολής του προορισμού των εκτάσεων που κηρύσσονται αναδασωτέες και καταργώντας επί της ουσίας το μέτρο της αναδάσωσης που είναι, όπως είπαμε, το βασικό μέσο που διαθέτει η δασική επιστήμη και νομοθεσία για την ανάκτηση της βλάστησης στα κατεστραμμένα από φωτιά ή άλλη αιτία δασικά οικοσυστήματα, ώστε να μπορέσει να ξαναϋπάρξει η ζωή και η οικολογική ισορροπία σε αυτά.

Με το σκεπτικό αυτό η απόφαση αυτή τίναξε στον αέρα ολόκληρο το οικοδόμημα της εμβληματικής νομολογίας του Ε’ Τμήματος ΣτΕ για το περιβάλλον και τα δάση, που είχε διαμορφωθεί καθ’ όλα τα χρόνια που προηγήθηκαν, κυρίως υπό τον Πρόεδρό του κ. Μιχαήλ Δεκλερή, και πιστεύω πως και ο κ. Χριστοφορίδης αυτή ακριβώς τη θέση αποτυπώνει στο εύστοχο άρθρο του στο οποίο αναφέρεστε.

Σε πλήρη απόκλιση απ’ όλα αυτά, η απόφαση ΣτΕ Ολ 2499/2012 προχώρησε σε μια ισοπεδωτική, θα λέγαμε στρεβλή, ερμηνεία του άρθρου 117 παρ. 3 του Συντάγματος με τα κριτήρια όμως που ισχύουν αυστηρά και μόνο για το άρθρο 24, κάτι το οποίο απαγορεύεται ρητά από το ίδιο το Σύνταγμα, αφού το άρθρο 117 δεν αφήνει κανένα τέτοιο περιθώριο για παρεκκλίσεις και ερμηνευτικούς συσχετισμούς, αλλά είναι και νομικά απαράδεκτο για τον λόγο ότι η αναδάσωση αναγνωριζόταν ήδη ρητά στον νόμο και στην πάγια νομολογία του ΣτΕ ως σκοπός δημόσιας ωφέλειας (άρθρο 43 ν. 998/1979) και ως σοβαρός λόγος δημοσίου συμφέροντος που καθιστά, σε κάθε περίπτωση, ανακλητή κάθε πράξη που εμποδίζει την πραγμάτωσή της (ΣτΕ 2976/1998), ενώ είχε επίσης αναγνωρισθεί από τη νομολογία του Δικαστηρίου ότι κανένας άλλος λόγος δημοσίου συμφέροντος δεν δύναται να κατισχύσει της αναδάσωσης και ότι η διοίκηση υποχρεούται να επιτηρεί άγρυπνα την πρόοδό της, απαγορεύοντας οποιαδήποτε δραστηριότητα αντιβαίνει στην αναδάσωση και διασφαλίζοντας μάλιστα ακόμα και την εκτέλεση της απαγόρευσης αυτής! (ΣτΕ 4665/1996)».

– Δηλαδή, επιτράπηκαν οι ανεμογεννήτριες στα καμένα για «σκοπούς ιδιαίτερου δημοσίου συμφέροντος», ενώ δημόσιο συμφέρον καταρχάς είναι το δάσος;

«Κάνοντας δεκτό ότι η εγκατάσταση αιολικών σε αναδασωτέες εκτάσεις είναι επιτρεπτή για σκοπούς ιδιαίτερου δημοσίου συμφέροντος, η απόφαση 2499/2012 δείχνει να λησμονεί ότι η διαβίωση του ανθρώπου σε οικολογικά ισόρροπο και υγιές περιβάλλον -το οποίο κατ’ εξοχήν εγγυώνται τα δάση- είναι ιδιαίτερης σημασίας και ταυτόσημη του δημοσίου συμφέροντος, καθώς απορρέει από αυτή την ίδια τη συνταγματικά κατοχυρωμένη και θεμελιώδη αρχή της αξίας του ανθρώπου, της οποίας ο σεβασμός και η προστασία αποτελούν την πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας κατά το ίδιο το Σύνταγμα.

Τελικά, η απόφαση 2499/2012 είχε το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα από εκείνο που επεδίωξε σύμφωνα με το σκεπτικό της που, και αυτό, ήταν θεσμικά ανεπίτρεπτο καθώς τα δικαστήρια δεν έχουν εξουσία να διευκολύνουν επενδυτικούς σκοπούς αλλά να κρίνουν διαφορές και να ερμηνεύουν τους νόμους σε συμφωνία με το Σύνταγμα. Βλέπουμε δηλαδή ότι η ΣτΕ 2499/2012, αντί να διασφαλίσει τις ΑΠΕ ως οικονομικές επενδύσεις με “πράσινο” πρόσημο, όπως προφανώς επεδίωξε, τελικά στήριξε ένα καθεστώς υπερανάπτυξης επενδύσεων με τεράστιο οικολογικό κόστος, το οποίο σήμερα επωμίζεται ολόκληρος ο ελληνικός λαός και μάλιστα και με τις μέλλουσες γενιές του, αφού τα αποτελέσματα της βλάβης στο περιβάλλον εκτείνονται εις το διηνεκές.

Και είναι απογοητευτικό αυτό, αν σκεφτούμε ότι τα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη υιοθετούν σήμερα πολύ αυστηρότερα νομικά καθεστώτα προστασίας των αναδασωτέων εκτάσεών τους, παρόλο που δεν διαθέτουν ένα Σύνταγμα όπως το ελληνικό, που έχουμε τη σπάνια τύχη να κατοχυρώνει την απόλυτη συνταγματική προστασία τους. Για αυτό και η απόφαση 2499/2012 αποτελεί αντικείμενο έντονων αντιδράσεων τόσο από την κοινωνία όσο και από τον επιστημονικό κόσμο της χώρας και είναι σαφές ότι χρήζει άμεσης αναθεώρησης».

Τα αιολικά στα καμένα είναι ο ενταφιασμός του δάσους

Υπάρχει όμως και αντίλογος. Σε άρθρο του το 2021 σε σχέση με την προαναφερόμενη απόφαση, ο πρώην πρόεδρος του ΣτΕ Κωνσταντίνος Μενουδάκος είχε μεταξύ άλλων υποστηρίξει ότι «η απαγόρευση εγκατάστασης σταθμού αιολικής ενέργειας σε αναδασωτέες εκτάσεις θα δημιουργούσε ισχυρό κίνητρο εμπρησμού σε όσους αντιτίθενται σε τέτοιου είδους έργα».

– Θεωρείτε ότι ευσταθεί αυτό το επιχείρημα;

«Ως επιστήμονας θα σας απαντήσω αποκλειστικά για τα επιστημονικά – νομικά θέματα που θίγονται από τις δηλώσεις αυτές, Ο ισχυρισμός αυτός κινείται σε επίπεδο εικασίας που δεν συνηθίζεται στον δημόσιο επιστημονικό λόγο, θεωρώντας μάλιστα οποιονδήποτε αντιτάσσεται στην εγκατάσταση αιολικών στα καμένα εν δυνάμει εμπρηστή (!). Πρόκειται ακριβώς για τη φράση που -απλουστευμένη- πυροδότησε στην κοινή γνώμη την ευρύτατα υποστηριζόμενη άποψη ότι “τα δάση καίγονται για να μπαίνουν αιολικά σε αυτά”, κάτι που όμως, όπως είδαμε, δεν ευσταθεί και τελικά αποπροσανατολίζει από τον πραγματικό πυρήνα του προβλήματος. Είναι δε αδιανόητο και οξύμωρο να υποστηρίζεται ότι η σωτηρία των δασών μας από τις πυρκαγιές θα επιτευχθεί μέσω της κατάργησης της διαδικασίας της αναδάσωσης, δηλαδή του βασικού μέσου για τη σωτηρία τους, που επέβαλε η απόφαση 2499/2012!».

– Γιατί τελικά υπάρχει τόσο έντονη αντίδραση στην εγκατάσταση αιολικών σε αναδασωτέες εκτάσεις; Πώς επηρεάζουν τα αιολικά την αναγέννηση ενός καμένου δάσους;

«Η αντίδραση στην εγκατάσταση αιολικών σε αναδασωτέες εκτάσεις προκαλείται κυρίως από το γεγονός ότι με αυτήν πλήττεται και καταργείται στην πράξη η ίδια η συνταγματικά κατοχυρωμένη διαδικασία της αναδάσωσης, που είναι το βασικό μέσο που διαθέτει η δασική νομοθεσία και η δασική υπηρεσία για την αποκατάσταση των δασικών οικοσυστημάτων που έχουν καταστραφεί, δηλαδή για τη συνέχιση της ύπαρξης των δασών μας. Με την έγκριση επέμβασης για την τοποθέτηση αιολικών εγκαταστάσεων σε καμένες εκτάσεις ξεκινάει η διάνοιξη δρόμων, πλατειών για τη στήριξη της βάσης των α/γ με σκληρά δομικά υλικά, αλλά και η τοποθέτηση και η λειτουργία των ίδιων των α/γ και των συνοδών τους έργων, που αλλοιώνουν καταλυτικά το τοπικό οικοσύστημα και το τοπίο και αναστέλλουν την αναγέννηση της φύσης με όλα τα στοιχεία της βιοποικιλότητας που τη συναποτελούν.

Η εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε καμένες εκτάσεις και μάλιστα αμέσως μετά την πυρκαγιά, δηλαδή πριν καν δοθεί στην καμένη γη το αναγκαίο χρονικό περιθώριο για να αναγεννηθεί η βλάστησή της, όπως δέχτηκε η απόφαση ΣτΕ Ολ 2499/2012, καταργεί κάθε δυνατότητα αποκατάστασης του δάσους που καταστράφηκε στη φυσική του μορφή και επομένως οδηγεί στον αφανισμό του».

«Καμία αδειοδότηση αιολικών στα καμένα του Έβρου δεν έχει, έως και σήμερα, επίσημα ανασταλεί αυτεπαγγέλτως από τον αρμόδιο υπουργό ή τις υπηρεσίες του ΥΠΕΝ»

– Θα θέλατε να μας αναφέρετε μία περίπτωση αδειοδότησης αμέσως μετά από πυρκαγιά;

«Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η υπόθεση αδειοδότησης αιολικών σταθμών σε αναδασωτέες εκτάσεις του ΝΔ Έβρου (θέση Μύτακας), σχεδόν αμέσως μετά την καταστροφή τους από την περσινή πυρκαγιά».

– Μετά τον σάλο πάντως που είχε προκληθεί για την αδειοδότηση που αναφέρατε στον Έβρο, ο υπουργός είχε δηλώσει ότι αναστέλλεται κάθε οικονομική δραστηριότητα σε Έβρο-Ροδόπη. 

«Οι εξαγγελίες του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας ότι θα ανέστελλε κάθε οικονομική δραστηριότητα στις καμένες εκτάσεις του Έβρου μετά την καταστροφική πυρκαγιά του περσινού καλοκαιριού, συντελέστηκαν προφανώς για επικοινωνιακούς λόγους καθώς καμία αδειοδότηση αιολικών στα καμένα του Έβρου δεν έχει, έως και σήμερα, επίσημα ανασταλεί αυτεπαγγέλτως από τον αρμόδιο υπουργό ή τις υπηρεσίες του ΥΠΕΝ».

– Έχει σημασία πόσα αιολικά έχουν τοποθετηθεί στα καμένα;

Πρόσφατα, ο Ελληνικός Σύνδεσμος Ηλεκτροπαραγωγών από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΕΣΗΑΠΕ) και η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ), αποπειρώμενες να διαψεύσουν ότι «όπου καίγεται μια έκταση, φυτρώνουν ανεμογεννήτριες», αναφέρθηκαν σε μελέτη της ΕΛΕΤΑΕΝ, σύμφωνα με την οποία το σύνολο των αιολικών πάρκων που είναι εγκατεστημένα σε αναδασωτέες εκτάσεις -είτε εγκαταστάθηκαν πριν την πυρκαγιά είτε κάποια στιγμή μετά από αυτή- καταλαμβάνει κάτω από το 0,06% των εκτάσεων αυτών. Ζητώ από την κ. Παυλάκη να το σχολιάσει.

«Τα επιχειρήματα αυτά προβάλλονται προφανώς προσχηματικά και παρελκυστικά. 

Σημασία εν προκειμένω δεν έχει σε πόσες αναδασωτέες εκτάσεις μπήκαν αιολικά, αλλά ότι θεωρήθηκε επιτρεπτή η εγκατάστασή τους σε αναδασωτέες εκτάσεις κατά παράβαση της αρχής της νομιμότητας και του ίδιου του Συντάγματος. Τούτο δε, δυνητικά, μπορεί να καταστήσει εφικτή την αδειοδότηση ενός απροσδιόριστου αριθμού αιολικών εγκαταστάσεων σε αναδασωτέες εκτάσεις στο μέλλον. Το κριτήριο επομένως δεν είναι ποσοτικό, όπως παραπλανητικά το έθεσαν ο ΕΣΗΑΠΕ και η ΕΛΕΤΑΕΝ, αλλά ποιοτικό, σχετιζόμενο άμεσα με την πιστή τήρηση του Συντάγματος και των νόμων που είναι σύμφωνοι με τις διατάξεις του».

«Επιστημονικά ατεκμηρίωτες οι απόψεις ΕΛΕΤΑΕΝ για συμβολή των αιολικών στη δασική προστασία και αντισταθμιστική αναδάσωση»

Στο σημείο αυτό -και δεδομένου ότι η ΕΛΕΤΑΕΝ κάνει συχνά δημόσιες παρεμβάσεις για να «διορθώσει» «παρανοήσεις» σχετικά με τα αιολικά- πρέπει να σημειώσουμε ότι, παρά το όνομά της, η ΕΛΕΤΑΕΝ δεν είναι ακριβώς «Επιστημονική Ένωση» αφού σε αυτή συμμετέχουν μεν επιστήμονες σχετικοί με τον τομέα, αλλά κυρίως «εταιρείες και φορείς που δραστηριοποιούνται σε όλο το εύρος της εφοδιαστικής αλυσίδας της αιολικής ενέργειας», σύμφωνα με την ιστοσελίδα της. Μεταξύ των εταιρικών μελών της, ο Όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ, η Terna Energy, η Intrakat, η Alpha Bank. Η ΕΛΕΤΑΕΝ είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας Wind Europe και εθνική εκπρόσωπός της στην Ελλάδα. Στη Wind Europe, μέλη είναι μεγάλες εταιρείες, όπως η BP, η Shell New Energies και η Siemens Energy, αλλά και ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ο οποίος ήταν πρώτος σε επενδύσεις στα αιολικά στην Ελλάδα για το 2023 (19,7%), σύμφωνα με την ΕΛΕΤΑΕΝ.

Τούτων λεχθέντων, αναφέρω στην κ. Παυλάκη ότι η ΕΛΕΤΑΕΝ έχει ισχυριστεί πως τα αιολικά πάρκα «συμβάλλουν στην προστασία του τοπικού δασικού περιβάλλοντος» – για παράδειγμα αναφέροντας ότι η οδοποιία κάποιων από αυτά χρησιμοποιήθηκε για την κατάσβεση παρακείμενων πυρκαγιών. Επιπλέον, έχει τονίσει ότι τα αιολικά πάρκα υποχρεούνται και εκτελούν αναδάσωση ίσης έκτασης με αυτή που καταλαμβάνουν ή ισοδύναμα δασοτεχνικά έργα σε περιοχές που υποδεικνύουν οι δασικές αρχές και ότι οι αναδασώσεις αυτές είναι επιπρόσθετες των αποκαταστάσεων των εδαφών στις θέσεις εγκατάστασής τους. Πώς θα το σχολίαζε;

«Οι απόψεις αυτές είναι εσφαλμένες και επιστημονικά απολύτως ατεκμηρίωτες. Τα τοπικά δασαρχεία γνωρίζοντας τις ανάγκες αντιπυρικής θωράκισης των δασών της περιοχής τους καταρτίζουν σχετικά προγράμματα στα οποία εντάσσεται η κατασκευή δασικών οδεύσεων, εφόσον απαιτείται. Δεν χρειάζονται επομένως τα αιολικά για να το κάνουν! Οι σταθμοί ανεμογεννητριών δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να θεωρηθούν ότι συμβάλλουν στην αντιπυρική προστασία των δασών, εκτός και αν η ΕΛΕΤΑΕΝ εννοεί ότι όπως πορευόμαστε, σε λίγα χρόνια δεν θα υπάρχουν καθόλου δάση από την αθρόα εγκατάσταση αιολικών σε αυτά, οπότε αφού τα δάση θα εξαφανισθούν δεν θα διατρέχουν πια και κανέναν περαιτέρω κίνδυνο να καούν…

Είναι δε αντιεπιστημονική και απαράδεκτη, από απόψεως δασικής οικολογίας, και η θεωρία του περιβαλλοντικού ισοζυγίου, σύμφωνα με την οποία με τη διενέργεια ισοδύναμου αναδασωτικού έργου σε άσχετη, ακόμα και απομακρυσμένη περιοχή που υποδεικνύεται, επέρχεται η αναγκαία ισορροπία που διαταράχθηκε λόγω της χωροθέτησης ορισμένου έργου ή εγκατάστασης σε έκταση δασικού χαρακτήρα. Και τούτο, διότι η θεωρία του περιβαλλοντικού ισοζυγίου δεν αντιμετωπίζει το δάσος ως σύνθετο, πολύτιμο και μοναδικό οικοσύστημα με σπουδαία οικολογική και αισθητική αξία και στοιχεία που αλληλεξαρτώνται και αλληλεπιδρούν μεταξύ τους, αλλά αποσπασματικά και αποκομμένα, δηλαδή καταστροφικά για το οικοσύστημα του δάσους, υπηρετώντας μόνο την ίδια την επένδυση».«Το κριτήριο δεν είναι οικολογικό αλλά οικονομικό. Γυρνάμε μισό αιώνα πίσω»

– Τα δημοσιεύματα για την παραγωγή αιολικής ενέργειας στην Ελλάδα είναι ολοένα και πιο θριαμβευτικά. Μάλιστα, τον Μάιο του 2024, ήρθαμε πρώτοι σε όλη την ΕΕ. Γιατί λοιπόν συνεχίζουν και αδειοδοτούνται με τέτοιο ρυθμό αιολικά πάρκα στη χώρα μας ακόμα και σε εκτάσεις αναδασωτέες, Natura κλπ, ενώ η αδειοδότηση μπορεί να γίνει με πιο αυστηρά περιβαλλοντικά κριτήρια;

«Το ερώτημα που θέτετε είναι πολύ σημαντικό και σχετίζεται με την εν γένει ακολουθούμενη δασική και περιβαλλοντική πολιτική και τις επιλογές και αποφάσεις που τη συνοδεύουν. Το Σύνταγμά μας εισήγαγε στο άρθρο 24 το οικολογικό κριτήριο της διαχείρισης και προστασίας του δάσους και του περιβάλλοντος, που οφείλει να διαπνέει ολόκληρο το οικοδόμημα της δασικής και περιβαλλοντικής μας νομοθεσίας. Και όμως σήμερα, με το σύνολο σχεδόν του περιβάλλοντος και του δασικού πλούτου της χώρας υποβαθμισμένο ή και κατεστραμμένο από πολιτικές που ακολουθήθηκαν συστηματικά ενάντια στη συνταγματική τάξη, ζητάμε να ξαναγυρίσουμε στο οικονομικό κριτήριο της εκμετάλλευσης της φύσης που έχει εγκαταλειφθεί, εδώ και πάνω από μισό αιώνα, ως ανεπαρκές ή και επικίνδυνο, ήδη από τα πρώτα χρόνια της εποχής της Μεταπολίτευσης χάρη στο Σύνταγμά μας.

Αυτή τη στιγμή, η χώρα εφαρμόζει ένα τεράστιας κλίμακας πρόγραμμα εγκατάστασης ΑΠΕ στα πιο πολύτιμα δασικά, ορεινά και παράκτια οικοσυστήματά της, οι οποίες είτε έχουν ήδη αδειοδοτηθεί είτε αναμένεται να αδειοδοτηθούν ακόμα και σε καμένες εκτάσεις. Τούτο αναμένεται επίσης να έχει ως συνέπεια, μεταξύ άλλων, τη γενίκευση της καταστροφής των δασών, των ορεινών οικοσυστημάτων και του τοπίου, λαμβανομένης υπόψη και της συνολικής αντιδασικής πολιτικής που ακολουθείται συστηματικά στη χώρα μας καθ’ όλα τα τελευταία κυρίως χρόνια. Ενδεικτικά γι’ αυτό αναφέρονται: η χρόνια ανοχή των δασικών αυθαιρέτων, η δόμηση εκτός σχεδίου, η ολέθρια μίξη χρήσεων εντός ή περιμετρικά δασών και εθνικών δρυμών, οι ολοένα αυξανόμενες επιτρεπτές επεμβάσεις σε δάση και αναδασωτέες εκτάσεις, η δυνατότητα απόδοσης παρανόμως εκχερσωθέντων δασών σε αγροτική χρήση (ν. 5037/2023) και εξαγοράς καταπατημένων δημοσίων δασών και οικοτόπων (ν. 5024/2023), η εντατικοποίηση της εφαρμογής των προγραμμάτων Antinero που εξαφανίζουν τον πολύτιμο υπόροφο των δασών, η καθολική ανυπαρξία ενός σύγχρονου και ολοκληρωμένου νομοθετικού κειμένου για το αστικό και περιαστικό πράσινο και πολλά άλλα. Σε όλα αυτά θα πρέπει να συνυπολογιστεί και η συστηματική απαξίωση του θεσμικού ρόλου της Δασικής Υπηρεσίας, όσον αφορά τη δασική προστασία και διαχείριση, με την τραγική υποστελέχωσή της, τη συνεχιζόμενη αφαίρεση βασικών αρμοδιοτήτων της -όπως η δασοπυρόσβεση- και την ανάθεσή τους σε εξωθεσμικούς φορείς ή ακόμα και την πλήρη κατάργησή τους».

Η Ελλάδα πλέει κόντρα στην ευρωπαϊκή νομοθεσία

«Και όλα αυτά συμβαίνουν στη χώρα μας παρά την ευρωπαϊκή νομοθεσία για την προστασία των οικοτόπων, της βιοποικιλότητας και των πτηνών που είναι εξαιρετικά σημαντική», τονίζει η κ. Παυλάκη. «Και, όσον αφορά στα δάση, παρά την ύπαρξη του Κανονισμού 841/2018 της ΕΕ ο οποίος έθεσε τη δασοπονία ως κύριο μοχλό ανάσχεσης της κλιματικής αλλαγής μέσω της βιώσιμης διαχείρισης των υφισταμένων δασών και της δημιουργίας νέων και αντίθετα με την πρόσφατη Αιτιολογημένη Γνώμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που το 2023 ήρθε να επισφραγίσει όσα έκρινε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, θεωρώντας ότι σε κάθε περίπτωση αδειοδότησης αιολικών εγκαταστάσεων σε προστατευόμενες περιοχές Natura, υφίστανται σοβαρές παραβιάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, αφού δεν έχει προηγουμένως συντελεστεί από την ελληνική πολιτεία η δέουσα εκτίμηση των στόχων για την προστασία των οικοτόπων της και τη διατήρησή τους».

Ευχαριστώντας την Σοφία Παυλάκη, σκέφτομαι ότι εδώ, αντί να δημιουργούμε δάση, αφανίζουμε και τα ήδη υπάρχοντα. Όπως έλεγε και η διάσημη ανθρωπολόγος Τζέιν Γκούνταλ: «Μόνο αν καταλάβουμε, θα ενδιαφερθούμε…». Και μόνο τότε ίσως σωθούμε.

Πηγή : https://popaganda.gr/


to synoro blog

Ακρίβεια: «Μεγάλη Δυσαρέσκεια » απο τα ελληνικά νοικοκυριά – Οι μεγαλύτερες ανατιμήσεις


Σε ποια προϊόντα και υπηρεσίες σημειώθηκαν οι μεγαλύτερες αυξήσεις – Ο πληθωρισμός μειώνει την αγοραστική δύναμη των πολιτών

Η ακρίβεια είναι το βασικό πρόβλημα των πολιτών γεγονός που αποτυπώνεται στις τσέπες των πολιτών αλλά και στις έρευνες κοινής γνώμης. Η δυσαρέσκεια δεν κάμπτεται από τις διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού ότι γίνεται ό,τι καλύτερο είναι δυνατόν αλλά και οι εξαγγελίες στη ΔΕΘ δεν φαίνεται να έπεισαν.

Οι τιμές συνεχίζουν να αυξάνονται με το ελαιόλαδο να οδηγεί την κούρσα των ανατιμήσεων, με αύξηση της τάξεως του 49,1% σε σχέση με τον περσινό Αύγουστο. Σημειώνεται πάντως ότι σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα εμφανίζει μικρή αποκλιμάκωση της τάξεως του 1,2%. Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή τον Αύγουστο 2024, σε σύγκριση με τον Ιούλιο 2024 παρουσίασε αύξηση 0,3%. Ο εναρμονισμένος πληθωρισμός τρέχει το ίδιο διάστημα με ρυθμό 3,2%.

Στο μεταξύ, οι τιμές στα νωπά ψάρια αυξήθηκαν κατά 11,3% μέσα σε έναν χρόνο και στα δημητριακά για πρωινό κατά 11,2%. Ανατιμήσεις της τάξεως του 6,9% κατέγραψε η κατηγορία «μεταλλικό νερό-αναψυκτικά-χυμοί φρούτων», κατά 5% αυξήθηκαν τα αποξηραμένα φρούτα και οι ξηροί καρποί, κατά 4,8% η κατηγορία «ζάχαρη-σοκολάτες-γλυκά-παγωτά» και κατά 3,1% τα νωπά λαχανικά. Αυξήσεις 1,4% κατέγραψαν οι τιμές στα κρέατα και στα επεξεργασμένα/διατηρημένα λαχανικά.

Οι πρωταθλητές της ακρίβειας (Αύγουστος 2023/2024)

  • ελαιόλαδο+ 49,1 %
  • φυσικό αέριο+ 28,0 %
  •  αεροπορικά εισιτήρια+ 27,3 %
  • ασφάλιστρα υγείας+ 14,0 %
  •  δημητριακά+ 11,2 %
  • ψάρια+ 11,3 %
  • ρεύμα: +9,7%
  • ξενοδοχεία + 7,6 %
  • πακέτα διακοπών + 7,2 %
  • αναψυκτικά – χυμοί + 6,9 %
  • εστιατόρια + 6,7 %

Αγωνία για την τιμή του ελαιολάδου

Σχετικά με το πώς θα διαμορφωθεί η τελική τιμή του ελαιολάδου τη σεζόν 2024-25, Λάκωνας ελαιοπαραγωγός υπήρξε πρόσφατα επιφυλακτικός. «Επειδή φέτος είναι μια καλύτερη χρόνια σε σχέση με την περσινή, θεωρώ θα ξεκινήσει από τα 7-7,5 ευρώ το κιλό, να φεύγει από τον παραγωγό. Θεωρώ ότι δεν θα υπάρχει αποκλιμάκωση τιμών για τον καταναλωτή. Θα πρέπει να δούμε πού γίνεται το ‘’λάθος’’ με τους μεσάζοντες», υπογράμμισε (MEGA).

Ο λογαριασμός… δεν βγαίνει

Όπως όλα δείχνουν, τα νοικοκυριά έχουν μπροστά τους ένα θερμό φθινόπωρο, με τους λογαριασμούς του Σεπτέμβρη να είναι παραδοσιακά φουσκωμένοι. Στα πάγια έξοδα – για στέγαση, διατροφή, καύσιμα, ενέργεια, προστίθενται οι επιπλέον δαπάνες που φέρνει το ξεκίνημα της σχολικής ή ακαδημαϊκής χρονιάς για τις οικογένειες με παιδιά.

Η οριακή άνοδος του πληθωρισμού τον Αύγουστο, η  νέα υποχώρηση του οικονομικού κλίματος και η περεταίρω διολίσθηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, εντείνουν τις ανησυχίες για όσα έπονται.

Ένα από τα βασικά ερωτήματα των πολιτών είναι ο χρόνος διάρκειας της ακρίβειας και του πληθωρισμού, καθότι υπάρχει μια 3ετής και πλέον συνθήκη υψηλής ακρίβειας. Αναφορικά με τον πληθωρισμό, η ΤτΕ εκτιμά ότι θα παραμείνει πάνω από το 2% και το 2026.

Ειδικότερα, προβλέπει ότι από το φετινό 3% θα «πέσει» στο 2,3% το 2025 και στο 2,2% το 2026. Το παραπάνω στοιχείο είναι άκρως ανησυχητικό διότι αποτυπώνει ότι ούτε το 2026 θα πιάσουμε τον στόχο του 2% που θέτει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Μάλιστα, οι Έλληνες παραγωγοί προειδοποιούν ότι τα «τα δύσκολα είναι μπροστά μας». Καθώς το άνυδρο και εξαιρετικά θερμό καλοκαίρι κατέστρεψε μεγάλο μέρος της παραγωγής, δημιουργούνται βάσιμοι φόβοι για ελλείψεις, και αναπόφευκτες ανατιμήσεις τιμών σε βασικά προϊόντα. Οι επόμενοι μήνες θα είναι κρίσιμοι, καθώς από τη νέα συγκομιδή θα εξαρτηθεί αν θα υπάρξει η όχι αποκλιμάκωση στις τιμές.

Οι τιμές δεν θα επιστρέψουν στα προ κρίσης επίπεδα

Θα πρέπει να σημειώσουμε, επειδή πέρυσι σημειώθηκαν πολύ υψηλές ανατιμήσεις, ο πληθωρισμός σε ετήσια βάση θα είναι ονομαστικά χαμηλότερος. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι οι τιμές θα επιστρέψουν στα προ κρίσης επίπεδα. Το καλύτερο σενάριο είναι η υποχώρηση κάποιων επί μέρους δεικτών και το επικρατέστερο η συνέχιση των ανατιμήσεων με πιο ήπιο ρυθμό.

Πηγή: Στράτος Ιωακείμ/ot.gr/in.gr



to synoro blog

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...