13 Σεπ 2024

Σύρος Αδιαφορία και ωχαδερφισμός απέναντι στα σοβαρά προβλήματα


Mε ελάχιστη συμμετοχή από την πλευρά των πολιτών απέναντι στα σοβαρά ζητήματα, κυρίως της υποστελέχωσης, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη το απόγευμα η ανοιχτή συγκέντρωση στην πλατεία Μιαούλη, που διοργάνωσε ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου Σύρου.

Με την παρουσία του πρόεδρου της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννάκου, νοσηλευτικό, ιατρικό και διοικητικό προσωπικό, διατύπωσαν για πολλοστή φορά τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η υγειονομική μονάδα του νησιού, προβλήματα που όπως είπαν, την οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην καθημερινή υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας.

"Δεν κάνουμε πίσω, συνεχίζουμε να διεκδικούμε τα αυτονόητα", δήλωσε η πρόεδρος των εργαζομένων, Κατερίνα Καλογεράκη, προαναγγέλλοντας νέα δυναμική κινητοποίηση στις 18 Οκτωβρίου.

"Να μη μετατραπεί σε Κέντρο Υγείας"

Με την παρουσία, στην πλειοψηφία τους, εργαζομένων του νοσοκομείου, αλλά και με την ισχνή συμμετοχή εκπροσώπων συλλόγων, συνταξιούχων και πολιτών, διεξήχθη η ανοιχτή συγκέντρωση που είχε προαναγγελθεί από το Σύλλογο Εργαζομένων του νοσοκομείου Σύρου, παρουσία και του πρόεδρου της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννάκου, που επισκέφθηκε το νησί για αυτό το σκοπό.

Να σημειωθεί ότι το "παρών" έδωσαν και μέλη της Δημοτικής και Περιφερειακής Αρχής, όπως και δημοτικοί σύμβουλοι.

Με βασικό αίτημα τη στελέχωση του νοσοκομείου με μόνιμο προσωπικό και την επίλυση των επαναλαμβανόμενων περιστατικών κακοποιητικής συμπεριφοράς προς το νοσηλευτικό προσωπικό του, η πρόεδρος του Συλλόγου εργαζομένων, Κατερίνα Καλογεράκη ανέλυσε τα σημαντικότερα ζητήματα που συνεχίζουν, παρά τις υπουργικές εξαγγελίες, να ταλανίζουν την υγειονομική μονάδα.

Συγκεκριμένα, η κα. Καλογεράκη τόνισε την αναγκαιότητα της στελέχωση του νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας των Κυκλάδων με μόνιμες προσλήψεις προσωπικού, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, δεδομένου ότι εξυπηρετούν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, όπως επίσης, να σταματήσουν και οι μετακινήσεις του προσωπικού μεταξύ των μονάδων υγείας των Κυκλάδων.

Η πρόεδρος αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα της ένταξης του προσωπικού στα βαρέα και ανθυγιεινά, στην αποτροπή εισόδου των εργολάβων στο νοσοκομείο, στην επαναφορά παλιών και θέσπιση νέων κινήτρων στελέχωσης και παραμονής στις υπηρεσίες των νησιών.

"Οι νησιώτες δεν είμαστε πολίτες β' κατηγορίας", τόνισε η κα. Καλογεράκη, δηλώνοντας ότι συνεχίζουν τον αγώνα τους ώστε η υγειονομική μονάδα από δευτεροβάθμιο νοσοκομείο να μην μετατραπεί σε ένα Κέντρο Υγείας.

"Το νοσοκομείο τα τελευταία τρία με τέσσερα χρόνια έχει πάρει μία φθίνουσα πορεία και αυτό που μας έχει ανησυχήσει, οδηγώντας μας σε συνεχείς κινητοποιήσεις, είναι η μείωση των υπηρετούντων γιατρών", σημείωσε χαρακτηριστικά, φέροντας ως παράδειγμα το Κέντρο Υγείας-Νοσοκομείο Νάξου, που, όπως είπε, σε ορισμένες ειδικότητες ιατρών, υπερτερεί αριθμητικά.

"Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε τίποτα περισσότερο από το Κέντρο Υγείας - Νοσοκομείο Νάξου, παρ' όλο που εμείς είμαστε η μοναδική δευτεροβάθμια υγειονομική μονάδα στα νησιά. Μετά την επίσκεψη του υπουργού Υγείας στη Σύρο, κατά τη διάρκεια της οποίας μας προανήγγειλε ελάχιστα πράγματα, βλέπουμε ότι ουσιαστικά δεν έχει προχωρήσει τίποτα", τόνισε, προαναγγέλλοντας έναν νέο κύκλο κινητοποιήσεων, με επίκεντρο την πανελλήνια κινητοποίηση της ΠΟΕΔΗΝ, στις 18 Οκτωβρίου.


"Επιβάλλεται το νοσοκομείο αναφοράς για τις Κυκλάδες να λειτουργεί με ασφάλεια"

Για την αναγκαιότητα της σωστής λειτουργίας του νοσοκομείου Σύρου, αναφέρθηκε, από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, ο οποίος παράλληλα απέδωσε τα εύσημα στον αγώνα που δίνει γι' αυτό το σκοπό ο Σύλλογος των Εργαζομένων.

"Δεν επιτρέπεται το συγκεκριμένο νοσοκομείο, το οποίο αποτελεί σημείο αναφοράς για τα νησιά των Κυκλάδων να λειτουργεί υπό το βάρος αυτών των προβλημάτων, Επιβάλλεται να λειτουργεί με ασφάλεια και όχι υπό το βάρος των προβλημάτων που τόσο η κα. Καλογεράκη, το Σωματείο, αλλά και εμείς έχουμε αναδείξει. Δεν είμαστε από την πλευρά αυτών που καταστροφολογούν για την κατάσταση του συστήματος, δεν μπορούμε όμως να μην αναδεικνύουμε ότι υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις προσωπικού που θέτουν σε κίνδυνο ζωές ασθενών", τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι "έχουμε μπροστά μας και τη χειμερινή περίοδο, όπου οι καιρικές συνθήκες είναι αντίξοες, οι διακομιδές πάρα πολύ δύσκολες. Άρα λοιπόν δεν μπορούμε να αφήνουμε στην τύχη ασθενείς που κινδυνεύει η ζωή τους".

Ο κ. Γιαννάκος, στην προσπάθειά του να σκιαγραφήσει τα προβλήματα στον τομέα της υγείας, τόνισε ότι πολλά νοσοκομεία της περιφέρειας έχουν απολέσει τον δευτεροβάθμιο χαρακτήρα τους, εξαιτίας της σοβαρής έλλειψης προσωπικού. Είναι ζήτημα χρηματοδότησης του συστήματος, είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης", υποστήριξε.

Μάλιστα, αναφέρθηκε και στα σοβαρά προβλήματα διαβίωσης που αντιμετωπίζει το υγειονομικό προσωπικό που καλείται να υπηρετήσει στις νησιωτικές περιοχές.

"Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να καλυφθούν οι θέσεις υγειονομικών στα νησιά μας με τους μισθούς που δίνονται. Με 1.850 ευρώ γιατρό, με 800 ευρώ νοσηλευτή ή διασώστη δεν βρίσκεις για τα νησιά; Ο μισθός που λαμβάνουμε δεν καλύπτει ούτε το ενοίκιο του σπιτιού. Οι τοπικοί φορείς σφυρίζουν αδιάφορα και δεν παρέχουν κίνητρα αν και η υγεία είναι υπόθεση όλων", επισήμανε, προσθέτοντας πως οι εξαγγελίες περί κινήτρων που εξαγγέλθηκαν από το Υπουργείο Υγείας, θα κριθούν στην πορεία.


Τόνισε δε ότι είναι εξευτελιστικό, να μην έχει γίνει καμία ανακοίνωση για περαιτέρω οικονομική αναβάθμιση του νοσηλευτικού προσωπικού, το οποίο στηρίζει το σύστημα υγείας.

Κλείνοντας, κάλεσε το υγειονομικό προσωπικό και κυρίως τους πολίτες να συνεχίσουν τον αγώνα τους για την αναβάθμιση της υγείας και δη της μονάδας της Σύρου, που αποτελεί το μοναδικό δευτεροβάθμιο σύστημα σε όλο το νομό.

Πηγή : https://www.koinignomi.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...