9 Απρ 2019

Πες μου που θα πας στις Κυκλάδες, να σου πω τι θα παραγγείλεις

Ο καιρός μπορεί να μην έχει αποφασίσει ακόμα, εάν θέλει να μας δείξει το καλό του πρόσωπο ή όχι, εμείς όμως είμαστε πεπεισμένοι πως τα νησιά μας περιμένουν.

 Η Ελλάδα διαθέτει ομορφιές για όλο το χρόνο. Τα νησιά των Κυκλάδων περιμένουν καρτερικά τους επισκέπτες τους, που θα γεμίσουν τα γραφικά σοκάκια και θα γίνουν ένα με τους ντόπιους. Είτε οργανώνεις ταξίδι για το Πάσχα ή σκέφτεσαι από τώρα τις καλοκαιρινές διακοπές σου, το άρθρο αυτό σε ενδιαφέρει. 

Πριν κλείσεις εισιτήρια και ετοιμάσεις βαλίτσες, δες τι σε περιμένει γαστρονομικά στο νησί, που θα επισκεφτείς. Το iTravelling.gr συγκέντρωσε τα παραδοσιακά πιάτα των νησιών και σου μαθαίνει το καλύτερο φαγητό στις Κυκλάδες. Βρες το νησί που θα επισκεφτείς στην παρακάτω λίστα και μάθε ποιο πιάτο πρέπει να δοκιμάσεις! 

Στη Μήλο για πιταράκια

Η Μήλος είναι ένα από τα ομορφότερα νησιά -όχι απλά των Κυκλάδων- αλλά γενικότερα της Ελλάδας. Τα ξένα μέσα ενημέρωσης την εξυμνούν κάθε χρόνο για τις παραλίες της αλλά και για το τοπικό φαγητό της. Εάν θέλεις να δοκιμάσεις πραγματικά ντόπιες γεύσεις, μην παραλείψεις να παραγγείλεις πιταράκια. Τα πιταράκια στην ουσία είναι το ντόπιο τυροπιτάκι με μηλεϊκό τυρί. Μια δοκιμή θα σε πείσει για να παραγγείλεις… ακόμα μία φορά! 

 Στην Κίμωλο για λαδένια

Η γειτόνισσα της Μήλου, η μικρή αλλά γραφική Κίμωλος αποτελεί ακόμα μια ανερχόμενη, τουριστική δύναμη. Έχοντας κερδίσει Έλληνες αλλά και ξένους τουρίστες με την εναλλακτική ομορφιά της, η Κίμωλος σου χαρίζει μια ελληνική, ντόπια εκδοχή πίτσας. Ο λόγος για την λαδένια, η οποία φτιάχνεται με σπιτικό ζυμάρι και “ντύνεται” με παρθένο ελαιόλαδο, ντομάτα και κρεμμύδι. 

 Στη Μύκονο για κοπανιστή

Η Μύκονος ξεχωρίζει για το glam lifestyle της αλλά και τη χίπικη διάθεσή της. Η βασίλισσα της διασκέδασης δε θα σε παρασύρει μόνο σε ξέφρενα γλέντια αλλά και σε τοπικές σπεσιαλιτέ. Μετά από τα gourmet εστιατόρια και τα χλιδάτα beach bars, πήγαινε στα τοπικά ταβερνάκια και δοκίμασε το εκλεκτό πλέον πιάτο της, την κοπανιστή, η οποία είναι διάσημη τόσο στη χώρα μας, όσο και στο εξωτερικό που την εισάγουν. 

 Στη Σύρο για αθερινόπιτα

Η κοσμοπολίτικη Σύρος ξεχωρίζει για την ατμόσφαιρα της και φυσικά για τα λουκούμια της. Εάν δε θέλεις να τραφείς όμως μόνο με το διάσημο γλυκό της, η λύση βρίσκεται στην αθερινόπιτα. Η αθερινόπιτα της Σύρου ξεχωρίζει για τη τραγανή κρούστα της και φυσικά τα φρέσκια ψάρια και μυρωδικά της. 

 Στη Κύθνο για σφουγγάτο

Η Κύθνος αποτελεί το ιδανικό νησί των Κυκλάδων για μικρές και γρήγορες αποδράσεις. Όταν καταφέρεις να ξεκολλήσεις από τη διάσημη παραλία Κολώνα, τότε κάτσε σε ένα παραθαλάσσιο ταβερνάκια και απόλαυσε τα σφουγγάτα. Το σφουγγάτο στην ουσία είναι οι τοπικοί τυροκεφτέδες, οι οποίοι γεμίζονται με τοπικά τυριά και σου σερβίρονται με τραγανή κρούστα και μυρωδικά. 

 Στην Πάρο για κολοκυθοκεφτέδες

Η Πάρος θα κερδίσει σίγουρα τους λάτρεις της διασκέδασης αλλά και των extreme sports. Για να έχεις δυνάμεις να συνεχίσεις το απαιτητικό πρόγραμμα των διακοπών σου, κάνε μια στάση για κολοκυθοκεφτέδες. Θα τους βρεις τόσο στην αλμυρή εκδοχή τους, όσο και στην γλυκιά. 

 Στη Σέριφο για ρεβιθάδα

Η Σέριφος έχει ανέβει στις προτιμήσεις των ταξιδιωτών τα τελευταία χρόνια. Εάν θέλεις να γευτείς τοπικές λιχουδιές, προτίμησε τη ρεβιθάδα φούρνου, η οποία φτιάχνεται σε ξυλόφουρνο και θα κερδίσει σίγουρα τις εντυπώσεις σου. 

 Στην Αμοργό για πατατάτο

Στο νησί του Απέραντου Γαλάζιου, θα ανέβεις σε μοναστήρια σκαρφαλωμένα στο βουνό, θα κατέβεις βουνοπλαγιές για παρθένες παραλίες, θα βολτάρεις στη γραφική Χώρα και θα γευτείς ψημένη ρακή. Για να μην τα κάνεις όλα αυτά όμως με άδειο στομάχι, θα πρέπει να δοκιμάσεις το διάσημο πατατάτο. Ο λόγος για το τοπικό πιάτο της Αμοργού, το οποίο φτιάχνεται σε κατσαρόλα ή σε γάστρα στο ξυλόφουρνο και περιέχει μοσχάρι ή αρνί με πατάτες φούρνου μέσα σε σάλτσα κρασιού. 

 Στην Άνδρο για φουρτάλια

Η Άνδρος θα σε συγκλονίσει με την παρθένα ομορφιά της και τις κορυφαίες υποδομές της. Εάν θέλεις κάτι γρήγορο, νόστιμο και παραδοσιακό, τότε η ιδανική επιλογή είναι η φουρτάλια. Πρόκειται για την τοπική ομελέτα, η οποία αποτελούσε το πιο παλιό και οικονομικό φαγητό των ντόπιων. Την φουρτάλια θα τη βρεις σε διάφορες εκδοχές, με όσπρια, λαχανικά ή κρέας και λουκάνικο και φυσικά τυριά της περιοχής με μυρωδικά. 

 Στη Σαντορίνη για φάβα

Η Σαντορίνη βρίσκεται κάθε χρόνο παγκοσμίως στη λίστα με τα δέκα πράγματα, που πρέπει να κάνεις κανείς πριν πεθάνει. Εμείς είμαστε λίγο πιο τυχεροί από τους υπόλοιπους, καθώς την έχουμε σχετικά πιο κοντά μας. Όταν καταφέρεις να φύγεις από την Οία και το ηλιοβασίλεμα, κατέβεις το ηφαίστειο και αποφασίσεις να τραφείς, τότε η φάβα και οι ντοματοκεφτέδες αποτελούν must.  


Στη Νάξο για καλόγερο

Η Νάξος αποτελεί έναν από τους αγαπημένους προορισμούς χιλιάδων τουριστών ανά τον κόσμο. Εκεί θα βρεις πολλά και εκλεκτά τοπικά προϊόντα, τα οποία απογειώνουν τη γεύση. Το πιο γνωστό παραδοσιακό πιάτο του νησιού είναι ο καλόγερος, το οποίο περιλαμβάνει μελιτζάνες με κοκκινιστό μοσχαράκι και ξινομυζήθρα Νάξου. 

 Στη Σίφνο για μαστέλο

Στο νησί του Τσελμεντέ δε γίνεται να μη δοκιμάσεις τις τοπικές λιχουδιές. Μετά τις βουτιές σου στον Πλατύ Γιαλό και τις βόλτες σου στην Απολλωνία και το Κάστρο, σειρά παίρνει η γευσιγνωσία. Το μαστέλο αποτελεί το κορυφαίο πιάτο του νησιού και φτιάχνεται σε πήλινο, το οποίο ψήνεται στο ξυλόφουρνο. Έχει μέσα αρνάκι, πατάτες και μπόλικο κόκκινο κρασί. 

 Στη Φολέγανδρο για ματσάτα

Η Φολέγανδρος είναι ένα νησί – όνειρο στις Κυκλάδες. Διαθέτει γραφική χώρα, παρθένες παραλίες, θέα στο ηλιοβασίλεμα και όλα αυτά σε μέγεθος τσέπης. Η γευσιγνωσία εκεί φτάνει σε άλλο επίπεδο, αφού τα τοπικά πιάτα είναι αρκετά και πολύ νόστιμα. Αξίζει να δοκιμάσεις τα ματσάτα, που είναι τα τοπικά, φρέσκα ζυμαρικά τους, που συνοδεύονται είτε με κόκκινη σάλτσα και τοπικό τυρί, είτε με κοτόπουλο κοκκινιστό. 

 Στην Κέα για πασπαλά

Στο κοντινό νησί των Κυκλάδων, την Κέα ή Τζια, θα δοκιμάσεις τον πασπαλά. Πρόκειται για ένα πιάτο με χοιρινό κρέας, αυγά και κόκκινη σάλτσα, που σίγουρα θα σε μαγέψει.


Στην Ίο για τσιμέτια

Στην εναλλακτική Ίο θα απολαύσεις κυκλαδίτικο τοπίο, παραλίες και διασκέδαση μέχρι το πρωί. Για μεγαλύτερη αντοχή, φρόντισε να δοκιμάσεις τα τσιμέτια, που θα σου χαρίσουν γεύση ως τα ουράνια. Πρόκειται για κολοκυθοανθούς γεμιστούς με ρύζι και μυρωδικά, οι οποίοι τρώγονται και κρύοι. 


to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...