8 Σεπ 2024

Δίκτυο Μπλε Δήμων: Επιστολή στον Πρωθυπουργό για την υπερδόμηση


Ζητούν την άμεση διαμόρφωση των νέων Χωροταξικών και Πολεοδομικών Σχεδίων για τη ρύθμισης της τουριστικής δραστηριότητας
.

Χθες, το Δίκτυο Μπλε Δήμων προχώρησε σε μια σημαντική πρωτοβουλία σχετικά με την – ολοένα και πιο αισθητή στις τοπικές κοινωνίες και οικονομίες – ασύμμετρη υπερδόμηση στα νησιά αποστέλλοντας επιστολή στον Πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς σχετικά με τις έντονες πιέσεις που δέχονται.

Στην επιστολή επισημαίνουν ότι οι διατάξεις των άρθρων 24, 79 παρ. 8 και 106 παρ. 1 του Συντάγματος προβλέπουν πως ο χωροταξικός σχεδιασμός ανατίθεται στην Πολιτεία, η οποία οφείλει να καθιερώνει τις αναγκαίες ρυθμίσεις, ώστε να διασφαλίζεται η προστασία του περιβάλλοντος, οι καλύτερες δυνατές συνθήκες του πληθυσμού και η οικονομική ανάπτυξη στο πλαίσιο της αρχής της αειφορίας.

Ωστόσο, σήμερα στα νησιά, ενώ παρατηρείται μια ασύμμετρη αύξηση παραθεριστικών κατοικιών και ξενοδοχειακών μονάδων που οδηγούν στην επέκταση και δημιουργία νέων οικισμών (σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το 2023 εκδόθηκαν περισσότερες από 2.000 οικοδομικές άδειες για τις Κυκλάδες), δεν λαμβάνεται υπόψιν η μέτρηση της Τουριστικής Φέρουσας Ικανότητας των νησιών και των εκτιμήσεων που προκύπτουν από τη χρήση δεικτών.

Το δίκτυο τονίζει ότι είναι αναγκαία η διαμόρφωση ενός στοχευμένου, συνεκτικού, δεσμευτικού πλαισίου για την σχεδίαση και οργάνωση των πόλεων και των αστικών περιοχών, λαμβάνοντας υπόψη παράγοντες όπως την πυκνότητα, την προσβασιμότητα, και την περιβαλλοντική προστασία, και να μην διαμορφώνονται τετελεσμένα, ιδιαίτερα σε μία περίοδο που ο πολεοδομικός σχεδιασμός βρίσκεται σε εξέλιξη σε αρκετά νησιά.

Την επιστολή υπογράφουν οι δήμαρχοι Αμοργού, Αντιπάρου, Θήρας, Κέας, Πάρου, Πόρου, Σκύρου, Τήνου και ο πρόεδρος της Κοιν.Σ.Επ. Aegean Rebreath.

διαβάστε ολη την αναρτηση εδω

https://www.sustainablecyclades.gr/2024/09/05/diktyo-ble-dimon-epistoli-ston-prothypourgo-gia-tin-yperdomisi/

Πηγή : https://www.sustainablecyclades.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...