4 Σεπ 2024

Σύρος Ανακοινώσεις συλλόγου εργαζομένων Νοσοκομείου


Aνακοινώσεις του συλλόγου ,σχετικά με τα προβλήματα του νοσοκομείου μας και τις μελλοντικές κινητοποιήσεις μας.

Την Τρίτη 16 Ιουλίου 2024, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Νοσοκομείο Σύρου από τον Υπουργό Υγείας κ. Άδωνι Γεωργιάδη, τον Υφυπουργό κ. Μάριο Θεμιστοκλέους, τη Γενική Γραμματέα κα. Λίλιαν Βιλδιρίδη και τον Διοικητή της 2ης ΔΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου κ. Χρήστο Ροϊλό. Στο πλαίσιο της επίσκεψης, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του συλλόγου εργαζομένων στην οποία συζητήθηκαν τα προβλήματα του ιδρύματος. Αργότερα την ίδια μέρα, διεξήχθη διαδικτυακή σύσκεψη με τους Δημάρχους και τις Διοικήσεις των Μονάδων Υγείας των άλλων νησιών των Κυκλάδων για τα προβλήματα λειτουργίας των Μονάδων Υγείας.

Καταρχάς, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε δημόσια τον κ. Ιωάννη Ρούσσο, πρόεδρο του Επιμελητηρίου Κυκλάδων που έπαιξε καθοριστικό ρόλο προκειμένου να πραγματοποιηθεί η επίσκεψη αυτή. Με μεθοδικότητα, υπομονή και επιμονή, διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην επιτυχή ολοκλήρωση αυτού του δύσκολου εγχειρήματος.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης πραγματοποιήθηκε και μια συνάντηση του κλιμακίου με εκπροσώπους του συλλόγου μας στην οποία κατατέθηκε υπόμνημα (το οποίο συνοδεύει την παρούσα ανακοίνωση) που αναλύει διεξοδικά τα προβλήματα υποστελέχωσης του Νοσοκομείου ανά κατηγορία προσωπικού. Στη συνέχεια, αυτά παρουσιάστηκαν αναλυτικά. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην αποδυνάμωση του Ιατρικού προσωπικού σε κρίσιμες κλινικές και ειδικότητες, όπως η Παθολογική Κλινική, η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, καθώς και οι αποχωρήσεις ειδικών ιατρών όπως νευρολόγου και ψυχιάτρου, χωρίς να έχουν αντικατασταθεί. Επιπλέον, αναφέρθηκε η προβληματική λειτουργία της νοσηλευτικής υπηρεσίας, καθώς έχουν ανοίξει νέες κλινικές χωρίς αντίστοιχες προσλήψεις προσωπικού, οδηγώντας στην εξάντληση των εργαζομένων.

Συνοπτικά, οι δεσμεύσεις του Υπουργού ενώπιον του σωματείου και της Διοίκησης του Νοσοκομείου ήταν οι εξής:

1. Δεσμεύτηκε για την επίσπευση των διαδικασιών προσλήψεων παλαιότερων προκηρύξεων (που εκκρεμούν από το 2019). Ωστόσο, δεν δεσμεύτηκε για την έκδοση νέας προκήρυξης συγκεκριμένων θέσεων μόνιμου προσωπικού. Όταν επισημάναμε ότι στις προκηρύξεις αυτές μοριοδοτείται η εμπειρία, με αποτέλεσμα να μονιμοποιούνται συμβασιούχοι αντί να αυξάνεται το προσωπικό, δεσμεύτηκε ότι μετά την ολοκλήρωση αυτών των προσλήψεων, οι θέσεις των μονιμοποιημένων θα καλυφθούν από νέους συμβασιούχους.

2. Δεσμεύτηκε για την προκήρυξη 10 θέσεων επικουρικών (συμβασιούχων) νοσηλευτών.

3. Όσον αφορά την τραγική δυσλειτουργία της Τεχνικής Υπηρεσίας, μας παρέπεμψαν στην βοήθεια της Τεχνικής Υπηρεσίας της ΔΥΠΕ (στον Πειραιά) η οποία έχει υπό την εποπτεία της και όλα τα ΚΥ του Πειραιά και των νησιών του Αιγαίου. Ωστόσο, δεν έγινε καμία αναφορά σε προσλήψεις προσωπικού.

4. Όσον αφορά την προβληματική λειτουργία του Ακτινοδιαγνωστικού τμήματος, πραγματοποιήθηκε ήδη μετακίνηση (τρίμηνη) ενός τεχνολόγου-χειριστή ακτινοδιαγνωστικών μηχανημάτων από την Αθήνα. Να σημειωθεί ότι το τμήμα προβλέπει 11 θέσεις προσωπικού και μέχρι το 2020 υπηρετούσαν 10 άτομα. Σήμερα έχουν απομείνει μόλις 7, οπότε αυτή η μετακίνηση αποτελεί “σταγόνα στον ωκεανό”, καθώς είναι προσωρινή και δεν επιλύει το πρόβλημα της υποστελέχωσης, το οποίο εμποδίζει την πλήρη λειτουργία του τμήματος, παρότι είναι πλήρως εξοπλισμένο με ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας.

5. Σχετικά με τις συμβάσεις των υπαλλήλων καθαριότητας ορισμένου χρόνου (ΣΟΧ), οι οποίες στοιχίζουν 40% λιγότερο από την ανάθεση της υπηρεσίας σε εργολάβο, ο Διοικητής ενημέρωσε τον Υπουργό ότι ο σχετικός διαγωνισμός που διενεργήθηκε από το Νοσοκομείο απέβη άγονος, παρά το γεγονός ότι προκηρύχθηκε με προϋπολογισμό υψηλότερο από το τρέχον κόστος. Ο Υπουργός απάντησε ότι μπορεί να συνεχιστεί η απασχόληση των υφιστάμενων καθαριστριών (ΣΟΧ), χωρίς όμως να δώσει οριστική λύση στο πρόβλημα, καθώς οι συμβάσεις τους εξακολουθούν να παρατείνονται ανά τρίμηνο από τον ίδιο τον Υπουργό, με την επόμενη παράταση να αναμένεται με αγωνία στο τέλος του κάθε τριμήνου.

6. Στο πλαίσιο της συνάντησης, παραδόθηκε επίσης φάκελος που αναφερόταν αναλυτικά στο πρόβλημα της Χειρουργικής Κλινικής. Ο Υπουργός και οι αρμόδιοι δεσμεύτηκαν για την άμεση επίλυση του προβλήματος, επισημαίνοντας ότι το ζήτημα αυτό αποτελεί προτεραιότητα για την εύρυθμη λειτουργία του νοσοκομείου.

Επιπλέον, συζητήθηκε και το ζήτημα των κινήτρων προσέλκυσης προσωπικού. Στις ελάχιστες προκηρύξεις που δημοσιεύονται, παρατηρείται έλλειψη ενδιαφέροντος για πολλές θέσεις, ιδιαίτερα για ιατρικό προσωπικό αλλά και άλλες κατηγορίες. Ο Υπουργός μετέθεσε την ευθύνη για τη θέσπιση κινήτρων στον Δήμο και την Περιφέρεια, ενώ δεσμεύτηκε μόνο για την αύξηση της αμοιβής των μετακινούμενων ιατρών στα νησιά κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, μέτρο που αφορά λίγους ιατρούς και μόνο την καλοκαιρινή περίοδο. Επίσης, έγινε αναφορά σε πιθανή αύξηση του επιδόματος παραμεθορίου, χωρίς να διευκρινιστεί αν αυτό θα αφορά όλους τους εργαζόμενους ή μόνο το ιατρικό προσωπικό.

Τέλος, ζητήθηκε από τον Σύλλογο να αναζητήσει προσωπικό (π.χ. τραυματιοφορέα) που θα δεχόταν να εργαστεί στο Νοσοκομείο με δελτίο παροχής υπηρεσιών. Τα συμπεράσματα είναι δικά σας.

Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με τη δέσμευση του Υπουργού ότι θα επανέλθουν όλοι στη Σύρο σε τρεις μήνες, προκειμένου να αξιολογηθεί η πρόοδος και να διαπιστωθεί πόσα από τα προβλήματα θα έχουν επιλυθεί.
Η ανακοίνωση αυτή καθυστέρησε να δημοσιευθεί, καθώς αφενός δεν θέλαμε να τη δημοσιεύσουμε εν μέσω θερινής σεζόν και αφετέρου περιμέναμε να διαπιστώσουμε αν, στα μέσα του διαστήματος που είχαν δεσμευτεί οι αρμόδιοι να δώσουν λύσεις, υπήρξε πρόοδος και αν δόθηκαν οι υπεσχεμένες λύσεις από τις κεφαλές του Υπουργείου.

Για το Δ.Σ. του Συλλόγου
Η Πρόεδρος
Η Γεν. Γραμματέας

Αικατερίνη Καλογεράκη
Άννα ΚΑΜΠΑΝΗ

 

Ο Σύλλογος εργαζομένων του Νοσοκομείου Σύρου, στην Γενική Συνέλευση Εργαζομένων που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 04/09/2024, αποφάσισε την προκήρυξη Επαναλαμβανόμενης Στάσης Εργασίας και παράστασης διαμαρτυρίας στον προαύλιο χώρο του Νοσοκομείου για την εβδομάδα 9-9-24 με 13-9-24 με διάρκεια μιας ώρας καθημερινά με βασικό αίτημα την Στελέχωση του Νοσοκομείου με μόνιμο προσωπικό και την επιλυση των επαναλαμβανόμενων περιστατικών κακοποιητικης συμπεριφοράς προς το νοσιλευτικό προσωπικό του Νοσοκομείου.
ΤΟ ΔΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΠΡΟΚΗΡΥΣΣΕΙ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ 13:00 – 14:00 ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 9/9/24 ΕΩΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 13/9/24 ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΕ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΗΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΠΡΟΑΥΛΙΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ
Επιπλέον αποφάσισε να καλέσει του πολίτες και τους φορείς της Σύρου για άλλη μια φορά σε ανοιχτή συζήτηση στην Πλατεία Μιαούλη την Τετάρτη 11-9-24 και ώρα 18:00. Στην συζήτηση θα παρευρεθεί και ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ κ. Μιχάλης Γιαννάκος.
ΑΙΤΗΜΑΤΑ
• Στελέχωση του Νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας των Κυκλάδων με μόνιμες προσλήψεις προσωπικού.
• Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων δεδομένου ότι εξυπηρετούν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
• Καμία μετακίνηση προσωπικού μεταξύ των μονάδων υγείας των Κυκλάδων
• Ένταξη στα ΒΑΕ
• Να μην επανέλθουν οι εργολάβοι στα Νοσοκομεία
• Επαναφορά παλιών και θέσπιση νέων κινήτρων στελέχωσης και παραμονής στις υπηρεσίες των νησιών.
• Ανέγερση νέου σύγχρονου Νοσοκομείου σύμφωνα με τις ανάγκες των κατοίκων του Νομού
• Κρατική χρηματοδότηση και ουσιαστική ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, των νοσοκομείων και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Αύξηση προϋπολογισμού για την Υγεία.
• Διπλασιασμός του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας για όλους τους υγειονομικούς με παράλληλη ένταξη όλων των ειδικοτήτων των εργαζομένων στο ΕΣΥ στην χορήγηση του επιδόματος σε διαφορετικές κατηγορίες
• Όχι στην «απογευματινή» επι πληρωμή λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων. Όχι στην κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών του ΕΣΥ. Όχι στην είσοδο ιδιωτών στα Νοσοκομεία.
• Αύξηση Μισθών. Εμείς θέλουμε αύξηση των μισθών και όχι τα χρήματα των ασθενών.

Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΟΛΩΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ!
ΟΙ ΝΗΣΙΩΤΕΣ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΟΛΙΤΕΣ Β΄ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ!!!

Για το Δ.Σ. του Συλλόγου

Η Πρόεδρος
Η Γεν. Γραμματέας

Αικατερίνη Καλογεράκη
Άννα Καμπάνη

 

 

ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΕ ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Καλούμε την τοπική κοινωνία της Σύρου, πολίτες, σωματεία & φορείς, σε ανοιχτη συζήτηση, παρουσία και του Προεδρου της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλη Γιαννάκου, στην πλατεία Μιαούλη σχετικά με τη δυσλειτουργία του Νοσοκομείου λόγω υποστελέχωσης.

ΤΕΤΑΡΤΗ 11-9-24 και ώρα 18:00 στην Πλατεία Μιαούλη.

Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΟΛΩΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ!
ΟΙ ΝΗΣΙΩΤΕΣ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΟΛΙΤΕΣ Β΄ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ!!!

Για το Δ.Σ. του Συλλόγου

Η Πρόεδρος
Η Γεν. Γραμματέας

Αικατερίνη Καλογεράκη
Άννα Καμπάνη

Παρά τις αλλεπάλληλες προσπάθειες που έκανε ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου Σύρου τα τελευταία 2 χρόνια, για να αναδειχθεί η κλιμακούμενη υποστελέχωση και υποβάθμιση του μοναδικού δευτεροβάθμιου Νοσοκομείου των Κυκλάδων, και παρά τη συνάντηση επιτροπής τοπικών φορέων, βουλευτών και εργαζομένων με τον Υπουργό Υγείας τον Ιούνιο του 2022, η κατάσταση όχι μόνο δεν αντιστράφηκε αλλά αντίθετα συνεχίζει να επιδεινώνεται, χωρίς να διαφαίνονται στον ορίζοντα σημάδια ανάκαμψης από την κρίση.

Ενώ το Νοσοκομείο Σύρου θεωρητικά αναβαθμίζεται με τη δημιουργία νέων και σημαντικών τμημάτων (Παιδιατρική, Μονάδα Αυξ. Φροντίδας, Τμ. Μοριακού Ελέγχου, Κλινική COVID, Ογκολογική Υπομονάδα, Κατ’οικον Νοσηλεία) και άρα χρειάζεται επιπλέον τουλάχιστον 47 εργαζόμενους για να στελεχωθούν και να λειτουργήσουν αυτά με στοιχειώδη ασφάλεια, τα τελευταία δυο χρόνια οι μόνιμοι υπάλληλοι, αντί να αυξάνονται, έχουν μειωθεί κατακόρυφα. Ακόμα και οι συμβασιούχοι που προσλήφθηκαν, δεν επαρκούν για να αναπληρώσουν αριθμητικά ούτε καν τους συνταξιοδοτηθέντες.

Ιατροι

Αυτή τη στιγμή είναι κενές οι εξής προβλεπόμενες θέσεις Ιατρών:

  1. στο Τμ.Επειγόντων Περιστατικών ΟΛΕΣ οι θέσεις ιατρών (Δ/ντης Γεν.Χειρουργός, Αναισθησιολόγος, Ορθοπεδικός, Παθολόγος).

  2. η Παθολογική Κλινική από 1/1/2025 μένει με 2 Ιατρούς αντι των 5 προβλεπόμενων.

  3. στη Χειρουργική Κλινική δεν υπάρχει κανένας ειδικευόμενος.

  4. η λειτουργία της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού είναι αμφίβολη μετα την 1/1/2026 καθότι απομένει με έναν μόνο γιατρό.

  5. το Παθολογοανατομικό λειτουργεί με την υπο συνταξιοδότηση Διευθυντρια (σε παράταση), εως 1/1/26. Μόλις συνταξιοδοτηθεί, δε θα γίνονται πλέον βιοψίες.

  6. η ΜΑΦ υπολειτουργεί δεδομένου ότι το προσωπικό της απασχολείται σε άλλα υποστελεχωμένα τμήματα (καρδιολογικό, αναισθησιολογικό).

  7. δεν υπάρχουν: Νευρολόγος, Ψυχίατρος, Ενδοκρινολόγος, Γαστρεντερολόγος.

Απαιτείται: άμεση προσληψη τουλάχιστων 20 Ιατρών

Νοσηλευτική υπηρεσία:

Προβλεπόμενες θέσεις στον Οργανισμό: 144 οι οποίες δεν αυξήθηκαν αν και δημιουργήθηκαν νέα τμήματα (Παιδιατρική, ΜΑΦ, Κλινική COVID) και ενώ ξεκίνησε η δημιουργία της Μονάδας κατ’Οίκον Νοσηλείας και της Ογκολογικής υπομονάδας, που είναι όλα πολύ σημαντικά, αλλά χωρίς προσωπικό, πως θα λειτουργήσουν; Υπηρετούν: 93 μόνιμοι και 26 συμβασιούχοι

Απαιτείται:

-άμεσα αναμόρφωση του οργανισμού προκειμένου να συμπεριληφθούν τα νέα τμήματα και το επιπλέον προσωπικό που θα τα στελεχώνει

-μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων

-προσληψη επιπλέον 20 ατομων για την ορθη στελεχωση της νοσηλευτικής υπηρεσίας (νοσηλευτών, μαιών, βοηθών νοσηλευτών, βοηθών θαλάμων, τραυματιοφορέων κλπ)

Τεχνολόγοι Ακτινοδιαγνωστικού Τμήματος

Προβλεπόμενες θέσεις στον Οργανισμό: 11 (το 2020 υπηρετούσαν 10)

Υπηρετούν: 6 μόνιμοι και 1 συμβασιούχος

Για να βγει το πρόγραμμα εργάζονται και 6η βάρδια εβδομαδιαίως. Συσσωρευμένα ρεπό: πάνω από 300!

Απαιτείται: άμεση προσλήψη τουλάχιστων 4 τεχνολόγων

Τεχνική Υπηρεσία

Προβλεπόμενες θέσεις στον Οργανισμό: 16 (1 ΠΕ, 4 ΤΕ, 8 ΔΕ, 3 ΥΕ)

Υπηρετούν: 7 μόνιμοι (0 ΠΕ, 2 ΤΕ, 5 ΔΕ, 0 ΥΕ)

3 συμβασιούχοι (0 ΠΕ, 1 ΤΕ, 1 ΔΕ, 1 ΥΕ)

Δεν καλύπτεται η ανάγκη 24ωρης λειτουργίας. Δεν καλύπτονται καν όλες οι θέσεις προϊσταμένων.

Αδυναμία ορθής συντήρησης εξοπλισμού και κτιριακών υποδομών, αδυναμία σχεδιασμού, προκήρυξης και εκτέλεσης έργων.

Απαιτείται:

-άμεσα αναμόρφωση του οργανισμού προκειμένου να συμπεριληφθούν ειδικότητες και κατηγορίες προσωπικού που να συνάδουν με τον βιοιατρικό και ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό του Νοσοκομείου

-μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων

-προσληψη αμεσα τουλάχιστων 3 πτυχιουχων μηχανικών (ΤΕ, ΠΕ)

Διοικητική Υπηρεσία

Προβλεπόμενες θέσεις στον Οργανισμό: 48 (41+7 προσωποπαγείς) = 48

Υπηρετούν: 31 μόνιμοι, 21 συμβασιούχοι

Σύνολο συμβασιούχων Νοσοκομείου (πλην ιατρών): 71 (των περισσότερων οι συμβάσεις λήγουν 31/12/2024)

Απαιτείται:

-άμεσα αναμόρφωση του οργανισμού προκειμένου να καλύπτει τις σύγχρονες αναγκες (Δημιουργία τμήματος εσωτερικού ελέγχου, προμηθειών κλπ).

-μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων. Σημειώνουμε ότι ειδικα για το προσωπικο καθαριοτητας, βάσει μελετης που εκπονησε το νοσοκομείο, αποδεικνύεται ότι το κόστος του εργολάβου υπερβαίνει τουλάχιστον κατά 40% το κόστος μισθοδοσίας του προσωπικού καθαριότητας που υπηρετεί σήμερα με συμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου.

Πηγή : https://www.logotypos.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...