15 Σεπ 2024

Διαθέσιμη ελεύθερα στο διαδίκτυο βρίσκεται η πλήρης μελέτη του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου για τα Μεταλλεία Σερίφου


Διαθέσιμη ελεύθερα στο διαδίκτυο βρίσκεται η πλήρης μελέτη του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου και του Δήμου Σερίφου: «Μεταλλεία Σερίφου-Τεκμηρίωση, αποτίμηση και προτάσεις θεσμικής προστασίας, διάσωσης και ανάδειξης των μεταλλευτικών μνημείων και τοπίων» (249 σελ. και Παράρτημα 89 σελ.). Τα αρχεία είναι αναρτημένα στον ιστότοπο του ΕΜΠ https://www.arch.ntua.gr/index.php/ekdoseis/metalleia-serifoy/
Η μελέτη ανετέθη στο Εργαστήριο Αστικού Περιβάλλοντος / Urban Environment Laboratory της School of Architecture, National Technical University of Athens από τον Δήμος Σερίφου και κατετέθη σε όλες τις αρμόδιες διευθύνσεις του Υπουργείου Πολιτισμού προς έγκριση.
Εκπονήθηκε υπό την επιστημονική μου εποπτεία με τη συμμετοχή των καθηγητών της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών ΕΜΠ, Χάρη Γαντέ και Βασίλη Μαρίνου, των αναστηλωτριών αρχιτεκτόνων Δήμητρας Μαυροκορδάτου και Βασιλικής Πουγκακιώτη και της πολεοδόμου Πολίνας Πρέντου, με τη συνδρομή του ιστορικού Γιώργου Δερμάτη. Στο έργο συνέβαλε η ομάδα δυτών της Argo Navis η οποία συμμετείχε στην υποβρύχια τρισδιάστατη αποτύπωση του θεμελίου της Σκάλας Φόρτωσης Μεγάλου Λειβαδιού.
Η μελέτη περιλαμβάνει το Σχέδιο Γενικής Διάταξης (Master Plan) και Οριοθέτησης Αρχαιολογικού Χώρου σε όλη την έκταση της νοτιοδυτικής Σερίφου, thn πρόταση σωστικών επεμβάσεων για τα μνημεία όπως και την πλήρη αποτίμηση και αναλυτική πρόταση επεμβάσεων για τη Σκάλα Φόρτωσης Μεγάλου Λειβαδιού. Το Παράρτημα περιλαμβάνει τα δελτία καταγραφής των 33 (τριαντατριών) κηρυγμένων ή μη θέσεων αρχαίων και νεώτερων μνημείων, τα οποία προτείνονται για ενιαία συνολική κήρυξη.
Φωτό: Δημήτρης Βρανάς
Πηγή : 

Nikos Belavilas


to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...