4 Σεπ 2024

Περιορισμούς για τη βραχυχρόνια μίσθωση προτείνουν οι ξενοδόχοι


Αρτεμις Σπηλιώτη
Ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των διανυκτερεύσεων στη βραχυχρόνια μίσθωση «τρέχει» με 28% την πενταετία 2019-2024 Πρωτοβουλία του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας υπό τον τίτλο «Μιλάμε για τη ζωή μας» με στόχο την ανάδειξη των σοβαρών κοινωνικών προβλημάτων που προκαλεί η ανεξέλεγκτη επέκταση των βραχυχρόνιων μισθώσεων, δίνοντας βήμα στους πολίτες, δείχνει ότι είναι μάλλον περιορισμένες οι προσδοκίες των ξενοδόχων –εν όψει και της ΔΕΘ– για δίκαιη ρύθμιση του ζητήματος, μέσω ενός ολιστικού σχεδίου. 

 Παρουσιάζοντας την πρωτοβουλία που θα «τρέξει» για δύο μήνες (παρεμβάσεις στα ΜΜΕ, καμπάνια στα κοινωνικά δίκτυα, θεσμικές συναντήσεις μέσω της ιστοσελίδας milamegiatizoimas.gr) αλλά και σχετική μελέτη της Grant Thornton o πρόεδρος του ΞΕΕ Αλέξανδρος Βασιλικός ανέφερε ότι ο ξενοδοχειακός κλάδος δεν υποστηρίζει πως δεν πρέπει να υπάρχει η βραχυχρόνια μίσθωση, όμως η Ελλάδα είναι η μοναδική δυτική χώρα που δεν έχει περιορισμούς και σημείωσε ότι το ΞΕΕ έχει προτείνει δέσμη μέτρων για χρονικούς και χωρικούς περιορισμούς. Με την πρωτοβουλία αυτή ο ξενοδοχειακός κλάδος πιέζει για μέτρα ενώ ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των διανυκτερεύσεων στη βραχυχρόνια μίσθωση «τρέχει» με 28% την πενταετία 2019-2024 και τα σπίτια για μακροχρόνια μίσθωση λιγοστεύουν. Οπως επισημαίνει και η Ενωση Ξενοδόχων Αθήνας-Αττικής-Αργοσαρωνικού (ΕΞΑΑΑ), την περίοδο 2014-2023 σε επίπεδο Αθήνας οι κλίνες στη βραχυχρόνια μίσθωση αυξήθηκαν κατά 770% έναντι 29% των ξενοδοχειακών κλινών.

 «Η σύγχρονη επιχειρηματικότητα οφείλει να εργάζεται για ένα θετικό κοινωνικό αποτύπωμα στην κοινωνία όπου δραστηριοποιείται. Αυτό ο ξενοδοχειακός κλάδος το έχει αποδείξει με πράξεις και διαχρονική προσφορά. Γι’ αυτό όταν η συζήτηση περί «υπερτουρισμού» μπορεί να καταλήξει στον αντιτουρισμό, είμαστε υποχρεωμένοι να βάλουμε τα πράγματα στη σωστή θέση τους», δήλωσε ο Αλ. Βασιλικός.

Σύμφωνα με την επικαιροποιημένη μελέτη της Grant Thornton, μέσα στην πενταετία 2019-2024 οι διανυκτερεύσεις σε καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης αυξάνονται με ετήσιο ρυθμό περίπου 28% και σ’ αυτή την πενταετία οι κλίνες της βραχυχρόνιας μίσθωσης αυξήθηκαν κατά 100%, όταν οι κλίνες των ξενοδοχειακών μονάδων κινήθηκαν ανοδικά μόλις κατά 3,5%. Επίσης, η μέση τιμή των βραχυχρόνιων μισθώσεων είναι 200-900% υψηλότερη σε σχέση με τις μακροχρόνιες μισθώσεις, με τη διαθεσιμότητα ακινήτων να παρουσιάζει μείωση και να εκτοπίζονται οι μακροχρόνιοι ενοικιαστές».

Πέραν της οικονομικής διάστασης, προκύπτουν και ζητήματα θορύβου, επιβάρυνσης των τοπικών υποδομών, του περιβάλλοντος – μεγαλύτερος παραγόμενος όγκος απορριμμάτων ανά επισκέπτη (+20%) σε σύγκριση με μακροχρόνιους ενοικιαστές, ενώ στη βραχυχρόνια μίσθωση η αξιοποίηση λύσεων ανακύκλωσης είναι χαμηλότερη κατά 40% σε σχέση με τα ξενοδοχεία. 

Φυσικά υπάρχουν και ζητήματα ποιότητας και ασφάλειας και αλλοίωσης των αστικών χαρακτηριστικών, της τοπικής φυσιογνωμίας και της πολιτιστικής ταυτότητας. Μεταξύ των προτάσεων του ΞΕΕ για μια ορθολογική και δίκαιη ρύθμιση των βραχυχρόνιων μισθώσεων περιλαμβάνονται χρονικοί και χωρικοί περιορισμοί και ειδικότερα: Ανώτατο όριο 90 ημερών ετησίως για όλη τη χώρα που θα μειώνεται για 60 μέρες σε νησιά κάτω των 5.000-10.000 κατοίκων και στις 30 ημέρες στα νησιά κάτω των 5.000 κατοίκων. 

 Οι δημοτικές αρχές να έχουν τη δυνατότητα να αποφασίζουν με κριτήριο την προστασία της κατοικίας: απαγόρευση εγγραφής στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής νέων ακινήτων σε συγκεκριμένες δημοτικές ενότητες αλλά και μείωση των ανώτατων χρονικών ορίων διάθεσης. Πρόβλεψη στο νομοθετικό πλαίσιο για τις χρήσεις γης ότι στην περιοχές αμιγούς κατοικίας δεν επιτρέπονται οι βραχυχρόνιες μισθώσεις. 

 Επίσης προτείνονται δύο ακίνητα ως ανώτατο όριο ακινήτων ανά εκμισθωτή (φυσικό πρόσωπο), εκ των οποίων το ένα να έχει δηλωθεί ως κύρια κατοικία του εκμισθωτή, αλλά και θεσμοθέτηση συγκεκριμένων τεχνικών και λειτουργικών προδιαγραφών και φορολογικών μέτρων, όπως επιβολή ΦΠΑ κ.ά., τέλη φωτισμού και καθαριότητας υπέρ ΟΤΑ. 
 Πηγή : https://www.efsyn.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...